Last news in Fakti

18 Май, 2020 15:16 3 260 32

Петиция на учители и помощен персонал срещу отварянето на градините

  • детска градина-
  • деца-
  • учителки-
  • възпитаателки

Казусът се заплита

Петиция на учители и помощен персонал срещу отварянето на градините - 1
Снимка: Shutterstock

Учители и помощен персонал в детски градини с остра онлайн петиция срещу предстоящото им отваряне. По думите на премиера Борисов това ще се случи до 24 май.

Петицията се казва: "Против отварянето на детските градини преди 15.09. 2020г" и вече е получила близо 1000 подписа подкрепа.
Подкрепилите петицията определят като непочтено решението забавачките да бъдат отворени на база мнението на родителите, без да се взема предвид гледната точка на работещите в тези заведения.

"Всеки от нас има право да вземе решение за своето здраве, своя живот и своята готовност за работа“, пише в петицията. В нея се обръща внимание на това, че по-голямата част от работещите в детските градини са в рискова по отношение на Covid-19 група и че при поява само на един случай на заразен с коронавирус - дете или член на персонала- съответната детска градина ще трябва да бъде затворена незабавно.

"Абсолютно съм против да се експериментира с нашето здраве и със здравето на децата“, пише авторът на петицията Елеонора Петрова и допълва, че работещите в детските градини трябва да спрат опитите да им бъдат извивани ръцете под заплахата от неплатен отпуск, уволнение, глад.

В петицията се посочва още, че ако лекари, полицаи и Националния оперативен щаб са на първа линия в борбата с Covid-19, то работещите с деца са преди тях - на нулева.

Публикуваме цялата мотивация на възражението, като запазваме оригиналния правопис:
"Колеги, смятам за абсолютно непочтено Решението да се отварят детските градини на база мнение на родителите, без да се взема предвид нашето мнение (на учителите и помощния персонал)- все пак ние сме хората, които работим в тази сфера.

Всеки от нас ИМА ПРАВО да вземе решение за своето здраве, своя живот и своята готовност за работа, както и "готовността да му бъде "бъркано в гърлото" редовно с недоказано коректните PCR- тестове. (Сигурно сте чули как президента на Танзания е дал да се изследват проби от коза, овца, папая, машинно масло и т.н., представяйки ги за хора и как част отчетените резултати са били позитивни. )
Освен това- в ИЗВЪНРЕДНА ЕПИДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА СМЕ, но натискаме да отваряме детските градини, нищо че повечето от персонала е в рисковата група. Що за безумие?! Нали, ако (Не дай Боже!) се появи САМО ЕДИН СЛУЧАЙ на дете или член на персонала, заразени с Ковид- 19,

НЕЗАБАВНО ЩЕ ЗАТВОРИМ ОТНОВО детското заведение?!
Абсолютно съм против да се експериментира с нашето и със здравето на децата!

Призовавам всеки от вас да помисли над това сериозно и да възразим категорично против поредния опит да се подценява и даже изобщо да не се зачита трудът, както и животът на учителите и всички, които се грижим за децата на България!
Петиция! Протест! Възражение!
Трябва да спрем опитите да ни "извиват ръцете" под заплахата от неплатен отпуск, уволнение, глад и т.н.!

Време е всички да признаем безценното значение на учителския труд, както и трудът на помощния персонал и към нас най- после да се подходи с нужното уважение! Защото с цялото ми уважение към лекари, полицаи, НОЩ и т.н. нека си признаем, че ако те са на първа линия, то НИЕ, РАБОТЕЩИТЕ С ДЕЦА СМЕ НА НУЛЕВА (преди тях).

Всеки знае, че само след три дни в детските градини има голяма вероятност децата да започнат да разменят помежду си не просто Коронавирус, а всякакви вируси, както се случва целогодишно в нашата работа. Готови ли сме при такава ситуация да бъдем набеждавани за виновни, както често ке случва или ще разчитаме на г- н Ананиев (който ясно показа, че не разбира нищо от работа с деца) да ни защити?!

Не! Простете, но нямам доверие друг да защитава правата ми на учител и човек!"


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 просветни тулупи

    32 23 Отговор
    Тия даскале не стига, че си клатят крата цяло лето и половин зима по ваканции, а и сега не им се бачкало, уплашени били. Ами взимайте си неплатен отпуск и на село бре.

    Коментиран от #3, #6

  • 2 в забавачниците са най леките жени

    19 15 Отговор
    Ганьо се научи на леба мекото, лежи у панелката и слушай генерала, даже може да поклащаш глава удобрително, нищо, че не вдеваш, за ко иде реч.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Учена

    31 17 Отговор
    Ами като не искате да работите подавате си молбата! Така се процедира в частния сектор, ама друго си е да не работиш и държавната заплата да върви, нали? Продавачките в магазините да не би да не са изложени на дори по-голяма опасност

    Коментиран от #9

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Спас безделника

    9 4 Отговор
    ЕЙЙЙ! ЕДНА УМНА ЖЕНА ДА СЕ ПОЯВИ НА ХОРИЗОНТА! ПАЗИ ГНЕЗДОТО КАТО ОРЛИЦА! БРАВО ЛЕНЧЕ! НЯМА СЛУЧАЙ КУКУВИЦА ДА ОСТАВИ ЯЙЦЕ В ГНЕЗДОТО НА ОРЛИЦА! БЪЛГАРИЯ ЩЕ Я БЪДЕ! БРАВО!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ха ха

    12 13 Отговор
    Да си станал даскал и ти да ги клатиш. Не знам колко деца имаш, но явно са ти излишни.

    Коментиран от #15

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 osk.bg

    15 7 Отговор
    ами да дойдат да гледат децата в къщи, че мене ще ме уволнят накрая. техния шеф плаща ли им заплати като не бачкат - явно да. той раздава наляво и надясно по собствена преценка.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Седат си вкъщи родителите ама гледат

    21 11 Отговор
    да си хвърлят децата по ясли и детски градини те по кафетата цял ден кибичат преработили 🙂

    Коментиран от #17

  • 15 той

    14 7 Отговор

    До коментар #10 от "ха ха":

    те стоят вкъщи - аз също, защото лелките уцелеха кьоравото - цял ден семки и турски сериали, че им и плащат
  • 16 Чочо

    19 6 Отговор
    Време е да ходите на работа, без отпуск през лятото вие вече го използвахте. Два месеца ви е предостатъчно!
  • 17 той

    10 5 Отговор

    До коментар #14 от "Седат си вкъщи родителите ама гледат":

    в кафето са лелките от детската градина
  • 18 Родител на две деца

    21 10 Отговор
    Уважавам много труда на учителите, възпитателите и помощния персонал, нооооо..... уважаема госпожо Петрова абсолютно не съм съгласен с вашето мнение. Нас /родителите/ никой не ни пита кога и как да се върнем на работа, нали?!
    И знаете ли, аз самият съм бил държавен служител и съм напуснал, точно защото на никой не му пукаше какво и как се случва. Затова най-чистосърдечно Ви съветвам, като не ви отърва, просто напуснете. Може да станете шивачка, може да станете складов работник и прочие професии, при които няма контакт с деца. Защото уважаема госпожо Петрова, децата са бъдещето на тази страна, защото трябва да се уважават родителите, които дават достойни българчета на тази страна. А за да ги гледаме, за да плащаме кредитите си, ние трябва да работим.

    Коментиран от #20, #21

  • 19 the truth

    9 5 Отговор
    Закривай. Всичко е пълен фарс. Мръсници! А тия са платени, затова са направили петиция, щото така заповядал Баци...
  • 20 Гост

    19 9 Отговор

    До коментар #18 от "Родител на две деца":

    Явно, хал хабер си нямаш от проблемите в детските градини! Ти питал ли си някой ще ти гледа ли детето, докато си на работа? Не, нали?! А защо си мислиш, че някой ти е длъжен?! Я отиди на Запад, да видиш дали някой го интересува на теб има или няма кой да ти гледа детето?! Отделно, знаеш ли каква е средната възраст в детските градини?! Не знаеш, нали?! А въпросната госпожа като си смени професията и още десетки като нея, мислиш ли че има достатъчно кандидати за тази професия?! Тогава кой мислиш ще ти гледа детето?! Те и сега са по 30-35 деца в група! Детските градини могат да отворят, но трябва да има ограничен брой прием за децата - само тези родители, които са трудово заети! Справка - НОИ. Не може майката да е по майчинство или да е безработна и в същият този момент някой друг да се грежи за детето й, докато тя е по МОЛ-овете или в градинките на по кафе!

    Коментиран от #27, #28

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 гост

    10 1 Отговор
    А училищата кога?.Или детските градини ще станат експеримент. На училище децата са големи, може да им наложат да ходят с маски, да се дистанцират, може да се намалят часовете. А на градина са цял ден, спат в легла , в които всеки ден спи различно дете. А постелното бельо на колко време се сменя някой знае ли-сигурно като в двузвездните хотели на 2 седмици. На градина си пращате малчуганите дето още се напикават и други неща. Ако не пламне епидемия значи всичко е отминало пускай и учениците на училище.
    Експеримент не и с моето дете!
  • 23 Гражданин

    10 3 Отговор
    Тези учители намериха мекото нач.заплата1200, лв.лекар в болница не частна до 1100лв.Няколко месеца в къщи и цяла заплата,възрастни били даскалите да си стоят е къщи, образованието ни такъв хал,че излизат неграмотни,ограничени.
  • 24 Българин

    9 4 Отговор
    Тогава учителите и персонала без заплати до тогава, не може вие да си стоите вкъщи и да взимате пари, а майките с малки деца да не получават нищо защото ви мързи!
  • 25 Васил

    6 4 Отговор
    Много правилно градините не трябва да се отварят
  • 26 Ха ха ха ха ха ха

    10 5 Отговор
    Щото вече немогат да си търпят дяцата в къщи.
    По цял ден истерични крясъци,ревове,тръшканици и на българина
    му иде да отвори терасата и шут навън.
  • 27 Родител на две деца

    5 3 Отговор

    До коментар #20 от "Гост":

    Избрал съм да остана тук! Нека да отидем заедно на Запад с госпожата с петицията. И не ме познавате, за да ми говорите на ТИ! Аман от злоба и мързел в тази държава!!!
    П.С. Работим и двамата със съпругата ми по осем часа на ден! Не си седим вкъщи и по кафета.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Боби

    2 4 Отговор
    Тогава до септември да стоят Без ЗАПЛАТИ, като ги е страх, да видим кое е по-силно, страха или глада
  • 30 Гражданин

    1 1 Отговор
    Тези родители които работят какво да правят кой ще им гледа децата.Даскалите в къщи те така решават проблема. Зашо в ЕС пишат в докладите,че българското образование е най- ниско равнище,а даскалите само за заплати искат по-високи
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 възмущение

    1 0 Отговор
    А пък най - много ме подразни, че се слагат даже преди лекарите. Цинични сте! И не казвайте на хората, че никой не е длъжен да им гледа децата, защото и ние не сме длъжни да изкарваме и за вашите заплати! Доброволно сте си избрали професията и получавате възнаграждение, така че не ни правите безвъзмездна услуга. Благодарете се, че има родители с деца, че и вас да ви има. Ако всеки може да си ги гледа вкъщи, тогава просто няма да имаме никаква нужда от вас!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове