Last news in Fakti

8 Юни, 2012 12:08 1 522 6

Бойко Борисов: Няма да приемем названието Северна Македония

  • бойко борисов-
  • македония-
  • северна македония
Бойко Борисов: Няма да приемем названието Северна Македония - 1
Снимка: БГНЕС

България не е съгласна в името на Македония да има географско понятие, заяви пред ТВ+ премиерът Бойко Борисов.

Според него варианти за име на съседката ни като Северна Македония са абсолютно неприемливи, тъй като от географска гледна точка части от страната ни попадат в това наименование. А това е предпоставка за териториални претенции към България.

„При различни консултации, които са правени с нас, са обсъждани различни варианти. Повтарям, един от вариантите, който попадна при мен, беше за Северна Македония, ако не се лъжа, и аз казах, че това пък ние не бихме го приели, защото утре ще кажат, че Благоевград е македонски“, аргументира позицията си Бойко Борисов.

България беше първата страна, която призна Македония - през януари 1992 г., при това под записаното в нейната конституция име – Република Македония.

Между Гърция и Македония обаче се води дългогодишен спор за името на Македония, тъй като според Атина Македония е име на географска област в Гърция и е част от собственото й национално историческо наследство. Въпреки дългогодишните преговори и международно посредничество все още не се вижда краят на този спор, поради който в официалните международни документи и отношения, включително в ООН и ЕС, Македония е назовавана Бивша югославска република Македония.

По повод спечелените избори за президент на Сърбия от националистически настроения Томислав Николич българският премиер заяви пред ТВ+, че уважава избора на сръбския народ и би работил с него и с най-вероятния бъдещ министър-председател - досегашния президент Борис Тадич.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 симеон

    1 0 Отговор
    да им наложим вето ,първо да си пренапишат историята с такава която не е лъжлива и после ще си помислим за името ,гърците добре си правят няма да им дадат име докато тия макета не кажат официално че александър македонски е грък
  • 2 гостенка

    0 0 Отговор
    БРАВОООООООО ,НАЙ ПОСЛЕ СЕ СЪБУДИХТЕ, но докато съществува Гърция ,НЯМА ДА ИМА ИМЕ ТОВА КОЕТО ИСКАТ
  • 3 Благоевград

    1 0 Отговор
    В Македония се води анти-българска пропаганда и политика. Македония е опасна за НАЦИОНАЛНАТА НИ СИГУРНОСТ, но има проблем !

    КАК СЕ СТАВА МАКДОНЕЦ: В Благоевград МАКЕДОНЦИ СЕ ПИШАТ тези, които са имали разправии с администрацията, или са дискриминирани за работни места или имат конфликт със държавен служител и мразят държавата, или са рекетирани от някой държавен з...к, или са фалирани от държавата или държавата ги е тероризирала фалирала глобявала запорирала унищожила с нови изисквания.

    Или пък просто не харесват София, щото софия е богата а провинцията не е. И защото ни управляват софиянци.
    Седнал софиянецо у МОЛа и решава колко ще са глобите, колко ще са данъците и колко ще са осигуровките, колко ще е тока, колко ще е бензина в целата страна ...
    Виж кви джипове ауууу тупалки, аре да им вдигнем тока, аре да си вдигнем заплатите ... ....

    Така че много внимавайте с Македония ... ако могат ще отчупят парче от България.
  • 4 марчето

    0 0 Отговор
    Боре ,маме само вето и да забраниш на тия калпавите да вземат паспорти , ама , то нали се знае че , Скопие си е било наше булгарско
  • 5 попалексов-лдп

    0 0 Отговор
    В “Свободна зона” в ТV+ Георги Коритаров с въпрос за Иво Андрич подложи динена кора на премиера Бойко Борисов и го подигра за неговата ниска обща култура. По лошото е, че му подложи динена кора и за името на Република Македония и го подведе да направи антинационални, антибългарски, про гръцко-сръбски изявления. Премиерът се отрече от признаването на Р Македония с конституционното и име, единственото свестно нещо, което България направи през последните 50 години по адрес на Македония и в защита на националните интереси на България.
    България се нареди до отколешните си “приятели” Гърция и Сърбия срещу Македония, сиреч срещу себе си.
    България предава отново Македония в услуга на гръцки и сръбски политики на Балканите, които естествено са антибългарски. Абсурдът е, че след време ще и потърси сметка /на Македония/ за собственото си поведение.
    Премиерът на България унизи България.
    Понекога е срамно, ако не те е срам че си българин.
  • 6 ВИП АМГ

    0 0 Отговор
    makedoncite sa beter garcite.