Last news in Fakti

16 Октомври, 2019 14:44 3 054 28

Блокада! Жива верига от медицински сестри пред МЗ

  • медицински сестри-
  • здравеопазване-
  • министерство на здравеопазването

Здравните работници протестират за справедливо заплащане и реформи в "рухващата" система

Блокада! Жива верига от медицински сестри пред МЗ - 1
Снимка: БГНЕС

Медицинските сестри и здравни специалисти излязоха на поредния си протест пред Министерството на здравеопазването в опит да отстоят правата си за справедливо заплащане.

Докато тече среща между здравния министър Кирил Ананиев и техни представители, останалата част от протестиращите блокираха движението пред сградата на ведомството на столичния бул. „Мария Луиза” и в двете посоки с жива верига, предаде bTV.

Припомняме, че протестът на сестрите е за по-добри условия на труд и по-високи възнаграждения. Подкрепящите ги лекари специализанти са недоволни от нова наредба, според която специализантите на държавна поръчка ще са длъжни да работят 3 години в лечебно заведение, избрано от Министерството на здравеопазването. Ако откажат, ще трябва да връщат държавната субсидия.

"Вече искаме да чуем нещо конкретно от здравния министър, заяви в интервю за предаването "Преди всички" по БНР медицинската сестра от София Елена Тонева.

„Искаме конкретни действия. Уморихме се да ни лъжат. Вече не вярваме на никого. Вече сме на предела на нервите си. Цялата здравна система рухва, защото е построена неправилно, категорична е Тонева и добави: "Време е за нов модел. Вече е време да говорим за превенция. Искаме цялостна реформа".

За обещаните 200 млн. лв. повече за здравеопазване догодина тя коментира: „Те основно ще бъдат насочени за увеличаване на клиничните пътеки. Този механизъм те използват като оправдание, че по този начин ще увеличат заплатите на колегите в цялата страна. Ние не сме нормени работници и не искаме парите ни да се определят от брой преминали пациенти, т.е., от клинични пътеки. В момента в здравеопазването това е принципът – колкото повече болни хора, толкова повече пари. Стига вече с тази схема, с това престъпление. Този модел има демоничен стил. Нещата не са добре нито за нас, нито за пациентите. Нарушава се нашият морал и здравето на пациентите е застрашено“.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 въй

    39 2 Отговор
    Така трябва! Но защо се вдигат само медсестрите? Всеобщо недоволство трябва да има.

    Коментиран от #4, #21

  • 2 E недоволство от какво

    24 1 Отговор
    510лв ти стигат да живееш нормално и мизерни целия месец. Нищо че като платиш сметките повече от половината ги няма.
  • 3 Трябва малко акъл

    4 35 Отговор
    Не само да знаеш какво искаш, а да знаеш и как да го постигнеш. И да не ми затварят булеварди, защото ще отнесат някоя тояга (на което те тайно се надяват). Тяхната свобода свършва там, където започва моята. А тази работа за всеобщото недоволство се вижда от снимката. Червен елитен протест

    Коментиран от #17

  • 4 Лекар БГ

    31 2 Отговор

    До коментар #1 от "въй":

    Тотално си прав!
    Подигравката е всеобща.Освен за десетките хиляди геппаджийски калинки в и обслужващи тази"Власт"на мафията и олигархията.
    Обещаха "безплатни"ваксини против грип за хронично болните и хората над 65г.Има смисъл.При джи питата НЯМА ваксини.Фирма ги е внесла,но МЗ не е платило.Времето си минава,накрая ще бъдат бракувани. А пенсионерите живо се интересуват.Сестрите...една работи за три.Изнемогват от работа и дежурства.После...били кисели и неадекватни....ами да поработи Ананиев месец на техния прангар!НЕма такива лъжци и измамници.
  • 5 Да питам

    3 17 Отговор
    Те какво точно искат - веднага да се вдигнат заплатите или веднага да се смени моделът на финансиране. Щото ако се вдигнат веднага заплатите няма да се смени модела при който те се вдигат. Ако се сменя моделът няма как да се вдигнат веднага заплатите. Някакси и двете не могат да станат едновременно.
  • 6 Тея пак кво искат.............

    9 20 Отговор
    Като лежиш в болницата те гледат на кръв за дето си ги извикал и си им нарушил спокойствието

    Коментиран от #7

  • 7 Георги

    19 2 Отговор

    До коментар #6 от "Тея пак кво искат.............":

    Всичко е от лошо управление както във всички други държавни институций.
    Едни се правят че работят, други се правят че им плащат. Парите които се въртят в здравната каса не са никак малко, системата не работи.
  • 8 Бочева от ИАМН

    4 27 Отговор
    Безобразие , какви алчни и ненаяли се мед. работници ! Искат пари ? Искат да печелят на гърба на болните хора , а забравят , че имат правото да упражняват най- хуманната професия - милосърдна сестра. Къде им е милосърдието , професионалната етика , дългът им обществото което ги е изучило ? Чули ли за мед. деонтология и лоялност към работодателя ? Знаят ли , че ИАМО ще ги санкционираме с ЗАНН , КТ , ПУДВРЛЗ ,ЗЗ , ЗЗО и длъжносните им характеристики ?

