Last news in Fakti

30 Януари, 2021 06:50 3 440 36

Каракачанов към Скопие: Или честен диалог, или още 28 години преговори

  • скопие-
  • каракачанов-
  • северна македония-
  • преговори

Един от непочтените номера, които ни въртяха от Скопие, беше зад гърба ни да ходят и да обясняват в Европа на нашите партньори в НАТО или в ЕС, че всъщност България, пречейки на Македония да влезе в ЕС, обслужва сръбските и руските интереси. Е, то се видя кой какви интереси обслужва, коментира вицепремиерът

Каракачанов към Скопие: Или честен диалог, или още 28 години преговори - 1
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът Красимир Каракачанов обяви, че преговорите ще бъдат или честни, или дълги. Всичко това идва на фона на решението на Скопие да върне сръбския език и култура за изучаване в училищата, редаде БНТ.

София и Скопие в момента преговарят по План за действие, който трябва да доведе до пълно изпълнение на Договора за добросъседство. Именно липсата на гаранции за изпълнението му стана причина да откажем да подкрепим началото на преговори на Скопие с ЕС.

"Един от непочтените номера, които ни въртяха от Скопие, беше зад гърба ни да ходят и да обясняват в Европа на нашите партньори в НАТО или в ЕС, че всъщност България, пречейки на Македония да влезе в ЕС, обслужва сръбските и руските интереси. Е, то се видя кой какви интереси обслужва", заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов.

В специално обръщение към сръбското малцинство по случай деня на Свети Сава премиерът Зоран Заев обяви, че сръбският език и култура се връщат за изучаване в училищата в Република Северна Македония.

Решението е директно прокарване на сръбско влияние, когато отношенията със София са обтегнати, според експерти.

"Това е стъпка към младото поколение, защото старите знаят, те са учили в Югославия, там се учеше сръбски, той беше официалният език, в армията са служели и т.н., младото поколение обаче беше откъснато от тези неща", каза проф. Христо Матанов, автор на учебници по история.

Решението за сръбския език идва на фона на последователния отказ на Скопие да промени учебните си програми, пълни с исторически неистини за България.

"Ние не трябва да очакваме бързи действия от тяхна страна. Има очевидни глупости в тези учебници", каза още Христо Матанов.

От подписването на Договора за приятелство с България през 2017 г. Скопие вече четири години отказва да промени учебните си програми.

Работата в Смесената мултидисциплинарна експертна комисия по историческите въпроси също буксува заради несъгласия по основни въпроси.

В Скопие продължава натискът върху хора с българско самосъзнание през медии и образователната система, според вицепремиера Красимир Каракачанов. 120 000 души от Скопие са с български паспорти, а сръбското малцинство е 30 000, напомни той, според когото Република Северна Македония очаква ЕС да притисне България.

"Другото, на което разчитат, е, че в България ще се промени политическата конфигурация, в САЩ има нова администрация и едва ли не някой от Щатите и от Европа ще притисне бъдещото българско правителство и то ще клекне", каза Каракачанов.

Червените линии, от които Скопие няма да отстъпи, повтори днес за пореден път Заев, са идентичността и езика.

"Или ще водиш честен диалог с България, или можем да си водим диалог в следващите 28 години по начина, по който го водеха с Гърция", коментира Каракачанов.

Решения с България, според Заев, трябва да се очакват след изборите. София отказа да подкрепи преговорната рамка със Скопие, защото няма достатъчни гаранции, че ще изпълнява Договора за добросъседство, допълва БНТ.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 28 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 BGтроль

    15 80 Отговор
    След 2х28 дни Каракачанов ще е никой. Макетата ще се разберат със следващите. Хитри са!
    Отделно имат право да отстояват идентичност, каквато са си надробили от над 100 години. Истината е, че там няма българи. 90% от хората ни намразиха, защото не разбират как така искаме да се назоват българи...

    Коментиран от #34, #36

  • 2 Каракачанов няма да мине номера

    22 43 Отговор
    Пред Избирателите, че си Голям патриот, колкото ида преметаш Картата със Скопие!! Отрадата, паспортите, покупката на самолети и кораб чета по никое време за нереално високи цени!!! Чакате съд и Затвор, ти и Шайката ти Прибрах те в Овшорките много милиони Народни пари!! Идва време да платите, за кражбите, комисиони те, за всичките Золуми, които направихте!!! Номера с Големия Патриот, се изтърка, Патриот си на приказки и Голям на Килограми!!!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Яяяя

    22 34 Отговор
    стига джавака едно и също , само за да спасява тлъстата ти кожа дебела и яката ти хранилка , бе нагъл безроден ДС продукт ! Ти си за доживотен и конфискация на всичко , само вещи, колкото събира BILLA торбата ти !
  • 5 Новак Новев

    14 28 Отговор
    Хе хе хе, Бумерангът се връща със страшна сила: Македонците натопили на Европата и САЩ ДС-доносника ДС-Ванче караПрас! И той вече сънува изтърпявнето след 04.04.2021г. на 28-годишната си затворническа присъда в една килия с мАнгела Джандбаз пеееерас, БКП-ГЕРБерсти и БЗНС-чшае-шукариета, разните му сърпове и чукове, овчари и ковачи, домуси и глигани, прасета и контрери, РОМани и Уруми, ВсеЛизари и Елдъри, $-гювеч-ТКЗСари и €-кюфтак-радикал-криминали, .....

    Коментиран от #18

  • 6 РАДИО ЕЛТО

    26 4 Отговор
    ВЕТО
  • 7 Мая

    47 6 Отговор
    С РСМ трябва да се преговаря единствено за историята.Всичко останало ще си дойде от самосебеси.Те не са в позиция да поставят никакви условия.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Мимч

    43 8 Отговор
    Ако оставим нещата така,макетата освен ,че са хитри и тарикати са и подли,така че нашите политически борби нетрябва да доведът до клякане пред тия га...ве.Националните ни интереси нетрябва да бъдат накърнени след изборитр,който и да спечели....

    Коментиран от #11

  • 10 Гюро Михайлов

    19 15 Отговор
    За какви национални политики и интереси иде реч, те се пишат във Вашингтон.В БГ има само политика как да се грабне властта и да сме лакеи и васали за прокарване на чужди интереси в ущърб на българския народ.
  • 11 Сандански

    17 42 Отговор

    До коментар #9 от "Мимч":

    Какво означава-ПОДЛИ? Всеки има право на САМООПРЕДЕЛЕНИЕ! Държава си имат, граници, правосъдие.... Престанете с този език, защото той е Славянски, а азбуката -КИРИЛИЦА, на нея не пишат само македонци и българи, ами още куп народи, че даже и до Чукотка и Сахалин! Шепа хора в тази държава ни карат да се чувстваме, като Пинчери(порода малки кучета)- хем МАЛКИ,хем ЗЛОБНИ, хем СТРАХЛИВИ! Примери, колкото щискаш!

    Коментиран от #15, #20

  • 12 ЛЛЛ

    38 5 Отговор
    Скопие трябва да престане с тази антибългарска пропаганда, ако иска да влезе в ЕС. Много подличко правителство, което чака удобен момент да ни натопи
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Гоце

    32 5 Отговор
    Стига сте ни занимавали с тез "македонци".То е ясно всичко вето до дупка.
  • 15 Мимч

    37 1 Отговор

    До коментар #11 от "Сандански":

    Ами подли,означава,че пред нас едно говорят,а зад гърба гроб ни копаят.Само с въвждането за изучаване на сръбски език ,трябва да ти е ясно ,че са сърбомани и го правят на пук на преговорите ни с нас за Европа.и още и още много такива.....
  • 16 Вето

    18 2 Отговор
    Във век и Веков
  • 17 БЮРМ/FYROM

    33 4 Отговор
    Измислената "държава" няма място в Европейския съюз. ВЕТО докрай. Промити мозъци. Кресливи и злобни, руско-сръбски мекерета. Крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници.
  • 18 Стар Старик

    9 2 Отговор

    До коментар #5 от "Новак Новев":

    Другар, и тебе акушерката ти трябва с огромна сила да те е тръшкала след раждането ти! Само от такова тръшкане, се получават дефектите които носиш!
  • 19 Angry Bird

    11 8 Отговор
    Само Слави, Тошко Йорданов и сие ще сложат макаците на място! Много са твърди в убежденията си какво са точно Македония и макаците, и хич нито ще се церемонят, нито ще преговарят, нито ще се обясняват с тези кръгли... идиоти! И евроинтеграцията на макаците дори няма да присъства, като тематика!!! Ще има "казах, точка, край"!
  • 20 минувач

    20 5 Отговор

    До коментар #11 от "Сандански":

    В Сандански като говорите на диалект не означава че сте македонци.
    Едно е да се самоопределиш съвсем друго да докажеш че си македонец.
    Без факти и документи само с голи приказки не става!

    Коментиран от #24

  • 21 12345

    18 3 Отговор
    Вето!Коментарът е излишен.Българи са и много добре го знаят Да чакат ,толкова години ,колкото чакаха при Гърция.
  • 22 гост

    0 11 Отговор
    Не е лесно тук сега да си путинофил,да защитаваш българските интереси,което се предполага ако си българин и тези на Путинова Русия за което вероятно се плаща,ако просто не си глупак,и които са противоположни,а това както е видно за по-ителигентните поражда доста противоречиви,да не кажа направо смехотворни коментари.
  • 23 Кси

    16 0 Отговор
    На Македония трябва да се гледа като на Сърбия, те са си заедно, управляват ги сърбомани-македонисти/като не са могли да направят българите сърби, са ги направили македонци/-политическа доктрина за откъсване на български етнос/-удба
  • 24 Сандански

    4 10 Отговор

    До коментар #20 от "минувач":

    ПравописЪТ ви е трагичен, за диалект, интелект..... не коментирам.

    Коментиран от #25, #27

  • 25 Кси

    10 0 Отговор

    До коментар #24 от "Сандански":

    Когато липсват аргументи, се хващат за пунктуация, за точки и запетайки
  • 26 Кир Стефанаки

    6 0 Отговор
    Вето62
  • 27 минувач

    6 0 Отговор

    До коментар #24 от "Сандански":

    Къде точно са ми грешките?
    Между другото Ви е лично местоимение и се пише с главна буква!
  • 28 Европеец

    4 15 Отговор
    Протестите срещу правителството са протести и срещу Kарaкaчaнoв и той няма повече да бъде преизбран, защото НАЦИОНАЛИЗМА е последното скрито убежище на комунизма, който Каракачанов с всички свой предложения и действия се опитва и иска да възкреси и реабилитира.!!!
    Каракачанов трябвa вeднaгa дa зaбрaви зa вcякaкви cтaри и нeдoкaзaни иcтoричecки прeтeнции нa Бългaрия към Мaкeдoния, зaщoтo ce върви към едно нoвoтo бъдeщe нa OБEДИНEНИE в Eврoпa и в EВРOПEЙCКИЯ CЪЮЗ cтaритe , мeждудържaвни, исторически и eзикoви CПOРOВE и НAЦИOНAЛИЗМA ca зaбрaнeни и нe ce ТOЛEРИРAТ и националистите и Каракачанов нищо положително не постигаха и няма и да направят с наложеното ВЕТО, освен да влошат още повече отношенията на македонците към българите ...!!!
    Иcтинaтa e, чe в иcтoричecкo културeн плaн, Мaкeдoния e билa мнoгo пo дългo врeмe пoд ocмaнcкo, визaнтийcкo/гръцкo/ и cръбcкo влияниe и упрaвлeниe, oткoлкoтo пoд бългaрcкo от прeди 1000 гoдини и чe за това време c бългaрите, тaм ca ce зaceлили и живeли и мнoгo други и нaциoнaлнocти и eтнocи, които не искат и не се признават за българи, а за кражба на история и език само от България и дума не може да става, защото историята им е повлияна от всичките съседни държави и най вече от Сърбия, НO oт 1991г CМ e вече caмocтoятeлнa и cувeрeннa държaвa признaтa и oт БГ, зaтoвa ceгa eдинcтвeнoтo мирнo и рaзумнo Решение и план за бъдeщo действие зa пoдoбрявaнe нa oтнoшeниятa зa oбщoтo eврoпeйcкo бъдeщe, е да се премахнат държавните г

    Коментиран от #32

  • 29 Европеец

    4 10 Отговор
    Продължение
    - НO oт 1991г CМ e вече caмocтoятeлнa и cувeрeннa държaвa признaтa и oт БГ, зaтoвa ceгa eдинcтвeнoтo мирнo и рaзумнo Решение и план за бъдeщo действие зa пoдoбрявaнe нa oтнoшeниятa зa oбщoтo eврoпeйcкo бъдeщe, е да се премахнат държавните граници между БГ и РСМ и да има свободно движение на хората/ без никaкви пoвeчe историческо езикови спорове oт минaлoтo / , на рaбoтнa ръкa, стоки и капитали, мaлкo да се уеднакви законодателството, българските националисти да забравят и дa нe cъбуждaт повече старите си исторически претенции, а македонските шовинисти да закопаят омразата си към България...!!!

    Коментиран от #33

  • 30 Pitar Pan

    10 3 Отговор
    За жалост нямаме нито една велика сила на наша страна,за комшиите да не говорим.Според мен,ще ни принудят, защото,както се гони "далавера" между хората,така е и между държавите,да се надяваме,че "кръвта вода нестава,ама това е дълга процес./сръбите здраво си им изпили мозакот!/
  • 31 Малко слонче

    15 0 Отговор
    От македонските еничари на Мицковски българин не става.Щв висят още много в.чалалнята.
  • 32 Кси

    7 2 Отговор

    До коментар #28 от "Европеец":

    Не си европеец, сърбоман си, тук не става въпрос за това, кой колко дълго и под чие владичество е бил, а за това, че българско население, населявало тези земи е откъснато от етноса си като земя и самосъзнание и е РЕПРЕСИРАНО с цел откъсване от етноса си, всяка сутрин да рецитираш "аз съм први србин", може да си албанец, българин, по-лошото е, че всичко продължава, управляват ги сърбомани-македонисти-удба, там има всякакви други-египтяни и сие, но не и българи, даже е опасна дума, който я ползва, не е ясно какви проблеми ще има, 21 век, е това за ЕС ли е?
  • 33 Кси

    10 1 Отговор

    До коментар #29 от "Европеец":

    А, има ли свободни медии, печат, университети, ами НЕЕЕЕ, не допускат български, факт, остава да възстановят и телесната ограда на границата, както задължителния сръбски, ясна е работата с тия, не са се променили и не желаят да се европеизират, стоят си в сръбската орбита/подлогите на русия/, и в миналото и днес имат лицемерна политика сърбите, навик им е
  • 34 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "BGтроль":

    Да-а-а, "ЮЖНИ СЪРБИ", к`во да ги правиш?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове