Last news in Fakti

3 Септември, 2020 17:19 4 348 54

Испански вестник: Божков е един от големите мозъци на протестите в България

  • васил божков-
  • протест-
  • мерки

Заплахата от бурен ден вече се очертаваше

Испански вестник: Божков е един от големите мозъци на протестите в България - 1
Снимка: Фейсбук

"Днес е последният ден на мирни протести“, заяви един от организаторите на демонстрациите ден преди да са изминали 56 дни от искането за оставката на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. От много рано, повече от два часа пред Парламентът да започне заседанията си, няколкостотин души се бяха събрали пред централата му, пише испанският вестник ABC в коментар на вчерашните събития в София.

Заплахата от бурен ден вече се очертаваше. Докато тълпата се събираше пред Парламента, група протестиращи люлееше няколко коли на жандармерията; един от тях се качи върху патрулна кола и с високоговорител и крещеше с високоговорител оставка. Тези действия бяха извършени пред напрегнатия поглед на органите на реда. Най-активните протестиращи бяха арестувани. Няколко протестиращи дърпаха павета от пътя, които по-късно използваха.

В този нов ден на протести имаше и нападнати полицаи; двама с изгаряния на очите и една с изкълчена ръка. Шефът на полицията предупреди, че ако насилието не спре, те ще бъдат принудени да действат насилствено.

От миналия вторник вече са организирани проверки на идващите в столицата заради информация, че големи групи идват с автобуси от различни градове в страната в София, много от тях от криминалния контингент.

Президентът Румен Радев, който от седмици води всеобхватна война срещу Борисов и неговото правителство, подкрепяйки и насърчавайки протестите, откри парламентарната сесия вчера с кратка реч. В този момент три парламентарни групи напуснаха и Радев говори пред полупразна зала. Според различни анализатори номинацията на Радев за най-висш държавен глава е консултирана по това време от социалистическия лидер Корнелия Нинова с агента на руските тайни служби генерал Решетников.

Парламентът, който от вчера заседаваше в нова сграда - седалището на бившия Централен комитет на комунистическата партия, когато доминираше в целия политически живот на страната до началото на прехода - започна заседанието си в атмосфера невиждана досега.

Васил Божков - българският олигарх с 19 обвинения за различни престъпления, от пране на пари до неплащане на повече от 350 милиона евро в хазната, който успя да избяга в Дубай, е един от мозъците на тези протести, подкрепен от трима лидери, арестувани преди няколко дни, които управляват незаконния му бизнес.

Именно те обявиха преди дни, че за вчера са подготвили "жестоко нападение" и "страхотна демонстрация на национален протест". Преди дни пък София софийските кръстовища, блокирани от седмици, осъмнаха с бесилки, на които висят парцалени кукли.

Всички тези скандали, вдъхновени от Божков и неговите поддръжници, накараха полицията, която вече имаше информация за радикализация на протестите, да предупреди гражданите да не водят децата си по протестите, защото "не се знае какво може да се случи“ .

Видимото лице на Божков в протестите е "отровното трио“, както се наричат: адвокат Николай Хаджигенов, журналистът Арман Бабикян, известен с фалшивите новини, които разпространява и скулпторът Велислав Минеков. Не трябва да пренебрегваме, че това, което характеризира това шумно трио е, че всички те идват от семействата на известни висши служители от бившия комунистически режим.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 27 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 toto

    45 26 Отговор
    РAДEВ КAТO ГЛAВНOКOМAНДВAЩ ВЪOРЪЖEНИТE CИЛИ CE РAЗПOРEДИ ДA CE ИЗКAРAТ ТAНКOВEТE!!!!! C ТAЗИ УПРAВЛЯВAЩA МУТРEНCКO - OЛИГAРХИЧНA ВЛACТ И ПAЗEЩИ Я EНИЧAРCКИ БAШИБOЗУК ТOВA E EДИНCТВEНИЯ ХOД !!!!! НAПРAВИ ГO И ЩE OCТAНEШ В ИCТOРИЯТA!!!! ЗA ЖAЛOCТ ВCEКИ ДРУГ НAЧИН НA РAЗПРAВA C МУТРИТE E OБРEЧEН НA НEУCПEХ!!!!!

    Коментиран от #36, #47

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ужасен

    52 19 Отговор
    Лицето Българоубиец Бойко Методиев Борисов е първия премиер на страната използвал сълзотворен газ и водни оръдия срещу протестиращи Български граждани! Според независимата телевизия Евроком в която има кадри от протеста са участвали 150 Хил.души. Сега фактите- Декември 1990 г.когато започнаха протестите и блокадите срещу правителството на Луканов дори от БКП( Чийто член бе Борисов и заклеймяваше метежа) не си позволиха да използват сълзотворен газ. Луканов след месец подаде оставка. 1997 януари г.когато бяха протестите срещу Виденов и участваха около 60 хил.души и бяха обградили парламента полицията беше без щитове,боксове и палки и не докосна протестиращи. Помня че няколко протестиращи блъснаха полицай който счупи вратата на парламента с тяло. Вътрешния министър Николай Добрев тогава каза " Не искам да се бия със справедливо протестиращите" и те бяха допуснати да влязат в парламента от полицията. Депутатите на БСП скупчени пееха партизански песни а Жорж Ганчев се криеше под 1 маса. Протестиращите обиколиха парламента и сами излязоха. Да си спомним ноща на белия автобус 2013г.когато около 1500 протестиращи бяха обградили парламента и не допускаха депутатите да се качат. Тогава финансовия министър Чобанов бе получил почти инфаркт. Полицията пак не си позволи да използва сила макар с павета да чупеха прозорците на автобуса. А снощи Банкянския уродд и гoвeдoo заповяда да бъдат влачени,пръскани със сълзотворен газ и пребивани Български граждани. Присъдата ско

    Коментиран от #7, #11

  • 4 Рошко Прошков

    29 12 Отговор
    Приказките на Шехеразада вече имат и испански превод. :)
  • 5 Стоян

    8 39 Отговор
    Божков е национален предател като Левски!
  • 6 Тидии

    13 4 Отговор
    Нема я ромката да го похвали и тя
  • 7 Прав си

    39 5 Отговор

    До коментар #3 от "Ужасен":

    Така е. Никога няма да забравя датата 27 януари 1997 г.когато според Канал 1( тогава имаше само 2 телевизии канал 1 и ефир 2) пред парламента се бяха събрали около 50-60 хил.човека и пристигна Николай Добрев ( баща на Кирил Добрев) вътрешен министър и под канонада от камъни и павета по него и 20 полицаи го прикриваха с тела и когато стигна входа на парламента каза това че не иска да се бие със справедливо протестиращите. И на 4 февруари Виденов и Първанов върнаха мандата и президента Стоянов направи служебно правителство с премиер Софиянски. А сега в пъти по продължителни и масови протести и тиквата изрooд от страх от възмездие предпочита да се пребиват хора но да остане на власт. Дори неговите учители от БКП не си позволиха да бият народа на протести.

    Коментиран от #14

  • 8 Глупости!

    30 9 Отговор
    "Мозъкът" е само един - тиквен! Кой, каквото си направи никой друг не може да му направи! Тиквата сам се мина с 200, щот е алчен на светлинна !
  • 9 Тука

    7 5 Отговор
    5 папагала копират едно и също под всяка статия
  • 10 БАЙ ХОЙ с Магарето

    21 4 Отговор
    Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Цецка Цачева,ДебелотоЛили и още куп "десни" ок какви семейства идват?
  • 11 Гаргамел

    9 15 Отговор

    До коментар #3 от "Ужасен":

    не бе умник, 1 500 000 бяха, не са успели да ги преброят!!!
    отивай довечера със сметалото и ги мятай
  • 12 И кое е

    22 13 Отговор
    триото.Бивши чеда на комунистическата мафия.Тия ако спечелят как ще яздат народа не е за гледане.Ще има много кекс и вафли за лапане.
  • 13 То голям

    11 6 Отговор
    вестник писал ?! Тираж дневно 200 000 при почти 48 милионно население !
  • 14 Така ли?

    15 18 Отговор

    До коментар #7 от "Прав си":

    Я пак - колко човека кога????
    Вчера - 2-3 хиляди!
    Дори Хаджигенов и Бабикян посмяха да ги надуят само до 9 000, каквито нямаше!
    И тролче, хлапе си и нямаш понятие колко души бяха тогава!
    А аз имам!
    50 дни - 100 души на палатка и под 1 000 на вечерна разходка!
    По леко с лъжите а?

    Коментиран от #42

  • 15 Барселона гейт

    13 4 Отговор
    Това са хора на онзи с терасата (забравих му името) дето спаси Цв Цв и Боко от затвор и му се отблагодариха като го пратиха консул в Испания без да знае дума испански , не можеш да твърдиш нещо без доказателства
  • 16 Милицията подло изчака

    12 9 Отговор
    протестиращите да се разотидат и тогава нападна децата.

    Коментиран от #37

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 мда

    9 0 Отговор
    Никакъв мозък не е... а е просто един... череп.
  • 20 Херодот

    14 5 Отговор
    Само олигофрен може да сравнява Лукановата и Жан Виденовата зима със сегашната ситуация....нека само да си спомним каква беше инфлацията и заплатите и ще разберем че повечето пишещи на ная тема единствено са чели по вестниците за ония времена...
  • 21 Vov

    11 14 Отговор
    Кой е този испански вестни,тролове бе? Това си е поръчкова статия от Тиквата. Псевдожу налистчета сте.
  • 22 Въйййййй

    15 10 Отговор
    Абсолютно вярно, Божков плаща за тези протести! Радев е ибрикчията на Божков!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Дълбоко Виждащ

    4 4 Отговор
    пишете си небивалици!Хората имаха Надеждата да не се съберат 120гласа!Когато събранието свърши,а не съобщиха нищо ми стана ясно че са събрани!В един момент това излезе и като разбраха някой не се примириха че пак са ни таковали през гащите!Това е истината а вие си измисляйте небивалици!
  • 25 Търсих

    4 8 Отговор
    търсих такава статия не открих.. ОСТАВКА ТРОЛИВЕ. ФАЛШИВА НОВИНА

    Коментиран от #38

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Крис51

    7 7 Отговор
    Много тъпи се оказаха герберските пиари. Действат с прозрачни методи, дето и петокласник ще ги разкрие. "Приказки от хиляда и една нощ" с главно действащо лице Шехерезада.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Херодот

    14 11 Отговор
    Извинявам се за небрежността си но забравих да спомена най съществената разлика от ония времена и сега...тогава бунтовете бяха от глад, мизерия и СПОНТАННИ..а сега са платени от Черепа и ръководени от ФАТМАКА...
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Бацко

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "ИСТИНАТА":

    Добре Череп...
  • 32 Актуална Антена

    13 11 Отговор
    Мозъка на протестите е Простака Тиква Банкянска ПТБ. Най мразения в България. Оставка Тикво.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ESPANA

    9 6 Отговор
    ИСПАНСКИЯ ВЕСТНИК Е ТОЛКОВА ЛЪЖЛИВ ЧЕ ОЩЕ ПРОПААГАНДИРА ЛЪЖАТА КОРОНАВИРУС И ЛЪЖЕ ИСПАНСКИЯ НАРОД ,САМО СПОДВИЖНИЦИТЕ НА БОЮ АГА СА ПОДАВАЛИ ИНФОРМАЦИЯ ,КАТО СЕ ИМА ВПРЕДВИД ЧЕ ПО ПОСОЛСТВАТА РАБОТЯТ ТЕРОРИСТИ ОТ ГЕРБ ТЕ СА СНАСЯЛИ И ЛЪЖЛИВА ИНФОРМАЦИЯ ДО ABC ПИШЕ ЛИЧНО ДО РЕДАКТОРИТЕ НА ABC НАПИШЕТЕ ИСТИНАТА НЕ ОСТАВЯЙТЕ ЛЪЖАТА НА ПЕЕВСКИ ДА БЪДЕ РАЗПРОСТРАНЯВАНА В ИСПАНИЯ!СТРАХЛИВАТА МЕДИЯ ABC ПОБЛИКУВА СТАРИ СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА КЪДЕТО ХОРАТО ОЩЕ ХОДИХА С МАСКИ ОТ СТРАХ ДА НЕ СЕ РАЗПРОСТРАНИ ИСТИНАТА ЧЕ НЯМА КОРОНАВИРУС ПОДЛЕЦИ ЕВРОГЕЙСКИ!

    Коментиран от #39

  • 35 Баце ли поръча статията

    10 6 Отговор
    Кой е тоя неизвестен испански вестник. Шехерезада да не си е направила вестник. Смешна поръчкова статия писана в ПИКаджийски стил.
    Много записи има зада се опитват да манипулират фактите.
  • 36 Истината

    8 7 Отговор

    До коментар #1 от "toto":

    Испанският вестник ABC разобличи избягалия в Дубай Васил Божков като един от организаторите на протестите в София. В свой коментар на събитията в София от вчера вечерта изданието разкрива, че именно Божков е мозъкът зад безредиците в столицата, а неговото видимо лице е "Отровното трио".
  • 37 Стига с тези деца !

    8 4 Отговор

    До коментар #16 от "Милицията подло изчака":

    Ега ти протестиращите умници, дето се измъкнали и оставили децата. Че то само затова трябва да ги пребият! Отделно ,че там деца нямат работа и всеки номален зрял човек, би ги отпратил вкъщи.
  • 38 Оооо да....

    9 0 Отговор

    До коментар #25 от "Търсих":

    Има я, авторът е Рафаел Алваредо.😁. Сигурно си я търсил със затворени очи.

    Коментиран от #41

  • 39 питам кой испански вестник

    4 7 Отговор

    До коментар #34 от "ESPANA":

    Не виждаш ли, че дори не е цитиран вестника . Това си е поръчкова статия , все едно че слушам милиционерския брифинг. Аз не съм от София , но следя всички видеа от протеста.
    Видимо е , че бяха пуснати провокатори за да наплашат протестиращите и да изкарат че всички лумпени. Много долно - тип Путин и Лукашенко. То и за тях всеки , който протестира е екстремист , а полицаите им са света вода ненапита.

    Коментиран от #40

  • 40 пфууу кь28орави черепоиди

    9 4 Отговор

    До коментар #39 от "питам кой испански вестник":

    Написах ти бе:
    Испанският вестник ABC разобличи избягалия в Дубай Васил Божков като един от организаторите на протестите в София. В свой коментар на събитията в София от вчера вечерта изданието разкрива, че именно Божков е мозъкът зад безредиците в столицата, а неговото видимо лице е "Отровното трио".

    Коментиран от #45

  • 41 пуста ченгеджийска пропаганда

    3 3 Отговор

    До коментар #38 от "Оооо да....":

    Така ли вече се казва Шехерезадата или някой от патриотите, че сега чух изкаването им в НСъбрание и всичко е едно към едно.

    Коментиран от #48

  • 42 Subaru STI

    3 6 Отговор

    До коментар #14 от "Така ли?":

    Нагъл си с цифрите, но такава е и тиквата! Скоро няма да има кой да ти плаща, защото крадецът на милиарди от Банкя ще лежи в затвор.

    Коментиран от #44

  • 43 Петко

    12 4 Отговор
    Статията Казва Всичко! Браво на Испанците!
  • 44 Кольо

    11 6 Отговор

    До коментар #42 от "Subaru STI":

    В затвора отива "Фигуранта на Черепа"! Национлния предател Румен Радев!
  • 45 гербуляшки пропаганди

    2 2 Отговор

    До коментар #40 от "пфууу кь28орави черепоиди":

    Ами кажи , че го прочете в пеевските парцали -Труд, Монитор , та да ни стане ясно за какво иде реч.
    Не че съм кьорав, но такива пасквили не чета. Мразя да чета лъжи.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Тошко

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "toto":

    Божков идвай си в българия че ми липсва националната лотарията.
  • 48 Абе Йовчо...

    4 0 Отговор

    До коментар #41 от "пуста ченгеджийска пропаганда":

    Важното ,че статията съществува.
  • 49 Народът

    6 2 Отговор
    Много точно отразено в Испанската преса!Главният виновник за снощния тероризъм на утрасите на Копейкин,отровното трио ,на гошо тъпото е Фигуранта на Божков.
  • 50 Гъзета

    0 0 Отговор
    Та не разбрах,кой е вестника?!?Барселона фейк сигурно.

    Коментиран от #51

  • 51 Пак ли ти ,бе....

    4 0 Отговор

    До коментар #50 от "Гъзета":

    Вестникът е АВС.Пише го в статията. Ооооох, мале!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Пенсионер

    1 0 Отговор
    Испанския вестник ли е писал, че Божков е голям мозък, или Факти така си го преведохте?
  • 54 Виолета

    0 1 Отговор
    На Борисов и обкръжението му в главите им расте дърво, но самият мозък сам по себе си е повече трева, отколкото дърво.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове