Last news in Fakti

22 Август, 2020 20:10 4 898 13

Синдиците на КТБ го удариха на летни разпродажби

  • ктб-
  • разпрдажби-
  • банка

Нов търг

Синдиците на КТБ го удариха на летни разпродажби - 1

Очевидно сегашната ситуация, която разджурка властта, амбицира приближените до нея „смукачи“ на благини и апетитните парчета от баницата "КТБ" да излязат на светло в най-голямата жега. Какво по-подходящо време за осъществяване на поредния финансов удар от днешното?, пише Банкеръ.

Часове преди редакционното приключване на броя (сряда, 19 август), бившият директор на кредитирането в КТБ Геори Зяпков съобщи пред в. „БАНКЕРЪ“, че синдиците са подготвили поредна порция "подаръци" за богоизбрани. Донов и Маринова са предложили за публична продан вземания по кредити, отпуснати на „Сана Спейс Хотел Хисаря“ АД (фирмата е в производство по несъстоятелност), чието задължение надхвърля 46 млн.лв., твърди Зяпков.

Реално погледнато, резултатът от тази поредна "галимация" не е тайна за никого: бъдещият купувач ще се сдобие с пет хотела в най-атрактивните български курорти - Банско, Пампорово, "Златни пясъци", "Свети Константин и Елена“, Хисаря.

Търгът е насрочен за 25 август - в края на най-отпускарския месец, когато потенциалните купувачи са пръснати по света и у нас, а изборът на "единствения" е... почти предопределен. Първоначална цена за всички вземания също е подобаващо приятна - само 5.9 млн. лева.

 

Справка в Търговския регистър показва, че КТБ е основен кредитор на собственика на хотелите - „Сана Спейс Хотел Хисаря“ АД , а цената на продаваното задължение се е „сринала“ около осем пъти - от над 46 млн. лв. до 5.9 млн. лева.

Пред в. „БАНКЕРЪ" Зяпков обясни, че в тази сума влизат и директни кредити към собственика на капитала - „Корси маунтин рисорт“ АД, по които собственикът на хотелите е встъпил в дълг.

Резонно се явява въпросът "Защо синдиците искат да продадат вземанията по тези кредити на цена, която е повече от промоционална?“ И то при положение, че производството по несъстоятелност на „Сана Спейс Хотел Хисаря“ АД продължава, а те са основен кредитор и съдът е назначил синдик на дружеството по тяхно искане?

Да не говорим, че няма никаква логика имуществото на дружеството длъжник да не бъде осребрено по единствения смислен начин за постигане на максимална цена: чрез поетапни продажби - хотел по хотел, актив по актив.

Нормалното обяснение за случващото се едва ли се основава на т. нар. Програма за осребряване, одобрявана от основния необезпечен кредитор – Фондът за гарантиране на влоговете в банките. Защото негов председател е доскорошния главен адвокат на същите тези синдици – Матей Матев, твърдят хората от гражданското сдружение „Без страх“. И задават въпроса - кой и как оценява тези стойности?

Нещо повече - те твърдят, че начинът, по който са направени тези оценки, е повече от енигматичен. Което води до следващото логично недоумение "Как и защо намаленията са в пъти под пазарните и балансовите стойности на активите?"

От сдружението задават и други въпроси, на които (поне до момента) никой не иска да отговори или да обясни кое как се случва и защо. Ето защо би било добре, ако Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) и Специализираната прокуратура най-после се вземат в ръце и се заинтересуват от случая.

Към проявения (евентуално) от тях интерес, би трябвало да се присъедини и министъра на финансите, който по закон играе доста важна роля в несъстоятелността на една банка.

Според сдружението, отговорите са ясни: „Ще станем свидетели на поредното ограбване на кредиторите на КТБ – друг ще стане основен кредитор и ръководител на несъстоятелността на дружеството, ще назначава синдик на дружеството, ще признава или натиска кредитори, ще определя фирмите за охрана, за поддържка, за доставки и за услуги, свързани с туристическия бизнес..., след което ще продаде с огромна печалба на когото трябва отделните активи и имоти“.

 

И напомнят, че към юни 2014 г., когато беше съборена КТБ, балансовата стойност на тези хотели е била 58 млн. лева. Освен това са на мнение, че със сигурност, поне за половината от тази стойност, е могло да се търсят инвеститори и евентуално – с тези пари да погасяват задължения към самата банка.

„Само за сведение – всеки един от имотите е напълно завършен, работещ или е годен да заработи веднага. Практиката на синдиците на банката показва, че за определени апетитни активи на КТБ първоначално определената цена абсолютно винаги намалява драстично - поради „неявяване“ на потенциални купувачи на вземанията. И накрая, както в конкретния случай, ще се яви нов кредитор на „Сана Спейс Хотел Хисаря“ АД, респективно - собственик на петте хотела, за сумата от около 2-3 млн. лева“, посочват от сдружението.

Кои са хотелите?

Отговорът на този въпрос, дават запознатите с кухнята на фалираната банка.

Става въпрос за „Къща „Калина“ в Банско (където Иван Искров бе сниман как пее с Цветан Василев „Назад-назад, моме Калино“), „Белмонт“ - в курорта Пампорово, „Глициния“ - в курорта „Златни пясъци“, „Сана“ - в комплекс „Св. св. Константин и Елена“ във Варна, и хотел „Сана спейс“ в Хисаря. Всеки един от тях, като напълно завършен актив, струва в пъти повече“.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    45 0 Отговор
    Разпродават България докато могат.Интересното е че ШИШИ също разпродава.
  • 2 ТОЙ Е БЕДНОСТ И БЕЗЗАКОНИЕ

    27 0 Отговор
    КОЙ ДРУГ АКО НЕ ТОЙ ЩЕ КУПИ ВСИЧКО : Всеки един от тях, като напълно завършен актив, струва в пъти повече“.
  • 3 Тенгрис

    23 0 Отговор
    Овце сме български ОВЦЕ!!!
  • 4 Истината

    6 14 Отговор
    веселяците на блокадата не им стиска да идат да блокират там дето е нужно , смелостта им стига само за кръстовището
  • 5 Зимни разпродажби

    15 0 Отговор
    Тия вместо да спрат... Те карат до откат с пълна сила. И за вас Зимните разпродажби ще са при бай Ставри. Няма къде са поберете бре? Ще поръчваме вагони и нова линия.
  • 6 chi

    18 0 Отговор
    Диктатора Борисов за това протака оставката...

    Коментиран от #7

  • 7 Оставка

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "chi":

    и затвор за Каскета, Боко, Шиши и НОЩ!
  • 8 блаблабла

    5 0 Отговор
    КОЛЕДНИ ПОДАРЪЦИ НА СРЕД ЛЯТО
  • 9 Истината боли много....

    4 0 Отговор
    Защо някои от тарикатите все още не са подпрени на стената на възмездието?Защо още не сме изринали от позицията на богопомазани тази банда от разбойници?Никога повече няма да влезнат в парламента глутницата от хиени наричащи се патриоти...Защото сега вината е изцяло тяхна,на кюфтето от Билла и татарина от Скат тв....Мръсни и продажни ме...рета!
  • 10 нострадамус

    9 1 Отговор
    Ха на бас, че ще ги купят новосъздадени фирми на Доган или Шиши с помощта на Първа инвестиционна - кърмилката на Шиши.
  • 11 Петър

    1 0 Отговор
    Абе тук да няма нЕква далавера? Питам за един приятел.
  • 12 Токин

    2 0 Отговор
    КТБ се оказа златна касичка и за Делян Пеевски, и за фараон Цветан Василев, които забогатяха покрай далаверите, които са правени в тази пирамида!
  • 13 ДОКО

    0 0 Отговор
    ХА ХА..ПАК ГЕРБ ХВЪРЛЯТ ВЪДИЦАТА...БЕЛКИМ НЕКОЯ ШАРАНЧЕ СЕ ЗАКАЧИ..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове