Last news in Fakti

8 Януари, 2020 17:11 1 406 23

МОСВ: Не сме разрешавали внос на болнични отпадъци

  • отпадъци-
  • боклуци-
  • болнични отпадъци

МОСВ е изискало и получило подробна информация от Агенция "Митници". В информацията категорично няма данни за внос на болнични отпадъци и РДФ горива, твърдят от ведомството

МОСВ: Не сме разрешавали внос на болнични отпадъци - 1
Снимка: БГНЕС

България не е разрешавала внос на болнични отпадъци нито от трети страни, нито от ЕС. Това твърдят в съобщение до медиите от Министерсвото на околната среда и водите във връзка с изказвания на лидера на БСП Корнелия Нинова, че министърът на околната среда и водите Нено Димов е предоставил с писмо информация за 734 хил. тона отпадъци за последните 5 год., внесени от трети страни, включително болнични, които най-вероятно ще бъдат изгорени.

От ведомството са категорични, че министърът не е предоставял такава информация. Тя била предоставена от министъра на финансите, в отговор на парламентарно питане за внос на редуцирано гориво, болнични отпадъци и отпадъци от фармацевтични производства в т.ч. утайки и мицели от трети страни за периода 01.08.2014 г. до 28.08.2019 г.

В него е отбелязано, че предоставената информация за 734 хил. тона отпадъци за последните 5 год., внесени от трети страни, влизат и стоки, които не са отпадъци по смисъла на ЗУО.

По този повод МОСВ е изискало и получило подробна информация от Агенция "Митници". В информацията категорично няма данни за внос на болнични отпадъци и РДФ горива. При преглед на данните се потвърдило, че има стоки, които не са отпадъци по смисъла на ЗУО, като пример се посочват металите, които присъстват като отпадъци и като готови метални изделия, включително машини и резервни части за машини. В голямата си част тези, които са отпадъци по ЗУО, всъщност са ценна суровина, захранваща български рециклиращи предприятия, металургичната, хартиено-целулозната и стъкларската промишлености, производство на батерии и акумулатори.

Министърът на околната среда и водите в отговор на парламентарно питане относно внос на отпадъци от трети страни, категорично декларира, че битови отпадъци, РДФ горива, болнични отпадъци и отпадъци от фармацевтични производства, в т.ч. утайки и мицели подлежат на процедура на предварителна писмена нотификация по Регламент (EО) №1013/2006.

Той подчертава, че за периода от 01.08.2014 г. до 28.08.2019 г. не са издавани нотификации за внос на описаните по-горе отпадъци за третиране в циментовите заводи или в топлоелектрическите централи на България. Не са издавани нотификации за внос на болнични отпадъци и от страни от ЕС.

По този повод от МОСВ са категорични, че Корнелия Нинова заблуждава обществото, провокира напрежение и всява страх относно вноса на отпадъци в момент, когато на европейско ниво се поощрява кръговата икономика, рециклирането и оползотворяването на отпадъци и стимулирането на пазара на вторични суровини.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Уди Кълвача

    27 1 Отговор
    Кажи, че БСП или още БКП са разрешили!!!
  • 2 Мария

    35 1 Отговор
    Бегай се скрий бе Нено !
  • 3 До пишман министъра

    26 1 Отговор
    Девня цимент гори РДФ.Идете и проверете.
  • 4 ГосТ

    32 1 Отговор
    Нено, ти си най големия биологичен отпадък. И те направиха министър естествено
  • 5 Арсеник Доларестова(НЕОБАЛКАНИКА)

    23 1 Отговор
    За съжаление в България медикаментозната терапия се назначава не по съвест а по обещания за пари в брой, екскурзии в чужбина или други материални придобивки.
    Началото бе положено от една бивша сервитьорка от с.Бели Мел(Монтана), впоследствие завършила ВИФ и бивш предшественик на сегашния министър на екологията-Долорес Арсенова.
    Безумно корумпиран политик, който след "голямото крадене", основа фармацевтичната компания МС ФАРМА (Необалканика).

    Коментиран от #16

  • 6 Необалканика

    24 1 Отговор
    Къса ми се сърцето, когато видя болни,бедни и нещастни възрастни хора, които се редят на опашки пред големите вериги за да си вземат един хляб на промоция се същото време ги виждам в аптеките с назначени лекарства на Необалканика.
    Препарати, внасяни от Индия и Китай за жълти стотинки...
  • 7 Оставка

    27 1 Отговор
    Къде е главният прокурор? Този ,защо още е на свобода ? Безводие ,заради производство на ток , отпадъци опасни ,заразни , еко катастрофа , въздуха не се диша ! Какво още е нужно за да му сложат белезниците ? Или ги е страх да не пропее, че тогава май и пожарникаря ще изгори. Оставка

    Коментиран от #17

  • 8 Проклятието на измамените....

    24 0 Отговор
    Обърнаха най хубавата земя на планетата в бунището на Земята!Не мога да намеря думи да опиша тази Гад, която ни оправлява вече тридесет години!Не намирам подходящо наказание за тази паплач което да е подходящо,дано има възмездие за това мръсно и ненаситно лакомо съсловие от изчадия на сатаната....
  • 9 Долорес Арсенова

    16 0 Отговор
    Долорес внасяше цитостатици(препарати за онкоболни пациенти) от Индия за 3$а продаваше на касата за 3000$...
    Има фактология,проверки и нищо....
    Сега за всеки един изписан медикамент на Необалканика(за кръвно, диабет и сърце), корумпира лекарите с екзотични пътешествия, ваучери или пари в брой...
    Пак имаше проверки и нищо....
    Докога?
    Защото ИМА ПАРИ ДА КУПИ ВСЕКИ И ВСИЧКО...
    Влезе бедна и безимотна в политиката а излезе приказно богата...
    От този "цирей"страдат нищо неподозиращите граждани,на които се предписват лекарства на Необалканика-НА ЦЕНИ ПО-ВИСОКИ ОТ ОРИГИНАЛНИ И ИЗПИТАНИ ПРЕПАРАТИ....
    За да си избият разходите по-раздадените"субсидии"!!!?
    НЕ Е ЛУД ТОЗИ,КОЙТО ЯДЕ ЗЕЛНИКА А ТОЗИ КОЙТО МУ ГО ДАВА...

    Коментиран от #23

  • 10 ТОЧКАТА

    15 0 Отговор
    Разбира ,че НЕ сте давали разрешение!!!Обаче даже и НОТИФИКАЦИЯ !!!???Ама то пък КОЙ ВИ Е ПИТАЛ!!!!!!!ТЕ са си ВНЕСЛИ ей тъй,понеже сме ....то пък какво ли сме!!!!!!Май изобщо НЕ СМЕ!!!!!/помня , че преди няколко години имаше лек шум точно за такива отпадъци!!!!/
  • 11 Кой68

    14 1 Отговор
    Ти сам не си вярваш какво бръщолевиш.Ние как да ти вярваме?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 666666

    16 1 Отговор
    Хахаха като не сте разрешили не значи ,че не е внесен.То и за боклука уж не знаехте ама сега се указва ,че сте знаели и сте разрешили вноса.
  • 14 ПИСНА МИ от

    12 1 Отговор
    Тази нагла гадина !
  • 15 Ахаххаах

    10 1 Отговор
    Просто това правителство, съставено от ДС некадърници и калинки трябва моментално да си ходи! Тези кукундрели трябва да бъдат съдени за геницода и унищожени!
  • 16 Някой

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Арсеник Доларестова(НЕОБАЛКАНИКА)":

    За съжаление си много прав!
  • 17 Гешев

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "Оставка":

    Седи мирен, всичко е точно. Да не те хвана някъде на някой булевард и ще светнеш като коледна елха. Гори се за да няма доказателства
  • 18 ужас

    3 0 Отговор
    Този път забравиха да изкарат виновен Орешарски.
  • 19 До 16-тия "воин"..!

    1 0 Отговор
    Даже и да съм прав(според Вас)...от това не ми става по-леко!!!
    ЗАЩОТО КУЧЕТАТА СИ ЛАЯТ А КЕРВАНЪТ СИ...
  • 20 Много е жалко

    2 0 Отговор
    Да продаваш народа си за едни пари, за един фалшиво луксозен живот и за един лъскав фейс. Жалко.
  • 21 пак ли ти бе куче

    1 0 Отговор
    излизаш да лъжеш най-нагло???
  • 22 123

    1 0 Отговор
    Каде са зелените и те са в далаверата
  • 23 бай Шиле

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Долорес Арсенова":

    Долорес Арсенова и още поне сто такива като нея.Защо НАП не им направи ревизии като физически лица?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове