Last news in Fakti

4 Октомври, 2019 11:03 2 048 21

Ананиев замазва положението: Борисов не е лъгал, нито аз

  • кирил ананиев-
  • бойко борисов-
  • медицински сестри-
  • здравеопазване

Здравният министър обясни за финансирането на медицинските сестри в парламента

Ананиев замазва положението: Борисов не е лъгал, нито аз - 1
Снимка: БГНЕС

На 10 април правителството издаде постановление за отпускането на 50 млн. лв. субсидии за болниците в страната, вследствие на мащабните протести на медицинските сестри за достойни условия за труд и достойно заплащане. Постановлението обаче е било редактирано и сумата е станала 6 млн. лева.

Казусът предизвика разгорещен дебат по време на заседанието на Народното събрание днес. Председателят на БСП Корнелия Нинова запита здравния министър Кирил Ананиев защо премиерът Бойко Борисов е излъгал медицинските сестри. Той отрече подобно твърдение.

"Министър-председателят Бойко Борисов не е излъгал никого, нито аз. 86 млн. лв. бяха осигурени за системата, а преобладаващата част от тях отидоха за заплати. С отчета за месец септември ние ще видим реалните цифри. Такава е счетоводната практика. Тези отчети се дават на тримесечие", заяви той.

"Това, че НЗОК е осигурила 50 млн. лв. е факт, защото има решение на Надзорния съвет и има анекс към рамковия договор. Когато отпуснахме първите 30 млн. лв, ние достигнахме едно ниво на финансиране на дейностите извън задължителното здравно осигуряване. Понеже протестът продължи да се провежда, Министерският съвет взе решение, че трябва да подкрепи медицинските сестри и бързо взе решение, като предостави допълнително до 50 млн. лв.", каза Ананиев.

Министърът поясни, че причината за това е, че е трябвало да се събере информация от лечебните заведения. "И да видим дали сме стигнали до тавана, максималният размер, който законно можем да ги предоставим. Тогава се установи, че тези 6 млн. лв. са единствената възможност да предоставим, щяхме да отидем в ЕК като държавна помощ. В резултат на това, въпреки че моите колеги от НЗОК, които снощи мисля, че са се изказвали от БЛС, са казали, че няма нищо общо с 50-те млн. лв., които МС беше приел. Това не е така. Как съвпадат точно тези 50 млн. лв. с тези 50 млн. лв., които правителството прие. Те имат право да го направят и трябваше да го направят, защото както споменах в моето изказване НЗОК има договор с всичките лечебни заведения за болнична помощ и това е инструментът, с който парите могат да отидат до всички. Ние имаме договори по наредба 3 само със 147 лечебни заведения. Няма как да подкрепим всички медицински сестри в държавата", аргументира се още здравният министър Ананиев.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЪРП

    32 2 Отговор
    ГЕРБЕРАСОПИТЕЦИТЕ СА НЕВИЖДАНАТА ЧУМА СПОЛЕТИЛА БЪЛГАРИЯ!!!!!!
    НАЙ-ХУБАВОТО Е ,ЧЕ ГЕРБЕРАСОПИТЕЦИТЕ ПОКАЗАХА НА БЪЛГАРИТЕ КАК СЕ "ЛЕКУВА " ЧУМАТА!!!!!!!!!!!!
  • 2 То се знае

    32 1 Отговор
    Бит и е.ан не признава, та тоя ли?
  • 3 Гост

    32 2 Отговор
    Народен съд !!!
  • 4 Частен съдебен изпълнител

    18 1 Отговор
    Уважаеми господин лъжец съгласно договор за кредит с международният валутен фонд за покупка на новите 8 изтребителя f-16 block 70 платени предварително чрез облигационен заем и прехвърлен към федералната банка на САЩ в размер на 2,211 милиарда лева вие сте задължени да погасявате кредит в посочените срокове вашият кредит в просрочие от 04.
    октомври възлиза на 12 милиона лева считано от датата 09 септември в случай на неизпълнение на задълженията ви уведомяваме че банката има право да направи кредита предсрочно и изцяло изискуем всичко това е в ущърб на вашия кредитен рейтинг като наличието на негативна кредитна история в централния кредитен регистър към БНБ кредитната история отразява вашата надеждност стабилност и финансова репутация като до нея имат достъп всички банкови и финансови институции регистрирани на територията на България в момента имате неплатена първа вноска по кредита общо 240 кредитни вноски в продължение на двадесет години считано от датата 08.08. 2019 година четвъртък следващата падежна дата втора вноска по кредита 08. октомври 2019 година
  • 5 Да ама сме силни само зад компа.

    20 2 Отговор
    Народен съд,затвор,народа ще ги накаже един ден.Дрън ,дрън .
    Бъртвежи и блянове на един мъртъв вече народ.
    За съжаление на едни и радост на други.

    Коментиран от #11

  • 6 Див селянин

    27 1 Отговор
    В цялата схема е очевидно, че Винету и Горанофф отново излъгаха едно огромно звено от министерството на здравеопазването. Тактиката им, е разделяй и владей. Докторите взимат 10 пъти повече от сестрите и си мълчат, защото им е угодно. А този палячо Ананиев е един прост чиновник, който е далеч от медицината. Същото е и с другите министерства!

    Коментиран от #14

  • 7 Руси

    10 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: обясни за финансирането на медицинските сестри в парламента. Т.е. медицинските сестри, които работят в парламента?!
    Публикувано във факти.бг: достойни условия за труд и достойно заплашване. КОЙ кого заплашва?
    Проверявайте ги тия статии. Не може да сте толкова неграмотни.
  • 8 сметосъбирането

    14 0 Отговор
    ГЕРБ са сметището на политическата система у нас , която пък е саде боклук.
  • 9 Обикновен човек

    14 0 Отговор
    Този боклук през девет дерета ще те прекара в десето (което е пресъхнало)вода да те напои ,и накрая щом умреш от жажда ще изкара пред медиите че: " Благодарение на жаждата която го е мъчила този е умрял от препиване с вода"!???!!
  • 10 а бе

    9 0 Отговор
    ала бала?!Къде и кой цапна мангизите?!....
  • 11 Гост

    2 5 Отговор

    До коментар #5 от "Да ама сме силни само зад компа.":

    Сигурно имаш в предвид себе си и такива като теб ...

    Коментиран от #16

  • 12 Краси

    5 0 Отговор
    Нито тоя, нито оня са излъгали. Значи журналистите са си измислили всичко. И по БНТ и по вестниците...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ввв

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Див селянин":

    Взимат колко докторите,като не знаеш не говори простотии,до 15 години БГ остава само с фелдшеру тва е!!!
  • 15 Гост

    2 0 Отговор
    Затова ли толкова ни пробутмаше схеми за здравно частно осигуряване? Кажете колко пари има в Здравната каса! По почина на Дянков и Горанов бърка яко в касите и фондовете на болните и възрастните хола!
  • 16 Ами не ,нямам.

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Много рядко пиша и бе се заканва.
    Проста констатация от моя страна.
  • 17 Гост

    5 0 Отговор
    Затова ли толкова ни пробутваше схеми за здравно частно осигуряване? Кажете колко пари има в Здравната каса! По почина на Дянков и Горанов бърка яко в касите и фондовете на болните и възрастните хора!
  • 18 Патриот,но не от обединените патриоти

    5 0 Отговор
    Когато бе взето решение за отпускането на 50милиона лева,за заплати на медицинските сестри,Премиера предупреди,да не се отклонява и лев от тези пари.Министър Ананиев пред камерите заяви,че парите са изпратени до болничните заведения,но са изразходени за други цели.Сега министъра пее друга песен,за да замаже гафа.Факт е,че медицинските сестри,бяха измамени,и отговорността е на министър Ананиев,който е позволил парите да се изразходят по други пера.
  • 19 Мартин

    3 0 Отговор
    В рамките на няколко месецата тия двамата убафци казаха около 10 различни неща по една и съща тема, ама никой не е лъгал, те просто са си говорили. Ако някой им е повярвал - това си е негов проблем, те не са искали да лъжат, виновни са хората които са им вярвали.
  • 20 Svelini

    4 0 Отговор
    Всички разбираме как аматьорски се оправлява тази държава_на коляно и не даже от днес до утре, ами от сега до следобед. Защо търпим всичко това. Баце рекъл , че ще спре да управлява след като направи "Хемус". Дайте да му развалим плановете. Време е!
  • 21 Усмивката

    1 0 Отговор
    Циганин от махалата щеше да се изкаже по разбираемо.На този една дума не се връзва с друга.Но ако това са думите в суров вид, единствено дв№ изречения се връзат.....,,че причината за това е, че е трябвало да се събере информация от лечебните заведения. "И да видим дали сме стигнали до тавана, максималният размер, който законно можем да ги предоставим. аааТОГАВА СЕ УСТАНОВИ?, че тези 6 млн. лв. са единствената възможност да предоставим"......Кога се истанови ?Че не могът да дадът 50 а 6.?Види се от признанието че е след обещанието.Значи очевидно са излъгали.И двамата.При Бойко се случва често да отрича достоверни СРС -та и записи.Но.....ние си го избираме.Кой ни е виновен.Изберете го пак.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове