17 Март, 2020 18:08 2 384 36

Румен Радев обсъди извънредната ситуация с шефа на БНБ

  • румен радев-
  • бнб-
  • димитър радев

Държавният глава коментира информацията от някои европейски страни за мерки за облекчаване на кредитополучатели, потенциално затруднени в погасяването на техните задължения

Румен Радев обсъди извънредната ситуация с шефа на БНБ - 1
Снимка: Пресцентър Президентство

Държавният глава Румен Радев проведе днес среща на „Дондуков“ 2 с управителя на Българската народна банка Димитър Радев. По време срещата бе обсъдено актуалното състояние на икономиката и банковата система на България и новите предизвикателства, произтичащи от ситуацията с COVID-19.

Президентът подчерта, че държавата и нейните институции следва да се мобилизират и проявят максимална ефективност в подкрепа на най-нуждаещите се и на онези, които ще понесат тежестта както на преминаване през кризата, така и на възстановяването на икономиката на България след това.

В този контекст държавният глава коментира информацията от някои европейски страни за мерки за облекчаване на кредитополучатели, потенциално затруднени в погасяването на техните задължения. В този момент българските граждани, които ще загубят работа и доходи, също ще очакват разбиране от страна на банките, като отговорни и значими за обществото институции, в периода на предстоящите трудности, посочи Румен Радев.

Управителят на БНБ информира президента за стриктните мерки в централната банка за защита на здравето на служителите и оптимизиране на организацията на работа с цел осигуряване изпълнението на всички критични за държавата и икономиката функции и задачи, произтичащи от законовия мандат на БНБ, включително операциите на валутния борд, поддържането на наличнопаричното обращение, гладкото функциониране на платежните системи и упражняването на банковия надзор.

В резултат на традиционно прилаганата от БНБ консервативна надзорна политика днес банковата ни система разполага със значителни по размер капиталови и ликвидни резерви, както и с високо доверие на клиентите, както граждани, така и фирми. Така банките имат възможност да прилагат гъвкавост и индивидуален подход с оглед намаляване на негативните ефекти от наложените ограничения, свързани с COVID-19.

Кризата ще засегне по различен начин кредитополучателите, а силата на потенциални негативни ефекти върху тях ще зависи от изходната им финансова позиция и секторния им профил. Всичко това предполага нова, още по-висока степен на отговорност, аналитичност и благоразумно управление на работните процеси и рисковете в банките, заяви Димитър Радев.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 CoviD 20

    15 2 Отговор
    Парите са най-мръсното нещо!
  • 2 Последния софиянец

    16 24 Отговор
    При военното положение Радев трябва да управлява. Такова животно като извънредно положение няма. Бойко го измисли за да заграбиха властта.В момента управлява незаконно.

    Коментиран от #4, #14, #24

  • 3 баба Зоя

    19 8 Отговор
    Дете пита майка си:
    - Мамо, мамооо, кой е този Радев?
    Майката:
    - Това е 3-тия президент на България по времето на Путин.
  • 4 Пръв съм у село

    14 2 Отговор

    До коментар #2 от "Последния софиянец":

    Ко.....Ко каза....????????
  • 5 Borislav Popov

    16 29 Отговор
    Най-достойният президент на България - Румен Радев!

    Коментиран от #7

  • 6 Колев

    24 12 Отговор
    Плъха излезе под фустата на Деси и нищо не каза
  • 7 Иванов

    23 16 Отговор

    До коментар #5 от "Borislav Popov":

    Май се обърка най не достйния президент

    Коментиран от #10, #16

  • 8 Малко инфо

    11 0 Отговор
    Както всички знаем, банките управляват света от както го има. Системата обслужва интересите на банките, като прави хората зависими от тях чрез внушения и лъжи. И ВИНАГИ, когато има криза, печвливши са банките, хората - губещи. Всичко друго е лъжа......... с две думи, продължавайте да взимате кредити като луди, и рано или късно ще го духате, просто така работи схемата.
  • 9 Мирен преход Да ама НЕ

    22 4 Отговор
    . Зависимостта от СССР и Русия. Русофилската измама

    Тоталната обвързаност на България със СССР след Втората световна война е трудно оспорим факт. България бе най-съветизираната и русифицирана страна. Близо 75-80% от българския външно-търговски обем в края на социализма се осъществява със СССР. Тези икономически отношения не са равноправни, а имат формата на колониален грабеж от съветска страна. Червената пропаганда и досега твърди, че сме получавали нефт и газ от СССР на преференциални цени. Но пропуска странно да ни съобщи на какви цени закупува съветската страна българските стоки и услуги. Ето какви, например през 1988 г.:

    За килограм прекрасни български домати – 5 копейки - при световна цена 0.30-0.40 долара.

    За килограм грозде „Болгар” – 10 копейки- при световна цена 0.80-1.00 долар.

    Кутия цигари „Стюардеса” – 1 копейка – а у нас кутията струваше 55 стотинки.

    Бутилка коняк „Слънчев бряг” – 32 копейки – У нас струваше 1.80 лв.

    Почивка на съветски туристи в „Слънчев бряг”– т.нар. тогава „храноден” плюс нощувка – т.е. „AllInclusive” – им излиза по профсъюзни съветски цени за 1.45 лв., при реална цена 20-25 лв.

    Нечуван грабеж, за който обаче не се говори. Не се говори и за това, че Русия още не ни е изплатила целия ни износ към нея (бившия СССР) през 1990 г. на стойност с лихвите към 2 милиарда долара. За това свидетелства Григорий Вазов – вицепремиер в правителството на Димитър Попов от 1991 г.
  • 10 Последния софиянец

    10 24 Отговор

    До коментар #7 от "Иванов":

    Казах че в момента законния управляващ е Румен Радев. И срещу него беше направен таен преврат.
  • 11 Мирен преход Да ама НЕ

    19 5 Отговор
    Истината е, че точно Русия по геополитически причини винаги е била против една силна и независима българска държава (защото би била пречка пред нейната стара фикс-идея да контролира Проливите). А, особено след Втората световна война и съветско-комунистическата окупация, поради близостта си с Русия стана най-комунизираната и най-съветизираната комунистическа държава. Това се дължи до голяма степен и на подмяната на националния идеал с измамния „интернационален” идеал на руския комунизъм. Наистина по времето на комунизма трябваше да обичаме първо СССР и Русия и после България... (Виж Г.Марков, Задочни репортажи...)

    България и след Втората световна война е победена страна, загубила във войните за национално обединение почти 40% от своята национална територия и население, дала 200 000 жертви във войните, приютила 500 000 бежанци от Македония, Поморавието, Южна Тракия и Северна Добруджа
  • 12 Мирен преход Да ама НЕ

    19 4 Отговор
    Тясното обвързване на българските комунисти с интересите на Москва – „Мека” на световния комунизъм (руският комунизъм е по-близо в някои отношение до исляма, отколкото до християнството) датира още от създаването на Третия интернационал. Българските комунисти маймунски подражават в най-голяма степен на руските комунисти. В сравнение с комунистите от други страни те са най-догматични, най-диви и жестоки, най-криминализирани. Близки са до руските комунисти и поради сродния и за едните и другите краен радикален терористичен манталитет. С това е свързана и следващата причина – силните русофилска чувства на големи неграмотни маси от българския народ.
  • 13 Мирен преход Да ама НЕ

    15 3 Отговор
    Вместо заключение остана да разгледаме и политическите причини за премълчаването на престъпленията на комунизма у нас. Отговорът може да бъде много лесен – те се премълчават, защото реално комунистите са още на власт. Защото слуховете за смъртта на комунизма в България са силно преувеличени. Защото не е имало нито покаяние, нито искане на прошка. Защото не е осъден нито един комунист за престъпления срещу човечеството. Защото хората все още се страхуват да не им се случи нещо на тях или техните деца. Защото всички по някакъв начин са били обвързани с комунистическата система, дори да са били открита опозиция на режима, дори да са били политически затворници, или емигранти. След половин век комунизъм огромното мнозинство от българския народ се бе нагодил и примирил със системата. За всички в Европа, с изключение на малцина проницателни наблюдатели (например Амалрик в СССР, който през 1966 г. предсказа че до 1984 г. СССР няма да съществува (не позна само със седем години, но бе обявен от властта за луд и вкаран принудително в психиатрия) - промяната дойде неочаквано. Дори Збигнев Бжежински, който публикува „Грандиозният провал. Раждането и смъртта на комунизма през ХХ век” през 1988 г. (и бе обвинен веднага от световната левица, че това е пример за „wishfulthinking”) не можа да предвиди мащабите на промяната.

    Коментиран от #20

  • 14 .....

    16 3 Отговор

    До коментар #2 от "Последния софиянец":

    Абе,селяндур Вакарелски,затвори си лай..ната уста,че смърди та се не диша.В София никога не са управлявали комунисти няма и да оправляват,дори и след като пукнеш от злоба.

    Коментиран от #19

  • 15 президентче

    20 6 Отговор
    Нещастно глуповато селянче (страхливо ,при това) - това е отчайващият български пРезидент. Язък за рублите ,дето бяха потрошени за избирането му - и руснаците разбраха ,че този става само за гледач в свинеферма.
  • 16 Borislav Popov

    6 13 Отговор

    До коментар #7 от "Иванов":

    Не съм се объркал, щом лаеш, помиярче!
  • 17 Мирен преход Да ама НЕ

    17 5 Отговор
    Без осъзнаването на тази истина никакво цивилизовано европейско бъдеще на България няма да бъде възможно. Без това е сериозно застрашен и световният мир. Защото в социалистическия лагерен свят по Оруелски свобода, означава робство, „леещото се като пълноводен поток” богатство означава всеобща бедност, „пълното равенство” означава цинично и въпиющо неравенство, а „всеобщо щастие” означава реки от сълзи и кръв. А - мир, означава война. Такава е логиката на осъществяването на социалистическия и комунистическия идеал. И нека няма повече заблуди относно това.

    Това „минало” не си е отишло и няма да си отиде докато него осмислим; и отречем, включително и в себе си,докрай.
  • 18 Ели

    5 21 Отговор
    Ето един наистина загрижен за народа си президент.
  • 19 Последния софиянец

    8 5 Отговор

    До коментар #14 от ".....":

    Бойко Борисов, член на БКП от 1984 до 1995 г. Управлява София от 20 години. ХА ХА ХА ХА!
  • 20 General profesor doktor Мутафчийски

    1 12 Отговор

    До коментар #13 от "Мирен преход Да ама НЕ":

    Спри да спамиш на копи пейс. Обади се на тел112 и ще дойдат едни яки момчета с бели манти. Ще те поръсят със светена водица и дезинфектант Б30. Ще те откарат или в Плевен или в Ловеч.
  • 21 Бай Стою касапина

    13 4 Отговор
    Деса Мерцедеса как не се е изтъпанила до льотчика? Щяха да са мила картинка.
  • 22 Неофициален неангажиращ зов от руското православие

    4 3 Отговор
    Парад за 9 май на червения площад в Москва ще има на мукавей в понеделник през 2048 година....Дотогава комунистите, атеистите и атакистите ще го гледат на запис от 2019 г😂😂😂 От другия месец руската армия излиза в карантина с тригодишни неплатени болнични! Очаквам все пак българските атеисти, комунисти и атакисти да се покръстят още тия дни 😂😂😂 Приемете православието, то е за вас, а след това поемете и причастието.... Веднага се покръстете или скоро ще умрете, важен избор бързо направете, православието изберете и кръстник под наем светкавично намерете...!!!😂😂😂 Комунизма зарежете, а живота и парите обикнете...!!!😂😂 За предпочитане е да си изберете някоя от руските църкви в България....
  • 23 Дръжката на тигана

    17 3 Отговор
    г-н Радев, и аз като много Българи Мислех че имаме главнокомандващ, а то сме имали мишле.
    И то страхливо.
    Цър цър, като мине вируса пак ще излизам от Президенството и ще се правя на лъв.
    СРАМ МЕ Е ОТ ВАС господин радев.
  • 24 pepy

    16 1 Отговор

    До коментар #2 от "Последния софиянец":

    "При военното положение Радев трябва да управлява. Такова животно като извънредно положение няма..."

    Всеки път ли, когато видите името му, ще се пишат едни и същи простотии... и трябва да се обяснява, че така не става. Eдинствения начин за това е да суспендира Конституцията - преврат...

    Четете КОНСТИТУЦИЯ на РБ – Чл. 100 (5)

    Президентът обявява положение на война при въоръжено нападение срещу страната или при необходимост от неотложно изпълнение на международни задължения, ВОЕННО или друго ИЗВЪНРЕДНО положение, когато Народното събрание не заседава. В тези случаи то се свиква незабавно, за да се произнесе по решението.

    Коментиран от #25

  • 25 Дръжката на тигана

    14 0 Отговор

    До коментар #24 от "pepy":

    Първо го изкарай от Президенството.
    Ако успееш де.
    Всички ни не е страх от вируса, и ние имаме семейства, но трябва да сме на местата си. Ами ако доктори, сестри, санитари, полицаи,фармацевти, чистачки, касиери,шофьори, снабдители, и много други които са на местата си въпреки вироса се уплашат и се заключат в домовете си, като радев в Президенството, какво ще стане само за 3 дни.
    ВАЖНО Е ДА ПОКАЖЕШ НА ОБИКНОВЕННИТЕ ХОРА ЧЕ НЕ СА САМИ, ЧЕ СИ С ТЯХ В НЕЗГОДИТЕ, ЧЕ ИМАТ ГРЪБ.
    а не като "някой" да се скрият.
    Ако беше ВОЙНА нали знаеш такива как се наричат.

    Коментиран от #26

  • 26 На теслата дръжката

    2 11 Отговор

    До коментар #25 от "Дръжката на тигана":

    Дребно злобно мишленце си ти грездей. Президента е една уважавана личност с недостижим за гербаджийте рейтинг.

    Коментиран от #28, #36

  • 27 нали

    3 1 Отговор
    Да не Деса да е теглила кредит? А? Такава ли е работата, РАдка??
  • 28 Дръжката на тигана

    6 0 Отговор

    До коментар #26 от "На теслата дръжката":

    Кой ти говори тука за партий, движения, или фондаци, БЕ.
    Тука става въпрос за МНОГО ЧОВЕШКИ ЖИВОТИ.
    Въобше не ме интересува ти дали си социалист, гербер, комунист, атакист, земеделец, хомо, анархист, Тука става дума за справяне с ПАНДЕМИЯТА, тя дали тебе ще те отмине понеже си от няква партия.
    Става въпрос България да понесе по-малка загуба на човешки животи. Става въпрос да сме по местата си, въпреки вируса и да се обединим като общност. Забележи (тука няма да обиждам като теб) казвам общност е не народ. Понеже според такива като теб,едни са бсп, други герб, трети атака. Ние не сме отделни партии, ние сме България. Но такива като теб не могат да разберат. Такива като теб когато Иван Шишман поискал помощ срещу турцитете му казали че няма да му помогнат понеже те били от Руменското воеводство, други му казали че били ма Иван Страцимир.
    Важно е тези които са навън сега и изпълняват задълженията си въпреки вируса да не се отказват, да работят, за да спасят човешки животи, лекарите да лекуват, касиерките, чистачките, и работниците от магазините да снабдяват хората с храна, полицаите да пазят реда, шофьорите да зареждат махазините, транспорта да работи, работниците да правят предпазни костюми. ДА СА СИ НА МЯСТОТО ВЪПРЕКИ СТРАХА ОТ ВИРУСА. И
    ДА ВИДЯТ ЧЕ НЕ СА ИЗОСТАВЕНИ, ЧЕ СЕ ЦЕНЯГ, ЧЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО Е ЗАД ТЯХ.
    А не са се скрили в къщи и да чакат бурята да мине.
    Ако настане анархия, нито храна ще има за теб и семейство ти, нито лекарства. Мародери, и т
  • 29 Дръжката на тигана

    7 0 Отговор
    Лекарите да лекуват, касиерките, чистачките, и работниците от магазините да снабдяват хората с храна, полицаите да пазят реда, шофьорите да зареждат махазините, транспорта да работи, работниците да правят предпазни костюми. ДА СА СИ НА МЯСТОТО ВЪПРЕКИ СТРАХА ОТ ВИРУСА. И
    ДА ВИДЯТ ЧЕ НЕ СА ИЗОСТАВЕНИ, ЧЕ СЕ ЦЕНЯГ, ЧЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО Е ЗАД ТЯХ.
    А не са се скрили в къщи и да чакат бурята да мине.
    Ако настане анархия, нито храна ще има за теб и семейство ти, нито лекарства. Мародери, и т.н. И колко време мислиш че ще оживееш, ти и семейството ти.
    И последно, бях не, БЯХ, голям фен на радев. Но когато е смутно време се вижда кой колко струва.
    Та, му кажи да си стои там. Ние ще се борим стещу вируса, и като мине да ИЗПЪЛЗИ и пак да се прави на лъв.
    Аз съм БЪЛГАРИН, и ценя ВСЕКИ ЖИВОТ НА МОЙ СЪНАРОДНИН.
    Пък после като мине вирусът се карайте кой от коя партия.

    Коментиран от #30

  • 30 Обикновен Бг

    5 0 Отговор

    До коментар #29 от "Дръжката на тигана":

    Не те познавам, но щом има поне още такива като теб България ще пребъде. Бях се отчаял от това което виждам около мен, но ти ми даде надежда.
    Благодаря. Поклон, доземи.
  • 31 Майкооо

    7 1 Отговор
    Чакай тази шушумига да те спасява
  • 32 Gandi

    4 0 Отговор
    радев,парашутист мръсен комунисти4ески.вие терористи и убийци 4ервени,биете корона вирусът по вси4ки показатели.мръсен,долен путколизец на ПОСРАНО 20.АБСОЛЮТЕН ГЬОТВЕРЕН,ТОВА СИ ТИ ПЛЕШИВА КУРВО.......
  • 33 STEFCO

    0 0 Отговор
    RUMBA KAKVO RAZBİRASH Tİ OT BİZNES Tİ Sİ NAİİ TIPİYA PREZİDENT
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове