Last news in Fakti

17 Февруари, 2021 10:00 4 527 58

"Българинът цапа, затова е толкова мръсно." Това е само част от истината

  • българия-
  • смет-
  • боклук

Темата с таксата смет, впрочем, в още едно отношение е пряко свързана с островите от боклуци през тази зима

"Българинът цапа, затова е толкова мръсно." Това е само част от истината - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Защо в България е толкова мръсно? Виновни са хората, които цапат, казват мнозина. И липсата на контрол, добавят други. Това обаче е само част от истината. При това може би по-малката част.

Защо в България е толкова мръсно? Този въпрос изплува отново тази зима заедно с огромните острови от боклуци, образували се по теченията на реките заради обилните валежи.

Виновни са хората, които цапат, казват мнозина. И липсата на контрол, добавят други. Това обаче е само част от отговора - при това може би по-малката част.

Култура, народопсихология и липса на контрол

Да, има много хора, които изхвърлят отпадъци и ненужни вещи където им падне, само да е извън къщите и дворовете им. Затова във и край по-малките селища речните корита (и всякакви други „удобни” по-отдалечени места) са затлачени от безбройни нерегламентирани сметища. От време на време общините ги разчистват, но те бързо изникват отново. В градовете, впрочем, положението с разхвърляните навред боклуци не е много по-добро.

За всичко това действително има социо-културни и народо-психологически причини. Но не е справедливо цялата вина да се прехвърля върху населението. Макар това да е удобно за властта, защото прикрива нейната отговорност. А тя не се изчерпва само с контрола, който наистина почти липсва. Показателен в това отношение е примерът с река Искър. Покрай изникналия през януари остров от боклуци се разбра, че досега по поречието ѝ в Софийско не е била наложена нито една глоба. Както каза един общински кмет, да се намерят извършителите е много трудно, защото трябва да бъдат засечени на място в момента на нарушението.

Да се обърне фокусът: стимули вместо санкции

Контролът и глобите обаче не изчерпват инструментите, с които разполага държавата. Достатъчно е да се обърне фокусът от санкциите към стимулите, за да се разкрият много други възможности.

Тази зима например екологични организации припомниха едно просто, но ефективно и дългосрочно решение, което работи в десетки страни при едни от най-масовите замърсители. Тъй като сегашната система за разделно събиране очевидно не работи достатъчно добре (най-малкото защото не навсякъде има контейнери за това), трябва да се въведе депозитна система за пластмасовите бутилки. Малка такса опаковка се възстановява при връщането им в магазина, каквато е практиката сега с някои стъклени бутилки. Така потребителите са стимулирани не да изхвърлят, а да събират, рециклиращата индустрия получава ценна суровина, а производителите поемат отговорността за опаковките в много по-пълна степен. Същевременно държавата няма никакви разходи. Повече от 5 години еколозите предлагат на екоминистерството да въведе тази система, но не получават никакъв отговор.

Таксата смет

Още по-съществен би бил ефектът от друго нововъведение, което си чака реда от години. Става дума за нов, по-справедлив начин за изчисляване на такса смет на принципа „замърсителят плаща”. При сегашния метод като база за изчисляване се ползва данъчната оценка на имота, независимо от количеството на „произвеждания” в този имот боклук. За да се покрият разходите за събиране, извозване, преработване и депониране на битовите отпадъци, се стига до огромна диспропорция: бизнесът генерира едва около 30% от отпадъците, но плаща много повече - 70% от постъпленията от таксата са за негова сметка. За да се преобърне това съотношение, новият принцип предвижда таксата смет да се обвърже с количеството изхвърлен отпадък. Измерена и заплатена например чрез покупката на торби, каквато е практиката в много страни.

Идеята за законодателно въвеждане на този принцип датира още от 2013 година. Тя бе гласувана в парламента едва през 2017 и първоначално трябваше да заработи от 1 януари 2019. Оттогава обаче тази дата периодично се отлага. Поредното отлагане предстои сега. През миналата седмица в парламента бе внесена поправка в закона, която отпраща началото за не по-рано от 2024 година.

Така ще се окаже, че за въвеждането на новата такса смет няма да стигнат цели 10 години. Обяснението е просто. Управляващите смятат, че така таксата ще нарасне за много домакинства, които пък са техни потенциални избиратели. А избори винаги предстоят. Така новото отлагане е за след местните избори през 2023.

Омагьосан кръг

Всъщност, не е задължително таксата да нарасне. Но е сигурно, че новият, по-справедлив принцип ще стимулира хората да бъдат по-пестеливи в „производството” на отпадъци.

Темата с таксата смет, впрочем, в още едно отношение е пряко свързана с островите от боклуци през тази зима. Защото често пъти самите общини произвеждат нерегламентираните сметища. Ето как това бе обяснено лично от министъра на околната среда: „Половината кметове и общински съвети, за да се харесат на гражданите, не вдигат цените за смет. Кметовете, като събират сметта, щото всеки ден чистят, им е скъпо да ги откарат до регионалното депо и да плащат. И започват да се появяват някакви незаконни сметища“.

Така всички солидарно работят за мръсотията наоколо. И цапащите граждани, и властта, която се притеснява да поеме отговорността си. Както с много други неща, така и с боклуците се въртим в омагьосан кръг, от който излизане няма.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дельо Хайдутин

    16 4 Отговор
    Нещо за Протеста пред Общината?
  • 2 БАЙ Х@Й ‼

    17 3 Отговор
    Топлата вода е открита ! Просто някой трябва да отвори кранчето ‼
  • 3 В Холандия например

    33 2 Отговор
    Има автомати,където връщаш пластмасовите бутилки от напитки и получаваш по 15 евро цента ,ако не се лъжа,на всяка.
  • 4 нтвтвнт

    26 11 Отговор
    Някой откри топлата вода

    Българина е мръсен. Троши, унищожава
  • 5 В Холандия например

    10 1 Отговор
    И също,ако сегрегираш отпадъците на органични,стъкло ,пластмаса и тн ,плащаш половината сума от такса смет.
  • 6 БАЙ Х@Й ‼

    24 1 Отговор
    Какво купувам когато туба СЪС минерална вода струва 1.80лв , а нова празната туба струва - 1лв ⁉️ Защо не ги изкупуват обратно ⁉️
  • 7 Гост

    23 4 Отговор
    Виц . Егати държавата не мога да уцеля кофата , хвърляйки боклука от балкона.Преди няколко дена, докато минавам ,край съседен блок,плик с боклук падназад мен хвърлен от някой ,през балкон или прозорец. И всичко се разпиля .Щом няма съвест ,ще има боклук на всякаде .
  • 8 БАЙ Х@Й ‼

    7 0 Отговор
    Верига "Пикадили" имаше практика да подменя безплатно, срещу нови , закупени и ползвани техни торбички ‼ Само че смачкана веригата ‼
  • 9 виновен

    16 4 Отговор
    Нерегламентираните сметища се образуват,там където общините икономисват средства от организирано сметосъбиране.Липсата на контейнери за боклук в урбанизирани селищни новообразувания,както и вилните зони е предпоставка за генерирането на отпадъци в деретата.Аналогичен случай е и липсата на обществени тоалетни,в резултат на което хората се облекчават по храсти и градинки в градските паркове.Това няма нищо общо с афишираната липса на култура в хората е резултат от калпава организация на местно и областно ниво,
  • 10 БАЙ Х@Й ‼

    22 0 Отговор
    Всички фирми продаващи в стъклен амбалаж НЕ изкупуват , дори на символична цена обратно бурканчетата и бутилките си ‼
  • 11 В Холандия например

    10 0 Отговор
    Ето така изглежда.Цената за бутилка е в зависимост от размера от 10 до 20 евро цента за пластмаса,за стъкло е повече .Цената е написана на бутилката и още като купуваш знаеш,колко струва връщането й.

  • 12 калчев

    18 8 Отговор
    проблема на българите е ,че никога,когато се зачопли даден проблем,той не се разнищва докрай,а се замита с хитрини под килима!проблема е останал от социализма,когато всички разчитаха на държавата.но сега държавата е узурпирана от креатури на тия от преди 1989,които станаха "капиталисти" АБЕ ЛИПСВАЩАТА ЛУСТРАЦИЯ СИ КАЗВА ДУМАТА!

    Коментиран от #19, #31

  • 13 цапа

    6 2 Отговор
    цапа , цапа българина и то много цапа и навсякъде цапа, и тука цапа и даже се и изхождат някой същества с разширен отвор дето немогат да задържат
  • 14 В Холандия например

    16 0 Отговор
    25 евро цента е за 1литър пластмасова.На клипчето се вижда.4 бутилки връщаш ,получаваш 2 лева.Дали ще има бутилки в реката?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 В Холандия например

    12 0 Отговор
    Ето и за стъкло.Ама то тия глави не са само за равновесие.

    Коментиран от #18

  • 17 БАЙ Х@Й ‼

    15 0 Отговор
    Във Варна например никой не иска да реши проблема с един от главните замърсители около контейнерите ! Точно за пет минути след изхвърляне на боклука в незатворен или счупен контейнер гларусите, не от плажа , вече са разкъсали торбичките и разхвърлят отпадъците !
  • 18 В Холандия например

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "В Холандия например":

    А долу на автомата има голямо гнездо за цели каси,ако имаш,да не се занимаваш 1 по 1.
  • 19 БАЙ Х@Й ‼

    28 1 Отговор

    До коментар #12 от "калчев":

    Ти помниш ли времето когато доматите бяха по-евтини от бананите⁉️ Или само са ти разказвали? Защото по онова време имаше много пунктове за изкупуване. И изкупуваха както здра така и счупен стъклен амбалаж. На различни цени естествено. И между другото ТОГАВА пазарувахме с чанти които СЕГА искат да въвеждат ‼

    Коментиран от #21, #25, #30

  • 20 Кой68

    6 1 Отговор
    Във власта са също хора от този народ със същата народопсихология и всичко произтичащо от това ...
    Разликата е че едните управляват .
  • 21 един от многото

    13 1 Отговор

    До коментар #19 от "БАЙ Х@Й ‼":

    И с този амбалаж и вторични суровини събирани от нас като деца направиха репликата на "Радецки" , който е на вода и до сега! Ха сега откъсни от телефона някое от съвременните деца да събира вторични суровини за нещо или да връща стар амбалаж , мисия невъзможна!
  • 22 Аз40🏴‍☠️

    4 3 Отговор
    Плащането на данъци в България е като в Зоната на здрача.
  • 23 Го4о

    7 9 Отговор
    Не, българина не цапа. България е оцапана от СМЕТИЩЕТО - БСП! Тези хора са антибългари!
  • 24 Хо хо хо

    4 1 Отговор
    Що не видите как в любимият Ви Катай бклуците от завода отиват директно в ряката.
  • 25 калчев

    8 0 Отговор

    До коментар #19 от "БАЙ Х@Й ‼":

    помня и това,но след 1989г ни калемдосаха/ашладисаха/ на ялово дърво и сега все още чакаме плодовете на демокрацията!
  • 26 моряка

    8 1 Отговор
    Всеки цапа , ти като се храниш не правиш ли трохи? Само , че малко са хората които чистят , в това число и тези от Чистота. Понякога край контейнерите не се чисти с дни , а се плаща за това. И докато господата от чистотата почиват или не смогват , вятъра няма почивка , разнася всичко във всички посоки! Отиди в Сингапур да си изплюеш дъвката или да хвърлиш някакъв отпадък извън кошче за боклук.
  • 27 Сиган

    1 2 Отговор
    Аз постоянно си акам където ми падне това е ген
  • 28 Верно ли

    7 0 Отговор
    Абе много лесно е да се прехвърля проблема от болната на здравата глава. Аз пък твърдя, че най-важният фактор за намаляване на битовия отпадък е спирането на производството му като цяло и заменянето му с екологичен такъв. А те не само, е не го спират, а сега имаме и нов доминиращ отпадък - маски и ръкавици навсякъде!
  • 29 Дядо на 66

    14 1 Отговор
    От Дойче Веле защо не драснет една статийка за чистотата през соца? Как сутрин се миеха улиците и нямаше боклуци и разните му сметища.
    Там където съм ловял риба като дете, сега е бунище без риба, гнус ме е да стъпя и ми се реве...
  • 30 Верно ли

    9 0 Отговор

    До коментар #19 от "БАЙ Х@Й ‼":

    Хахах, даааа. А мрежичките бяха много яки, ама отдавна не съм виждал някой да пазарува с такава.
  • 31 Gost

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "калчев":

    Грешиш Калчев, грешиш! Проблема датира от векове! Българина винаги е изхвърлял боклука през оградата си, защото там е “тяхно”! Там е турско, там владеят други! Там не е негово! За разлика от по-древни времена, където нашите предци са наричали местата извън територията им на обитаване с думичката Природа! Демек: при рода. Нещо, което е до рода ти, близко до мястото дето обитава рода ти. И са я пазили като рода си, защото от нея са се изхранвали. Имали са й почитта! Сега, в технологичната ера тези понятия са в историята, както и чистотста около нас.
  • 32 Генерал 🇧🇬

    13 2 Отговор
    Накой забеляза ли расисткото заглавие:
    Публикувано във факти.бг: "Българинът цапа, затова е толкова мръсно."
    Знаете ли какво ще се случи с медията публикувала подобно, но за друг етнос?
    например:
    "Циганинът цапа, затова е толкова мръсно."
    "Евреинът цапа, затова е толкова мръсно."
    Защо антибългарски изказвания се толерират в цяла Европа, а антисемитските и антициганските забранени?
  • 33 ттт

    7 0 Отговор
    "Измерена и заплатена например чрез покупката на торби, каквато е практиката в много страни"

    За какви торби става въпрос? За потребителски стоки си имам в багажника няколко здрави платнени торби и пренасям стоката от търговските колички в тях. Торбичка кога съм купувал за последно не помня. Що се отнася до торбите за боклуци, те са по-тънки и слаби и от онези безплатни торбички, в които се супуват плодовете и зеленчуците в големите търговски вериги, така, че използвам тях. Данък смет трябва да е на база постоянно живеещи, не върху оценката на имота.

    А за да не се мърси единственото средство са глобите. Но общините трябва да имат волята да ги налагат и събират. Но най-замърсяващите са и най-гласуващи и най-защитавани от разни фондации, та държавата и общините не искат да си развалят отношенията с тях.
  • 34 Алфа Вълкът

    5 2 Отговор
    АЗ ОТГОВОРИХ НА ТОЗИ ВЪПРОС ВЕЧЕ В ДРУГА СТАТИЯ, ЗАЩОТО БЪЛГАРИТЕ СМЕ БЕЛИ ЦИГАНИ. Я ВИЖТЕ ПОЛИЦАЙЧЕТАТА КАКВИ КЮЧЕЦИ ВЪРТЯТ И СИ ПРАВЯТ НОЩНИ КУПОНЧЕТА!
  • 35 стоян георгиев

    1 8 Отговор
    по-скоро циганите са мургави българи.немските цигани не са като нашите,дори румънските вече са различни.тук циганина като гледа и се учи от нас няма къв да е друг!младите все пак има надежда да се оправят ,но средното и старото поколение няма как .заринати сме в боклуци хвърляни от нас и после обвиняваме кмета,министъра ...точно както го правят нашите ученици циганите!

    Коментиран от #37

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 От Шумен

    12 0 Отговор

    До коментар #35 от "стоян георгиев":

    А нпо правилата дали стоят над германските закони?
    Защото тук са над българските закони. Свидетел съм как на не регламентирано сметище хващат българин с ван да изхвърля отпадъци-следва яка глоба, която няма как да не плати. Повече този българин не съм го видял да стъпи там. На същото сметище хващат циганин с каруца пълна с боклуци- не му пишат глоба, защото няма документи, нито регистрация на превозното средство. Задържат му каруцата, а циганина вади телефона и звъни, след два часа идва адвокат от нпо-то, дава на съставящия глоби визитката си, и си тръгват с циганина и каруцата, заедно.
    След време гледам същият циганин там,пак изхвърля боклуци и никой не го закача.
    Ако в една държава няма еднакви закони за всички, тази държава я пиши бегала.

    Коментиран от #45

  • 38 Чичо

    0 0 Отговор
    Първо: всички хора "цапат"! Второ даже и боклука по принцип е чист и рано или късно се разгражда и си става част от земята и си е чист!
  • 39 Ран Ът

    2 0 Отговор
    всичко върви по план
  • 40 Чичо

    0 1 Отговор
    епа то и на мен са ми викали боклук, ама всичко е точно :)
  • 41 Чичо

    0 1 Отговор
    ние сме част от "боклука" :)
  • 42 Димитър

    2 0 Отговор
    Като си паркирам колата пред блока и на сутринта си я намирам цялата във фасове от цигари. Културните ми съседи просто нямат кофи за боклук, директно през терасите и на улицата, общо взето са като в средновековието. Бележки писах, лично говорих с питеците дето хвърлят, нула ефект. Това е положението.

    Коментиран от #43, #44

  • 43 Чичо

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "Димитър":

    Щом си сигнализирал, ще дойдат от чистотата и ще почистят - работа да има :)
  • 44 Йо Несбьо

    3 0 Отговор

    До коментар #42 от "Димитър":

    Прибирам се в България след 15 години в чужбина януари 2020. Стоях 5 дни при нашите. Трябва да кажа, че такава мърсотия по улиците не бях виждал дори в ромските гета в Чехия. Всичко разкопано, безброй боклуци, хартии, цигари, найлони и над всичко това - прах, ама с тонове! Вратата на входа разбита от десетилетия, напоследък само се заключва. Пощенските кутии ги потрошиха преди 20 години 3-4 хлапета тогава от входа, така си и стоят и поставен един стол с кошница да се пускат писмата от раздавача от пощата. Извинете ме, за такова жилище в Чехия ще ви броят 10-20 000 лева в голям град с роми, в Пловдив ще му искат €60,000. На какво?! И нашите се прехласнали като половин България по турските сериали... Направо ставайте турски вилает и да не губим време излишно!
  • 45 стоян георгиев

    0 4 Отговор

    До коментар #37 от "От Шумен":

    то еи с тия моабети го докарахме до тук.българиня изряден ,много го глобяват и то незаслужено и хоп идва циганина звъни по телефона и адвокатите се надпреварват да го спасяват!ти сигурно мислиш че том и джери са истински котка и мишка ,а дрогар?я иди в циганската махала да ги видиш как са се спасили без канализация ,без течаща вода и в картонени колиби дето няма да си гледаш кучето.еи така са се спасили!а и гледам българите как не хвърлят.я спри където искаш по пътищата на българия и гледаи на отбивките кво е.виж кво е пред блоковете .виж тия дето пушат ,тия с кучетата ,виж тия с кафетата и т.н. дето не си ги видял до сега.и наи-лесното е точо с тия празни моабети как циганите са виновни!те че хвърлят е безспорно,но гледат от нас,а тия с адвокатите и циганите даже и не ми ги разправяи!

    Коментиран от #46

  • 46 От Шумен

    4 0 Отговор

    До коментар #45 от "стоян георгиев":

    Какви са тия неща, защо си измисляш и ми слагаш думи които не съм казал?
    Никъде не съм писал, че бългагарите не мърсят, напротив.
    Прекалено ясно съм писал за двоен стандарт, за двойни закони, но не ти оттърва, защото може би си на добра заплатка в някое нпо.
    И какво е това дрогар, ти ако си дрогиран, аз никога не съм взимал дрога.

    Коментиран от #47, #50

  • 47 стоян георгиев

    0 3 Отговор

    До коментар #46 от "От Шумен":

    има двоен стандарт вярно.нарича се расизъм и е силно разпространен у нас.основно се потдържа с мантри на такива като теб.за циганите дето са виновни за всичко и на които държавата и сорос помагат за да са такива.демек пълни глупости.циганите са винаги обвинявани у нас и никакви нпо та и адвокати не ги спасяват.лежат за кокошки в пандиза с години.мизерстват като африканци и няма ни на кои да се оплачат ни на кои да кажат.тва е истината за тях.живеят поне с половината на доходите на българите с много по-малък достъп до медицински грижи,ток,вода,образование и т.н. и са виновни за всичко.сега са виновни и за мръсотията нали дрогар?та циганите са наше лошо копие,те се учат от нас ,както го правят в германия или гърция гледаики местните.иди виж циганите в гърция или в испания и ги сравни с нашите.

    Коментиран от #48

  • 48 От Шумен

    3 0 Отговор

    До коментар #47 от "стоян георгиев":

    Лелеее, аз ти приказвам за двоен стандарт при законите, а ти ми го обръщаш и обвиняваш в расизъм. Самия ти си пример за неуредицата и мръсотията в България, с това, като защитаваш тълкуването на законите спрямо етноса. Всички сме български граждани в тая страна, и няма ли еднакви закони за всички, управия няма да има.Явно си на хранилка в някое нпо.
    Дай ми пример в страна в западна Европа за отделно тълкуване на законите спрямо етнос, както е в България?

    Коментиран от #49

  • 49 стоян георгиев

    0 3 Отговор

    До коментар #48 от "От Шумен":

    в българия няма тълкуване на законите в полза на циганите.тва е смешно та жалко.напротив масовите клиенти на затворите са цигани.тва дето го твърдиш че циганите може да хвърлят ,щото викнали адвокат и не плащали глоби е лъжа.дотук конкретен ли съм?циганите цапат подобно на българите и поради тоталната безотговорност на държавата и обществото по темата.ако има мерки те биха обхванали циганите много по-строго предвид че са неграмотни ,не си знаят правата и не познават законите,а и щото от проверяващите органи струи ~любов~ към тях!сега за хвърляне на боклук наказанията са символични и никои не ги понася.тва дето си писал измества фокуса от реалността на проблема.така постъпват обикновенно хора които не искат въпросния да бъде решен.именно за това и ти отговорих.

    Коментиран от #51, #52

  • 50 ТОЧКАТА

    3 0 Отговор

    До коментар #46 от "От Шумен":

    ТИ СИ ПРАВ...Вместо РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ трябва да пише НПОбългария!!!!!!А оня стоян ...на герги сина де!!!!!си баш НПО....

    Коментиран от #53

  • 51 От Шумен

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "стоян георгиев":

    Няма тълкуване на законите в полза на циганите ли? нпо-шник на кой свят живееш?
    Кой строи където му хареса, кой краде ток, вода, не се плащат никакви данъци, никакви такси и глоби, даже да е смешно в България да се мисли за това. Не може да се женят на 12, да раждат на 13 и това да се приема за нормално - има закон по въпроса. Не може да се продават булки като кози, например - има закон по въпроса. Не може цялата система на социални помощи да е изкривена така, че по етнически принцип едни( циганите) само да получават.Европа го налага ( не без план и умисъл) и т.н...

    Коментиран от #54

  • 52 От Шумен

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "стоян георгиев":

    Давам конкретен пример, информацията като новина е още в нета:
    "Осъдиха 28-годишен за секс със седмокласничка, въпреки че 28-годишният Валери Тодоров не е употребил насилие, а освен това 13 годишната ученичка не е била девствена, когато му се отдала..."
    "Като гледам по новините, че 13-годишни раждат, а никой не търси наказателна отговорност на бащите, оставам с впечатление, че и Валери ако беше от малцинствата, нямаше да се стигне до съд, коментира адвокатът на подсъдимия Стефан Левашки"
    Тези от малцинствата не стигат до съд, въпреки, че раждат на 12-13 години.Защо???
    Това не е ли ДВОЕН СТАНДАРТ?!
    Можеш ли да ми дадеш конкретен пример за двоен стандарт с чистия бял смотан българин?
    Наясно ли си, че с тия пари от нпо-то които вземате за жалкото си съществуване,попиляхте страната. И в същото време не правите добро на циганите, напротив, сегрегирате ги с цел да не ви секнат грантовете. Такива като тебе превърнаха България в кочина за материална облага. Предизвиквате мерзост.

    Коментиран от #55

  • 53 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "ТОЧКАТА":

    така е дрогар,като няма кво да кажеш е така.нпо то е виновно и за тва че си хвърляш болкука от прозореца или от колата.нпо то е виновно че сме задръстени с болкуци и страната ни е кочина.и накрая съм виновен за щото не се връзвам на смехориите ви!
  • 54 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "От Шумен":

    само те ли крадат ток бе дрогар?или само те извършват кражби у нас.циганите крадат кокошки ,българите банки и спестяванията на поколения.цигани ли са борисов или банев ,а?или останалите в палрамента?циганите просто гледат от нас и повтарят до колкото могат.нашите едно тези в румъния друго в германия трето и затова нашите са такива квито са.другото дето си писал са щуротии точно като от том и джери.квато ни е държавата такива са ни и циганите.ти хвърляш боклука в реката и кво чакаш да направи сред деб асан?да иде до кофата и да го хвърли там?

    Коментиран от #56

  • 55 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #52 от "От Шумен":

    примера ти същия.малолетните цигани дето се женят няат нищо общо със ситуацията на секс между 13 годишна и 28.освен това цялата ситуация няма връзка със статията.едно е двама души да се женят като са непълнолетни ,но това става с одобрението на семеиствата им съвсем друго е родител да пусне жалба срещу пълнолетен мъж чукащ 13 годишната му дъщеря.ама явно капацитета ти е нисък та няма и кво да се хабя да ти обяснявам.та така е дрогар.нпо тата са виновни ти да си хвърляш боклука в реката ,а циганите се обаждат по телегфона идва един адвокат и ги оправя.та качваи се на самальота и тръгваи за русия!квото и да ти обяснявам ти няма да го разбереш!
  • 56 От Шумен

    0 0 Отговор

    До коментар #54 от "стоян георгиев":

    Много добре съм обяснил за двойния стандарт при законите, но се правиш като всеки нпо-шник на ударен.
    И българина цапа, краде и педофилства, но (за разлика от циганина),когато българина е задържан за престъпление, то той бива съден.
    Не ти ли е неудобно, че съсипваш=те България? С тия мизерна облага от грантове какво ще направиш, освен да вредиш и на цигани и на българи.
    Отново, искам да ми дадеш конкретен пример с българи за двоен стандарт при законите?
    Иначе изобщо недей да ми пишеш заучени нпо фрази.

    Коментиран от #58

  • 57 Защо

    0 0 Отговор
    Да изхвърлям стъклена или пластмасова бутилка в отделните контейнери? Да печеля нещо от това? А този който ги събира печели много!
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.