    Коментиран от #12, #18, #20

  • 9 Медсестра

    22 3 Отговор
    Всеки ден ще е така до победата. По една голяма инжекция на бавноразвиващото се правителство.
  • 10 мнение

    19 0 Отговор
    Примерно една Германия може да послужи за модел как се разпределят заплатите спрямо лекар мед сестра и здравни работници Хората отдавна са го измислили
  • 11 Мордекай

    2 20 Отговор
    Справедливо заплащане , справедливо за кого , дефакто искат пари , ама аз не искам да им се дават докато не се научат да се усмихват , да са приветливи , тва сестрите в по голямата си част са едни напудрени и некомпетентни лелки по пантофки. Нямат необходимия цена за да реват за повече пари. Всеки ден оплаквания от тях или лекари , пребити новородени , забравени марли в корема , скачат върху бременни щот не се сещат за друг начин , реципрочност трябва , пари само когато се научат че пациента е човека който им плаща , а не да го командорят когато ги потърси.
  • 12 Да да

    15 0 Отговор

    До коментар #8 от "Бочева от ИАМН":

    Бочева колко е твойта заплата и какво работиш в ИАМН ?
  • 13 Коментар📝

    20 0 Отговор
    А КНСБ И ПОДКРЕПА СЕ СКРИХА КАТО МИШКИ.ЕГАТИ ПРОФСЪЮЗИТЕ

    Коментиран от #14

  • 14 ййдфжлк

    19 0 Отговор

    До коментар #13 от "Коментар📝":

    На синдикатите не се надявай за нищо. Те са проформа. По- скоро вредят.
  • 15 месара

    1 14 Отговор
    е нали щяха масово да напускат и да отиват в чужбина, където щели да ги ценят повече?!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Трябва много акъл

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Трябва малко акъл":

    Но ти го нямаш! Спри да пишеш глупости!
  • 18 Кочев от ДТЕМКТА

    13 1 Отговор

    До коментар #8 от "Бочева от ИАМН":

    Каква хуманна професия? Живеем в див Капитализъм! Всичко е пари! Ти в кой свят живееш? Какво работиш? Всяка професия е хуманна защото носи полза на Обществото, на останалите хора! Отиди се прегледай - Безплатно!!!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 шундурко

    1 13 Отговор

    До коментар #1 от "въй":

    теа па кво искат нали им дадоха 200 милки ...баце да не е магьосник ....аре да им фърли още 400-500 милки да се орахатят ,гладни били ,жадни ходели ,алоооо де гляате ба сестри на караджата ,вижте как се скъси пътя до боаза ,ей и хюндай идат вии ся ко напротив ли ша прайте
  • 22 Западните Балкани

    7 0 Отговор
    Най-добре да подадат молби за напускане и всеки пациент да се обгрижва сам.
  • 23 Перник

    5 1 Отговор
    Сега идваме и ние! На контрапротест! С нас ще са и бъдещия медицински персонал от цигански произход.
  • 24 Пропадналата реформа

    3 0 Отговор
    Смятам че проблемите в здравеопазването са жестоки.Могат ли да си решат?

    Коментиран от #25

  • 25 Отговор

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Пропадналата реформа":

    Не, докато в управлението на РБ има хора по-големи от 80 набор.
  • 26 Анализ

    5 0 Отговор
    Сравнете доходите в здравеопазването и в БФС. Решете кое ви е нужно
  • 27 мани мани

    4 0 Отговор
    рeвeтe, aмa нeщo нe ви виждaм нa митинги, cтaчки! дeйcтвaтe caмo из нeтa ... знaчи cтe cи дoбрe! тoгaвa нeдeйтe мрънкa! кoйтo нe e cъглaceн c дaдeнo cтaтуквo, тoй ce oпълчвa и нaвярнo щe бъдe пoнaрaнeн, нo щe c извoювa cвoeтo! тaкa cъм ce нaучил! c прикaзки и дeйcтвиe, тa дoри и дo бoй cъм cтигaл, aмa e cтaвaлo нa мoeтo oвнeшкoтo! 'щoтo тo c oвня дa имaш рaб'тa хич нe e лecнo! увeрявaм ви! aкo живeeх в coфия, тo щях дa cъм нa прoтecтитe нa тия мeдици... нo виe cтe cи шушoмиги! нa митинги cъм вce тaм! a виe?
  • 28 мани мани

    3 1 Отговор
    подкрепям ги, ама като прочетох коментара на №6 ... и си спомних как лежейки в болницата от тежка болест пневмонийка, им поисках хапче за температура - парацетамолче, амидофенче... и така и не получих :)
    казах си 'споко по-добре с темп. та тъкмо да трепе вируси и бактерии' ... по-добре да не влизате в болница! отношение никакво! хапове кът :) но бих ги подкрепил тия лелки, понеже само те вършат работата, а лекарите се крият като мишки из болницата и все търчат до частните си кабинети! черноработниците, които изнасят всичко на плещите си са именно ей тия лелки! ако чакаш лекар да те боде с игли, има да си чакаш :) системата сам си я спирах :) лелката така и не дойде, а е опасно ако влезе въздух във вената ми... добре че знаех как 'щото бая съм лежал, ама ако е някой, който не знае какво се прави?! скапани лекари и медицински сестри, но подкрепям исканията им!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове