28 Ноември, 2019 11:20 1 618 21

Зам.-кмет на София обоснова по-високия данък за старите коли

  • дончо барбалов-
  • столична община-
  • стари автомобили-
  • екостандарт-
  • екостандарти

Дончо Барбалов заяви, че общината иска да накаже тези, които замърсяват повече и да поощри тези, които замърсяват по-малко

Зам.-кмет на София обоснова по-високия данък за старите коли - 1
Снимка: БГНЕС

С цел подобряването на качеството на въздуха и повече средства за работа в кварталите кметът на София Йорданка Фандъкова предлага промени в два местни данъка - данъка за автомобилите и данъка за покупка на имущество. В сутрешния блок на БНТ Дончо Барбалов, заместник-кмет на София по финансите, коментира защо е необходимо това.

"Не съм сигурен какви са били точно обещанията предизборно. Но това, което в момента се предлага, е свързано с политиката на общината в две много приоритетни области - околната среда и инфраструктурата, особено инфраструктурата, свързана с районите. Промяната на данъците що се отнася до МПС дава възможност на общината да увеличи тежестта на екологичния компонент - да накажем тези, които замърсяват повече и да поощрим тези, които замърсяват по-малко. На практика за Евро 5, Евро 6 превозните средства не се предлага промяна в екологичната компонента, а за по-мощните и по-замърсяващите съответно такова е предвидено", обясни Барбалов.

"В пари очакванията са 18 млн. лева да има допълнителни приходи от данъка за моторните превозни средства и ок. 20 млн. лв. от данъка за възмездно придобиване", допълни още той.

Барбалов сподели и за какво ще бъдат изхарчени събраните средства:

"Тези от моторните превозни средства да бъдат насочени за екологични проекти, а тези от данъка за възмездно придобиване да бъдат насочени приоритетно към районите на Столична община. Вчера г-жа Фандъкова пое ангажимента 10 млн. от тези средства да бъдат предложени точно на разположение на районните кметове и да могат те да правят местни политики, свързани с ремонти на улици, тротоари и подобряване на инфраструктурата", заяви заместник-кметът на София по финансите.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ай честито

    30 0 Отговор
    Издиша от всякъде тая теза гусин експерт.Пък защо не ги НАКАЗАХТЕ хорицата преди изборите.
  • 2 Ввв

    30 0 Отговор
    Нека Ганя спи зимен сън,Боко ще го “оправи”,прост народ-слаба държава
  • 3 Ха Ха Ха

    29 0 Отговор
    По тази логика колите на газ са най екологични.Защо не им намалите данъка.

    Коментиран от #15

  • 4 Гост

    25 0 Отговор
    По-малоумно обяснение не бях чел. Реалното замърсяване никой не го мери, нито се мерят газове на ГТП. Определя се единствено с измисления евро стандарт, който единствено е свързан с годината на производство на автомобила, респективно с цената. А лаконичното обяснение, че парите щели да се ползват за екологични проекти, звучи като нескопосано обяснение на крадец. Да живее лобизма!
  • 5 Еко-политик

    22 0 Отговор
    Вдигат данъците на старите коли, пък на новите плащат безбожно високи данъци и застраховки! Що бе? Боковщина - всичко нагоре, но не и дохода!
  • 6 Гражданин

    19 0 Отговор
    Не всички столичани крадът от дър. поръчки като герберстите за да могат да си позволят хибриди и електромобили!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гост

    17 0 Отговор
    Всъщност, наказвате тези, с най-ниските доходи! Да не мислите, че хората им е кеф да карат 15-20 годишни коли?! Вместо да ги наказвате, направете градският транспорт да бъде редовен и екологичен, а паркирането в центъра го оскъпете максимално. Ефектът ще бъде далеч по-голям, хората ще слязат от автомобилите, без значение дали е 15-годишна колата или е с евро 5! Премахнете безумните и излишни свегофари, заради които двигателите на колите и автобусите работят на празен ход!

    Коментиран от #13

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Удар по бедните хора

    9 0 Отговор
    Бандити виреят в общината .
  • 11 787

    11 0 Отговор
    Е то бива да си лъжец бива ама тоя прекали
  • 12 Димов

    9 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Не съм сигурен какви са били точно обещанията предизборно......" ------- Хахахахаха! Ей това вече е простащина и лицемерие до немай къде.
  • 13 Димов

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Няма да направят нищо. Всичко, което правят е да доизтупват чувала. Скоро време ще тръгнем пеша по улиците. Нека стане редовна гледка върволица от 500 души блокирала движението, всеки от които си отива нанякъде по работа. Нека тия, дето ги измислят тия гнетове, да не могат да минат с колите си от хората, тръгнали по платното.
  • 14 Димов

    11 0 Отговор
    И пак, дедо Пешо с Опелчето, дето изгаря по един резервоар на година ще плаща като поп, а баровеца с джипа, дето гори по 20 резервоара на година, ще е облагодетелстван като природозащитник. Лицемерие!
  • 15 Димов

    12 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ха Ха Ха":

    И на газ и на метан са най-екологични, ама не им е целта екологията. За това няма да има намаления за тях. Целта е да се вземат още пари от бедните. Това управление ще се запомни като риранично, както и другите преди него.

    Коментиран от #19

  • 16 Димов

    11 0 Отговор
    Я да попитам експерта: какво общо има данък на имущество с екологията, че вдигате данъка? Вдигайте екотаксите. Сложете екотакса в цената на горивото, че който повече гори нефтени продукти, той да плаща повече за замърсяване. Или това не изнася на човека с джипа и 3500 литра изгорени за година, а?
  • 17 Васил

    6 0 Отговор
    Алооооо кметееееее а тези дето замърсяват най малко като колите с газовите уредби кво праим?
  • 18 Гост

    4 0 Отговор
    Наслушали сме се на лицемерните ви брътвежи, колко сте загрижени за нашето здраве, че затова бъркане все по-дълбоко в нашите джобове с повишаване на данъци и разни общински такси, и ежегодно отнемате от нашият залък и от този на децата ни, вие мъдри столични велможи от нази гоени.
  • 19 Кратун

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "Димов":

    А защо не гласуваха софЕанци,а предпочетоха диванчето?

    Коментиран от #20

  • 20 Димов

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Кратун":

    И като гласуват, какво? Няма да е Герб, а ще е честното БСП, ли? Те само смъкват данъци, ли? Коя е тая партия, която ще смъкне данъците, ще вдигне заплатите, ще спре корупцията, ще оправи образованието, медицината и културата, и ще направи живота на хората рай? Коя? За коя да гласувам?
  • 21 бомбата

    0 0 Отговор
    На ти тебе гербарски фандак да плащаш кат си толкоз умен софиянецо ти си го избра оня ден пък сега ревеш на умряло !!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове