Last news in Fakti

12 Ноември, 2020 09:08 4 470 51

Здравната система у нас ще се срине до 21 ноември, сочи математически модел

  • линейка-
  • коронавирус

Според covid19.healthdata.org – официалният сайт за прогнози, у нас има едва 852 легла за интензивно лечение, а ще са необходими не по-малко от 1100

Здравната система у нас ще се срине до 21 ноември, сочи математически модел - 1
Снимка: БГНЕС

Над 8000 ще са жертвите на коронавируса в България до 1 февруари 2021 г., ако епидемичната обстановка не се промени в следващите месеци. Това показват математическите модели на covid19.healthdata.org – официалният сайт за прогнози. Статистиката сочи, че пикът на епидемията у нас ще е в края на декември, като след това броят на смъртните случаи на дневна база, както и този на положителните проби, ще започне да спада. Според този математически модел, който от началото на пандемията през март се оказа на няколко пъти колосално далеч от реалността, на ден в България, независимо дали са тествани или не, има средно между 6000 и 14000 нови случая.

Оптимистичните прогнози – при спазването на мерки против разпространението на заразата – са за двойно по-малко жертви и двойно по-малко на брой заразени.

Според сайта, България разполага с общо 14 825 легла за болнично лечение, от които 852 за интензивно лечение. При запазване на епидемичната обстановка в страната такава каквато е сега, само след 10 дни всички интензивни легла ще бъдат запълнени и здравната система няма да може да смогне в лечението на тежко болните. Ще има недостиг с поне 200 легла за интензивно лечение. По-добре стоят нещата с общият брой на свободни легла, които дори и през абсолютния пик на епидемията в края на декември няма да бъдат запълнени напълно. Добрата новина е, че според дори най-песимистичната прогноза, от налични близо 15 хил. ще бъдат необходими не повече от 11 000.

Броят на необходимите инвазивни вентилатори обаче също ще се покачва прогресивно. Докато към днешна дата са необходими едва 250, то до 14 декември този брой ще е скочил до над 570. Редно е да се отбележи, че по първоначални данни, ден преди на 13 март да бъде обявено Извънредното положение у нас, статистиката сочеше, че България разполага с 2063 легла за интензивно лечение и 1463 машини за обдишване. Не е ясно обаче коя информация е вярната – тази от covid19.healthdata.org или тази, която бе оповестена на 12 март.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й

    24 3 Отговор
    ЧЕ ТО ИМА ЛИ ТАКАВА!!!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ясно

    11 2 Отговор
    Забелязах, че въпреки многото болни, в интензивното са около 250, защото оттам напускат с краката напред. Така, че реално толкова са леглата, които имат оборудване и екипи за тях. Над тази бройка преливат в смъртните случаи.
    Та ясно е колко е бройката...
  • 4 Да бе да

    17 4 Отговор
    Досега вървеше по мед и масло, та сега ще се срине. Паникьори не трябва да се изявява по медиите. Натягат напрежението. Хора с хронични и д-р. болести не се лекуват. Само ковид

    Коментиран от #17

  • 5 Населението се оправя самостоятелно

    18 1 Отговор
    Тулупа за нищо не става.
  • 6 Петър

    11 0 Отговор
    Как ще гласуват поставаните под карантина?

    Коментиран от #20, #26

  • 7 един от многото

    14 1 Отговор
    Ако се стигне до това , да закриват здравната каса и да им продадат палатите които построиха във всеки един град да разкарат тунеядците работещи там и пари за здравето ще има за години напред.
  • 8 2loop

    10 2 Отговор
    Да благодарим на боко
  • 9 БАЙ Х@Й

    15 2 Отговор
    Министърът НА ДУМИ : „Ако толкова няма лекари, които да влязат, аз ще вляза! Ще призова и българските депутати, които са лекари да си свалят костюмите, да облекат екипите и да влязат в болниците!“,
  • 10 Софиянец

    11 2 Отговор
    Много глупав народ сме, вирус няма, по лек е от насинката. Предлагам да се съберем всички на Бузлуджа или копринка ;)

    Коментиран от #15

  • 11 MERS

    25 1 Отговор
    Тя отдавна се е сринала заедно с малкия и среден бизнес!
  • 12 Верно

    14 1 Отговор
    Тя държавата се срина !!!
  • 13 БАЙ Х@Й

    3 4 Отговор
    Министърът НА ДЕЛО - назначи Мангъров за шеф на отделението !
  • 14 Магърдич Ташакян

    23 1 Отговор
    Държава няма,вие говорите за здравна система!!! Тиквата унищожи всичко!!!
  • 15 Шопо

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "Софиянец":

    Да те съберат ман@фит€ да те съберат !
  • 16 Убиеца Костов

    7 0 Отговор
    Аз се обзалагам, че това и да стане, Костов пак ще е на свобода.
  • 17 хайде

    7 6 Отговор

    До коментар #4 от "Да бе да":

    Те тия с хроничните заболявания вече се заразяват поголовно и си умират от ковид, така че и да ги лекуват и да не ги лекуват, изходът е ясен ...Тези хора, които са силно рискови трябва да разберат, че им трябва пълна изолация няколко месеца, докато спадне заболеваемостта , а не да ходят като изглавени по улиците. Вече доставят храна по домовете и лекарствата им ги дават за по 3 месеца и повече, така, че няма защо да рискуват да обикалят сред хилядите заразени. И без това повечето са пенсионери, да оставят хората да работят и ако някой млад се зарази тежко, да имя място за него в болницата, а не като сега да е задръстена от умиращи старци, дето нямат мозък да се пазят. Гледам ги продължават такива да се разхождат и да зяпат из Кауфланд с носове навън, така, че съм за тия мерки да пазаруват сами, но едва ли ще се случи, защото ще се опъват и няма да изпълняват.

    Коментиран от #30

  • 18 Мислещ

    2 2 Отговор
    Мерките СЕ спазват, стига с тази мантра (Долна манипулация). А мерките за магазините ако се спазват, ще има повече заразени и това ще е само един от негативните ефекти.
  • 19 Абе

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Данъкоплатец":

    Тука хората пишат за здравната система, не за избирателната. Объркал си темата и няма да ти платят за коментара.
  • 20 БАЙ Х@Й

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Петър":

    КАТО В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ
  • 21 Гост

    2 0 Отговор
    То сега щото не се връщат обикновенните хорица! Не си ли известен братче няма място в болницата !!
  • 22 Я... Я

    4 1 Отговор
    ЕТО ЗА ТОВА ВИ ГОВОРЯ.. ЗАТВАРЯЙТЕ ДЪРЖАВАТА. ДО ТУК НИ ДОКАРАХА. ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ ЗДРАВ. СИСТЕМА РУХНЕ??? . КАКВО ЩЕ СТАНЕ СЪС РЕДИВИЯ БЪЛГАРИН??? ЩЕ СИ У..... Е(ТО НЕ, ЧЕ СЕГА НЕ Е ТАКА)У ДОМА.ВИРУСА ЩЕ ОТМИНЕ, НО НИЕ НА ВСЯКА ЦЕНА ТРЯБВА ВЪВ МОМЕНТА ДА ОЦЕЛЕЕМ...
  • 23 123

    7 0 Отговор
    Това е перманентното състояние на нашата система. Тук моделите не са приложими, логика няма, нещата се случват по свой собствен и необясним за науката начин. Тук е земята на парадоксите.
  • 24 Верно ли

    8 1 Отговор
    Питайте тия които реално имат нужда от лечение, а не бажльовците дето ги е страх да не загинат от нищото !
    Е тия, дето са истински болните ще ви кажат, че у нас "здравната система" се е сринала поне от 20 години насам. Виж търговията със здраве процъфтява !
  • 25 Боки съм

    2 1 Отговор
    Не ме еве за здравната система и за народа аз си искам трилионите от меркел и тва е...аз мисля че бегето вече наброява над 500 милиона жители 😂😂😂😂
  • 26 ха-ха

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Петър":

    Тях, не ги мисли, Пешо. По телефона, с СМС на безплатен номер :-) Проблемно ще е за тия, дето ще са ''на едно по-добро място'' - с почукване или местене на предмети.
  • 27 Рецепта за оправяне на системата

    6 0 Отговор
    Първо трябва да има въжета по стълбовете и разколачване на олигарсите.
  • 28 ценности

    7 0 Отговор
    Кораба потъва , те флага спасяват!
  • 29 Боко Боков

    8 0 Отговор
    В цял свят са прости и въвеждат мерки, но аз съм по-хитър и нищо няма да затварям нищо.Докато не измрат достатъчно пенсионери, че да си избия 50 лв. подаяние които им дадох. Все пак им обещах предстоящото увеличение на пенисите от март и трябва да им редуцирам доста броя инак ще ме увътрят много. А аз имам доста докато напълня хубаво шкафчето. Докато не можех да обикалям с джипа разчистих гардероба и него смятам а да напълня с пачки и кюлчета.
    Затова не гледам какво правят в Европа аз ще чакам. На мен ми се размина, а другите са без значение да умират не ми трябват . На пролет се страхувах за себе си сега съм си спокоен.
  • 30 болен мозък

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "хайде":

    Ти си готов за СС надзирател бре
  • 31 Котарак

    8 0 Отговор
    На НЗОК и 68 милиарда да и дадат, пак няма да оправи нещата, защото в нея работят некадърни калинки и пълни идиоти, които ползват компютрите само за тетрис и солитър!
  • 32 :D :D :D

    6 0 Отговор
    Тя здравната ни система работи само по телевизора.И това е от години. Та нали се използва само за крадене. То такива неща не работят за друго.
  • 33 Къде са

    1 2 Отговор
    милиционерите? В магазините не се спазват новите ограничения.
  • 34 50лв са проблем вече

    0 0 Отговор
    Дадоха им 50 лв. на пенсионерите, имат пари да си платят PCR теста. Това заяви председателят на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари в София д-р Георги Миндов в интервю за bTV. Изказването му бе в контекста на това, колко е важно да се направи PCR тест. По думите му PCR тестовете дават най-надежден резултат между 3 и 5 ден от симптомите. След 7-я ден той може да даде неверен резултат.

    Коментиран от #36

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Един там

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "50лв са проблем вече":

    Където ще дебнеш между 3-5 ден от симптомите, по-добре един бърз антигенен тест. Бързи тестове трябва да са достатъчно условие за установяване официално на заразен с коронавирус.
  • 37 вичо

    0 0 Отговор
    Знаете ли вица за тунела под Ламанша ?! Та на тези пишман математици моделите им са като на инж.Ганев проекта за тунела под Ламанш !!! Всичко е ясно , с измислени данни се получават измислени модели !!! Само едно е вярно и то е , че плашат народа в колектив с "ден и нощ " , всичкото медии и разбойниците от МС и НС !!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 38 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    ПРИ ТОЛКОВА МНОГО УМРЕЛИ ПЕНСИОНЕРИ ---ИСКАМ УВЕЛИЧЕНИЕ НА ПЕНСИЯТА С 10 % , НО АКО ИЗМРАТ ПОВЕЧЕ - 20 % !?!?!?!?
  • 39 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    МАТЕМАТИЧЕСКИТЕ МОДЕРАТОРИ СА КАТО :" СОВА ХАРИС"; "ГАЛЪП" И ТЕМ ПОДОБНИТЕ ИМ -" МЪНИ -МЪНИ ПРЕДИЗБОРНИ" - ПО ПОРЪЧКА НА "???" - ДОРИ НА КЪБЕЛНА В БЕРЕНДЕ - С ЕДИН ЖИТЕЛ !?!?!?!?
  • 40 НАРОДА е Излишна Сган !

    0 0 Отговор
    И Паплач , която следва да се чисти гато Гюбрето на двора - палят Огъня и да изгори !
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.