3 Април, 2020 16:36 1 626 20

Искат отмяна за договора за детска болница

  • детска болница-
  • национална мрежа за децата

От Националната мрежа за децата изтъкват становището на Камарата на архитектите, че сградата е не само незаконна, но и опасна

Искат отмяна за договора за детска болница - 1
Снимка: БГНЕС

От Националната мрежа за децата настояват премиерът да отмени договора за негодна детска болница. Позицията им е по повод подписаният вчера договор от здравния министър за изграждането на Национална многопрофилна детска болница.

Те определят този акт като "предателство" към обществото. В условията на абсолютно информационно затъмнение и липса на обществен консенсус беше сключен договора за ремонт на 40-годишна сграда в центъра на столицата, която трябва да бъде превърната в детска болница, подчертават от Националната мрежа за децата.

Според тях това решение престъпно недооценяване на обективни обстоятелства и липса на професионализъм, които ще имат тежки последици върху сектора на детското здравеопазване.

Те напомнят, че още миналата година Национална са предупредили, че има фактори, които поставят под съмнение успешното реализиране на намерението за изграждане на детска болница в София. От Националната мрежа за децата изтъкват становището на Камарата на архитектите, че сградата е не само незаконна, но и опасна.

Те изразяват остро недоволство, че въпреки професионалната експертиза и факта, че лекарската общност е застанала категорично зад идеята за ново строителство, вчера реконструкцията на негодната сграда е била задвижена.

От Националната мрежа за децата са инициирали и петиция в подкрепа на искането си.

Припомняме, идеята за строеж на Национална детска болница е поне от 30 години, но до сега не е реализирана. Първоначално намерение да се помести детската болница беше за сградата на болница "Лозенец" (т.нар. правителствена болница), но след това тя беше дадена и премина към структурите на Софийския университет с цел подпомагане на Медицинския факултет и база за обучение на студентите. Така правителството и МЗ минаха към вариант строеж в комплекса на Александровска болница.Министър Ананиев уверяваше тогава и че директор на Националната кардиологична боница няма да бъде директорът на болница "Лозенец" Любомир Спасов.

На 3 юни 2019 г. стана ясно, че здравният министър Кирил Ананиев иска проверка на документите за Националната детска болница. През август 2019 г. архитекти и инженери сигнализираха, че са намерили пропуски в поръчката за детската болница.

На 18 октомври 2019 г. от Камарата на архитектите настояха обществената поръчка за новата педиатрична болница да бъде спряна. Те обявиха, че сградата е невъзможна, незаконна и опасна. След това пък Камарата на строителите у нас упрекнаха архитектите в "браншов канибализъм".

През януари тази година обединението ДЗЗД "ДЕТСКО ЗДРАВЕ" беше избрано за изпълнител на проекта. Вчера здравният министър Кирил Ананиев подписа договор за изграждането ѝ.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 13 Отговор
    Доста е забавно, когато архитекти се изказват по сеизмоустойчивостта на сграда... а вече и разни НПОта.
  • 2 така така

    3 11 Отговор
    А какво всъщност искат комунягите???
    Да ни фалират напълно ли??
  • 3 Някой си

    13 0 Отговор
    Да не излезе после, че една известна строителна фирма дето продава апартаменти на разни с особена форма на главата искала там нещо си да построи, някое небостъргаче така, зер центрото на софето апетитно и мазно...
  • 4 незнайко

    16 2 Отговор
    А кой според Вас трябва да се изкаже, ако не АРХИТЕКТИТЕ ПРОЕКТИРАЩИ ТЕЗИ СГРАДИ ???

    Коментиран от #7, #8

  • 5 Емил

    13 5 Отговор
    Като инж.-конструктор с 35 години стаж, ще кажа, че по-здрава и добре изпълнена носеща конструкция на сграда, не съм виждал през последните 30 години!

    Коментиран от #9, #15, #16

  • 6 Jacques Yves Moineau

    9 2 Отговор
    Само като прочетох че ДЗЗД е ''спечелило'' проекта и ми стана ясно....куче влаче , диря няма...
  • 7 незнайко

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "незнайко":

    Питането ми е към пост 1 .
  • 8 Емил

    8 5 Отговор

    До коментар #4 от "незнайко":

    Инженерите, бе, невежа! Архитектите рисуват картинките, инженерите проектират сградата!

    Коментиран от #10

  • 9 незнайко

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Емил":

    Тази сграда едроплощен кофраж ли е ?
  • 10 глупаците гласуват

    8 5 Отговор

    До коментар #8 от "Емил":

    А нещо да кажеш за якостта на бетона и арматурата изложена на атмосферни условия, защото аз съм на 41 години ама си спомням, че тази сграда от поне 30 години е в този си вид. Дай да видим сега едни 30 цикъла на температурна амплитуда от -10 до + 40 градуса как ще се отразят на тази конструкция, заедно с всичката вода, сняг и набези на мангалоиди, за да изтърбушат каквото могат. Какви стандарти е имало преди 30 години и до колко припокриват настоящите? И колко независими строителни инженери са оценили сградата?

    Коментиран от #13, #18

  • 11 qwerty

    1 1 Отговор
    Да не забравяме, че шедьовъра на Веждичката - САМСИ беше три години след ремонта без разрешение за ползване, сега как е не се знае, същото е и с част от републиканската пътна мрежа (по статии от Инет), така, че всичко е точно
  • 12 Кой68

    1 2 Отговор
    От няколко години се говори/казва че сградата е опасна и от там неподходяща.Трябва да се събори.
  • 13 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "глупаците гласуват":

    Ти разбираш от "Строителни материали" по-малко и от архитект. А понаучи нещо за стоманобетона, например за "Лодката на Даламбер" - 19 век, от стоманобетон.

    Коментиран от #14

  • 14 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    поправка: "лодката на ЛАМБО"...
  • 15 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Емил":

    Не само, но и като архитектура е перфектна с тези безкрайно дълги периферни тераси. За децата е тягостно пребиваването в затворени болнични стаи...личен опит.
  • 16 Усмивката

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "Емил":

    Била е. И твоите крака те държаха здрав и читав. ма като видиш лед сега го заобикаляш. Щото едно фатално падане ше ти прекъсне жалкото стажче за дълго
  • 17 Усмивката

    0 1 Отговор
    Строеж по Бай Ганювските правила! Какъв е смисълът от реконструкция на нещо и влагането на толкоз пари , след като до едно или две десетилетия ще му изтече гаранцията.Дай да УСВОИМ едни пари за едни наши хора , пък бъдещето поколение да му мисли. пладнешки крадци в колабурация на некомпетентни калинки води до това
  • 18 Чапкънина

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "глупаците гласуват":

    Бетона набира якост 100 години...Виж Колизеума в Рим,паднал ли е...
  • 19 Tate

    3 2 Отговор
    Тихомълком министъра е дал 100 мил за строежа , вчера е станало !! Покрай вируса си пробутаха и фирмата строител ,да ни е честито !! Гледаите го Тиквеника какви глупости прави и говори ,Ананиев е дал разрешение за строежа !! Още ще ни ши,,,,,,,,,,,ат докато си траем !
  • 20 София Център

    2 0 Отговор
    Повече от странно е, че всички тези крещящи срещу достояването на националната многопрофилна болница "Ц" не промълвиха, когато първоначалният замисъл насмалко да ликвидира болница "Лозенец", за да разположи в нейните помещения НМДБ. Какво представлява болница "Лозенец", ето ви цитати от нейната страница: ....... „През 1964 г. Правителствена обединена болница е преместена в нова болнична сграда в кв. Лозенец, на ул. „Козяк“ № 1, където се намира и днес. Сградата е проектирана и построена съобразно водещите световни образци за средни по размер клинични заведения, в паркова среда, с оптимално функционално взаимодействие между диагностично-лечебните структури, параклиничните, административните и спомагателните звена.“.............
    ..........“Всички клиники в болницата притежават 3-то ниво на компетентност, с изключение на спешната медицина (1-во ниво), лаборатория по вирусология и отделение по неонатология (2-ро ниво).“.......
    Забележете - построена е през 1964 година и е една от болниците, на които се доверява обществото, без забележки. Всички се ужасиха на безумната идея някой да я унищожи. Още повече, че макар и със спънки през годините строежът на детската болница е налице. Мисля, че някой преднамерено ни прави на луди.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове