Last news in Fakti

11 Февруари, 2020 13:50 2 287 54

Кирилов категоричен: Уронен е престижът на съдебната ни система

  • андон миталов

Развитие на казуса с Андон Миталов

Кирилов категоричен: Уронен е престижът на съдебната ни система - 1
Снимка: БГНЕС

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов обясни пред журналисти искането си за уволнение на съдия Андон Миталов и последвалата реакция от ВСС.

"Дадоха ми 7-дневен срок да отстраня недостатъците в предложението за отстраняването на съдия Антон Милтанов. Имаме две нови обстоятелства. Първото е, че бяха обнародвани в Държавен вестник измененията в Закона за съдебната власт, включително и измененията, които касаят дисциплинарната отговорност. Второто е, че вчера в края на деня са постъпили документите от Инспектората към ВСС във връзка с предварителната проверка, която е направена за искането за промяна на мярката по делото на Малинов", обясни министърът на правосъдието.

По думите му от ВСС са му предоставили възможност да направи уточнения по неговото искане за образуване на дисциплинарно производство за освобождаване на съдия Миталов. "Посочил съм в това предложение основанията, които са по Конституция. Умишлено съм се придържал към рамките, които са по конституционни норми. Поисках да се запозная с документите от предварителната проверка на инспектората и веднага ги получих", категоричен бе той.

По думите му преди да изтече срокът, те ще са готови с конкретиката. "Това ще бъдат допълнения към нашите аргументи от моето предложение", заяви юрист №1 у нас. Попитан дали в делото на Малинов ще се търсят доказателствата за уронване на авторитета на съдебната власт, той заяви, че обстоятелствата са обществено известни, но, ако колегията поиска - ще докаже и тях. "Да, уронен е престижът", заяви той и допълни, че изявлението на Помпейо е категоричното доказателство за това. "Това изявление на Държавния департамент на САЩ е базирано на правен факт. Не очаквайте обяснения от мен, твърденията трябва да бъдат разследвани. Българското правосъдие не трябва да бъде безучастно", заяви още Кирилов.

"Бездействието в този случай не помага за укрепването на доверието в правосъдието. За да има доверие - трябва да има съответни адекватни и своевременни действия. По Конституция мога да поискам само освобождаване", заяви той.

По-рано днес Съдийската колегия на ВСС единодушно реши да даде 7-дневен срок на министъра на правосъдието Данаил Кирилов да отстрани неяснотите в искането си, както и да посочи доказателства как магистратът е уронил престижа на съдебната власт.

В петък Кирилов поиска съдията от Специализирания съд, на когото САЩ отказаха виза заради корупция, да бъде уволнен. Министърът внесе искането си в Съдийската колегия на ВСС. Днес тя го разгледа и прие за сведение. Становището на кадровиците е, че Кирилов трябва да изложи фактически обстоятелства и да посочи нарушенията на Миталов, с които той е уронил престижа на съдебната власт, припомня novini.bg.

"Днес, без по никакъв начин да обезпокоявам най-добрия юрист на управляващите, смея да кажа, че това предложение има множество непълноти и неясноти", заяви Лозан Панов. На въпрос кои са тези неясноти шефът ВКС отговори: "Кои са конкретните действия от страна съдия Миталов, с които е накърнен престижа на съдебната власт и са нарушени неговите служебни задължения, както и кои конкретни действия и респективно бездействия са извършени, по кое конкретно дело - всичко това, което е от значение".

Според шефа на ВКС много важно било да се посочат и доказателства.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Исмет Рамадан

    2 47 Отговор
    ебах Румен Радев тъпака в гъза и Кирилов с червените бузи ми наду хуя като тромпет
  • 2 ДДРОнег

    60 3 Отговор
    Може да се урони престиж, само ако го има …
    А нашата съдебна система няма престиж, поне няма положителен престиж !!!
    Всички виждаме и не сме слепи, че съдиите са подкупни и който има пари - невинен е !!!
  • 3 Робот

    68 1 Отговор
    Уронването на престижа идва от това, че ти имаш нещо общо със съдебната система! Палячо !
  • 4 Лекар БГ

    61 3 Отговор
    Ако има значение кой го казва,за уроненият престиж...майко мила!
    Този фейс,уронва престижа на всичко,до което се докосва,за което се изказва и изобщо-всичко!Онази емблематична снимка,как е приклекнал до Вожда,онзи незабравим кадър,как понечва да Му целува ръка...тази невероятно брилянтна юридическа мисъл....Ръбъл,Барни,Ръбъл....о,ужас!
  • 5 Русенец

    58 5 Отговор
    Кирилов е закъснял с 30г. Щеше да бъде страхотен партиец по времето на Живков и да утвърждава роляна на БКП ! Каква загуба !

    Коментиран от #34

  • 6 ДДРОнег

    34 4 Отговор
    И друго, ако съдията миталов е виновен и корумпиран, нима трябва да се измъкне само с уволнение !!!
    Нима това е достатъчно за наказание ???!!!
    Е, тогава наистина сме за окайване с таквизи управляващи !!!
  • 7 агент08

    48 3 Отговор
    Дебилите са винаги категорични в изявленията си! Преди имаш също един такъв категоричен идиот, в Президентството - Роско охлюва.
  • 8 параметър

    41 2 Отговор
    Какъв престиж бе неграмотник,некъдърен малоумник
  • 9 9969

    37 3 Отговор
    Как може да урониш нещо, което не съществува?
  • 10 Гост

    34 3 Отговор
    Много жалка държава с жалка съдебна система и репресивен апарат. Щом някой друг определя какво да се случи на българска земя и какво да е право и вина, можем да поздравим само дамите и господата колонисти с. Да ни е честито новото робство? А за младите ... Спасявайте се докато можете !

    Коментиран от #26

  • 11 Коленопреклонно

    27 0 Отговор
    Поредното темане (с гръб...т.е. с г.з) за угода на некой си.
  • 12 :D:D:D:D

    4 27 Отговор
    Забраниха му на този да влиза в Америка заради корупция, но на нашите запетайкаджии са им необходими ясноти. Представям си колко е трудно да се комуникира с такива хора, дето всичко трябва да им е написано и все нещо не им е ясно. Скапани буквалисти, които пускат мизерниците на свобода срещу някой лев, а иначе когато нещо не им изнася - нямат яснота. ЦИРК, цялата скапана държава е един цирк, от който ми се повръща.
  • 13 Лекс

    34 3 Отговор
    И пред кого е уронен престижа, пред америте ли, че на тях каква им е работа да се набъркват в нашата съдебна система. Кое е незаконното действие, което съдията е извършил, направил ли е нещо което не е имал право, взел ли е някакъв подкуп под някаква форма. Ако да, да бъде осъден според българското законодателство, но нека не позволяваме да ни се намесват отвън-точно това би уронило престижа на системата, а и на държавата.
  • 14 Ххх

    26 4 Отговор
    При толкова други скандални съдебни решения, включително намаляване драстично присъдите на убийци, как пък един път Данаил Кирилов не поска оставката на съдии за подобни решения ? Но тогава проблеми няма. Проблеми може да има само за съдии, подозирани за връзки с Русия, и невписващи се в пещерната русофобия, която задокеанския хегемон най - безцеремонно насажда в територията, наречена България.
  • 15 Някой си

    24 0 Отговор
    Да, уронен е!
    От калитковци като Барни Ръбъл!
  • 16 Тодоров

    28 0 Отговор
    Съдебната ни система не може от само себе си да си урони престижа. Съдебната ни система си има "глава" - Министърът. Странно, че Кирилов се самоизключва от това "уронване". Това, че казусът със съдия Малинов придоби политически привкус по нареждане на Козяк, трябва да му светне (на Кирилов) червената лампичка, че всъщност той най-много уронва престижа на съдебната система, изпълнявайки политически поръчки, нямащи нищо общо с правораздаването. Абе тия американци съвсем сериозно ни вземат "за мезе" и аборигени. И като чуеш Херо Мустафа, се чудиш това мъж ли е, или жена. САЩ все ни пращат едни посланици, които се държан така, сякаш България им е бащиния. А мисирките от ГЕРБ сомо "клявкат" одобрително. Никакво национално самочуствие и авторитет.
  • 17 Любо

    29 1 Отговор
    Тая пародия на човек кой малоумник го направи министър
  • 18 Све

    27 0 Отговор
    Уронен е престижът на съдебната ни система с назначаването на ДАНИ УМНИЯ ПОГЛЕД за министър на правосъдието, ГЕШЕВ за главен прокурор, Цаца за шеф на КПКОНПИ, консула във Валенсия.........
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 в Стършел

    16 0 Отговор
    Под снимката - "Без думи"
  • 21 Стамат

    25 0 Отговор
    Това недоразумение Данаил Кирилов е като онези играчки маймуни с батерии . Като им натиснеш копчето и започват да вдигат много шум. А на отявлени подлоги като това нещо Кирилов много често пръста който натиска копчето е на ул .Козяк
  • 22 ххх

    21 0 Отговор
    "юрист№1" Хи хиххихихи,ха,хаха!!!!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Centurion

    23 1 Отговор
    Да,много е уронен престижа на съдебната власт,ама от теб,от Гешев,и от плеядата наведени утрепки пред мафията!!!
    Иначе с Съдия Миталов, за сега има само едни голословни твърдения от една Държава известна с тиражиране на лъжи и измислици!!!
  • 25 Гост

    5 14 Отговор
    ДЕМОКРАЦИЯТА Е ЗА РАБОТЛИВИ,ВЪЗПИТАНИ И ИНТЕЛИГЕНТНИ ХОРА...ОСТАНАЛИТЕ СИ ИСКАТ СОЦИАЛИЗМА...

    Коментиран от #46

  • 26 Джони

    1 14 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Те нали се спасяват, но пак там при " колониалистите " . Що не се спасяват в пръцъфтяващия изток , ммм.
  • 27 Тоя не е у ред бавноразвиващия се

    19 1 Отговор
    Какъв престиж бе бастун! Всички в тая система трябва да се разстрелят защото са национални предатели:-)
  • 28 Абе

    11 0 Отговор
    Бял хакер, ти целият си един уронен престиж.
  • 29 ТОЧКАТА

    17 0 Отговор
    неам думи!!!!!,,,...за коментари по казаното от ...!!!???,.НО прав е кирилоу....,,,УРОНЕН Е ПРЕСТИЖЪТ НА СЪДЕБНАТА НИ СЪСТЕМА,,.../пък и самата тя/.....от НЕГО!!!!
  • 30 ТОЧКАТА

    17 0 Отговор
    предлагам министъра да преименува министерството на ,,,министерство на СЪГЛАСНАТА система,,,!!!!!
  • 31 Бавничкият

    18 0 Отговор
    Сбъдна му са мечтата и на него...!!
  • 32 антрашпиц

    19 1 Отговор
    Гн Кирилов,вие и правосъдната система нямате престиж и авторитет от поне 30 години..
  • 33 ТОЧКАТА

    23 1 Отговор
    как мислите ,каква щеше да е присъдата на този ,,, член на интелектуалният елит,, от ,,,....народният съд,,?????........

    Коментиран от #38

  • 34 Дедо Грую

    16 1 Отговор

    До коментар #5 от "Русенец":

    100% родителите на Барни Ръбъл са били бкп.

    Коментиран от #41

  • 35 не го винете

    20 0 Отговор
    човекът е ясновидец, отгоре му ги говорят тези работи.
  • 36 Шляхтиц

    19 0 Отговор
    По-уронен министър от теб трудно мога да си представя.
  • 37 Гост

    14 0 Отговор
    Е уронене е...с такава карикатура като тебе....
  • 38 Centurion

    10 0 Отговор

    До коментар #33 от "ТОЧКАТА":

    Немедлено разстрелят!!!
  • 39 Мартин

    12 1 Отговор
    САЩ казват - "Маане го тоа" и Данчо почва да смуче пръстите за причини, за аргументи... и накрая заключва "Няма доверие към съдебната власт" - Баце, няма доверие към никоя власт заради такива като теб, сеш' се?
  • 40 сгур

    13 0 Отговор
    така е, много преди тебе, но с тебе съвсем го сринахте - пинокио такъв
  • 41 898

    10 0 Отговор

    До коментар #34 от "Дедо Грую":

    Тай има един родител на когото целува ръка!
  • 42 Драйфус

    10 1 Отговор
    Заформя се "Делото Миталов" - съвременна съдебна сага в която вероятно ще видим позицията на "престижния" , обективен, независим, некорумпиран, справедлив, своевременен, съвременен български съд , срещу най-значимия обвиняем в корупционни действия. Следва политически "Оскар" за постижения в правораздаването.
  • 43 цвцв

    8 0 Отговор
    ти с твойте вратички които оставяше в законите и прегласуваше на пук след вето изяде престижа
  • 44 Чочо

    8 0 Отговор
    То откакто си се появил, системата е с уронен , уроден като тебе престиж.
  • 45 бял

    7 0 Отговор
    Герберски палячо
  • 46 ххх

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "Гост":

    Просто лозунг!Не ти отива!
  • 47 фред флинстоун

    10 0 Отговор
    престижа е уронен още с назначението на Барни Ръбъл за министър
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 каунь

    5 0 Отговор
    поредния лакей-калинка ма от тия дето се навеждат до земи
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Министър - послушко

    4 0 Отговор
    Льольо! Мижитурка! Карикатура! Дани - олигофрена! 🤪
  • 52 соросоидни кърлежи

    1 0 Отговор
    Как един път за последните 30години, ей така за "престиж" не сте вкарали поне един от големите крадци на прехода -министри, дупетати и други бандити в затвора..повръща ми се от нашата съдебна система...
  • 53 Барни Ръбъл

    1 0 Отговор
    С подобно недоразумение за министър на правосъдието,няма как съдебната система да има престиж.
  • 54 Капиш Ръбъл капиш

    1 0 Отговор
    Самото ти присъствие там е даже чиста обида, Барни.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове