Last news in Fakti

23 Ноември, 2019 13:08 3 491 15

Данаил Кирилов: Нямам намерение да се извинявам

  • данаил кирилов-
  • всс-
  • извинение

Министърът смята, че не е нарушил правилата

Данаил Кирилов: Нямам намерение да се извинявам - 1

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов откри вчера международен юридически форум под формата на 4-дневно съвместно обучение по правата на човека в ЕС за магистрати от Гърция, Румъния и България. Преди началото на важното събитие в Деня на адвокатурата, той коментира и една от най-обсъжданите напоследък теми, а именно изборът за нов главен прокурор на България.

След проведеното на 14 ноември заседание на Пленума на ВСС, на което Иван Гешев беше преизбран за главен прокурор, съдии от цялата страна поискаха чрез писмо извинение от Данаил Кирилов за поведението му по време на дебатите с мотива, че държанието му към някои от магистратите не е било приемливо.

На тези обвинения той отговори, че няма намерение да се извинява, тъй като смята, че в случая не е нарушил правилата и добрия тон, по какъвто и да е начин. Министър Кирилов даже се почуди към кого трябва да насочи хипотетичното си извинение: дали към съдия Атанаска Дишева, председателя на ВКС Лозан Панов и съдия Олга Керелска, или към останалите членове на ВСС, на които не е успял да даде думата, за да изкажат своята позиция. Той посочи, че не смята, че е прекратил възможността да се изрази становище по време на дебата. Кирилов добави, че е задължение на всички членове на ВСС, включително и негово, да се спазва възможно най-стриктно законът и смисълът на процедурата, като посочи, че ВСС не е мястото, на което да се говорят общи приказки и да се позиционират политически твърдения.

По въпроса дали президентът Румен Радев има мотив да даде на Конституционния съд избора на Иван Гешев за главен прокурор, министър Кирилов посочи, че правни мотиви за това не съществуват, а всичко е плод на публична политическа претенция.

Министърът на правосъдието отговори и на обвиненията, че в дневния ред на последното заседание на ВСС не е било включено писмото на над 160 съдии от цялата страна, които поискаха той и избраният повторно за нов главен прокурор Иван Гешев да се извинят публично за свои думи и за поведението си по време на прегласуването на номинацията на 14 ноември.
По думите на Кирилов, когато писмото е било получено във ВСС, дневният ред на заседанието вече е бил одобрени подписан от него. Той посочи още, че ако Лозан Панов е имал желание документът да бъде включен, е можел да направи предложение за това.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев, също присъстващ на откриването на форума, взе отношение по въпроса с невключването в дневния ред на писмото с искане за извинение от министъра и новоизбрания главен прокурор.

Магдалинчев определи думите на председателя на ВКС Лозан Панов за съществуващ цинизъм във ВСС като несъстоятелни и заяви, че въпреки възможността в началото на заседанието Панов да направи предложение за включване на нова точка в дневния ред, той просто е попитал дали писмото е било получено във ВСС, на което е получил и положителен отговор: „да“.

Представляващият ВСС потвърди думите на правосъдния министър, като посочи, че дневният ред на заседанията се одобрява най-малко 4 дни предварително. По думите му писмото е пристигнало в понеделник или вторник, поради което е нямало как предварително да бъде включено в дневния ред.

Боян Магдалинчев посочи, че едва ли той самият би включил писмото в дневния ред на ВСС, а по-скоро ще изчака Лозан Панов да направи предложение за това.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Behemoth

    15 4 Отговор
    Ни съ занимавай въобще ...докато си част от ОПГ ту дан ти пука ....после ще напрайш пирует при Курнелия...
  • 2 патреот

    20 2 Отговор
    Данито под магнолията: Бау, Бау, Бау!!!!!
  • 3 Ван дер Любе

    25 1 Отговор
    Животът е достатъчно дълъг, за да дойде възмездието, както го иска Борисов. При бързото забогатяване има една уловка. Обедняването се случва също толкова бързо
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 я го и тоя слабоумняк

    26 1 Отговор
    Днес да не е някакъв ден на сметта , всички боклуци са на показ.
  • 6 ух на мама

    22 1 Отговор
    Маминото идиотче станало правистче , даже министърче.
  • 7 ???

    14 1 Отговор
    Ако каже шефа! Аз не мога да взема решение на кой от тези два стола да седна, вие мнение от мен искате!
  • 8 Стамат

    17 2 Отговор
    Този може да го ритате в главата и няма да разбера толкова е тъп. Тиквата не може да е заобиколен от по умни от него самия защото няма да има кой да му целува мръсните ръце .Ей такива са идеални . Приемат само заповеди и като програмирани само изпълняват.
  • 9 питащ

    10 1 Отговор
    Защото толкова ти е културата, образованието и усещането за допустимо, правомерно поведение и уважение към инакомислещия.
  • 10 Centurion

    16 1 Отговор
    Естествено ,че няма да се извиниш,то никой и не го е очаквал!Извинението е приоритет на силните,почтенни и независими,хора,хора с достоийнство,то не е присъщо на мижетурки,и подобни пародийни образи като теб!!!
    Жалко тесногръдо човече!!!

    Коментиран от #12, #14

  • 11 Пламен Стоянов Бонджев

    13 1 Отговор
    Некомпетентен,некадърен,нахален идивид.ИНДИВИД.Личност,е твърде силна дума.
  • 12 антрашпиц

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "Centurion":

    Поклон!Коментарът ти е без аналог!Браво!
  • 13 слаботоков

    11 0 Отговор
    Пъпеш
  • 14 слаботоков

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "Centurion":

    Плюсче от мен!
  • 15 Шаран БГ

    4 0 Отговор
    По презумпция у нас виновни отговорни държавни служители НЯМА !! Никой на никого не трябва да се извинява ...!!! И вгледайте се внимателно с какви "дърляния и джафкания, като селски псета" се занимават юристи, Богове на правото, скромните служители на Темида. Тя горката от хубаво не си е завързала очите, ами да не гледа срама на нашите магистрати.....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове