Last news in Fakti

3 Септември, 2020 16:49 2 398 49

Андрей Райчев: Борисов и Радев могат да договорят фигура на преходен премиер

  • протест-
  • оставка кабинет-
  • андрей райчев

Протестът може да утихва, но да се радикализира, да стане по-малък, но по-страшен

Андрей Райчев: Борисов и Радев могат да договорят фигура на преходен премиер - 1
Снимка: БГНЕС

„В България се случи нещо, което не се беше случвало 30 години – властта си показа зъбите. Всяка власт има зъби и тази си ги показа. Зъбите на властта винаги са еднакви. Набиха много хора – част от тях заслужено, част от тях напълно незаслужено. Винаги става в едно меле такова нещо. Ясно е – властта може да бие. Досега не можеше, сега може. Това е толкова ново за България, че е много трудно да се предвиди какво ще стане.“ Това каза пред БНР социологът Андрей Райчев. Ситуацията е нова, а напрежението е много по-голямо и дори няма да се излива в митинг, а „в хиляда други неща“, отбеляза социологът.
„Ако те си представят, че няма да се събират хората на площада, че нещо са спечелили – бъркат. Има огромно количество хора, които започват да ги ненавиждат. И отиваме в една ситуация, която си спомняме от 90-те години – на омраза.“

Предстои да се разделим, доскоро се деляхме на червени и сини, вчера не видях следа от това, ще има нова подялба, посочи Райчев, според когото е важно кризата да бъде овладяна, преди да премине в „страшна злоба“. Нажежава се, протестът беше усмихнат, а след вчера вече не само не е усмихнат, а си е окървавен, допълни Райчев.

Социологът сравни вчерашното насилие на протестите и втвърдения подход на премиера със скандалите в едно семейство, които обаче с един шамар преминават в съвсем различна фаза. „Като си ударил един път жената, нещата стават други.“

„Защо Борисов реши да направи това не мога да ви кажа. Той не е такъв, не беше такъв. Миналия път при първата кръв подаде оставка и каза – няма да управлявам страна, в която се бием“, припомни Андрей Райчев.

Според социолога премиерът Бойко Борисов се е „заплел в една битка с президента“, която по думите му е „съвършено излишна“. Имаме не криза между две партии, а между две институции, а това е опасно, посочи Райчев.

Протестът може да утихва, но да се радикализира, да стане по-малък, но по-страшен, смята той.

Според Андрей Райчев президентът Радев и премиерът Борисов могат да договорят „фигура на преходен премиер, която е приемлива и за двамата“, за да се спести на държавата "нещо много неприятно".

„Те не си вярват. Аз съм абсолютно сигурен, че те могат да договорят един човек, на когото вярват и двамата.“

"Нищо не може да ни стабилизира, освен избори. Друг въпрос е, че изборите няма да завършат с кой знае каква стабилизация. Но все пак изборите са „глас народен, глас Божий“. Суверенът излиза на терена, главният по власт – народът, и казва – тези „да“, тези „не“. Колкото и нестабилен парламент да възникне, все пак ще отминем този етап на това противопоставяне“, подчерта социологът в интервю за предаването "Преди всички".

Борисов топи много важен свой капитал в международен план, изтъкна Райчев.

„Той беше изградил много майсторски и това е голяма негова заслуга – България беше излязла от лошите списъци. В момента сме се устремили право натам – типична балканска страна с непонятни корумпирани власти и непонятно агресивно население. Отиваме, записваме се – много лошо място. И с това той топи много важен свой капитал.“


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ttttt

    43 6 Отговор
    С терористични сикаджийски Тикви не се преговаря!

    Коментиран от #19, #24, #27

  • 2 йьйь

    40 4 Отговор
    Защо му е на Президентът да преговаря с терористи

    Коментиран от #7, #28

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ГОЛЕМИ ИДИОТИ СА ЧЕСТНО

    35 2 Отговор
    НИЩО НЯМА ДА УГОВАРЯТ , ОСТАВКА НА БОРИСОВ И ГЕШЕВ И НОВИ ИЗБОРИ , ТОВА Е БЕ!!!!!!!

    Коментиран от #36

  • 5 Той

    28 1 Отговор
    зер на Радев чавка му е изпила акъла , та да седне с него да преговаря и договаря !
  • 6 Да се оправят

    1 22 Отговор
    И да не си играят на войници.Да се оттеглят и двамата!
  • 7 Терирости

    1 18 Отговор

    До коментар #2 от "йьйь":

    Са метежниците на площада.
  • 8 Хунтата

    22 3 Отговор
    обяви война на Народа. Но, който е рипнал срещу Народа, хаир не е видял.
  • 9 Протестър

    15 1 Отговор
    Райчев, нещо си занемарил хапчетата.

    И кой, собствено, те е цанил за парламентьор?

    И срещу колко сребърника?
  • 10 Перо

    20 3 Отговор
    Главният бандит на републиката ще определя новия премиер и Радев ще е в комбина и съгласие с бандита.Тоя тотално изкуфя и не знам защо го нанят в ТВ,той е за лудницата!
  • 11 CECO

    18 4 Отговор
    РAДEВ КAТO ГЛAВНOКOМAНДВAЩ ВЪOРЪЖEНИТE CИЛИ CE РAЗПOРEДИ ДA CE ИЗКAРAТ ТAНКOВEТE!!!!! C ТAЗИ УПРAВЛЯВAЩA МУТРEНCКO - OЛИГAРХИЧНA ВЛACТ И ПAЗEЩИ Я EНИЧAРCКИ БAШИБOЗУК ТOВA E EДИНCТВEНИЯ ХOД !!!!! НAПРAВИ ГO И ЩE OCТAНEШ В ИCТOРИЯТA!!!! ЗA ЖAЛOCТ ВCEКИ ДРУГ НAЧИН НA РAЗПРAВA C МУТРИТE E OБРEЧEН НA НEУCПEХ!!!!!
  • 12 Факти

    18 2 Отговор
    Статистика на ООН -
    В Германия има 192 полицая на 100 000 души. В България има 672 милиционера на 100 000 души. Втори сме в Европа , след Беларус по количество милиционери. И всички тези ние ги храниме, да пазят мафията.

    Коментиран от #26

  • 13 бай иван

    10 3 Отговор
    край!-маφията победи народа. днес стотици хиляди бащи майки и деца мислят само за едно.емиграция!-България умира...
  • 14 Гражданин

    16 2 Отговор
    В нашия хубав град беше извършен полицейски преврат .Селските ченгета с вехти униформи и ръждясали щитове са превзели целия център и не пускат не само протестиращи ами и всички останали.Два дена вече не мога да стигна до работата.Нагли полицейски мутри по всички улици джобят и обиждат гражданите.
  • 15 Мунчо сапунчев

    6 0 Отговор
    Социолог се нарича
  • 16 аг08

    18 0 Отговор
    Райчев , ти си пълен олигофрен, щом още не си разбрал, че договор между Радев и Тиквата е невъзможен!
  • 17 Актуална Антена

    14 0 Отговор
    Вчера Простака Тиква трябваше да подаде оставка. На следващи избори ГЕРБ няма да са в парламента.
  • 18 Мислещ

    12 1 Отговор
    С терористи не се преговаря, бре; защо някой от позицията на Радев би го направил, вместо да се възползва и да измете мутрите?
  • 19 Eдвa ли Бoйкo рaзбирa,

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "ttttt":

    чe нaй-труднoтo нeщo в живoтo e дa зaпoвядвaш нa caмият ceбe cи, дa ce прeбoриш caм c дeмoнитe, кoитo ca тe oблaдaли.
    И aкo трябвa дa измeрим нaшитe упрaвници днec oтгoвaрят ли c пoвeдeниeтo cи нa избрoeнитe в тaблицaтa дoбрoдeтeли, миcля чe oтгoвoрa e яceн. Нe бих cи губил врeмeтo дa прaвя пeрcoнaлeн aнaлиз нa миниcтритe oт кaбинeтa нa Бoриcoв 3, дocтaтъчнo e дa пoглeднeм и aнaлизирaмe тeхният глaвaтaр. Тoй e oбceбeн oт вcички възмoжни дeмoни и бecoвe. Вcякo нeгoвa изявa и изкaзвaнe лъхa нa AРOГAНТНOCТ, ЗAВИCТ/caмo тoй рaбoти, дeпутaтитe ca мързeливци/ и ГНЯВ. AЛЧНOCТТA изцялo e прeвзeлa нeгo и цялoтo прaвитeлcтвo /чeкмeджeтa пълни c пaри, a пaтриoтитe в рaзгaрa нa прoтecтитe зaгрaбвaт нoви миниcтeрcтвa/.
    ЧРEВOУГOДИEТO e в нeгoвaтa cъщнocт, кaктo caмият тoй признaвa нe oбичa дa пиe, нo oбичa мнoгo дa ядe/виж cнимкa нa Бoриcoв 2009 г. и ceгa/
    ПOХOТ лeгeнди ce нocят кaквa e брoйкaтa нa жeнитe минaли прeз прeмиeрa, eднa oт тeoриитe зa cнимкитe в cпaлнятa e, чe ca нaпрaвeни oт жрици нa любoвтa.
    ГOРДEЛИВOCТ e в тoвa e нaй-любимoтo му, кaтo гo cлушaш прeди нeгo в Бългaрия нищo нe e нaпрaвeнo, вcичкo e нaпрaвил тoй c двeтe cи ръцe
  • 20 Проклинател

    7 0 Отговор
    'Ма кой пъ е тоа Андрей Райчев. Кой го пита - "социолог" на днешно време е като титлата "психолог" - всеки треторазреден "вуз" ги дава тея квалификациийки он-лайн на куцо кьораво сакато и райчево. МУТРИ - ВЪН!

    Коментиран от #39

  • 21 0808

    10 0 Отговор
    ... тоз е хем тъп, хем алчен и хем грозен..махай се подмазвачо..
  • 22 ВЕН

    11 1 Отговор
    Райчев , как си представяш Радев да седне на една маса с Борисов , след като чу заканите и псувните по него ? Не разбирам , защо не търсите отговори от премиера , за чекмеджето , Барселона и много други скандали?
  • 23 Актуална Антена

    12 0 Отговор
    Тиквата ще гние в затвора това е неизбежно. Цецоу че му сипе башка. Падне ли от власт всичките му марионетки ще се обърнат срещу него.
  • 24 Смисълът на демокрацията,

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "ttttt":

    знаем, е да изберем „най- добрите сред равните” и да им поверим юздите на управлението. При шведите се оказва, че съумяват да избират „най-добрите сред равните”, без тези избраници да се превръщат в някакъв самозван, алчен, корумпиран и нагъл „елит”, както се получава, за съжаление, вече 30 години у нас. Шведските народни избраници са просто нормални честни хора с мисия и чувство за дълг пред своите избиратели и нищо повече. Не са някакъв „елит”.
  • 25 Лумпените

    0 10 Отговор
    От площада да се възпитат с палки и март законни избори.Браво на полицаите,достойните да се наградят.
  • 26 Ясна работа

    0 10 Отговор

    До коментар #12 от "Факти":

    Фaкт - пoлициятa във вcякa oт избрoeнитe държaви нямa дa търлпи блoкaди пo улицитe!
    Фaкт - пoлициятa в избрoeнитe държaви изпoлзвa пaлки и гумeни куршуми + шoкoви грaнaти зa рaзчиcтвaнe нa иcтинcки прoтecти, a нe кaтo тoзи вчeрa!
    Пак продължавай да го пишеш тролче!
    Никой не мисли за емиграция - освен платените ......от неуспелия опит за метеж!
    Къде е народа по улиците? Къде са стотиците хиляди протестиращи?
  • 27 Арне Хокасон шведски депутат

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "ttttt":

    Ние сме обикновени граждани. Не се нуждаем от никакви парламентарни привилегии. Обидно е да искаме такива! Нашата задача е просто да представяме гражданите и да познаваме добре действителността, в която те живеят. Да представяме гражданите – това само по себе си е една много важна привилегия, доколкото е възможно да влияем на развитието на страната ни.
  • 28 Парламентът на Стокхолм

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "йьйь":

    притежава само три автомобила: за председателя, премиера и техните заместници. Колите се използват само за официални случаи. Всички депутати отиват на работа с обществения транспорт. За целта държавата им отпуска ежегодно определена сума.
    Само премиерът има право да ползва служебен автомобил, който се поддържа от държавната служба за безопасност. Разбира се, всеки депутат може да помоли администрацията на Парламента за кола, ако за това има сериозна причина. Народните избраници по принцип не използват и таксита, освен в спешни случаи.

    Коментиран от #38

  • 29 До 1957 година

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "читател":

    шведските депутати не са получавали за работата си и стотинка, но след това било решено да се изплащат заплати. Сега месечната заплата там е 40 000 крони, което е съпоставимо със заплатата на редови учител в началните класове.
    Депутатите нямат право сами да определят, индексират и гласуват заплатите си. За целта там има независим тричленен комитет, извън Парламента, в който влизат председател, в качеството на съдия, и още двама членове, като за целта се избират независими журналисти или пенсионирани държавни чиновници.
  • 30 chi

    10 1 Отговор
    Райчев скрии се и не се показвай, че много дразниш
  • 31 Ханс Клос

    5 1 Отговор
    Наистина това е решението за което загатва този омаскарен иначе
    политолог:
    РАДИКАЛИЗИРАНЕ на съпротивата под формата на градското партизанско движение "Сендеро Луминосо", действуващо на територията на Южна Америка !
  • 32 На членовете на Шведския парламент

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "читател":

    се предоставят скромни държавни квартири. Това са гарсониери от 45 кв м., където обикновено стаята служи едновременно за спалня и гостна. Обслужването на квартирите е работа на самите депутати /чистачки и камериерки няма!/. Администрацията на Парламента е длъжна веднъж годишно да осигурява основното почистване и ремонтни дейности. Квартирата е предназначена само за члена на Парламента. Неговото семейство няма право да живее там безплатно. Дори за нощувка на близък човек, депутатът трябва да заплати за това на държавата.
  • 33 В сградата на Парламента

    11 0 Отговор

    До коментар #3 от "читател":

    на Стокхолм няма ресторант, а бюфет и столова без келнери. Всеки депутат се обслужва сам, като след това е длъжен да върне използваната от него посуда на мястото като преди това я измие!
    Невъзможно е депутат като посети ресторант, да обядва или вечеря с държавни пари!
  • 34 Де юре

    5 2 Отговор
    Де юре и де факто ние сме монархия, т.е. незаконна република. Република я обявиха комунистите 1944г след държавен преврат.
  • 35 Нито един депутат

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "читател":

    в Стокхолм няма право на секретарка или асистент. Всяка партия получава от държавата определена, не много голяма сума за формирането на общ партиен секретариат в помощ на своите избраници.
    Нито един от членовете на партията не може да привлече за лична помощ и услуги член на секретариата, което означава, че шведските депутати сами си съставят програмата за деня, седмицата и месеца, сами си насрочват срещите и сами сервират кафето на своите гости. За пожизнени пенсии на бивши политици, депутати, министри в Швеция не може и дума да става.
  • 36 Регионалните политици

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "ГОЛЕМИ ИДИОТИ СА ЧЕСТНО":

    в Швеция не получават нито заплати, нито пенсии.

    В Швеция се счита, че да работиш за държавата е дълг, мисия, въпрос на чест, а не начин за лично обогатяване и придобиване на влияние....

    Коментиран от #37

  • 37 БГ гражданин

    8 0 Отговор

    До коментар #36 от "Регионалните политици":

    Спомням си само как предната ни председателка Ц.Ц. отиде на курорт в Евсиноград, с камериерка, шофьор и личен готвач, защото нещо не й харесвала кухнята в двореца...
    А сегашната госпожа от Кърджали заяви направо: „Ние не сме обикновени хора, ние имаме други нужди...” Да не говорим за заплатите и добавките, които се индексират на всеки три месеца, дори по време на кризи и пандемия... Алчността и наглостта на повечето от нашите „ народни натрапници” е наистина пословична!
  • 38 Ползва колата

    5 0 Отговор

    До коментар #28 от "Парламентът на Стокхолм":

    само , ако има официална държавна визита.
  • 39 Будният

    7 0 Отговор

    До коментар #20 от "Проклинател":

    Вож му Офшоркоте,и ще разбереш КОЙ Е.
  • 40 Пенсионерка

    6 1 Отговор
    Не могат да се договорят! Изключено! Летецът, който не може да уважава безочлива мутра няма как да седне на една маса с него. Оставка и нови избори. ДПС е лисица и само гледа как да скара институциите.
  • 41 Ядосан

    4 1 Отговор
    Ако може една измама да се нарече "важен капитал", то Борисов е истински капиталист, защото целия имидж който е създал на България е фалшив, ако това има някакво значение !
  • 42 Смешника Андрей Райчев

    6 0 Отговор
    Определението за Андрей Райчев е само това : тоя е голям смешник и манипулатор на общественото мнение. А, между другото е и много нагъл лъжец, и гадна кумунистическа подлога, понеже доста мангизи е лапал от кумунягите.
  • 43 jorj

    2 5 Отговор
    Радев е г- н Никой за да се договаря Борисов с него. С Предател и Престъпник никакви разговори и договорки. Това не са протести а организиран пуч, срещу законно избраната власт!!!! Сега Радев е легитимира престъпник.
  • 44 Бесен

    7 0 Отговор
    Тоя не мога ни да го гледам, ни да го слушам. Много приказки-малко казано. В едно е прав обаче - ако до вчера не мразех ГЕРБ, сега ги мразя и то неистово, до дъното на душата си. При това напълно безплатно!
  • 45 ПСИХОТО НА СОЦИОЛОГИЯТА

    5 0 Отговор
    ТОЯ КОГА ЩЕ ГО ОСВИДЕТЕЛСТВАТ.......
  • 46 Някой

    2 0 Отговор
    Райчев открито подкрепя Тиквата. Винаги го е правил. Между него и Харалан няма разлика. Време е да върви в пенсия или n-та глуха. Писна ми от глупостите им!
  • 47 Да бе

    1 0 Отговор
    Както обикновено Райчев не е в час!

    Коментиран от #49

  • 48 Долу БКП

    1 0 Отговор
    БКП-мекерето Райчев се опитва да постави динена кора на Радев, карайки го да се договря с мутро-милиционерите от БКП-ГЕРБ! Ако това стане ще е ясно на всички, че тия протести са тайно БКП-договорен мач и ще трябва в България да се създаде анти-БКП некомунистическа политическа партия (движение), чиято първа точка в програмата ще е забрана на всички БКП-клонинги, пълна лустртация с лишаване и връшане с лихвите на всики БКП-милиционерско-фатмашки пенсии, привилегии и облаги, вкл. от прокурори и съдии! И отваряне на всички досиета - ДС, РУМНО, икономически, приватизационни измамнически, .... със залегнала в конститиуцията липса на давност със задна дата и пълна конфискация при недоназване на законност на средствата и финсите!
  • 49 капитан Харлаков

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "Да бе":

    Да бе , БКП-мекерето Райчев призовава да бъде избран сламения Беров от казана в Ада за неприсъствен он-лайн премиерин! Аре улево да лиже на Виза неподмитостите!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове