11 Февруари, 2021 08:17 5 738 36

Ето колко ток е откраднат в България през 2020 г.

  • ток-
  • кражба-
  • българия-
  • енерго-про-
  • чез-
  • евн

С неплатената електроенергия цялата страна ще свети и работи един ден, Западна България №1 по незаконни включвания в мрежата

Ето колко ток е откраднат в България през 2020 г.  - 1
Снимка: Shutterstock

Трите електроразпределителни дружества за миналата година са успели да фактурират крадена електроенергия, колкото България консумира за 16 часа, пише „Монитор“.

Количеството се равнява на почти 55 гигаватчаса. По данни на НСИ за 2020-а нетното среднодневно потребление на електрическа енергия е била 83,57 гВтч.

Най-големи количества краден ток е установен в Западна България, сочат данните от ЧЕЗ-разпределение - 26 гигаватчаса. 86% от случаите се падат на битовите потребители, като при тях хванатите кражби са 3805.

649 фирми, снабдявани от ЧЕЗ, са били засечени да крадат ток, съобщиха за от ерепето. Общо случаите са 4454.
На територията, обслужвана от ЕРП-север, са съставени близо 1900 констативни протокола за неправомерно потребление на електрическа енергия, уточняват от ерепето, доставчик за Североизточна България.

Общото количество начислена електроенергия в тях е в размер на 16,8 гВтч. Най-голямото количество консумирана, но неотчетена електроенергия при стопански клиент възлиза на близо 250 мВтч, а при битов - 148 мВтч.

От ерепето припомнят, че щетите, предизвикани от неправомерно ползване на електроенергия, са не само финансови - както за самото електроразпределително дружество, така и за коректните клиенти.

Кражбите на ток намаляват качеството на електрозахранването и влошават експлоатационните характеристики на електрическата мрежа.

Това е предпоставка за влошаване сигурността на доставките, причинява неудобства за клиентите.

Най-честите начини за неправомерно потребление на електроенергия, отчетени при извършените от специалистите на ЕРП-север проверки, са чрез софтуерна манипулация на електромер – 37%, или чрез директно присъединяване към мрежата - малко над 37%, уточняват от ЕРП-север.

Данните за нерегламентирано присъединяване към разпределителната мрежа на Електроразпределeние-юг, част от EVN, сочат, че за периода януари - ноември 2020 г. включително са установени кражби на общо 6,787 гВтч електроенергия за 1,26 млн. лв.

Тези стойности са по-малки в сравнение със стойностите за цялата 2019 г., когато са регистрирани 12,051 гВтч за 2,17 млн. лв.

За периода януари-ноември на миналата година при битовите клиенти са установени кражби на 2686 мегаватчаса за 524 хил. лв.

При стопанските клиенти те са 4101 мегаватчаса за 735,4 хил. лв.

От ерепето, обслужващо югоизточната част на страната, са установили, че кражбите най-лесно се установяват с дистанционни електромери. 62% от тези уреди там са такива.

Допълнително в трафопостовете са монтирани балансови електромери, чрез които се следи и консумацията по всяка кабелна линия или електропровод. Наред с това продължават и проверките с техника по места.

Електроразпределeние-юг припомнят за хванатите в последните години рецидивисти в кражбите на ток. Подобен пример е хотелски комплекс в курортно селище Свети Влас с монтиран електромер с дистанционно отчитане.

За периода 2017 - 2019 при него са установени 5 манипулации, за които са съставени съответните констативни протоколи.

В различните случаи са установявани различни типове манипулации - монтирано устройство в електромера, променена схема на свързване, прекъснати две токови вериги. Общо неправомерно ползван ток е 271 036 кВтч за 38 200,67 лв.


В ЧЕЗ също дават информация във времето назад за подобни „шампиони“.

Да краде ток бе спипан хотел в Елин Пелин. Преди почти 2 години екипи на ЧЕЗ- разпределение установиха за седми пореден път луксозна къща в кв. Киноцентър-Драгалевци да консумира неправомерно електроенергия.

На 12 декември миналата година пък в стопанска сграда в бившето ТКЗС в с. Хераково, край София, при проверки заради установени аномалии на потреблението е хваната ферма за биткойни, незаконно присъединена към мрежата за средно напрежение.

По първоначални изчисления дружеството е претърпяло огромни загуби на електрическа енергия, равни приблизително на месечното потребление на 4250 семейства. От ЧЕЗ определиха, че това е най-голямата кражба в историята на дружеството у нас.

Според експерти от ерепетата общото откраднато количество на ток в страната е трудно да се установи с точност, защото понякога апашите се хващат дълго време, след като са започнали да крадат

По правилата на КЕВР в подобни случаи количеството, което трябва да плати крадецът, се изчислява от оператора на съответната мрежа за период не по-дълъг от 180 дни от датата на констатиране на присъединяването.

Количеството електрическа енергия се пресмята по една втора от пропускателната способност на присъединителните съоръжения, свързващи инсталацията на обекта със съответната мрежа при 24-часово натоварване.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шифиор на каруца

    41 1 Отговор
    ни съм ас ва бате..

    Коментиран от #31

  • 2 сектант

    2 16 Отговор
    купувайте биткойни
  • 3 zeus

    65 0 Отговор
    На бас, че в сметката не влиза тока за римляните, него го плащаме останалите като задължение към обществото във фактурата.

    Коментиран от #10

  • 4 Аха

    39 0 Отговор
    Това включва ли групата на тези дето не плащат...
  • 5 гадно

    40 0 Отговор
    Зещо не пишете тия от маАлите колко са откраднали или те за да е политкоректно са в общия кюп за битови абонати.
  • 6 Пурко

    40 1 Отговор
    Трябва всички да крадем, а не само ония дето сме ги наврели в парламента да си правят експерименти с нас!
  • 7 Каско

    22 0 Отговор
    Да си направят застраховка срещу кражба
  • 8 куку руку ку

    42 1 Отговор
    А най-много крадат самите ЕРП-та, чрез дистанционна манипулация на електронните електромери!
  • 9 сигурно

    15 1 Отговор
    Кръчмарите и хотелиерите крадат най-много ток !!

    Коментиран от #12

  • 10 един от многото

    32 0 Отговор

    До коментар #3 от "zeus":

    Той не само не влиза , ами и тези кражби , електроразпределителните дружества ловко го разпределят на абонатите си и плащаме и тях!
  • 11 защо

    30 0 Отговор
    изобщо не е редно вс да плащат загубите - те трябва да са за енергоразпределителите като не си контролират нещата
  • 12 Последния Софиянец

    7 3 Отговор

    До коментар #9 от "сигурно":

    И как като не работим!?Папагал!
  • 13 ДРУЖЕСТВАТА

    24 1 Отговор
    А ДРУЖЕСТВАТА КРАДАТ ПАРИ ОТ ПОТРЕБИТЕЛИТЕ И ЛЪЖАТ В КИЛОВАТИТЕ,ТРЯБВА ДА БЪДАТ НАЦИОНАЛИЗИРАНИ!
  • 14 Последния Софиянец

    25 0 Отговор
    Преди седмица продадоха ЧЕЗ на Мутрите застрахователи от Евроинс.Мутрите бързат да заграбят всичко докато могат.
  • 15 мюмюн ага

    15 0 Отговор
    Нашто махла си берем,тухли,вУда,ток..Сичко.....
  • 16 асан

    13 0 Отговор
    Е нашота лидер си пАлни шкафа пак ние да ни крадем ли
  • 17 362 29 90

    14 0 Отговор
    Това се съобщава за да може да сте информирани за проблемите в електродружествата и се вижда задаване на недоволството им, че плащаме малко и немой покрие прихода им и тия кражби. Скоро ще очакваме статия пе тия ще реват да качват цените, както в хранителния сектор!
  • 18 РАДИО ЕЛТО

    13 0 Отговор
    а защо циганите нямат електромери прикачват се към ел табла не плащат ток
  • 19 Циганчо

    7 0 Отговор
    Кат спре тока и айде деца. Ем сакате да нема повече цигани, хем ревете. Че краднем ток оти кат нема, и ставам Джерами
  • 20 pbdan

    9 0 Отговор
    Не става ясно дали съответните глоби са платени и дали покриват тези кражби?
  • 21 София

    12 0 Отговор
    а колко откраднаха от народа с цените си !?
  • 22 Като

    2 1 Отговор
    ... се нароят биткойн-ферми, тогава ще пищим!!!
  • 23 БАЙ Х@Й ‼

    18 0 Отговор
    А за това, че трите ЧУЖДИ ерепета* ни мамят уж законно с цената нещо ‼‼‼ За всеки продукт се обявява крайна цена ! Няма в магазина обявен хляб по 30ст. а на касата да ти обявяват пренос по магистрала, пренос в града, разтоварване и предлагане на щанда - общо 1.20 лв‼‼‼‼
  • 24 pbdan

    18 0 Отговор
    Трите ерепета бяха създадени за да се конкурират, обаче държавата им позволи да разделят страната на 3 части и всяко дружество да си е монополист на терена.
  • 25 НИДЯЛКО

    6 0 Отговор
    мишоци не моат се мери со баце
  • 26 СЛОНА

    6 0 Отговор
    ПРЕДИ ЕДИН ОТ РЕАКТОРИТЕ РАБОТЕШЕ ЗАТОВА И ТАМ РАБОТЕХА ЦИГАНИ С ДОЖИВОТНИ ПРИСЪДИ И ИМАШЕ РЕД И ЗАКОН
    ДАЖЕ И ВЕЧЕРЕН ЧАС ЗА ТЯХ ДА СА СЕ ПРИБАЛИ В МАХАЛИТЕ НЕ ДА ХОДАТ И ДА ПРАВАТ ЗРЕЛИЩА ПО ГРАДСКИТЕ УЛИЦИ КОЛКОСА ОТИШЛИ НА РЕАКТОРИТЕ ДА ПОМАГАТ И КРАЙ НО ТЕСЕ ВЪДАТ КАТО МИШКИ ТАКА ,ЧЕ ИМА НУЖДА ПАК ОТ ЧЕТРИ РЕАКТОРА ДВА В КОДОЗЛУЙ И ДВА В БЕЛЕНЕ .И РАБОТАТА ,ЧЕ СЕ ОПРАВИ ТОГАВА ,ЧЕ ИМА И ЗАКОНИ И ЧЕ СПРАТ ДА КРАДАТ ТОК И ДЪРВА КАТО ИДАТ ТАМ ЗА ДА ПЛАЩАТ ТОКА НА БРАТЧЕДИТЕ ИМ ТАКА Е БИЛО И ТАКА ТРЕБВА ДА БЪДЕ ,А НЕ ЛАГЕРИ НА СМЪРТА ТОВА Е РАЗУМНОТО РЕШЕНИЕ
  • 27 Гост

    6 0 Отговор
    За което Ванката от КВР ще вдигне цената, за да платим ние и да не са ощетени чесовци, евнчовци и т.н.
  • 28 Пипо

    12 0 Отговор
    Ако някой е откраднал ток се получават смущения в електромрежата,но ако го е платил,смущението тутакси изчезва.Нещо като алкохола без бандерол,който е негоден за пиене,но като му сложат бандерол веднага става ок.
  • 29 Ооо

    8 0 Отговор
    Мда, говорим за 1 ден неплатена енергия... останалата открадната си е платена от всички нас... “разпределена” като загуби, както е модерно да му викат...
  • 30 Стрелата

    6 0 Отговор
    Пишете колко пари крадът ерпетата Главоци ии продадох те държавата... Ами ата ви боклуци.
  • 31 Шоп от СО

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "шифиор на каруца":

    Всъщност не са сиганите най-големите разбойници. Българина му дай схеми да реди и да взима на аванта
  • 32 Bshsu

    5 0 Отговор
    Тези са платени три пъти в повече от хората, да не се правят на ощетени!
  • 33 Чичо Тони

    4 0 Отговор
    Ако откраднатата (или неплатена) ел.енергия се равнява на еднодневната консумация за страната, то това е по-малко от 0.3%!, което е нищо. Загубите по преносната мрежа са десетки пъти по-големи.
  • 34 елИнженер

    2 0 Отговор
    И за това заплатите не тези от ЧЕЗ са по 3-4хил.лв.защото има кражби,да ама не.Всеки електромер така е направен винаги да отчита на плюс от 0.7-5% който не вярва трябва да присъства на независима проверка но такава не може да бъде направена,отговорете си защо.
  • 35 Павел Пенев

    5 0 Отговор
    Всъщност най големите крадци са именно електроразпределителните дружества. Всички електромери са техни и така настроени,че коефициента косинус фи трябва да отговаря на 45 градуса а е на нула.Така се получава парадокса,че има продадена повече ел.енергия отколкото е произведена в страната, но държавата си трае.Все пак крадците са от чужбина,наши партньори в ЕС.
  • 36 Факт

    1 0 Отговор
    А колко открадна енергото от потребителите!?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове