Last news in Fakti

30 Октомври, 2019 10:19 1 249 10

"Поход за живот" (СНИМКИ)

  • поход за живот-
  • велосипедисти-
  • колоездачи-
  • протест

Над 500 колоездачи се събраха в искане на промени в Закона за движение по пътищата

"Поход за живот" (СНИМКИ) - 1
Снимки: БГНЕС

Велопоход в памет на всички велосипедисти, загубили живота си на пътя, се проведе във вторник вечерта в центъра на София. В шествието "Поход за живот", тръгнало към сградата на МВР от жълтите павета пред Министерски съвет, се включиха над 500 колоездачи. Повод за протеста беше поредният случай на загинал велосипедист. Припомняме, че на 21 октомври 42-годишният Константин Касабов беше блъснат и убит от лек автомобил в столицата. Инцидентът стана край стадион "Локомотив", а шофьорът на колата все още се укрива.

"Поход за живот" (СНИМКИ)

"Шофьорите трябва да ни пазят, не да ни убиват", коментира пред журналисти Иво Делин от сдружението "Велоеволюция", които са сред организаторите на събитието. Организацията настоява за законодателни промени - да се въведе изискване за минимална дистанция от метър и половина при изпреварване на велосипедист, защото според тях масово изпреварването не се прави както трябва.

"Поход за живот" (СНИМКИ)

"Искаме одит на всички велоалеи, защото според нас не са качествени и не са безопасни, и по-големи присъди за всички убийци на пътя, които са избягали от местопроизшествието", обясни още Делин.

Това е вторият "Поход за живот". Първият беше преди една година след поредния фатален инцидент на пътя с велосипедист. Организаторите на проявата припомнят, че тогава им е обещан нов закон за движение по пътищата, който още не е факт.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Представете си.

    4 6 Отговор
    Динко да мине с танка, погрешка. Голям град ще е. А, и тези велосипедисти изобщо не трябва да са на пътя. Там има минимална скорост със, която колите трябва да се движат. Съмнявам се, че я покриват.
  • 2 сектант

    8 6 Отговор
    вие достатъчно си вредите като карате колелета в час пик по пътя... пожелавам ви повече да въртите ПЕДАЛИТЕ за да може дробовете ви по усърдно да преработват чистия градски СМОГ!
  • 3 Ал та фанах Атаопънах

    4 4 Отговор
    Велосипедите са по-вредни за околната среда. Велоалеите се правят на мястото на отсечени дървета, някой за това помислил ли е? Да не говорим че за да караш колело, трябва да ядеш повече храна. Храна която е внесена с микробуси, от другия край на Европа. Така че напрактика, велосипедиста не е по-безвреден към околната среда от шофьор на Хамър.

    Коментиран от #10

  • 4 Бандюга

    4 2 Отговор
    Поздравления за идеята! На практика се оказва, че в "уж" европейската ни държава, нещата се решават само чрез протести и подобни инициативи, а не чрез нормален диалог между обикновените граждани( данъкоплатци) и институции и инстанции, съществуващи благодарение на нашите пари. Светла им памет на всички загинали в нелепи инциденти велосипедисти! Дано на управниците им просветне най накрая.
  • 5 боцмана

    5 1 Отговор
    Нищо против спортуването и екологичното придвижване на велосипедистите , но досега не съм видял велосипедист който да слезе от велосипеда на пешеходна пътека или на светофар и да се придвижи пешком , обикновено прелетяват покрай пешеходците и къде на тротоар , къде на велоалея или на улицата продължават , а не дай си боже да им се изпречиш на велоалея , пък било тя и споделена , то са псувни , викове , обиди.
  • 6 Миризлив пор

    1 2 Отговор
    Пази се сам за да те пази и господ! Стара приказка която абсолютно важи за безсмъртните на които си мислят че някой друг е длъжен да ги пази.
  • 7 Кеф и менов

    1 2 Отговор
    Яя, как са ги натръшкали яко.
  • 8 Колелото е хубаво нещо но

    2 2 Отговор
    Да си ги карат у гората място на шосето и за колелета нема
  • 9 Вие с колелата немате место на шосето

    2 2 Отговор
    Просто немате карате на ваша отговорност
  • 10 Ахаха

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ал та фанах Атаопънах":

    Такава глупост за храната не бях чувал досега. Между градско колоездене и състезателно колоездене има огромна разлика. Едното действа тонизиращо на тялото, а другото изтощително. Градското колоездене не води до никакви по-големи нужди от храна. Напротив, градското колоездене убива голяма част от апетита, защото вдига кръвното налягане. Шофьорите на коли имат нужда от повече храна, защото от застоелия начин на живот се отваря апетита! Това е научно доказано и е видимо, че най-големите чревоугодници са хората, които ги мързи да се движат. Колоездене и фитнес са също различни неща. Фитнесджиите ядат повече, защото помпат мускули с тежести и тежки натоварвания. При градско колоездене няма големи изтощения, а и с времето тялото свиква на дадения ритъм
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове