Last news in Fakti

1 Февруари, 2020 12:32 6 475 128

Георги Димитров за „Народния съд”: Никой не трябва да бъде оправдан!

  • народен съд

Никакви съображения за хуманност и милосърдие, заповядал лидерът на БКП

Георги Димитров за „Народния съд”: Никой не трябва да бъде оправдан! - 1
Снимка: desebg.com

Днес, 1 февруари, в България официално се отбелязва Деня на признателност и почит към жертвите на тоталитарния комунистическия режим.

Жертвите ще бъдат почетени с панихиди на различни паметни места в страната, а в София с поклонение пред Мемориала на жертвите на комунизма край НДК от 11 часа. Тази година се отбелязва 75-годишнина от кървавото събитие.

Защо на 1 февруари?

На 1 февруари 1945 г. са произнесени присъдите на Първи и Втори състав на т. нар. Народен съд, организиран от правителството на ОФ, по нареждане на Георги Димитров от Москва. С присъдите през 1945 г. на смърт без право на обжалване са осъдени тримата регенти – княз Кирил Преславски (брат на покойния цар Борис ІІІ), проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов, 22-ма министри, 67 депутати от 24-то Народно събрание, 47 генерали и висши офицери и 8 царски съветници.

Този ден се отбелязва официално в България от 2011 г. насам. Тогава правителството на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов утвърди датата по предложение на президентите Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002) по идея на българския емигрант, журналист и общественик Дими Паница.

В мотивите си Министерският съвет посочва, че „1 февруари 1945 г. е денят, в който посрещат смъртта регенти, депутати, офицери, министри, общественици, жертви на Първи състав на т. нар. Народен съд. Той става знаков за нашата история, защото поставя началото на кървавите репресии срещу българския народ”.

По указания на Георги Димитров от Москва

Присъдите на „народния съд” срещу политическия и военен елит на България от февруари 1945 г. са предварително определени в проценти по указания от Москва. В навечерието на заседанието на Първи съдебен състав Вълко Червенков, член на ръководството на БРП (к) рапортува на Георги Димитров, който по това време е депутат в съветския парламент и се намира в СССР, с телеграма, писана на руски език:

„Присъдата ще бъде изпълнена в четвъртък, 1 февруари. От състава на депутатите предлагаме да се осъдят на смърт до седемдесет процента!”

Георги Димитров, ръководил на Международния отдел на ЦК на Всесъюзната комунистическа партия (болшевики), обаче проявява невиждани в политиката реваншизъм и отмъстителност, като нарежда:

„Никой не трябва да бъде оправдан! И никакви съображения за хуманност и милосърдие не трябва да играят каквато и да е роля!“

Висшите ръководители на компартията в София, с които той води постоянна връзка по този въпрос, са Трайчо Костов и Вълко Червенков.

Присъдите на Първи и Втори съдебен състав са обявени на 1 февруари 1945 г. към 16 часа, а държавното радио предава на живо. Свикан е митинг и площадът около Съдебната палата е пълен с множество, който скандира „смърт”.

Най-масовото произнасяне на смъртни присъди

Така датата 1 февруари 1945 г., когато страната е под съветска окупация, влиза в историята на България с най-масовото произнасяне на смъртни присъди над политици.

Присъдите са изпълнени същата нощ. Осъдените са откарани с камиони край Софийските гробища в Орландовци, където са разстрелвани един по един, а труповете са бутани в яма от бомбардировките.

Зарити са със сгурия, по-късно отгоре е направено бунище. Протокол от екзекуцията няма. Осъдените са лишени и от възможността да прегърнат за последно родители, деца и съпруги. А близките – от човешкото право да оплачат и погребат своите мъртви.

Мащабите на политическото „правосъдие”

При подготовката на процесите близо 30 000 са арестуваните, като над 10 000 от тях са подсъдими.

За протичането на съдебните процеси са създадени 13 върховни съдебни състава и 125 обикновени състава, действащи в страната. Първи върховен състав съди на бившите министри, регенти и царски съветници, а Втори върховен състав – народните представители от 25-то Народно събрание (1940-1944).

„Народеният съд” издава общо 9550 присъди в 135 съдебни процеса. На смърт са осъдени общо 2730 души, а 305 получават доживотен затвор. Около 200 души от осъдените на смърт са избити още преди провеждането на съдебните процеси.

Конфискувани са над 200 предприятия, както и огромен брой недвижими имоти и вещи. Изселени са 4325 семейства на близки на осъдени, като броят на членовете им възлиза на близо 12 000 души.

През 1996 г. Върховният съд отменя присъдите на Първи и Втори съдебен състав като се мотивира с редица процесуални нарушения и незаконосъобразност. Десетки други присъди също са отменени от съда с тези мотиви по реда на прегледа на надзора по молби на близки на жертвите.

Едно от най-жестоките престъпления на БКП

Жестоките присъди на „народния съд” са изброени сред престъпленията на комунистическия режим в приетия през 2000 г. от Народното събрание Закон за обявяване комунистическия режим в България за престъпен.

През 2012 г. президентът Росен Плевнелиев стана първият действащ държавен глава, който участва в специална тържествена церемония на 1 февруари пред Мемориала на жертвите на комунизма с отдаване на военни почести.

Това, за съжаление, не се превърна в приемственост и традиция. До момента настоящият президент Румен Радев и вицепрезидент Илияна Йотова, издигнати от БСП, не са се ангажирали с Деня на признателност и почит към жертвите на тоталитарния комунистическия режим.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алфа Чакал

    40 45 Отговор
    Изринали са "интелигенцията", която естествено е била крадлива и са си направили държава за чудо и приказ.

    Коментиран от #2

  • 2 Мислещ

    42 30 Отговор

    До коментар #1 от "Алфа Чакал":

    Да, направили са СИ, не НИ.
    За крадливите извратени комуняги беше супер

    Коментиран от #13, #22, #106

  • 3 Русороб

    28 24 Отговор
    Помним и никога не ще простим
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 16 Отговор
    и невини хора са били убити в КОЗЛОДУЙ ИМАШЕ ЕДИНЧОРБАДЖИЯ спасил еврей в оряхово да не ги карат вГЕРМАНИЯ в концлагерите та дойде власта и без причина ссъс скалъпено обвинение докараха от КЮСТЕНДИЛ ПОД КОНВОЙ СТАН ЯНКО убиха го както и много други казвали не знаели къде са закопани закопани са в трап над СЕЛО БУТАН
  • 5 az #Победа75

    14 25 Отговор
     

    назадБългария отбелязва Деня на почит към жертвите на комунизма

    09:59 | 01 февруари 2020 | Редактор:Виктор Стефанов 10 91

    Изпрати

    Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

    не си измислят и пишат прякори всеки път;не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.ВХОД

    Коментари 10

    Подреди по:

                                     Покажи първо последните                                 Покажи първо най-старите                                 Покажи най-одобряваните                                 Покажи най-неодобряваните                             Покажи първо последните

    2020-02-01 10:09:46az #Победа75 (нерегистриран)

    реплика

    +0  -0 

    Народния съд е част от многото трибунали, проведени в цяла Европа след края на ВСВ, по подобие на Нюрнбергския трибунал и са част от процеса по денацификация! Броят на осъдените на смърт от Народния съд у нас не се различава много от броя на смъртните присъди, които останалите европейски трибунали произнасят. Всъщност най-много смъртни присъди има издадени от подобен трибунал за съдене на хитлеристи във Франция. Отричането и осъждането на Народния съд е опит за пренаписване на историята и преразглеждане на резултатите от ВСВ!!! През ноември 1943 г. на Конференцията в Техеран „Тримата големи” решават да бъде потърсена отговорност от виновните за разпалване и водене на Втората световна война. Това намерение впоследствие заляга и в т. 10 на Потсдамската декларация от 26 юли 19
  • 6 az #Победа75

    23 23 Отговор
    Народния съд е част от многото трибунали, проведени в цяла Европа след края на ВСВ, по подобие на Нюрнбергския трибунал и са част от процеса по денацификация! Броят на осъдените на смърт от Народния съд у нас не се различава много от броя на смъртните присъди, които останалите европейски трибунали произнасят. Всъщност най-много смъртни присъди има издадени от подобен трибунал за съдене на хитлеристи във Франция. Отричането и осъждането на Народния съд е опит за пренаписване на историята и преразглеждане на резултатите от ВСВ!!! През ноември 1943 г. на Конференцията в Техеран „Тримата големи” решават да бъде потърсена отговорност от виновните за разпалване и водене на Втората световна война. Това намерение впоследствие заляга и в т. 10 на Потсдамската декларация от 26 юли 1945 г., предвиждаща „сурово правосъдие над военните престъпници”. На „Лондонската конференция“, проведена от 26 юни до 8 август 1945 година, СССР, САЩ, Великобритания и Франция приемат „Лондонското споразумение“ („Нюрнбергска харта“), неразделна част към което е Уставът (статут) на Международния военен трибунал. Според установената международна практика държавите-победителки винаги налагат своята воля на победените страни, като тяхната воля се ползва със статута на императивно международно право без съобразяване с националните законодателства и без право на оспорване. Така става и след Втората световна война. Член 5 от Парижкия мирен договор от 1946 г. също задължава със задна дата Българ
  • 7 Г.Димитров

    27 15 Отговор
    Като гледам сегашната ЕНТЕЛЕГЕНЦИЯ не ми се мисли эа тогавашната.

    Коментиран от #11

  • 8 Умберто

    37 29 Отговор
    Комунистите не са човеци!
    „Комунизмът се оказа една фанатична и безчовечна религия, по-силна от исляма, чиито последователи престават да мислят, освен чрез фетиша на партията-диктатор, който убива всичко човешко у човека. Тук ние надминахме фашистите. (…) Нашият социализъм се оказа най-жестокият тоталитаризъм върху другомислещите“, свидетелства Стефан Богданов, шеф на контраразузнаването на ДС веднага след 9 септември 1944. По неговите думи, изпратените в НРБ съветски съветници във всеки отдел на ДС са били инициатори на най-жестоките инквизиции върху представители на стария български елит.

    Коментиран от #15, #38

  • 9 Последния софиянец

    40 12 Отговор
    Дай боже догодина да празнуваме годишнина за втория народен съд.
  • 10 Бесен Язовец

    26 29 Отговор
    И правилно е заповядал Георги Димитров, 20години комунистите и антифашистите не помучаваха хуманност и милосърдие защо изедниците предателите и шпионите да го получават от,, Народния съд"?
  • 11 Бачо Киро

    14 5 Отговор

    До коментар #7 от "Г.Димитров":

    Можеш да си абсолютно сигурен в това наблюдение. Жертви били...
  • 12 Умберто

    30 30 Отговор
    Комунистите не са човешки същества!Още през първите три месеца на съветската окупация без съд и присъда в България са избити между 27 хиляди и 30 хиляди интелектуалци, духовници, учители, държавни служители, офицери, полицаи, общественици, индустриалци, търговци, лекари. За да оправдае тяхното унищожаване, комунистическата пропаганда раздува многократно броя на убитите комунисти, ремсисти и земеделци преди идването си на власт. Следват така нареченият „народен съд", концлагерите, съдебните процеси по сталински срещу минни инженери, електроинженери, строителни инженери, пожарни командири, оръжейни специалисти и други представители на елита, обявени за чужди шпиони, само защото са завършили европейски университети. Всичко това се оправдава като акт на възмездие в името на „жертвите на фашизма“, а и с класовата борба, която по теорията на Сталин се разгаря с все по-голяма сила с напредване на успехите на социализма.
  • 13 ttt

    14 3 Отговор

    До коментар #2 от "Мислещ":

    Хахаха! А ти от кои си мислиш че си бе, боклук?
    Това "комунизъм" или "капитализъм" няма никакво значение... Оставате си същите отпадъци, само лозунгите ви се менят!
  • 14 Комуниста

    33 23 Отговор
    И Гео Милев и Никола Вапцаров бяха интелегенция, ама ги убиха без съд дори! Фашистите са давали 1000лв за отрязана партизанска глава и после ще им се дава милост знаете ли га? Предатели шпиони даскали докторчета фабрикантчета къде си пиеха кафето и ходеха на балове и вариатета с фрицивете на вермахта!

    Коментиран от #47, #66

  • 15 ttt

    18 9 Отговор

    До коментар #8 от "Умберто":

    Ами значи и ти си комунист! Цялата ти рода е лизала задници за да влезе в БКП...никакво съмнение няма! И като слънчогледи се нагаждате според ситуацията... или нека кажем като "гъзогледи" ...защото все пак задници имате да лижете.

    Коментиран от #26

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Генерал

    22 17 Отговор
    Пълни глупости, лъжлива пропаганда и простотии на килограм!
    Народният съд не беше нелегитимен. Напротив – образуван на основата на редица споразумения, които съюзниците във войната против нацистка Германия постигнаха и подписаха в периода 1943 – 1946 г. и беше изграден на същите принципи като Нюрнбергския и Токийския трибунали.
    Правораздавателната дейност на Народния съд в България получи изричното потвърждение от споразумението на четирите Велики сили от 8 август 1945 г. в Лондон.
    Член 5 от Парижкия мирен договор задължи България да задържи и предаде на съд лицата, извършили, заповядали или съдействали за извършването на военни престъпления или против човечеството.
    Създаването на Народния съд в България бе потвърдено от декларацията на Общото събрание на ООН от 11.12.1946 г. и Женевската конвенция от 1949 г. за защита на жертвите от войната.
    В българското законодателство Народният съд действаше на базата на "Наредба-закон за съдене от Народен съд виновниците за въвличане България в Световната война срещу съюзените народи и за злодеянията, свързани с нея" и се прие от Министерския съвет с Постановление № 6 от 30.09.1944 г. на основание чл. 47 от Търновската конституция. Одобрен е от регентите Венелин Ганев, Цвятко Бобошевски и Тодор Павлов с Указ № 22 от 04.10.1944 г. (Търновска Конституция, чл. 25) и е в сила от 06.10.1944 г. Одобрен е и от Народното събрание с решение от 27.12.1945 г.
    Съюзната контролна комисия, в която влизаха представители на чет
  • 18 pepy

    17 10 Отговор
    Кремълският трол "az #Победа75", когато обикаля BG-сайтовете, вече не си прави и труда да пише, а направо COPY/PASTE на простотиите си... толкова си може човекът. Кой е виновен, че всички му/им се подиграват...
  • 19 Абе нема ли

    10 3 Отговор
    некой "демократичен историк" или некой истински да излезе и обясни на аудиторията:
    дали е имало комунистически държави в света към 01.02.1945 г. и кои са те.
    Каква държавна служба е заемал В.Червенков към 01.02.1945 г. , ако е заемал такава?
  • 20 Генерал

    14 9 Отговор
    Продължение...
    Съюзната контролна комисия, в която влизаха представители на четирите Велики сили – СССР, САЩ, Великобритания и Франция, в София зорко следеше и наблюдаваше неговото създаване, организиране и правораздавателната му дейност. Всички издадени присъди, особено смъртните, се одобряваха и от тази комисия.
    Решението да се преследват и съдят всички фашистки престъпници, както и техните помагачи и сътрудници, се оформи от трите главни съюзника във Втората световна война – САЩ, СССР и Великобритания, на срещите на техните ръководители в Москва през 1943 г. Техеранската конференция от декември 1943 г., Ялтенската конференция през февруари 1945г. и решението на Четирите Велики сили в Лондон от август 1945г."
    *
    Ха сега познайте, дали това ще го има в новите учебници по история,където ще се изучава "комунизъм" и "народен съд"
  • 21 Хисторик

    17 14 Отговор
    Само 1923г Септември са избитои 7000 човекадо 1927г още 40 000 въдворени в затворите и незнайно още колко избити! Периода 1939-1944г 4500 партизани избити без ремса в тази сметка! Какво се оплакват от НАРОДНИЯ СЪД?
  • 22 Алфа Чакал

    16 5 Отговор

    До коментар #2 от "Мислещ":

    Аз съм роден 85 година и не съм живял много през това време,но от разговори с баща ми и дядо ми(който много мразеше комунистите ,но признаваше положителните неща) съм разбрал,че са направили образованието задължително.Достъп до здравеопазване за всички.Лечебницете по селата ги помня,сега къде са.И никой не е гласувал,в Царска България не е било точно така .Така ,че щом не си гласувал,имам здравеопазване и училище как да се удължава за чудо и приказ.Има си и свойте минуси,но кой ги няма

    Коментиран от #23, #61

  • 23 Алфа Чакал

    8 1 Отговор

    До коментар #22 от "Алфа Чакал":

    Никой не е гладувал*
    Моя грешка.

    Коментиран от #105

  • 24 ВАНКО ЛЕВСКАРЯ

    10 15 Отговор
    ТИ И ДРУГАРЯ ТИ СТАЛИН СЕГА СЕ ПЪРЖИТЕ В АДА НА КЛАДА И ТАКА ЩЕ Е ВО ВЕКИ ВЕКОВ!!!СМЪРТ НА КОМУНИЗМА И НЕГОВИТЕ ДЕЦА!
  • 25 Бесен Язовец

    16 6 Отговор
    Айде фак фашисти, наглите кравари чак излъгали от послоствито си в Дания, че бай хамерикато били освободили затворниците от Аушвиц!
  • 26 Умберто

    10 11 Отговор

    До коментар #15 от "ttt":

    Май френд,от моята рода няма нито един от бкп и се гордея с това.

    Коментиран от #31, #37

  • 27 бочо

    7 15 Отговор
    ЕТО ЗАЩО КОМУНИСТИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ОЧИСТЯТ
  • 28 Честит

    1 1 Отговор
    2-ри февруари

    Коментиран от #43

  • 29 gggw

    15 5 Отговор
    прав е бил. смърт за фашизма
  • 30 gggw

    17 9 Отговор
    по време на войната фашугите са трепали сумати народ без съд и присъда, довели са страната до национална катастрофа. сега кво ревете господа фашаги? прав е бил да ви треби, ама лошото че не ви е довършил другаря димитров. сега като почнахте да се съвземате пак сме на ръба на катастрофата
  • 31 ttt

    11 3 Отговор

    До коментар #26 от "Умберто":

    Тиква ти лои си Тиква? Я кажи как "комунистите" убили "деда ти"!
    Ама първо си преглътни филията с мас!
  • 32 историк

    16 7 Отговор
    Какво толкова има за обяснение?Първи почват комунистите, с решение на Коминтерна за смяна властта в България(през 1923г.) и след земеделския бунт на Стамболийски.По заръка на Сталин местни подлоги на комунистическия интернационал получават напътствия как да се води борбата за смяна на системата, в полза на външна сила(тази на СССР).Апогея е атентатът в църквата "Света Неделя", като дава още повече да се преследват тези елементи подкрепяни от Москва и в услуга на тази страна, чият крайна цел е болшевизацията на България.Създаване на сателит на СССР и изпълняващ всички нейни нареждания.По-късно това ще се случи и в съседни на България страни, като дори България е осъдена да плати на Гърция компенсации за намеса във вътрешните им работи, по време след установяване на комунистическата власт (1945-47г.)

    Коментиран от #59

  • 33 Centurion

    13 10 Отговор
    Глупости!!!Народният съд е по настояване на Хари Труман,и Уинстън Чърчил.В тяхни изявления и вписани в договори.България е победена страна,и като страна от хтлерофашистката коалиция,победителите настояват цитирам " Да бъдат съдени и Осъдени" помагачите н Хитлер.,а теса всички тези които са осъдени.За справка в България за осъдени малко на д 2500 човека а във демоктатична Франция са обути 20 000, даже и проститутките които са обслужвали Германските войници.Та в този ред на мисли правителството о народният съд са се отнесли достатъчно милостиво.
  • 34 Хубавия комунузъм

    3 2 Отговор
    Пловдивската стачка през 1953 г. е стачка на тютюноработничките срещу установените условия за труд, която прераства в работнически бунт.[1] Това е първата работническа стачка в Източна Европа след смъртта на Сталин. Стачката е потушена от комунистическите власти безкомпромисно. Според политикът Христо Марков, който се позовава на изследване на проф. Искра Баева, която използва данни на Британската легация, по времето на стачката са убити поне 3-ма души, а над 50 са ранени.[2] Според журналистката Силвия Томова, провела собствено проучване и интервюирала както проф. Баева, така и председателя на Държавна агенция „Архиви“ – доц. Михаил Груев, стачката наистина е мащабна, но данни за стрелба при потушаването ѝ в архива няма.[3]
  • 35 Рачо Ковача

    10 8 Отговор
    Милост към кого ? Към тия дето избиваха хората ? Дето избиха и децата като животни ? Тия дето се снимаха с отрязаните глави на партизаните ?
    Въпреки това Народния съд е под надзора на великите сили и истъпления не е имало !
  • 36 Хубавия комунузъм

    5 0 Отговор
    Поне девет от стачниците са убити в този протест. Стотици са изпратени по лагери и затвори. С надежда за отпускане на режима след смъртта на диктатора пловдивските тютюноработници, подкрепени от стари синдикалисти, решават да потърсят правата си. На 20 април стачниците изпращат писмено на премиера Вълко Червенков синдикалните си искания: целогодишна заетост, увеличение за заплатите, петдневна работна седмица /по онова време се работи и в събота/.
  • 37 !!!

    5 8 Отговор

    До коментар #26 от "Умберто":

    Ти,копеле,си от фашистско котило!

    Коментиран от #42, #44, #48

  • 38 Маркс

    8 12 Отговор

    До коментар #8 от "Умберто":

    Комунизма е неизбежен . Все пак ще дойде колкото и да ритате. Не може шепа тарикати да притежават пари колкото 90% от останалия народ !
    Все пак всеки се е родил на тая земя и иска да живее нормално !

    Коментиран от #51

  • 39 месара

    4 5 Отговор
    ето това е борбата и гордостта на бкп, за това бсп носят цветя на "великия" димитров!
  • 40 само минавам

    12 4 Отговор
    Ако интелигенцията е като Гущеров ,Свинаря,Черната Златка,Манекен, Цецка Ц ,Цвъки, Костов ,Божков, Йорданов, Радан К ,Фидосова......... мали мали !
  • 41 ани

    9 3 Отговор
    ПО ЛОГИКАТА НА МНОГО ПИСАЧИ ЗА НАРОДНИЯ СЪД ВСИЧКИ ,КОИТО СА УПРАВЛЯВАЛИ В ДИКТАТОРСКА БЪЛГАРИЯ ПРЕДИ 89Г ТРЯБВАШЕ ДА БЪДАТ РАЗСТРЕЛЯНИ,МОЖЕ БИ КАКТО НАПРАВИХА В СЪСЕДНА РУМЪНИЯ ,И ОСОБЕНО ТЕЗИ ,КОИТО БЯХА ЧЛЕНОВЕ НА БКП.НАЛИ СЕ ОТМЕНИ ЧЛ. 1 И СЕ ПРИЕ ,ЧЕ ТАЗИ ПАРТИЯ Е БИЛА РЕПЕРЕСИВНА!
  • 42 Умберто

    5 4 Отговор

    До коментар #37 от "!!!":

    Имената на предците ми стоят на паметника на Оборище и са били народни представители от Първото Велико Народно Събрание,както са и изписани на паметника на Апостола в Карлово.А ти от кое село си?

    Коментиран от #52

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Умберто

    2 3 Отговор

    До коментар #37 от "!!!":

    Съмнявам се,че си знаеш родословието.
  • 45 Мазни гадни комунисти

    15 6 Отговор
    Какво направихте избихте хората,принудихте ги да влязат в ТКЗС то насила ,заедно съсъ земята и кравите с много бой,национализирахте заводите.И дойдоха простите цървуланковки да управляват.Взехте и хубавите жилища и се настанихте,много бяхте Прости много.Само вижте колко високообразован Човек Бай Тошо ни управляваше Върхът сте...

    Коментиран от #46, #49, #50, #53

  • 46 gggw

    10 9 Отговор

    До коментар #45 от "Мазни гадни комунисти":

    че кво лошо има в ТКЗСто бре, мульо? бас хващам че дори не знаеш кво значи съкращението. сега като няма ТКЗС всичкото зеленчук от Гърция. дори вчера гледам и целината от Гърция, пардон Търция... аман от разбирачи.. взели му земята на чиляка

    Коментиран от #77

  • 47 Смях

    11 8 Отговор

    До коментар #14 от "Комуниста":

    Пишеш к,во ти падне, дето се вика. Вапцаров е бил помагач на шумкарите. Пренасял е оръжия, руски финанси, в случая долари и прочее. Осъден си е от редовен съд на база доказателства и самопризнания. Какво неясно има тука?

    Коментиран от #55

  • 48 Умберто

    5 2 Отговор

    До коментар #37 от "!!!":

    За такива като теб са мрели,пепел ти на устата злобно същество.Местността Оборище е историческа, през април 1876 г. там се провежда Оборищенското събрание, на което се взема решение за избухването на Априлското въстание. Депутат на това събрание от село Мечка е Димитър Павлов Кокльов (Гайдарджията) от четата на Бенковски.
  • 49 gggw

    5 5 Отговор

    До коментар #45 от "Мазни гадни комунисти":

    ще минат още 30 години и ще се сетите че има нужда от земеделските комплекси и тогава няма да ви взимат земята ами сами ще я давате
  • 50 сено и слама

    7 4 Отговор

    До коментар #45 от "Мазни гадни комунисти":

    А сега какво стана със земята като я върнаха ? 5% от земеделците владеят 80% от земята !
    Данъци на земята внасят ли ? Мораториума беше до 2013 година ,какво става сега ?
  • 51 Умберто

    6 6 Отговор

    До коментар #38 от "Маркс":

    Хаха значи можеш да спиш спокойно и да го чакаш.Комунизма никога не си е отивал,но промитите мозъци не го проумявате.

    Коментиран от #56, #60

  • 52 ttt

    4 6 Отговор

    До коментар #42 от "Умберто":

    "както са и изписани на паметника на Апостола"

    Абсолютно нормално за боклуците в България...да се приобщават към някой велик...да си нагодят задниците, за да лапкат!
    "Надрищили" им имената...на чий паметник??
    "Имената на глупците ..." .
    И нещо друго... няма лошо който и да било да е от село. Разбра ли селяндур?
  • 53 статистик

    10 2 Отговор

    До коментар #45 от "Мазни гадни комунисти":

    Няма ТКЗС-та , ама няма и вече хора по селата ! За последните 30 години изтриха от картата 500 села !

    Коментиран от #95

  • 54 Браво

    8 11 Отговор
    На Георги Димитров - един от малкото истински хора в тази държава!

    Коментиран от #62

  • 55 Комуниста

    5 4 Отговор

    До коментар #47 от "Смях":

    Осдеен от фашиския съд без доказателства и правна защита, хайде марш.

    Коментиран от #58, #68

  • 56 ttt

    4 4 Отговор

    До коментар #51 от "Умберто":

    Ами поне "мозъци" имат...за разлика от теб. Както казах дали е комунизъм или капитализъм - същите боклуците си оставате. И ти си типичен пример.

    Коментиран от #63, #64

  • 57 Смях

    4 4 Отговор
    Надзорът на великите сили се е изчерпвал със зловещото присъствие на съветския главорез Вишински.
  • 58 Смях

    5 5 Отговор

    До коментар #55 от "Комуниста":

    Типичен кумунис. Без грам сиво вещество...
  • 59 Хисторик

    4 4 Отговор

    До коментар #32 от "историк":

    Фантазираш неграмотник!!! Първо пролетта има военен преврат който сваля законнито правителството на БЗНС не на БКП, а контра -преврата е Септември месец! Преврата го правярт пролетта генанфилите които вкарават България във втора нац. катастрофа само за 6-години!
  • 60 на редките лаIна

    3 3 Отговор

    До коментар #51 от "Умберто":

    им викат разтройство. Обаче на някои и главата им пълна с такива.

    Коментиран от #65

  • 61 Фрий

    8 8 Отговор

    До коментар #22 от "Алфа Чакал":

    Да беше чел повечко, а не да слушаш баба си, дядо си и калеко си. Ако беше хубав кумунизЪма, защо ли грогяса?

    Коментиран от #108

  • 62 Истината

    9 4 Отговор

    До коментар #54 от "Браво":

    Тошо Тарабата е един от най-зловещите руски еничари нанесъл непоправими вреди на българският народ.
  • 63 Умберто

    3 4 Отговор

    До коментар #56 от "ttt":

    И мухата като кацне на фъшкията си мисли,че това е Целия свят.Така и ти разбираш света,толкова ти е капацитета.Трудно е на мравката да носи товара на слона.
  • 64 Умберто

    2 4 Отговор

    До коментар #56 от "ttt":

    За съжаление прородата не е благосклонна към всички и хора като теб трябва да се приемат в специализирани заведения за лечение.Съжалявам,че си в такова състояние на духа,наистина жалко.

    Коментиран от #69

  • 65 Умберто

    3 3 Отговор

    До коментар #60 от "на редките лаIна":

    Умно изказване,браво.

    Коментиран от #84

  • 66 стоян

    11 5 Отговор

    До коментар #14 от "Комуниста":

    До 14 -ком -Така и не разбрах -защо на тогавашните кокошкари -крадци на добитак крадци на мандри и атентатори , кумунистите им викат партизани -специално име за атентатори и крадци

    Коментиран от #73, #90

  • 67 Георги Димитров

    7 4 Отговор
    Явно малко съм избил като гледам от 30 години насам какви са се появили
  • 68 Ньньм

    3 2 Отговор

    До коментар #55 от "Комуниста":

    Ти коя държава свързваш с фашизма?

    Коментиран от #80

  • 69 ttt

    4 6 Отговор

    До коментар #64 от "Умберто":

    Продължавай да си повтаряш тъпотиите мухльо. Само на човекоподобни същества като теб все нещо им пречи! Или "комунизъм", или "комунистите", или "промити мозъци".

    Всъщност обаче не струваш теглото си в тор. Ганьо!

    Коментиран от #71, #72

  • 70 ТОЧКАТА

    3 2 Отговор
    Ееее,ТОВА Е РАЗЛИКАТА СЪС СЕГАШНОТО ,,, ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА,,!!!....КОЕТО СЕ ....ТЪЛКУВА!!!?????...А,и още едно нещо...ТОЙ/НАРОДНИЯТ СЪД Е ...ТРИБУНАЛ...повтарям ТРИБУНАЛ/ИЗВЪНРЕДЕН СЪД/ //.......какъвто е и НЮРНБЕРГ/Париж,РИМ,Будапеща,Хабаровск/мисля!//,в
  • 71 Умберто

    3 2 Отговор

    До коментар #69 от "ttt":

    Супер:)Добре го измисли ;) Участвам в конструктивни диалози.Размяната на обиди не ми интересна.Хубав ден ти желая!
  • 72 Умберто

    5 3 Отговор

    До коментар #69 от "ttt":

    Глупците са като плевелите.Колкото повече ги режеш,толкова повече растат. Няма смисъл да си губя времето с недоразвити.
  • 73 ТОЧКАТА

    4 4 Отговор

    До коментар #66 от "стоян":

    бе стуенчо,мноу си глъм!!!ТИ показваш ВЕЛИКИЯТ РАСТЕЖ!!!НА българия тогава---МАНДРИ!!!ДОБИТЪК!!!....И ,тъпко, САМО ТОВА!!!!!наистина е имало!!!!!...А виж СЕГА КАКВО ПРИВАТИЗИРАХА И ОБРАХА!!!!ВИЖ,мамамицата ти глупава.
  • 74 Само питам

    7 8 Отговор
    Руското мекере Радев, нали се има за много справедлив и морален, защо още не е почел паметта на жертвите? Или задачата му е да задълбочи разделението българското общество?

    Коментиран от #78

  • 75 ТОЧКАТА

    4 2 Отговор
    ,,УМБЕРТО,,!!!е най българското ИМЕ!!!!...всеки посланик с ...ника си!!!!

    Коментиран от #82

  • 76 Един българин

    7 5 Отговор
    Точно тези са виновни за сегашното състояние на България и пак се натискат да управляват със другарката Нинова. Това отровно комунистическо котило трябва веднъж завинаги да се унищожи.
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 ТОЧКАТА

    3 3 Отговор

    До коментар #74 от "Само питам":

    простотията ли е МОДЕЛ!!!!Та как да ,,,...ПОЧИТА ОСЪДЕНИ!!!ПРОСТАКО!!!,,!!!!Само РАВНОСТОЕН СЪД !!!!решава това!!!НЕ ,,ЕДИ КОЙ СИ,,!!!......Предполагам СИ!!!ЗА!!!ПРАВОВА ДЪРЖАВА ТЪПАКО!!!!КОЕ ПРАВО!!!!!отнема ПРАВОВОТО ПРАВО!!!?????

    Коментиран от #83

  • 79 Коментатор

    5 6 Отговор
    Не мога да повярвам колко комуняги и техни поддръжници има. На черното са готови бяло да кажат, само и само да пробутат симпатията си за един античовешки режим. Дори в коментар Народният съд беше сравнен със антинацисткия съд в Нюрнберг, което е просто нечувано, а пък Г. Димитров наречен велик или нещо подобно. Боже, пази България с токава популация....!

    Коментиран от #81

  • 80 Ньмьмь

    0 2 Отговор

    До коментар #68 от "Ньньм":

    Не казваш обаче:))))защо ли:))))(
  • 81 Антиджендар

    4 3 Отговор

    До коментар #79 от "Коментатор":

    Утре 2 февруари ти е празник. Поздравявам те нежен, нежен другарю с пожелание да си родиш дете

    Коментиран от #87

  • 82 Умберто

    2 3 Отговор

    До коментар #75 от "ТОЧКАТА":

    Има думички като "метафора", "символизъм".Е,прости ми,че не ползвам Сталин :) А и не съм болен шовинист или националист.От утре ще изпокзвам името Мадона Чиконе,специално заради теб.
  • 83 Умберто

    3 3 Отговор

    До коментар #78 от "ТОЧКАТА":

    А ти можеш ли да водиш нормален диалог или си някакъв умствено увреден,който чрез ругатни се чувства по-добре?
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Мадона Чиконе

    4 4 Отговор
    Бе аз на Бойко не съм му фен,но като виждам тук противниците му ,какви дебилни същества съм,го разбирам.На подобни и Бог не може да им помогне.Отидете на църква и запалете по една свещ за българите,които са загинали,кажете една молитва за душите им.Тука 80% не са нормални.Мизерията тотално е заличила всичко човешко у някои хора.Слаб ви е Духа и нямате капка морал и самоуважение,за уважение към събеседника не говорим.
  • 86 Мадона Чиконе

    1 3 Отговор

    До коментар #84 от "Жоро шпица":

    Не,на глупците.Забавляват ме как се пенят.
  • 87 Коментатор

    7 2 Отговор

    До коментар #81 от "Антиджендар":

    Този коментар е типичен пример за похватите на наследниците на комунистите - лъжи, манипулация и внушения с цел очреняне. Типични похвати, чудесно усвоени от събратята им - съветските комунисти, червени агитатори.
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Сталично Сталинов Сталински

    2 4 Отговор
    Новия народен съд ще го направим под формата на гей парад.
  • 90 Бесен Язовец

    3 2 Отговор

    До коментар #66 от "стоян":

    Ей гълтач на шпаги, така се води партизанска война с леко въоръжение! Окупаторите на власта е трябвсло да бъдат ометени на всяка цена! Във Франция, Италия, Испания са водели войните по същия начин! Не са имали дрончета гогава.
  • 91 КОНТРАТА

    3 0 Отговор
    Ама той бил даскал интелектоалец, ами като си даскал си седи в даскалото не пили доноси в очадтъка на фашиската власт срещу комшията си комунист! Ама той бил лекар, кото си лекар си седи в болницата не шпионирай комшииите си на загасено кандило приклекнал до прозореца! после защо ги били пратили в Белене и Ловеч?
  • 92 Хисторик

    6 4 Отговор
    След освобождението на България туркофилите са станали русофоби по късно германофили, и на по късен етап фашисти хитлериски поклонници!

    Коментиран от #101

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 йорданооффф

    0 4 Отговор
    Да се има предвид факта: Присъдите на Народния съд са произнесени в името на НВ Симеон2 цар на българите?! Значи България е била комунистическа държава, нали?!
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Комуниста

    5 10 Отговор

    До коментар #93 от "Гост":

    Кое време сега бе смешо? 1989г всички заводи работеха и имаха пазари новите капиталисти седесарите фалирахте България 1997-2001 г сега доразграбват с помоща на чуждо разузнаване в замяна на продажба на географски интереси!

    Коментиран от #103, #112

  • 97 ПЕНКО

    4 4 Отговор
    ЧИЧО МИ Е ОСЪДЕН НА СМЪРТ В ДЕСЕТИ КЛАС ОТ ЦАРСКАТА ВЛАСТ- КАТО "БОЛШЕВИКА" !!! ДИРЕКТОРЪТ НА ГИМНАЗИЯТА ГО СПАСЯВА /НЕ МОЖАХ ДА НАУЧА ИМЕТО МУ/ !!! КОЛКО СА НАРОДНИТЕ ЖЕРТВИ ОТ ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ И КОМУНИСТИТЕ ПРИ ПРЕВРАТИТЕ / РАЗСТРЕЛЯНИ И УДАВЕНИ В ДУНАВ / ????? ДНЕШНИТЕ" ПЛАЧЕЩИ" ФАШЕТА ЗНАЯТ ЛИ КОЛКО ОТ НАРОДА Е ПРОТИВ ТЯХ ??? ДА ПАРТОКРАТСКАТА ДИКТАТУРА ТРАБВАШЕ ДА БЪДЕ ПРЕМАХНАТА , НО НЕ С ЦЕНАТА НА УНИЩОЖАВАНЕ НА РОДИНАТА БЪЛГАРИЯ !!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #98

  • 98 Бесен Язовец

    3 4 Отговор

    До коментар #97 от "ПЕНКО":

    Не само в Дунав! Гео Милев пише :КЛАХА БЪЛГАРИ ТАКА КАКТО И ТУРЦИТЕ НЕ БЯХА КЛАЛИ! ВМРО ПРОДАЖНИЦИТЕ ПРЕДАВАТ КОНТРА ПРЕВРАТА ОТ Септемврийското възстание 1923г
  • 99 Бай Стойчо

    10 5 Отговор
    Тези жертви на комунизма не бяха ли ония,които загубиха три войни довели страната ни до национални катастрофи , създадоха закон за осъждане на смърт на непълнолетни,бе „драги“либерал демократи, избиваха народа 23г, 39-44г?
    Жертвите на комунизма не са ли тези, който обявиха война на САЩ и Англия ,който разрешиха Българските пристанища да са бази на Хитлер , германците да нападнат Гърция и Югославия от България ,да почиват у нас ,да купуват храни с „печатани пари“…да не говорим за избитите деца и малолетни и парични награди за отрязани глави.
  • 100 дълбок поклон за НС

    4 4 Отговор
    Народния съд е справедливост към престъпленията на престъпниците.
  • 101 Българин

    7 7 Отговор

    До коментар #92 от "Хисторик":

    Руската измет така и не разбра, че русофоби няма.

    Русофоб е термин, с който руските мерзавци наричат всеки, който се противопоставя на агресивните руски имперски интереси. Русофоб е всеки, който е против маниакалната идея, че руснаците са уникална и богоизбрана нация, имаща някаква особена мисия в света. Русофоб е всеки, който не споделя руското виждане, че света трябва да им се подчинява и да им лиже задниците. Така, че според руските примати целият свят, освен тях и техните слуги е русофобски.
  • 102 Истината

    5 5 Отговор
    Руските еничари са избили повече българи отколкото са загинали през войните.
  • 103 Коментатор

    7 6 Отговор

    До коментар #96 от "Комуниста":

    ''Другарю'', обърни внимание, че темата в статията е за съратниците ти комунисти-убийци. Превдонародният съд, по указанията на великия ви вожд и учител Димитров, уби цвета на българската нация. Не ми говори за заводи, които пак наследниците на комунистите и техните протежета заграбиха и които унищожиха, защото без капка пот ги получиха даром, без да милеят ни за имущество, ни за хляба на хората. Така е, когато всичко е общо, принцип, прокламиран пак от вас комунистите. Нали не е бащино, държавно е. Така, че не ми говори за заводи. Трябва ясно да се знае, че дереджето на България сега е благодарение на комунистите и техните наследници след 1990 г., като започнем от Народния съд, убийствата, национализацията, неефективната соц икономика, ръководната роля на червената ви партия и комунистическата аристокрация, фалшивия 10 ноемрви, организиран да си запазите властта, което и стана по един или друг начин. Трябва да се знае, че комунизмът беше чума за България!

    Коментиран от #104

  • 104 КОНТРАТА

    3 4 Отговор

    До коментар #103 от "Коментатор":

    Уби Димитров бежовия цвят само след 1944г уби само цветовете къде се цунка с нацистите направи поне уточнение кой цвят!!!
  • 105 🤕🦴👀

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "Алфа Чакал":

    Това със задължителното образование е грешка. Твърде много незаинтересовани от него деца и родители има, което разбива цялата система и води до морален отпадък на цялото общество. А какво да кажем например за самотна майка с дете инвалид, навършило 18, което не може да си намери работа. Честно ли е тя да плаща същите данъци?
  • 106 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мислещ":

    като говорим за супер за 22 министри и 47 депутати какво ще кажеш?
  • 107 Опа

    3 2 Отговор
    Геноцида боков кога ще честваме? Ваща м..а крадлива!
  • 108 Алфа Чакал

    3 2 Отговор

    До коментар #61 от "Фрий":

    Ми тя и Римската империя се е сгромолясала.И какво и тя ли не е дала нищо на света.
  • 109 Daemon Tools

    4 4 Отговор
    Четееки коментарите,човек много лесно може да си направи извод,защо във България нещата са толкова трагични.Хвалейки режима,който изби над 300 000 етнически българи,хвалейки режима,който създаде македонската нация и хвалейки режима,който доведе на власт цар Тиквоний 1 и мангала Тодор Живков,показва колко прости са днешните българи.Но,нали си знаете,всяко стадо си заслужава своето.То затова и 500 години ни няма като държава и сме част от ОИ,защото за българите явно хляба и селските "грандове" Левски-Цска са по-важни от България и българската нация.

    Коментиран от #111, #113, #125

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Marinov

    0 4 Отговор

    До коментар #109 от "Daemon Tools":

    Daemon Тоолс, Цитира се че са осъдени на смърт 2730 човека. Вие твърдите че са избити нат 300,000. Кажете ОТКЪДЕ тогава идват тези нат 297,000 убити Българи???
  • 112 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #96 от "Комуниста":

    Хубавото сега е че това загубено за България време няма да се върне никога, лошото е че тези комунистически боклуци ни направиха най бедната страна в Европа.
  • 113 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #109 от "Daemon Tools":

    Глупав народ, беден народ!

    Коментиран от #117

  • 114 мДа

    5 0 Отговор
    "Ocъдeнитe ca oткaрaни c кaмиoни крaй Coфийcкитe грoбищa в Oрлaндoвци, къдeтo ca рaзcтрeлвaни eдин пo eдин, a трупoвeтe ca бутaни в ямa oт бoмбaрдирoвкитe. Зaрити ca cъc cгурия, пo-къcнo oтгoрe e нaпрaвeнo бунищe. Прoтoкoл oт eкзeкуциятa нямa."

    Може би и сегашните заслужават същото, ама кой съм аз да съдя, нали така?
  • 115 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 0 Отговор
    На убитите "лека им пръст" и "Бог да ги прости"..., но трагедията е за техните деца и останалите живи...Как се живее с това клеймо?

    Коментиран от #116

  • 116 Коментатор

    1 2 Отговор

    До коментар #115 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Лека им пръст на жертвите. Но срама трябва да лежи на плещите на техните палачи, но такова нещо няма. Въпреки, че комунизмът беше обавен официално за престъпен режим, тук продължават да се изявяват привърженици на този пристъпен и против човека строй, нанесъл непоправими щети на страната и народа. Но къде срам и разкаяние от комунисти...?

    Коментиран от #118

  • 117 Daemon Tools

    5 1 Отговор

    До коментар #113 от "Гост":

    Не беден,а глупав и продажен народ.Ние българите и сега не сме бедни,вие не сте виждали истинска бедност.Аз съм живял в Нигерия и работих там като лекар и видях какво е истинска бедност.Повярвай ми,ние не знаем какво е бедност.Може би,ние българите сме просто едни егоисти и продажници,може и причината да е някаква друга,но определено е тъжно това,че за хората във България,футбола и парчето хляб са по-важни от родината и от българката нация.

    Коментиран от #122

  • 118 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 0 Отговор

    До коментар #116 от "Коментатор":

    Става въпрос за прекършената съдба, а не за срам, .....от какво?

    Коментиран от #121

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Guest

    5 1 Отговор
    Гошо мастиката, Тодор говедарчето и какви ли още знайни и незнайни комунисти бавно но сигурно водеха България към дъното.
  • 121 Коментатор

    4 1 Отговор

    До коментар #118 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Много точно казано...прекършена съдба...и трагично за България...
  • 122 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 2 Отговор

    До коментар #117 от "Daemon Tools":

    Не БЪЛГАРИНА, а троловете от ГРУ...
  • 123 васил левски

    1 0 Отговор
    E,когато един ден тариката от банкя падне от власт,ще се наложи отново да има народен съд,с присъди без право на замяна.
  • 124 стоян георгиев

    2 1 Отговор
    народния съд е напълно недекватен .съдят се само политическите противници на комунистите.избит е цвета на българската интелигенция,щото убииствата от народния съд са само малка част от плана за ликвидацията на българския елит.да съдиш в народен съд българските офицери ,воювали по боините полета за обендинението на българския народ е национално предателство,да съдиш журналисти ,поборници и антикомунисти само заради позицията им е мерзко,а да унищожаваш в последствия целите им семеиства е садизъм!
  • 125 материала е лош

    1 1 Отговор

    До коментар #109 от "Daemon Tools":

    То има качествени хора, ама морала не им позволява да влязат в политиката
  • 126 Вла

    0 1 Отговор
    Смърт за фашистите!
  • 127 Български офицер

    1 0 Отговор
    Запали ли се България , Червеното БКП - БСП котило , на Червените БРП / к/ каскети-цървули , от 9.Септември.1944 г. , ще виси избесено по стълбовете с главите надолу , като Унгарските комуняги - УНГАРИЯ 1956 г. ! Работата на " Ловните роти " , чака да бъде довършена......!!! Втори път няма да има т.н. " Червена армийка " да спаси Червените им кратуни.....!!!
  • 128 Български офицер

    1 0 Отговор
    Запали ли се България , Червеното БКП - БСП котило , на Червените БРП / к/ каскети-цървули , от 9.Септември.1944 г. , ще виси избесено по стълбовете с главите надолу , като Унгарските комуняги - УНГАРИЯ 1956 г. ! Работата на " Ловните роти " , чака да бъде довършена......!!! Втори път няма да има т.н. " Червена армийка " да спаси Червените им кратуни.....!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове