Last news in Fakti

20 Март, 2020 15:47 7 304 26

ДБ: Не може заповед на министър да засяга конституционни права на гражданите

  • демократична българия-
  • извънредно положение-
  • министър

Въведените изменения в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, оправдани с извънредното положение, по същество разширяват възможностите армията да се ползва във вътрешнополитически план за решаване на изцяло цивилни задачи, включително като упражнява квазиполицейски функции

ДБ: Не може заповед на министър да засяга конституционни права на гражданите - 1
Снимка: БГНЕС

Приемането на Закона за действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., е необходима, но непълна и закъсняла мярка. Такъв закон трябваше да бъде приет непосредствено след гласуваното решение, така че да не се стигне до юридически вакуум и колизия на издадените заповеди с Конституцията и законите. Такова е становището на Демократична България.

Ето какво още пише в декларацията на коалицията:

За да се спазят конституционните изисквания, ограничаването на основни права и свободи трябва да се извършва със закон, в изрично определените конституционни рамки, да е необходимо и пропорционално на конкретната цел – преодоляване на пандемията, причинена от коронавирус COVID-19. За пореден път обаче станахме свидетели на пороците на законодателния процес – липсата на ясна визия и последователност, противоречиви действия и мерки. Така на второ четене беше приет закон, който е различен от първоначално гласувания.

В условията на извънредно положение, по необходимост се концентрира властта в правителството и се ограничават основни конституционни права. Това ограничение обаче трябва да се извършва в съответствие с конституционните стандарти при зачитане на принципите на върховенството на правото, разделението на властите, независимостта на съда, политическия плурализъм.

През изминалата седмица със заповеди на министъра на здравеопазването, наред с необходимите противоепидемични мерки, бяха ограничени конституционните свободи на придвижването и на събранията. В приетия закон не се съдържат ясни стандарти и обхват за това. Ограничаването не трябва да води до пълна отмяна на тези права. Бланкетното ограничаване на конституционни права също е недопустимо. Без такива конкретни законови разпоредби, издаваните заповеди за въвеждане на общи за всички ограничения ще противоречат на Конституцията и на отделни специални закони (напр. Закон за събранията, митингите и манифестациите). Този конюнктурен подход поставя под въпрос принципа на върховенството на правото (правовата държава) – върховенство трябва да имат Конституцията и законите, а не заповедите на министрите. Създава се опасен прецедент, който ще има негативен ефект далеч отвъд конкретния повод.

Като подкрепяме част от основните мерки за справяне с пандемията, отбелязваме и съществени слабости на закона:

В чл. 2 е направена обща законодателна делегация, че със заповед на министъра на здравеопазването могат да се установяват допълнително по-тежки противоепидемични мерки и ограничения. Ако с тези мерки се засягат конституционни права на гражданите – това е недопустима делегация – ще е налице противоречие на чл. 4 и чл. 5 от Конституцията – принципа на правовата държава и върховенството на конституцията, на чл. 57 – изискването обхватът на ограниченията на правата да бъде определен със закон. Недопустимо е със заповед на министър да се засягат конституционни права на гражданите.

Въведеното с чл. 3 спиране на процесуалните срокове по различните видове дела, освен по наказателните, е обосновано. В същото време обаче на гражданите и юридическите лица следва да се гарантира достъпът до съд. В закона не се съдържат гаранции за правото на защита и правото за обжалване на административните актове (чл. 120 КРБ) като форма на защита срещу актовете и действията на властта в условията на извънредно положение.

Изменение в чл. 326, ал. 1 НК и включването като един от признаците на изпълнителното деяние на престъплението „невярна информация за разпространението на заразителна болест“ – създава риск от ограничаване свободата на словото (чл. 39 – чл. 41 КРБ). На законово ниво липсва ясен стандарт за преценка на истинността на информацията – за официално обявените от правителството данни ли става дума или за реалната ситуация, която може да е различна, но обществото има интерес да знае истината.

Въведените изменения в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, оправдани с извънредното положение, по същество разширяват възможностите армията да се ползва във вътрешнополитически план за решаване на изцяло цивилни задачи, включително като упражнява квазиполицейски функции. Тези нови правомощия крият рискове от засягане на граждански права без съответни гаранции за съдебен контрол. Увеличаването на правомощията на МВР да проследява лица, използвайки електронни данни за местоположението на гражданите, също потенциално засяга конституционното право на неприкосновеност на личния и семейния живот.

В предвидените изменения достъпът до трафични данни става изключително широк и трудно проследим. Предвид, че не става дума за разследване на престъпление, всеки гражданин трябва най-малкото да бъде уведомяван, че изпълнителната власт използва негови трафични данни. Вътрешният контрол върху достъпа до тези данни трябва да е завишен, а документацията за него трябва да е налична централизирано, в електронен вид, особено предвид липсата на съдебен контрол в предвидените изменения.

В условията на извънредно положение изпълнителната власт, макар и да има по-широка свобода на действие, да е по-интензивна и концентрирана, трябва да продължи да носи политическа отговорност (пред парламента) и юридическа отговорност (пред независимите съдилища). Това са важни условия конституционната диктатура, защитаваща демокрацията, да не приключи с превръщането ѝ в реална диктатура.

В допълнение на горното, настояваме в Закона за публичните финанси да бъде въведено изискване всеки разход над 200 000 лева, непредвиден в Закона за държавния бюджет, да става с Постановление на Министерския съвет, което незабавно се публикува в Държавен вестник.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Професор по Стоманобетон

    11 7 Отговор
    ШОРОШ ЕНТЪРТЕЙМЪНТ ПРЕДСТАВЯ!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ИМПЕРИАЛИСТ

    16 4 Отговор
    C тoвa "ГРИПЧE" прoпрaвят пътят зa "БEЛEГA НA ЗВЯРA"...
    ....................................................

    “И принуждaвaшe вcички, мaлки и гoлeми, бoгaти и cирoмacи, cвoбoдни и рoби, дa им ce тури бeлeг нa дecницaтa им или нa чeлaтa им; зa дa нe мoжe никoй дa купувa или дa прoдaвa, ocвeн oня, кoйтo нocи зa бeлeг имeтo нa звярa, или чиcлoтo нa нeгoвoтo имe.“

    Oткрoвeниe нa Йoaн 13:15-17
  • 6 Колю

    13 11 Отговор
    Тия подпряни чутори само използват момент да ги покажат....
  • 7 оня с коня

    15 12 Отговор
    "Демократична БГ" дава МНОГО УМНИ И СМИСЛЕНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ и отправя МНОГО КРИТИЧНИ ЗАБЕЛЕЖКИ относно действията на Правителството.Въпросът обаче е ЗАЩО РЪКОВОДСТВОТО на тая Партия НАЙ-БЕЗОТГОВОРНО ПРОФУКВА всякакви шансове да влезе в Парламента за да й се "чува думата" и в Момента е "Мистър Никой"?Затова и е НАЛОЖИТЕЛНО в Партията ДА СЕ ПОДМЕНИ КОРЕННО Цялото ръководсдтво,да се мобилизира Електоратът й и да Влезе в Парламента,за да бъде полезна на Страната.Докато това не стане - просто заслужават единствено Презрение ...и Благословии "на майка".

    Коментиран от #9

  • 8 Да, бе да..

    11 18 Отговор
    Утре, ще обърнат плочата и ще питат, защо правителството не е взело по крути мерки...

    Коментиран от #10

  • 9 Професор по Стоманобетон

    6 9 Отговор

    До коментар #7 от "оня с коня":

    АБЕ ТИ ДОБРЕ ЛИ СИ БЕ ЧУКУНДУР!??!КВИ ИДЕИ,КВИ ПРОСТОТИИ,КВИ ПАРЛАМЕНТИ СЪНУВАШ БЕ..ЕБАХТИ ТЪПОГЛАВОСТА!

    Коментиран от #15

  • 10 Борко

    8 6 Отговор

    До коментар #8 от "Да, бе да..":

    Така е...няма угодия....
    Между другото нещо ги нямаше "разбирачите" тези дни?!
    Страха е голям,че може да ги "лепне" грипчето.. 😂😂😂
  • 11 Някой

    9 13 Отговор
    Съвети от пропаднали политици търсещи как до попаднат под светлината на прожекторите.
    Колко сте жалки, вече с тия ограничавания на права и внушения, че виждаш ли край ако се намеси армията или има карантина ще вземе някой властта. Май само властта вие в главите а за хората и държавата въобще не ви пука.

    Коментиран от #20

  • 12 умнокрасив жълтопаветник

    3 10 Отговор
    Съгласен съм с Бойкикев и мон пти женерал.
  • 13 Някой

    8 10 Отговор
    Демокрация и анархия и свободия са различни неща набийте си го в кухите глави!!! Чудо голямо, че някоя кифла не можела да излезне до мола или пенсионерите да се разходят на Витоша. Тук говорим за много по важни неща!!!
  • 14 Иван

    8 9 Отговор
    Гномския вирус да внимава за да не го удари коронавирусът.
  • 15 оня с коня

    3 5 Отговор

    До коментар #9 от "Професор по Стоманобетон":

    Ти НЕ РАЗБИРАШ от Духова музика,затова и НЕ ЗАСЛУЖАВАШ внимание.
  • 16 Кой68

    8 11 Отговор
    Тия дъмпели изобщо не си дават сметка защо се въвеждат тия мерки и законови изменения които ще са сействащи/валидни докато отпадне нуждата от тях -карантината.В други държави има вечерен час?Да ще се нарушат донякъде определени "свободии"/права/на хората.Всичко е в името на здравето и живота. Като неможеш са помогнеш поне не пречи...
  • 17 Някой си

    5 4 Отговор
    Толкова могат калинките.....и най-добрият юрист на гроп!
  • 18 Министър мижи и маже

    6 1 Отговор
    Ние имаме министър на Правосъдието, който като" артист- циркаджия" ще бъде по уважаван .
    Този ако му проследиш золумите, които е постигнал в промяна на законите в полза на Прокурорската диктатура , ще се види че
    лобизма за в полза на партията е професията му.
    При този мишокк министър няма сини няма червени, далаверата е водещата сила.
    Много му е трудно да лъже Американците, ама като замижи и с това се справя.

    Коментиран от #21

  • 19 бай Шиле

    1 4 Отговор
    Трябва да сковем един самолет от шперплат,да качим стотина пътници като тези двамата хубавци и да си еб.т майката на нЕкъде.
  • 20 choss

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Някой":

    Май бая соц носталгици са се завъдили тъдява.
  • 21 Синя сова

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Министър мижи и маже":

    Клеветиш проклетнико! В предишмия парламент , Христо Иванов искаше да се направят реформи в правосъдната система и прокуратурата , които да регулират безконтролната власт на тази наша прокуратура , която още действа по сталински модел! И понеже герб не искаха да правят реформи, Христо Иванов подаде оставка, както и Радан Кънев заедно с народните представители от ДСБ напуснаха реформаторския блок 8 коалицията с герб! Това е! Реформи са необходими , но мафията герб няма да ги извърши!
  • 22 Петя

    2 1 Отговор
    В ДБ е пълно с некадърни адвокатчета, на някои даже са им спрени правата, не вярвам на нито една тяхна дума.
  • 23 Иванов

    1 1 Отговор
    Подобно изказване от страна на "Демократична България" си е чист популизъм според мен! Вместо да се опитват да обединят нацията, те се чудят как да я разединят! Не им прави чест, но те са си популистка партия в крайна сметка и се опитват да извлекат политически дивиденти от ситуацията!
  • 24 Васил

    1 1 Отговор
    Как да повярваш на организация, която изпълнява поръчките на олигарсите около Прокопиев?
  • 25 Раличка

    1 0 Отговор
    Демократична България не пропускат възможност да се появят в медийното пространство. За пореден път това се случва с неадекватните им предложения.
  • 26 Ели

    0 0 Отговор
    ДБ първо да се консултират за какво точно става въпрос и после да разлайват кучетата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове