Last news in Fakti

20 Март, 2020 08:18 8 171 49

Столичната лекарска колегия иска блокада на София заради коронавируса

  • коронавирус-
  • блокада-
  • софия

Намираме, че дотук въведените мерки трябва да бъдат още по-ограничителни, за да опазят хората от самите тях

Столичната лекарска колегия иска блокада на София заради коронавируса - 1
Снимка: БГНЕС

Противоепидемичните мерки заради коронавируса не се спазват достатъчно от живеещите в София. Това смята Столичната лекарска колегия (СЛК), част от Българския лекарски съюз (БЛС).
Според лекарите, масово не се ползвали предпазни средства от хората (бел. ред. - досега многократно имаше изявления и на лекари, включително от доцент Атанас Мангъров, че маските не предпазват безусловно и че е най-добре само болни да ги носят), много търговски обекти продължават да работят, а хора, които трябва да са под карантина, не си стоят вкъщи.

Затова СЛК иска "още по-ограничителни мерки". "Направо настояваме да въведете забрана за напускане на домовете, както и да се ограничи влизането и излизането от София", казва СЛК и искат да бъдат дадени "максимални правомощия на главния прокурор и МВР за овладяване на тази извънредна ситуация".
Припомняме, че на 19 март вечерта, в интервюта за bTV и Нова телевизия ръководителят на Националния кризисен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски заяви, че сегашните мерки дават резултат, хората стават все по-отговорни, като похвали по-младите и направи сериозна забележка на по-възрастните, които били по-недисциплинирани по негови наблюдения.

Ето и позицията без редакторска намеса и без корекции на правописа. Тя беше изпратена от Мария Пойразова, говорител на "Пирогов":
"Ние от Управителния съвет на Столична Лекарска Колегия на БЛС на БЛС се обръщаме към Вас, за да благодарим за взетите до този момент мерки за ограничаване разпространението на COVID-19 и за цялостната организация. По наблюдение на СЛК на БЛС обаче те не се спазват достатъчно от населението на София. Броят на случаите расте, хора, които трябва да са под карантина не я спазват. Масово не се ползват предпазни средства от населението. Много търговски обекти продължават да работят.

Намираме, че дотук въведените мерки трябва да бъдат още по-ограничителни, за да опазят хората от самите тях. Ето защо ние не само предлагаме, направо настояваме да въведете забрана за напускане на домовете, както и да се ограничи влизането и излизането от София. Според нас тази мярка ще помогне много повече за ограничаване разпространението на коронавируса, за спасението на нашите близки, познати, непознати и всеки един човек.

Политиците и управляващите в тази държава да дадат максимални правомощия на главния прокурор и МВР за овладяване на тази извънредна ситуация.
Ние, лекарите от Управителния съвет на Столична Лекарска Колегия на БЛС заявяваме най-категорично, че независимо от обстоятелствата имаме пълна мобилизация, по местата си сме и ще продължим да го правим. Ние, лекарите от Управителния съвет на Столична Лекарска Колегия на БЛС ще продължим да се грижим за населението, дори когато хората не проявяват нужните отговорност и грижа към себе си. Ние, лекарите от Управителния съвет на Столична Лекарска Колегия на БЛС следваме и ще следваме Хипократовата клетва и съвестно ще правим всичко, което трябва и зависи от нас в името на хората. За да преборим COVID-19 обаче трябва да сме единни, солидарни и дисциплинирани.

Нека държавата вземе мерки и мобилизира фармацевтичната промишленост за опазване на ресурса от суровини за изработване на изключително важни медикаменти, които много вероятно скоро ще бъдат нужни, следейки съобщенията на научните дружества от Европа и света за производството на медикаменти за борбата с COVID-19 . Нека по възможност ограничим износа на суровини и насочим усилията си към внос на такива суровини и медикаменти, които показват ефективността си в борбата с COVID-19 .
Чуйте ни, чуйте опита на тези, които са на първа линия. В кризисна ситуация всички тежки и сериозни мерки винаги са оправдани, защото те са животоспасяващи".


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 58 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Софиянец

    8 90 Отговор
    Абсолютно правилно, най малко за месец

    Коментиран от #7

  • 2 123

    28 0 Отговор
    Те хората от Банско се измъкват, че от София ли
  • 3 Лекар БГ

    106 3 Отговор
    Прекалено е.Аз лично съм впечатлен как хората спазват мерките.Тихо,кротко,без агресия,си чакат по опашките,разделечени един от друг.Истерията вече добива свръх колосални измерения.

    Коментиран от #11

  • 4 да де

    87 0 Отговор
    Уточнявайте за кои иде реч защото голямата част от хората спазват наложените мерки. Явно става въпрос за паразитите по маАлите тях направо да ги заграждат и никакво мърдане.
  • 5 Име

    80 5 Отговор
    ПРЕКАЛЯВАТЕ!!!
  • 6 Тодор Живков

    79 4 Отговор
    Пълна глупост. Колко теста са направени и колко са заразените? Като се има предвид, че вирусът е тук още от януари и тогава "големите светила в медицината" казваха, че няма да дойде вирусът, то той си циркулирал и е зарази бая народ. Унищожаването на икономиката е по-страшно от заразяването с този вирус, т.к. ще донесе хиляди умрели от глад (включително и деца), в пъти повече от вируса. А Борисов, Каракаджанов и другите партийци си спасяват кожите на наш гръб. Унищожават и без това докарания от тях до просешка тояга народ. Затова правителството да подаде оставка, да се избере ново с участието на всички партии, с по-малко министерства и с ясни цели. Да се позволи на хората да работят.
  • 7 Ventura

    26 1 Отговор

    До коментар #1 от "Софиянец":

    Ти нали си зареди фризера и WCто, та ти е лесно,! А ми тези дето и по едно шише белина не можаха да си подсигурят, кучета ги яли.? И ако това е съпричастност, здраве му кажи.
  • 8 дедо75

    19 4 Отговор
    Има възрастен - има проблем, няма възрастен - няма проблем.
    Още ли не сте разбрали, че второто Пришествие е вече тук и се започва...И критерият, кой ще излети е според делата а не по възрастта...
  • 9 До една седмица

    10 34 Отговор
    Сигурен съм че съвсем скоро младите ще си кажат нещо от рода на: “Да да, чакайте да вися в къщи седмици наред, излизам си и не ми пука, ако ще се заразявам да се заразявам, ще го изкарам като грип на крак и ще си живея живота, пенсиите и без това са пътници, който оцелее, оцелее, дреме ми, аре бай”
  • 10 еш па тоа

    64 0 Отговор
    Гешев си е намерил троянски кон,да си прокара идеите.
  • 11 Западните Балкани

    44 2 Отговор

    До коментар #3 от "Лекар БГ":

    Хората са дисциплинирани, но правителството нефела и т.к. няма идея как да се справи с реалността, налага ограничения с идеята да му се размине и използва всякакви смешни организации като тази. Тези хора дали смятат, че заплащането на труда на медицинските сестри е на необходимото ниво? Ако не, защо не подкрепиха техния протест?

    Коментиран от #17

  • 12 само питам

    45 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Масово не се ползват предпазни средства от населението...А за какви предпазни средства говорим, щото и най-елементарните такива липсват в аптеките..вчера излезе наяве един ФАКТ- аптекари от София са забелязали как млади мъже със съмнителен вид са се опитвали да изкупуват всички наличности от маски и ръкавици за еднократна употреба още през януари...какво ли би трябвало да говори този факт ???

    Коментиран от #46

  • 13 КОКО

    27 1 Отговор
    То след няколко дни като трябва да си платят наема половината Софиянци ще си отидат .Малоумници Хората трябва да Ядат не го правят защото им е кеф
  • 14 Обикновен човек

    43 0 Отговор
    Тия ги е страх най вече за собственият им живот не им пука за хората!!!!!!!
  • 15 Мирослав

    56 1 Отговор
    Цялото това нещо много силно мирише. Има нещо особено нечистоплътно тук. Някаква голяма мизерия се готви. Особено с тия призиви "да се дадат максимални правомощия на главния прокурор". Главният прокурор си има точно дефинирани от закона правомощич и функции и изобщо няма работа тук. Има си изпълнителна власт.
  • 16 Приземен

    27 1 Отговор
    Аз предлагам да се изземат доходите на Софийския Льохмански Съюз и да се раздадат на стотиците хиляди хора, които ще ги загубят вследствие на тази мярка. Щото е редно преди да се предложи мярка да се помисли за последствията от нея.
  • 17 Лекар БГ

    11 0 Отговор

    До коментар #11 от "Западните Балкани":

    Напълно си прав в коментара си.
  • 18 3684

    33 0 Отговор
    Я тези от БЛС да си лекуват хората, че май и с това не се справят. Последните години смъртноста е 30 процента и то от такива като тях. Сега вируса им виновен и дай да затворим всичко за 100 болни. Я се осъзнайте всички къде се намирате в град 2 мил, 14 болни. Нещо май всички яхнахте к.ра.
  • 19 Бай Георги

    36 0 Отговор
    Лекарската колегия не цъфти с ъкъл,някой им е подхвърлил идеята с цел да се предотвратят безредици.Кой етози някой ,оставам на вас.
  • 20 Госあ

    21 0 Отговор
    И тия са за антитела. За друго не стават.
  • 21 Факт

    21 0 Отговор
    И Менгеле е бил лекар?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 браво умници

    27 0 Отговор
    ако се затворя в къщи, Пойразова ли ще ми носи пликове с храна и хигиенни материали, що за хора живеят в тази държава, всеки призовава, говори глупости, изисква, ние се превърнахме в лудница, има си конституционно установен ред, главния прокурор не е управник на държавата, той е служител, както и прокурорите под него, престанете с глупостите защото ще докарате на всички ни беля, и после няма да говорите и да призовавате, а ще се скриете като в миша дупка в мърлявите ви кабинети, както обикновено и правите
  • 24 Чичо

    16 0 Отговор
    Ще можем ли, да дишаме и да се храним?
  • 25 Васил

    5 19 Отговор
    Много правилно даже закъсняха няма никакъв контрол в София
  • 26 Абориген БГ

    20 0 Отговор
    За пореденн път БЛС доказват, че изпълняват корпоративни и на "болни мозъци" поръчки, твърдя, че тази паразитна олигархична структура трябва да бъде премахната. А твърдението че, лекували не отговаря на истината, както и липсата им на подкрепа към "изперкалите сестри.

    Заради тях нямаме силно обществено здравеопазване, а като искат полицейска държава да си я направят на някой остров.
    Не може да забраните на хората да излизат от домовете си, болни мозъци!

    Купувайте препарати и лекувайте хората, а не ги затваряйте.
    Осигурете на колегите си адекватни немски защитни облекла и маски тип шлем, сегашните хартиени и от плат са Пунта Мара.
    Както и БЛС - една голяма олигархична Пунта Мара.
  • 27 ЛУКУЛ

    15 1 Отговор
    Точно и ясно да се въведе милиционерска карантина!Начело с милиционер номер 1...Сори но съм достатъчно голям за да си преценявам нещата...Някакви милиционери да ми казват къде да ходя и какво да правя...Та този така наречен СЛК да не лиже задници а да работи....Защото паниката е голяма...
  • 28 Наблюдател

    9 0 Отговор
    А София е пълна с мигранати....
  • 29 Чума

    1 0 Отговор
    Имам въпрос към Кризисния Щаб и говорителя му - генерала с двата ромба!?
  • 30 Разочарован

    15 1 Отговор
    Много се радвам, че моменти си показват истинското лице!

    Подценявате БГ народ, и се запитайте дали ще ви се потърски сметка за продадените маски, облекла и апарати, медикаменти.
    Не е могла да стане и без знанието на вашата олигархична групировка.
    Не на истинските медици, които хвърлихте на хиените без защита, и дори се прокраднаха мнения, че "било държавна измяна", а не е ли "държавна измяна" тези медици да получават по 700 - 1200 лв. заплата и да им смесване в болниците инфекциозни с други отделения?

    Ще ви се потърси сметка и защо обикновен аспирин протект от 4 лв. стана 6 лв., нужен за хронично болни хора.
    Ще ви се потърси сметка и защо едно лекарство от 120 лв. в частните ви болници струва 1200 и кой плаща разликата?
  • 31 Ром

    2 1 Отговор
    Да го срат инернета!
  • 32 Русенец

    14 3 Отговор
    Крайно време е. Не блокираха границите, сега ще блокират отделни градове. Глупостта тук е безгранична.
  • 33 Не мерси

    13 1 Отговор
    Тава са Гешевски номера за всяване на масов терор,не мерси Менгелета!
  • 34 Гарантирано от ГЕРБ

    14 0 Отговор
    Направо като в Северна Корея спрете интернета и TV каналите, които е са на държавна хранилка и само вечер вожда борисоф да се явява с бял костюм и да ни облъчва колко много се грижи за поданиците си, на фона на липсващите защитни средства, витамини и дезинфектанти по аптеките на страната!
  • 35 Дон Чико

    3 3 Отговор
    Няма, това е, ще се мре, грип си е това, не е шега работа, пълна блокада и масово самоубийство, даже най-добре Путин и Перчема да си звъннат един телефон и да обявят часа на тотална ядрена самовойна. Няма друг изход. Трябва да спасим новите хора след милиони години като се появят от този грип. Също и бъдещи извънземни, които евентуално биха могли да се заразят. Просто трябва да поемем своята отговорност към Вселената. Планетата Земя просто няма място в космоса с този грип на нея.
  • 36 Русенец

    6 1 Отговор
    С подобни мерки и ненавременна реакция, цял свят ще се изчисти от вируса, но България ще се влачи дъъъълго време с нови и нови случаи.
  • 37 olita

    15 1 Отговор
    Абе олигофрени, ако изнесената информация е вярна, кой ще изхрани и обслужи цял град като София бе, малоумници с малоумници, мнозина нямат налични спестявания за да издържат пълна карантина, бизнес средата, която формира малки и средни предприятия е пред колапс, масово се съкращава персонал, говоря от моята си малка камбанария в счетоводна къща, която обслужва десетки малки предприятия/фирми. Не си мислете само за вашите дебели задници, мислете и за след това, след вируса. С думите си паникьосахте хората от бизнеса, които спряха и спират плащания към контрагенти, което води до повсеместна задлъжнялост на малките фирми към вътрешни и външни доставчици. Колода от карти, която ще се сгромоляса заради вашата паника и неразумни действия като съсипете цели сектори от икономиката. Натам ни водите, малоумници прости, към глад и нищета.

    Коментиран от #39

  • 38 Халил

    8 0 Отговор
    СЛС да си гледат тяхната работа и да си пият хапчетата редовно. И един въпрос , що па главния прокурор?
  • 39 Гост

    2 5 Отговор

    До коментар #37 от "olita":

    Нали софиянци все разправят, че те хранели цяла България, и че провинцията чакала на София? Сега пък, кой да изхранвал София?!?!?! Ами сама да си се изхранва. Ще ви отцепим от провинцията, която ви теци на врата и ще просперирате.

    Коментиран от #43

  • 40 Сатаната

    7 1 Отговор
    Кретенизма продължава.
  • 41 по лекарски

    6 0 Отговор
    Гледат себе си а кво ще стане с народа,икономиката....Там са само отбрани гербери.
  • 42 Никой не иска да признае

    1 2 Отговор
    Нефт, газ,въглища,дървесина са напривършване. Следват два сценария: или гореща война, както в момента се бият за храна маймуните помежду си в Тайланд, защото туристите изчезнаха или доктрината на Кисинджър от 70-те години - „златният милиард“, т.е. населението на Земята не може да превишава това число. Ние в момента го превишаваме 7 пъти. Второто, как ще се осъществи, не мога да коментирам.
  • 43 олелеле

    6 2 Отговор

    До коментар #39 от "Гост":

    Абе момко/девойко кой ще ти купи продукцията от село ако града фалира или изпадне в неплатежоспособност, ако е вярна информацията, че София калкулира над 60% от националния БВП, ако в града има финансова и икономическа криза, тя ще обхвана и вас, на село. Не се ли замисляш поне малко с тая кратуна? Запасите от ракия и зарзават в зимника ще свършат,а после какво, потоп?!!!!

    Коментиран от #45

  • 44 Vladislav

    4 1 Отговор
    Тотална глупост и истерия. Дори и нищо да ми няма си спазвам нужните мерки. През деня си бачкам от вкъщи, вечерта на спокойно си излизам да напазарувам и да се возя в празния град. Нося шише със спирт, на всяко влизане и излизане от колата дезинфекция на ръцете, стоя на разстояние от хора и приятели, дори и когато се видим, за да е сигурно, че всичко е точно. Какви са тези турски сериали, какви са тези паники, филми и простотии? Сякаш точно лекарите не знаят, че докато не го преболедува това нещо половината свят, няма да отшуми?
  • 45 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #43 от "олелеле":

    Софийско го8но такова! Никоя продукция от българското село не отива за София. Изкупуват ни я все фирми извън страната. София се тъпче с ГМО боклуците от Китай, Гърция и Турция. Лапаш кал, а си мислиш, че баба ти ти го е отгледала насело. Толкоз си про3, че няма мерна единица да ти го онагледя. 60% от БВП, ама образуван само от ИТ услуги и мениджмънт. Селяните ще продължим да произвеждаме, че и за нас си ще направим. Ама вие, сьофнетата, ще ми ядете кабела на интернета и баджа на мениджъра.

    Коментиран от #49

  • 46 Някой

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "само питам":

    Ало само питам-АМИ ЗАМИСЛИ СЕ ,ТЕ СА ЧУЛИ КАКВО СТАВА В КИТАЙ И СА ДЕЙСТВАЛИ АДЕКВАТНО,ЗАДА СЕ ПОДСИГУРЯТ АКО ДОЙДЕ ВИРУСА В БЪЛГАРИЯ.САМО МОГА ДА КАЖА БРАВО НА ТЯХ,А НИЕ БАЛЪЦИТЕ СЕГА САМО ЩЕ ГЛЕДАМЕ И ЩЕ СЕ ЧУДИМ,КАК НЕ СМЕ СЕ СЕТИЛИ ПО РАНО ЗА ТОВА .А И НОСЕТЕ СИ МАСКИТЕ ИЛИ ПЪК НЕ, ВИЕ СИ РЕШАВАТЕ.
  • 47 Шарана

    0 1 Отговор
    Към 43 ФАНИМА ЗА ШЛИФЕРА.
  • 48 доволен клиент

    1 0 Отговор
    Ако свършим яденето и тоалетната хартия става страшно
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.