ФАКТИ.БГ

Борисов отпусна нови 3,5 млн. лева за църкви и джамии

Нашите деди и прадеди са построили прекрасни църкви и манастири, а нашата основна задача и цел е да направим необходимото за тяхното опазване като културно-историческа ценност, като храмове Божии, в които да бъдат възнасяни молитвите към Всевишния, смята премиерът

Публикувана: 17 Февруари, 2021 12:26
68 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1347
Борисов отпусна нови 3,5 млн. лева за църкви и джамии
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.

„Етническата толерантност е нещо, което винаги ни е водило, а хора, които обичат своя Господ и своята религия, почитат и чуждата. Защото разбират и знаят какво е да си вярващ“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното редовно правителствено заседание, на което кабинетът отпусна допълнително 3 513 552 лева за ремонт и доизграждане на църкви и манастири и 140 088 лв. за аварийни ремонтни дейности по джамията „Фатих Мехмед“ в Кюстендил.

От осигурените 3,5 милиона лева 400 000 лева са за строително-ремонтни дейности на манастира „Св. Марина“ в с. Каран Върбовка (община Две могили в Русенска област). Светата обител е един от най-старите български манастири, възникнала в периода на Второто българско царство, тя е и основен поклонически и туристически обект в района. Отпуснатите средства ще бъдат вложени в окончателното реконструиране на манастира.

„Нашите деди и прадеди са построили прекрасни църкви и манастири, а нашата основна задача и цел е да направим необходимото за тяхното опазване като културно-историческа ценност, като храмове Божии, в които да бъдат възнасяни молитвите към Всевишния. Благодарим и за средствата, отпуснати за двете духовни училища на Българската православна църква – Софийската и Пловдивската духовни семинарии“, обърна се Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум към премиера Борисов по време на заседанието на Министерския съвет.

На него присъства и главният мюфтия Мустафа Хаджи, който изказа благодарност към правителството за отпуснатата помощ както за джамиите, които имат историческо значение, така и за училищата, където се подготвят бъдещите служители в джамиите. „За нас е от изключително голямо значение тези кадри да бъдат подготвени в България, да бъдат възпитани в духа на обич към Отечеството, с родолюбие, да знаят, че в бъдеще те ще работят в тази страна и ще ѝ служат“, посочи главният мюфтия Мустафа Хаджи и допълни: „Във време, в което хора се опитват да използват религията за политически и користни цели, от голямо значение е да бъдем преграда към подобни опити“.

В хода на заседанието бе отбелязано също, че в края на миналата година започна реставрацията на джамията „Макбул Ибрахим паша“ в Разград, за което правителството осигури 712 450 лв.

„Реставрацията и запазването на джамиите допринасят за толерантното отношение на хората в България. Ние, в България, винаги сме живели заедно. Фактът, че днес всички заедно сме на едно място в Министерския съвет, още по-добре показва доброто отношение едни към други. Нашите бащи и деди са го започнали и наш дълг е да го продължим“, каза още главният мюфтия Мустафа Хаджи.

„Аз съм убеден, че когато средствата се инвестират в храмове, джамии, училища, читалища, това е само добре за народа. Тези, които не са го правили, са оставили и църквите, и джамиите да се рушат“, категоричен бе министър-председателят Бойко Борисов.

1 036 552 лв. от отпуснатите днес над 3,5 милиона лева от правителството са за община Кюстендил и са предназначени за основно обновяване на храма "Успение Богородично". „Такава помощ за храмовете в региона не е отпускана от 50 години. „Успение Богородично“ е с вековна история и има изключителна нужда от укрепване. Вярата ни прави по-добри и по-смирени в тези трудни времена“, акцентира председателят на Общинския съвет в Кюстендил Михаела Крумова.

Другите средства, които бяха осигурени днес от кабинета, са за храмове на територията на Софийската митрополия. „С тази подкрепа, която правите, ни насърчавате да бъдем още по-отговорни и още по-дейни в просветното, в църковното и в духовното дело в подкрепа на нашия български народ“, каза Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

535 903 лв. са за строително-ремонтни дейности в старинния и възрожденски храм „Св. Димитър“ в Кюстендил, построен през 1866 г. „Това е голям жест към православните християни, нашите предци са строили тези храмове и сега има възможност да се поддържат. Храмовете са на целия български народ“, заяви архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия и председател на храм „Св. Димитър“.

За храм „Св. Мина“ в гр. Кюстендил, който заедно с храм „Св. Димитър“ представляват два от трите старинни възрожденски храма в града, бяха отпуснати 311 332 лв. за строително-ремонтни дейности. Ставрофорен иконом Генади Генадиев, председател на храм „Св. Мина“, отбеляза колко навременна е подкрепата за извършването на възстановителните дейности.

За доизграждане на храма „Св. Петка“ в с. Невестино, област Кюстендил, правителството осигури 195 689 лв. Строителството на Светата обител започва преди двадесет години и понастоящем все още не е довършена. Със средствата храмът скоро ще бъде действащ и осветен, заяви протойерей Данаил Хаджийски, председател на новостроящия се храм.

562 504 лв. са за строително-ремонтни дейности по храм „Св. апостол и евангелист Лука“ край с. Граница (общ. Кюстендил), построен през 10-ти век. В хода на заседанието на Министерския съвет иконом Светослав Григоров, ефимерий на манастира „Св. апостол и евангелист Лука", отбеляза, че Светата обител е перла в короната на Кюстендилската духовна архитектура и изказа благодарност за осигурената подкрепа.

За строително-ремонтни дейности по храм „Св. архангел Михаил“, с. Шума, (общ. Годеч), са отпуснати 396 980 лв. С тях ще се реализира основен ремонт на манастирската сграда, за да бъде възможно заселването на монаси в нея и превръщането на храма в един от най-посещаваните църковни обекти в община Годеч. „С общи усилия храмове ще добият духовен облик, за да радват православния български народ, да привличат поклонници и туристи“, заяви архимандрит Януарий, архиерейски наместник на Годечка духовна околия и игумен на манастира "Св. архангел Михаил" в с. Шума.

За продължаване строителството на храм „Сретение Господне“ в гр. Перник на днешното правителствено заседание бяха отпуснати 75 000 лв. Строителството на храма започва през 2020 г. и понастоящем са необходими средства за продължаване на строежа му. Свещеник Стоян Стратиев от храм „Сретение Господне“ отбеляза, че е от голямо значение завършването на молитвения дом.

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 1.6 от 7 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
4389
1 Отговор
А за ибрици и за ибрикчии колко отпусна

Коментиран от #32, #61


Оценка:
-2 +45

Иска
2 Отговор
да си изкупи греховете с наши пари.

Коментиран от #45, #60


Оценка:
-1 +38

ТаУмВзе
3 Отговор
БЕЛЕНЕ МУТРОПИТЕК ШИЗОФРЕНЯСАЛ! СРАМ НЯМАШ ШЕБЕК. ЕЛА СЕ ОБЯСНИ ЗА ПОЧИНАЛОТО ДЕТЕ БЕЕЕ. ПАК БЯГАШ И КЕШИШ, ЗА ДА КРАДЕШ!

Коментиран от #28


Оценка:
-1 +37

Корупция
4 Отговор
Не Тиквата, тези пари са народни, после и внуците ни ще връщат заемите на партия ГРОБ

Оценка:
-1 +40

Мазньо
5 Отговор
Индулгенции купува,да не би Началникът да му е пуснал предизвестие?

Оценка:
-0 +29

Атеиста
6 Отговор
Отчаяния хайдук на всичко се надява, иска да привлече църкварките като електорат

Оценка:
-0 +30

Последния Софиянец
7 Отговор
Не искам да строят джамии и училища по коран с нашите пари.А вие?Който не иска да тури плюс.

Коментиран от #15, #62


Оценка:
-5 +47

Дельо Хайдутин
8 Отговор
Борисов участва във Възродителния процес , а говори за етническия мир.

Оценка:
-0 +30

Иисус Христос
9 Отговор
А Борисов не знае ли, че кражбата на пари от залъка н сиромасите е грях? Няма да си купи Божието благоволение с тези не искрени актове!

Оценка:
-0 +33

vojda slunce
10 Отговор
Най-големия русофил, туркофил и кравафил е ББ хихи

Оценка:
-1 +16

Буко Баламата
11 Отговор
Е ма много готин бил тоя Борисов.Само не се разбира от чекмеджето ли ги отпуска или от бюджета.

Оценка:
-0 +27

пенсионер
12 Отговор
когато ги отпуснеш не от нашите данъци, а от "чекмеджето" и се научиш да се кръстиш правилно като християнин, тогава се хвали. кръстният знак не е темане !

Коментиран от #27


Оценка:
-0 +23

ГРАД КОЗЛОДУЙ
13 Отговор
Да,това е необяснимо за неверниците комунисти

Оценка:
-7 +4

И ТОВА
14 Отговор
НЯМА ДА ТЕ СПАСИ ОТ ВЪЗМЕЗДИЕ
БОЖИЕ.И ОТ "НАРОДНАТА ЛЮБОВ".
ТОЗИ Е МНОГО УПЛАШЕНИ..ЛИЧИ
МУ. ТЕЗИ НА КОИТО ДАВА ТЕ ЩЕ
ТИ СЛОЖАТ РАИЕТО. ЗА ДА СЕ
ОТЪРВАТ. ДАНО ДА ИМА ВЪЗМЕЗДИЕ. ЗА ВСИЧКИ. ДАНО.

Оценка:
-0 +21

15
Този коментар е премахнат от модератор.
Да отпусне
16 Отговор
безплатни гранати за всички непреклонни на джамиите!!!

Оценка:
-4 +1

Гошо
17 Отговор
Как само звучи БОРИСОВ ОТПУСНА...! ЕВАЛА! Църквата е една от най богатите институции в държавата, не плащат данъци и само реват, че нямат пари! Аз гладен и хърбав поп не съм виждал! Речниците са същите!

Оценка:
-0 +29

Аааъъъ
18 Отговор
Боко се опитва да си купи индулгенция... Разсипа държавата, изтри понятия като морал и ценностна система - основно заложени в религиите, направи от родината ни не майка, а мащеха... Дано и Господ и Аллах му дадат според заслуженото!

Оценка:
-0 +20

Протест срещу безобразията в България
19 Отговор
При неработеща икономика увеличението на МРЗ допълнително натоварва с фиксирани разходи.Да не говорим, че Борисов с чужда пита помен прави

Оценка:
-0 +16

20
Този коментар е премахнат от модератор.
гост
21 Отговор
Православната църква, мюфтийството, ВМРО са бъкани с имоти , но парсата от тях отива за тлъсти шкембета, ролекси, ланци и скъпи коли.
Трите организации да образуват консорциум "КРАЖБИ И ПРОДАЖБИ". НЕ СЪМ ВЯРВАЩы но зачитам православните и мюсюлманските храмове като културно и историческо наследство, те трябва да се поддържат. Но защо от моите пари като данъкоплатец трябва да издържам свещениците?

Оценка:
-0 +18

сатаната
22 Отговор
С пари Боцка устата на попчетата не можеш да напълниш лакоми са , нито на Бога очите да затвориш , всевиждащ е.

Оценка:
-0 +13

Видно е
23 Отговор
И милионите крадени от народа, които дарява на черкви и манастири, не могат да изкупят големите му грехове!

Оценка:
-0 +15

И следва какво?
24 Отговор
Ще почнат и поповете да ни агитират да се ваксинираме.

Оценка:
-0 +12

БОРИСОВ....КОШМАРА ЗА БСП И РАДЕВ
25 Отговор
А БСП КОЛКО ДАДЕ ЗА ЦЪРКВИ И ДЖАМИИ...ИЛИ ТЯ САМО...ВЗРИВЯВА....

Оценка:
-16 +1

БОРИСОВ....КОШМАРА ЗА БСП И РАДЕВ
26 Отговор
А БСП...КОГА ??????....Я ЩО МИЛИАРДЕРИ ИМАТЕ В ПАРТИЯТА

Оценка:
-12 +1

БОРИСОВ....КОШМАРА ЗА БСП И РАДЕВ
27 Отговор

До коментар #12 от "пенсионер":


ОСНОВНО ПРАВО И ЗАДЪЛЖЕНИЕ НА ПРЕМИЕРА....ДА РАЗПРЕДЕЛЯ НАРОДНАТА ПАРА.....А ДРУГАРИ

Оценка:
-13 +2

НОВО ПЕТ
28 Отговор

До коментар #3 от "ТаУмВзе":


ЗА ДЕТЕТО ПИТАЙ КМЕТА НА РАЙОНА В СОФИЯ ИЗБРАН И ОТ ...БСП...ТАМ СЕ ИЗДАВАТ РАЗРЕШИТЕЛНИТЕ

Оценка:
-10 +0

БУДЕН ГРАЖДАНИН
29 Отговор
НАЙ ГРОЗНИЯ ХОДЖА ДА ГО Е...... НЕГО

Оценка:
-0 +6

християнин
30 Отговор
И е добър християнин:
не пропуща литургия;
но и в черква за туй ходи,
че черквата й търговия!

Оценка:
-0 +12

31
Този коментар е премахнат от модератор.
Анонимен
32 Отговор

До коментар #1 от "4389":


Това са само 3,5 милиона - дребна сума за държавата като се позамислиш! Въпросите с главно В е : Къде ще отидат заделените 300 милиона за ваксини и къде са ваксините?!

Коментиран от #36


Оценка:
-0 +10

Дон Бокезе
33 Отговор
Тоя грешник си мисли, че така, ще се откупи от ШЕФА !?!? Това да не ти е Америка ве тиквеник !

Оценка:
-0 +11

Дон Бокезе
34 Отговор
Тоя грешник си мисли, че така, ще се откупи от ШЕФА !?!? Това да не ти е Америка ве тиквеник !

Оценка:
-0 +10

Еееее
35 Отговор
Стига с този Бойко Борисов! Вече ме е страх да включа ютията, ще започне да говори и тя за Борисов! Че кой е той? От чекмеджето ли ги вади? Нали са наши пари? Или си фантазирам???

Коментиран от #37


Оценка:
-0 +13

БОРИСОВ....КОШМАРА ЗА БСП И РАДЕВ
36 Отговор

До коментар #32 от "Анонимен":


ИДИ В КОВИ ОТДЕЛЕНИЕ....АКО ДОКТОРА ПРЕЦЕНИ...ЩЕ ТЕ ..БОЦНАТ

Оценка:
-13 +1

БОРИСОВ....КОШМАРА ЗА БСП И РАДЕВ
37 Отговор

До коментар #35 от "Еееее":


ТАКА ДЕ...ЗА ТОВА Е ИЗБРАН...ДА РАЗПРЕДЕЛЯ НАШИТЕ ПАРИ....

Оценка:
-12 +1

38
Този коментар е премахнат от модератор.
39
Този коментар е премахнат от модератор.
Когато полит вяфията срещне религиозната
40 Отговор
Мафия следват целувки и прегръдки и раздаване на пари😂😂😂😂😂и оргиите започват с вашите пари....

Оценка:
-0 +10

41
Този коментар е премахнат от модератор.
❗❓❗
42 Отговор
Тиквата отпуснал пари за църквите, това хубаво, България е православна държава, но за джамии защо отпуска пари - може би това е мааазен начин да си купува гласове от ДПС с парите на народа?!

Коментиран от #43


Оценка:
-2 +8

БУДЕН ГРАЖДАНИН
43 Отговор

До коментар #42 от "❗❓❗":


ТОЙ ГИ ОТПУСКА ЩОТ ЖОДЖИТЕ ГО Е.......ХУНАВО И МУ ХАРЕСВА:-) :-)

Оценка:
-0 +7

44
Този коментар е премахнат от модератор.
Попа
45 Отговор

До коментар #2 от "Иска":


Бъде смирени. Благодарим за новите лимузини дето ще купим.


Оценка:
-0 +14

Така скрънза ей.
46 Отговор
Нема и едно чекмедже пари е отпуснал.

Оценка:
-0 +8

антихрист
47 Отговор
Не свойта пара дава , а парата на норода.

Оценка:
-0 +8

Roro
48 Отговор
Индулгенция а? Ха, ха!

Оценка:
-0 +6

Тея на снимката всички трябва
49 Отговор
Да бъдат пречукани с камъни или пусните на крокодили

Оценка:
-0 +11

Пловдив
50 Отговор
Не разбрах... ! Лични средства, ли е отпуснал олигофрена?!?

Оценка:
-0 +11

Здрав прав курав
51 Отговор
Тоя Бог ще го накаже

Оценка:
-0 +7

52
Този коментар е премахнат от модератор.
ССКП
53 Отговор
Борисов нищо не отпуска. Купува си изборите. Десет години е на власт до сега къде беше, сега се загрижи ама с парите от данъците на народа, не от неговите.

Оценка:
-0 +6

АМОН
54 Отговор
С НАРОДНИ ПАРИ НЕ СЕ КУПУВАТ ИНДУЛГЕНЦИИ ГОСПОДИН БОРИСОВ.

ВРЕМЕ Е ЦЪРКВАТА ДА НАПЪЛНИ ХРАМОВЕТЕ С ХОРА , А НЕ ДА СЕ ДЪРЖИ КАТО ТЪРГОВСКО ДРУЖЕСТВО С ЦЕНОРАЗПИСИ НА ИЗВЪРШЕНИТЕ ОТ НЕЯ "УСЛУГИ".

Представете си в какво състояние са бедни хора които нямат средства да заделят и платят за извършената от ЦЪРКВАТА "услуга"!!!

Време е нещо да се промени в духа на хората защото огънчето което гори във всеки един от нас се разпалва от тези които вместо служители на БОГА са се превърнали църквата в ТЪРГОВСКО ДРУЖЕСТВО!!

ВРЕМЕ Е ЦЪРКВАТА ДА СПРЕ ДА ОПРОЩАВА ГРЕХОВЕ НА ГРЕШНИЦИ И ВСЕКИ ЕДИН ОТ НАС ДА ПЛАЩА ДЪЛЖИМОТО ЗА ИЗВЪРШЕНОТО ОТ НЕГО.
ПРЕЧИСТВАНЕТО НА ГРЕХОВЕТЕ ВОДИ ДО СЪЗДАВАНЕ НА НОВИ И ПОВТОРЕНИЕ НА ЕДНО ПОВЕДЕНИЕ, КОЕТО СЕ ПРЕВРЪЩА ОТ ВРЕМЕННО СЕ ПРЕВРЪЩА В ТРАЙНА НОРМА ПРЕПРЕДАВАЩА СЕ ОТ ЕДНО НА ДРУГО ПОКОЛЕНИЕ.

НА ВСЕКИМУ ДЪЛЖИМОТО!!

Оценка:
-0 +4

Васил
55 Отговор
Айдееееееее на парите на килограм следващият месец нов заем

Оценка:
-0 +3

Уйке
56 Отговор
Борисов,, отпусна,,! От къде ги отпусна? От неговото чекмедже? Колко щедър човек, вярващ,толерантен към всички религиозни общности, истински божи човек! Ами да го направим и духовен водач на нацията като иранския Аятолах! Та той е толко близо до бога, почти него подобен!

Оценка:
-0 +4

Гост
57 Отговор
Какви църкви какви джамии . Пари на вятъра оскубани от народа. Който ходи на църква или се кланя по пет пъти на ден . Да си дава пари . Поповете да дават . Я какви широки ръкави имат . Се ги пълнят с нещо.

Оценка:
-0 +4

др Уотсън
58 Отговор
Отпусна.........за църкви и джамии ! С чужда погача помен прави ! Тези 3,5 мил . лева , да не са негови , че да ги раздава ???????????

Оценка:
-0 +2

Артистът БОКО
59 Отговор
в действие.Скечове нагрешника толуп.на какъв се правиш безсрамнико.Колко си жалък.Викнал поп да му прави пиар на негодника.СРАМ и ПОЗОР.

Оценка:
-0 +2

Не религиозен
60 Отговор

До коментар #2 от "Иска":


Греховете не се изкупуват с пари. Греховете на човечеството бяха изкупени на кръста от Исус Христос. Но, условието за всеки човек е лично да се покае за своите грехове със съкрушено сърце , да помоли Бог да му прости и да заживее благочестив живот.

Оценка:
-0 +0

Анонимен
61 Отговор

До коментар #1 от "4389":


Това вече е безумие.Щом е на правителствено заседание, значи са наши пари. На църкви и джамии се дарява за опрощаване на грехове или от хора, преуспели в живота с честен труд. Този,май не е от вторите. Но защо с парите на данъкоплатеца?

Коментиран от #63


Оценка:
-1 +0

Хабабам
62 Отговор

До коментар #7 от "Последния Софиянец":


Тези пари са и МОИ . Аз пък искам да се строи

Оценка:
-0 +0

Не религиозен
63 Отговор

До коментар #61 от "Анонимен":


Пак прочети какво пише в Библията. Греховете не се изкупват с даряване на пари. Може би с това някои успокояват съвестта си, но условието за прощение на греховете е ПОКАЯНИЕ пред БОГ със съкрушено сърце.

Оценка:
-0 +0

ЕПИхлорХИДРИН
64 Отговор
Борисов много обича да се кръсти и да целува ръка на поповете. Така ли е правил и в годините , когато е бил комунист ? Лицемерие ли е това или хамелеонщина , а може би е преживял вътрешен катарзис и изведнъж се е променил идеологически и духовно ?

Оценка:
-0 +0

юрта до иглуто
65 Отговор
Даването на пари на ПРЕБОГАТИТЕ и ИМОТНИ институции , трябва да се приема като ЛИЧНА ИНДУЛГЕНЦИЯ на БОРИСОВ ли ?ю

Оценка:
-0 +0

тиквенсониада
66 Отговор
Лично Борисов ли е отпуснал ? От него и само от него ли зависи отпускането на пари ? А да не би да е дал лично негови пари , за да пишете , че ТОЙ е отпуснал ?

Оценка:
-0 +0

Вуйо
67 Отговор
А какво направиха БСП тия години а? Бойко е велик

Оценка:
-0 +0

ДОКО
68 Отговор
ПОНЕЖЕ ГЕНЕРАЛА БОКО Е ИЗПЕЧЕН МАФИОТ И МРЪСНИК ПРАВИ ТАКА ЧЕ ПОНЕ НА НЕБЕТО СВЕТИ ПЕТЪР ДА ГО ПОЖАЛВА..ДЕМЕК ВИЖ ТОЯ ДАДЕ КИНТИ НА ЦЪРКВАТА МОШЕННИК Е АМА ОТ ДОБРИТЕ ТИЯ НОМЕРА ГЕНЕРАЛЕ НИЕ ГИ ЗНАЕМ..ДАНО ДА ИТРАЕШ КАРТИ САМО С ДЯВОЛА..

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Бойко Борисов
Премиерът по време на срещата на бизнеса с правителството в хотел "Балкан":
Те няма да почукат на моята врата, пък и няма кой да им отвори. Те трябва да знаят, че който нож вади, от нож умира."

Още бисери
ТОП 5