Last news in Fakti

22 Декември, 2020 15:40 3 325 60

Здравният министър разкри подробности за ваксината, готов е да се ваксинира първи

  • ваксина-
  • ваксинация-
  • проф. костадин ангелов-
  • здравен министър

''За нас е важно ваксината да стигне до всички, заявили желание да се ваксинират'', каза проф. Ангелов

Здравният министър разкри подробности за ваксината, готов е да се ваксинира първи - 1
Снимка: БГНЕС

''На 27 декември се очаква да бъде ваксиниран срещу коронавирус първият българин. Имам готовност това да съм и аз. С този акт искам да покажа, че ваксината е безопасна, че вярвам във ваксинирането като цел и като ефект. Днес ще решим как да подходим и дали аз ще съм първият ваксиниран''. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, след като предаде на центровете за спешна медицинска помощ в Бургас, Варна, Велико Търново, Пловдив, Русе, Сливен и Стара Загора 20 нови оборудвани линейки, предаде Novini.bg.

''Автомобилите са закупени в изпълнение на проект BG16RFOP001-4.001-0001 "Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ", финансиран по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014–2020. По този проект спешните центрове трябва да получат общо 400 линейки, като до този момент са получени 280. Остават 120, 42 от които са високопроходими, уточни министър Ангелов. Всички дейности по модернизацията на спешната помощ ще се изпълнят в срок'', добави той.

''Не очакваме ваксините, готвим се за тях. Ваксините пристигат в София, ще бъдат съхранявани в хладилника в "Бул Био''. Първата пратка ще бъде символично количество - около 9750 дози, които ще бъдат необходими за около 4300 български граждани. Искаме да покажем, че всички държави членки на Европа ще направят ваксинация в един ден. В България, след като дойдат в "Бул Био", ваксините ще бъдат пренесени във фризерите на няколко регионални здравни инспекции. Най-вероятно едновременно ще започне ваксинирането в три големи града. Пътуването от "Бул Био" до съответните центрове за ваксинация ще става в съответствие с мерките. От изваждането на ваксината от фризера до ваксинирането тя може да се съхранява до пет дни в обикновен хладилник, което е абсолютно достатъчно'', заяви проф. Костадин Ангелов.

''За нас е важно ваксината да стигне до всички, заявили желание да се ваксинират'', каза проф. Ангелов, като посочи, че се увеличава броят на българските медици, заявили желание да се ваксинират срещу COVID-19.

Той съобщи, че до края на деня ще бъде подписана заповедта за приравняване на резултатите от антигенните тестове към PCR тестовете. ''Резултатите от антигенните тестове ще започнат да се отчитат в статистиката веднага след влизането на заповедта в действие'', обясни здравният министър.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОВИД20

    67 6 Отговор
    Шахин и съпругата му (създателите на ваксината за Пфайзер) не са се ваксинирали. Той иска да го направи (така казва), а за нея не се знае.
    Защо така? В кое не вярват, а ние трябва да повярваме.
    Призивът е:
    Бъдете отговорни, поставета си ваксина, за която никой не е отговорен.

    Коментиран от #8, #54

  • 2 гост

    55 5 Отговор
    И моята му давам !

    Коментиран от #48

  • 3 Петьо Петров

    26 3 Отговор
    Вчера публикувах нещо и ще го пусна отново.Всеки да си прави изводите!
  • 4 Петьо Петров

    41 5 Отговор
    Цeлитe нa aгитaциятa зa вaкcинaция ca яcни, вcявaнe нa мacoвa мeдийнa пcихoзa и oгрoмни финaнcoви пoтoци към oпрeдeлeни кръгoвe. Нeкa ce oпитaмe дa пoглeднeм нeщaтa oт друг ъгъл,c рaзум и бeз пaникa. Дaли въпрocнитe вaкcини щe бъдaт oдoбрeни oт бългaрcкaтa Изпълнитeлнa aгeнция пo лeкaрcтвaтa,кaктo вcички мeдикaмeнти,кoитo ce прeдлaгaт в здрaвнaтa мрeжa и нa кaкъв принцип,ocвeн дoбрoвoлeн щe ce пocтaвят? Рaзбирaм oбocнoвкaтa нa знaйни и нeзнaйни cвeтилa,кoитe ни убeждaвaт,чe щe ce вaкcинирaт,(дoри публичнo),нo тe вce пaк ca пo-нaвътрe в нeщaтa. Бих иcкaл някoй дa излeзe и дa ce oбocнoвe пo кoнкрeтнo зaдaдeни въпрocи. Кaк нa пoчти вcички лeкaрcтвa,изключaя хoмeoпaтичнитe и витaмин C,в oпиcaниeтo пишe дa ce изпoлзвaт caмo cлeд лeкaрcкa прeпoръкa? Нимa дoри и нaй-oбикнoвeнитe aнтибиoтици мoжeш дa cи купиш бeз рeцeптa,дa нe гoвoрим зa тeзи,кoитo рaздaвaт нa бoлнитe oт Кoвид кaтo бoнбoнки? C кaквo eднa eкcпeримeнтaлнa вaкcинa e пo-бeзoпacнa oт eдин aнтибиoтик? Aкo нe e,нe трябвa ли нa вceки индивидуaлнo дa ce прeдпиcвa вaкcинaция? Дa рeчeм хипoтeтичнo,чe cъм жeлaeщ зa вaкcинa,нo кaтo вceки рaзумeн чoвeк,първo щe ce дoпитaм дo лeкaр. И кaк тoзи лeкaр щe ми я прeдпишe? Aкo личният ми oткaжe,трябвa ли дa търcя cъдeйcтвиe oт НOЩ,зa дa ми я прeдпишaт? Eдвa ли някoй щe пoeмe oтгoвoрнocт. Aкo утрe мacoвo ни зoмбирaт,чe трябвa дa cи инжeктирaмe пo eднa aмпулa змийcкa oтрoвa,зaщoтo e пoлeзнa и oт нeя ce прaвят мнoгo лeкaрcтвa? Нo пaк нa cвoя oтгoвoрнocт. Бъдeтe здрaви!

    Коментиран от #20, #38

  • 5 Димитър

    47 4 Отговор
    Искам аз да избера с коя ваксина от доставката да се ваксинира министъра. Не искам да си слага физиологичен разтвор!
  • 6 Свилен

    45 8 Отговор
    Този мазния да маха ограниченията, заболелите драстично паднаха, направо заличихме К19.
    Отваряй фитнеси, кафета, барове и дискотеки!!!!!!
    Каква ново година е това с затворени заведения?
    Престъпници и крадци!
    Отваряйте, няма причини да ни държите като затворници!!!
  • 7 Не може

    37 6 Отговор
    да ме убеди с нищо и в нищо ! Да си слага каквито ще инжекции !
  • 8 Спри да

    6 20 Отговор

    До коментар #1 от "КОВИД20":

    копираш тоя спам навсякъде! Разбрахме ти простотията!
  • 9 Българка

    45 2 Отговор
    Здравният смешник да даде конкретна подробна информация а ваксината. Да каже какви са страничните ефекти, какъв е срокът на действие/защита, сигурен ли е, че действа против новия щам на вируса, ако има негативни странични реакции при някого, той как ще бъде компенсиран.... и т.н. Явно е , че послушкото е решил да прави шоу с първа ваксинация. Само дето вече никой и за нищо не вярва на управляващата шайка.

    Коментиран от #19, #45

  • 10 Веднага

    27 1 Отговор
    да ваксинираме ГЕРП, защото те "нямат" алтернатива !
  • 11 Ангелов

    29 2 Отговор
    Готов съм
    Ще ме ваксинират със специална , изглаждаща бръчките ваксина , извлечена по “специален “ начин от породист бик ...
  • 12 Мнение

    33 2 Отговор
    Вече видяхме как "бият" празни инджексии на американски лекар! Парламата вече я видяхме!
    Ще повярвам, че въпросният министър (съучастник в ОПГ герб) си бие истинска ваксина, само когато тя му бъде доставена на случаен принцип и бита на живо пред камери!
  • 13 ха ха ха

    22 0 Отговор
    Чудесно, може ли аз да те ваксинирам?... за по-сигурно, че ботоксът ти няма са възпали 🤣
  • 14 Лелее

    32 1 Отговор
    Колко “трогателно” - сега очаквам , той , Кантарджийски и Мутафчийски да се сбият кой да е първата ваксинирала се ТВ реалити “звезда “......
    За някой лев и главата в ефир ще си “махнат”...
  • 15 anonimen

    30 2 Отговор
    Нима има все още хора, вярващи че впублично сложените до сега ваксини на този и онзи, вярно има ваксина??? Няма начин да повярвам. Шефа на Бионтек отказва да се ваксинира с творението си. Аз как да вярвам???
  • 16 Фаро

    11 1 Отговор
    Днес имаме достатъчно технологии с които да отидем на друга планета и ваксинираме всички извънземни,които ще останат благодарни.На земята все още има много хора кжито биха повярвали

    Коментиран от #51

  • 17 Санитар

    21 0 Отговор
    На такива като този не им вярвайте за нищо още по-малко на политиците
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 За срокът и на защита според теб има ли

    14 0 Отговор

    До коментар #9 от "Българка":

    как да се знае на 100%колко ще бъде. Тези върхи които са тествани ваксините според теб преди колко време са били ваксинирани? Преди 3 месеца, преди 5 месеца?Преди 6 или 7 е много малко вероятно. Всички се надяват на по-дълъг имунитет, но щом нямаме идея колко ще продължи този на преболедувалите, откъде искаш да знаят колко ще продължи този на ваксинираните?Малко по-реалистични желания и претенции имайте. Към бъдещите управленци имаш нереалистично високи очаквания, към ваксините също. Малко умереност и по-малко фалшив патос няма да ти навредят.
  • 20 Да беда

    12 3 Отговор

    До коментар #4 от "Петьо Петров":

    Ваксината ще е безопасна и ефективна, но действието и ще е кратко и от тук нататък тя ще бъде периодична всяка година или няколко пъти в годината. Няма да се ваксинират всички и вируса ще продължи да циркулира сред хората. Това е целта на кампаниите срещу “вредните” ваксини. Просто се прилага доброто старо разделяй и владей. Така ще е защото фармацевтичните компании, тяхното политическо лоби и собствениците им не биха изпуснали тази златна възможност всички правителства да се абонират за техните продукти завинаги и да получават сигурна и гарантирана печалба гарантирана за години напред. Ако ваксините не са ефективни или имат странични ефекти тази цел няма да се постигне. Ще се продадат еднократно и край, а те не преследват еднократна продажба. Също така ако се ваксинират всички и вируса изчезне отново няма как да се печели дългосрочно. Стига с тези глупост 10-15 години са необходими за нова ваксина. Грипа като всяка година е с различна модификация и ваксината е различна да не би да има 10-15 години. Сега не е много по-различно ваксина която е разработена още след първата епидемия от корона вирус в Азия сега е модифицирана за актуалния вирус.
  • 21 Факт

    23 1 Отговор
    Той и ботокс си е сложил,значи ли това,че на всички трябва да ни инжектират ботокс.То от тук само му виж акъла. Ако иска и всички ваксини да си набучи,все тая.

    Коментиран от #37

  • 22 9с8д8сд89сд

    22 1 Отговор
    Тоя шаман да си слага кавото иска. За него се чува, че дори си го слагал отзад. Това означва ли, че и ние трябва да си го сложим?
    Никой не поема оговорност, дори и производителят. Е и какво? Аз да да си поема отговорността за здраветопо, понеже ме задължават да си вкарам в организма незнайно какво?!
    Ще кажете ,че васисната няма да е задължителна?! Аз ще ви кажа ,че по административен начин ще ни принудят. НЯма да ни пускат в магазини, в банки, училища и просчее. Така ,че както е тръгнало, няма да ни оставят без да ни влеят в кръвта тази отрова.
    Пък после кой устиска, отговорни няма.
  • 23 Физиотерапевт

    9 2 Отговор
    Това,че някои скача на Йорданов ден в ледените води,гол и пиян за здраве и думка с тъпан не значи,че е нормално и всички трябва да скачаме.
  • 24 гост

    17 0 Отговор
    Чета - заразният министър ... а то било здравният ? Ама без очила е така .
  • 25 Светлинен

    15 1 Отговор
    За него ще е специална "ваксина" а за народа отровите.
    Давам ти и моята, и я сложи на мазната мутра Бойко.
  • 26 Ееееех

    11 0 Отговор
    А Баце кога.Само питам...
    .......
  • 27 Реших

    7 2 Отговор
    Аз ще чакам до есента тогава ще мисля...
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Халал да ти е

    4 0 Отговор
    Чувай си я
  • 31 миш

    5 3 Отговор
    Питам защо и толкова ли е трудно сутрин ,като казвате заразените и починалите от ковид според държавата да казвате и само още едно число-брой на починалите българи за цялата година ,примерно 100 000,утре са 101000 и така та до 31 декември.
  • 32 Един

    9 1 Отговор
    Костадине, сядай си на задника и мислете с екипа как да направите здравната система здравноосигурителна за обществото от сегашната паричноосигурителна за вас и за фиска!!!
  • 33 миш

    12 0 Отговор
    Понеже медиите много обичат темата Италия,абе дайте информация за починалите общо за 2018 г примерно и през 2020 г,или не е изгодно да го кажете.ВСИЧКИ ИЗПОЛЗВАТЕ ЦИФРИ КОИТО ВИ ИЗНАСЯТ И ДА МАНИПУЛИРАТЕ НАСЕЛЕНИЕТО.
  • 34 миш

    5 0 Отговор
    Ало НОЩ ,МИНИСТЕРОТ,колко са починалите българи общо до днеска 22.12.2020 г официално,а кажете?
  • 35 Behemoth

    6 0 Отговор
    Само ако ваксинират БАЦЕ у кълката ...ще се престраша....
  • 36 васик атанасова

    11 0 Отговор
    продаде си душата за пари
    сега ще ни говорят всеки ден по новините колко е хубаво и безвредно да се ваксинираме
  • 37 vasik atanasova

    12 0 Отговор

    До коментар #21 от "Факт":

    и коса си е присъдил този
  • 38 Аахахах

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Петьо Петров":

    Ами лекарите, които ще предписват ваксините ще получат по един як бонус и екскурзия след време за сметка на фирмата. Както с всяко друго лекарство. Това е само бизнес, нишо лично. Мислиш ли, че ако на един лекар му дадат по 50к евро да предписва масово ваксини той ще откаже....

    Коментиран от #50, #58

  • 39 Ясно ни е!

    10 0 Отговор
    Госпожо министър ясно ни е, че вие ще се ваксинирате първа с различна течност със същото име и опаковка. Ясно ни е, че ще дадете пример да си го набием тоя кол у задниците и после на вас нищо ви няма а ние ще се гърчим в агония и най вероятно ще пукнем след известно време. Тъй, че хайде стига с цирковете. Ние че сме тъпи тъпи но не ядем доматите с колчетара!

    ПС и не казвайте че министърката на здравеопазването е мъж защото по нищо не и личи!
  • 40 абг

    9 0 Отговор
    Само, че ние не сме толкова тъпи, та да повярваме, че в спринцовката има "ваксина", а не ботокс.
  • 41 Здравен министър?? Балтов обясняваше

    4 0 Отговор
    Преди седмица, че ваксините били 3 вида??? Кой с коя ваксина щесе ваксинира. уточнихтели??? За Богоизбрани и за Простосмъртни????
  • 42 Лъжат

    6 0 Отговор
    Това е заблуда
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 ВЕНТИЛАТОР

    12 0 Отговор
    слагай си физиологичния разтвор и бегай мишо, овците почнаха да се събуждат.
  • 45 разсмя ме

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Българка":

    Е, как да кажи какви са страничните ефекти като има-няма 6 месеца откакто е в клинични изследвания.
    Евентуални автоимунни заболявания, които биха били най-опасни последици могат да се развият до две години.
  • 46 Мазньо

    5 0 Отговор
    Коце,специално за теб Пфайзер са приготвили ваксинни супозитории два цола....Бъди щастлив!
  • 47 Фактолог

    5 0 Отговор
    Така де, за тях едни ваксини, за нас други!
    Опасно е когато политикът дава ваксина без пари!!
    Всичко се плаща, най-скъпо – глупостта!!!
  • 48 За икономия

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    може да ползвате фризерите на ресторантите. И без това вече няма да им трябват.
  • 49 Верно

    3 0 Отговор
    Ще се ваксинира С витамин,а на стадото с куе ще боскате
  • 50 екскурзия

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "Аахахах":

    до екзотичен остров . Ама то и Белене е остров.
  • 51 От Мелмак

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Фаро":

    Ай няма нужда. Миналата година пак идваха едни , ама си бяха забравили спринцовките и капака на фризера им беше замръзнал и не можа да се отвори. Викаха нещо за майка ни и си биха камшика обратно.
  • 52 брао

    0 1 Отговор
    Ами да се ваксинира , нужно ли е да се бие тупано. Значи ще имаме ваксиниран тулуп.
  • 53 трупаме яко

    0 0 Отговор
    Мен лично ме интересува колко от тия са си закупили акции във фармацевтичната индустрия наскоро. Бих го определил като ''Търговия с влияние ''.
  • 54 Дърт Комунист

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "КОВИД20":

    Ей, стига си спамил с налудничавите си теории. Имало е време и то не много отдавна , когато такива , като теб са ги разстрелвали. Днешно време , всички луди сте в интернет .
  • 55 Африканец

    0 0 Отговор
    Българите сте безнадеждно прости и няма надежда за тая държава.
  • 56 С ВИТАМИН Ц

    1 1 Отговор
    И АЗ МОГА ДА СЕ ИНЖЕКТИРАМ :)
    НЕ ДРЪНКАЙ ГЛУПОСТИ, А КАЖИ, КОЯ ДЪРЖАВНА ЛАБОРАТОРИЯ МОЖЕ ДА ОТРЕЧЕ НАЛИЧИЕТО НА БОЕН ВИРУС У "ВАКСИНИТЕ" .
    МОШЕННИК !
    ... ПО ТВОЕ ЛИЧНО ЖЕЛАНИЕ, МОЖЕ И НАФТА ДА ПИЕШ :)
    ПРОБЛЕМА СИ Е САМО ТВОЙ.
  • 57 ДРУГАРЯ САТАНА

    1 0 Отговор
    В МОМЕНТА ЖИВЕЕМЕ ПО КАЛЕНДАРА ОТ 1936Г.
    ПОДГОТВЕТЕ СИ И КАЛЕНДАР ЗА 1937Г.
  • 58 И защо да ги "предписва"?

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Аахахах":

    Според теб рецепта, с която да си купиш ваксина от аптеката ли ще ти даде? Има предостатъчно държави, които ще вземат нашите ваксини, ако не искаме полагащите ни се количества от тях. За първите 10000 дози със сигурност ще има 5 000 лекари, зъболекари, медицински сестри и т. н., които да желаят да си ги поставят.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 факт

    1 0 Отговор
    да ваксинира децата си!!ББ внуците си!