24 Февруари, 2021 06:38 4 359 39

МВР иска да връчва неплатени глоби на границата

  • мвр-
  • глоби-
  • граница

Идеята идва въпреки решението на Върховния административен съд, който нареди на МВР да спре проверките на границата с Гърция за неплатени глоби към КАТ

МВР иска да връчва неплатени глоби на границата - 1
Снимка: БГНЕС

Граничните полицаи да имат право да ни връчват неплатени глоби на границата. Това предлага вътрешният министър Христо Терзийски, предаде NOVA.

Идеята идва въпреки решението на Върховния административен съд, който нареди на МВР да спре проверките на границата с Гърция за неплатени глоби към КАТ.

На път за Гърция например вече не само КАТ ще следи за неплатени глоби, но и Гранична полиция.

Такава практика имаше това лято. Нещо повече – имаше шофьори, които бяха спрени на границата, докато не платиха задълженията си. Съдът обаче обяви, ме това е незаконно.

„Когато проверяват за глоби, 99% от чакащите да влязат или да излязат, или нямат глоби, или са си ги платили. Защо семейства с малки деца, или възрастни хора трябва да стоят с часове под слънцето, без да са виновнии без да има причина да чакат”, казва адвокатът проф. Иван Тодоров.

Шофьори също посрещат на нож идеята на МВР.

„Полицаите са страшно много и могат сами да си свършат работата, не е нужно да занимават гранична полиция”, смята шофьорът Стоил Нешев.

От МВР отказаха да застанат пред камера. Но обясниха, че идеята е да връчват неплатени глоби, без да задължават шофьорите да си ги плащат. Според вътрешния министър с новите правомощия на Гранична полиция ще се засили контрола на движението по пътищата, както и ще се повиши на събираемостта на глобите. Замислено е на границата да има ПОС-терминали.

„Самата проверка и връчването на глобата отнема много време и задържа цялото движение”, добавя проф. Тодоров.

По данни от МВР на границата били връчвани най-много електронни фишове за скорост.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 😡😡😡😡😡

    49 2 Отговор
    А защо само на границата ? Защо не и на Палма де Майорка , с платени командировъчни естествено🤔

    Коментиран от #8

  • 2 гадно

    56 4 Отговор
    Ченгетата ги мързи да бачкат и искат да минат по най-лесния начин, това трябва да се прилага спрямо чужденци които са извършили нарушение и напускат територията.
  • 3 Някой си

    60 5 Отговор
    На касите в супермаркета ще връчват ли актове и фишове?
    А на входа на детските градини?

    Коментиран от #38

  • 4 Ганчо

    39 1 Отговор
    Тиквун събира за избори,нали трябва да си купи избиратели
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Митю

    34 0 Отговор
    На коя граница,на търпението ли?
  • 7 И така

    26 2 Отговор
    Абе направо в аптеките и болниците да ги събират.Който има глоба от КАТ и Интерпол да ги издирва с червена бюлетина.
  • 8 А защо

    26 0 Отговор

    До коментар #1 от "😡😡😡😡😡":

    А защо само на гръцката граница?
    А на турската?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Само питам

    19 0 Отговор
    А защо не пуснат и карти за отстъпка, като BILLA ?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 много поздрави от чешкия скулптор

    25 3 Отговор
    От години вдигнаха двойно цената на винетките. Аз поне не виждам подобрения, продължавам да карам по разбитите пътища на България. Събират се едни пари, ясно е само, че ги събират от нас, а къде отиват не е ясно.

    Коментиран от #27

  • 13 Христо

    21 1 Отговор
    Тая гранична полиция я тотализираха! Пращат ги по пътищатата на 30-40км от границата да спира автомобили и да иска лична карта и талон на колата... Бежанец влезе ли на 5км от границата теябва да го регистрират и хранят. Та според мен гранична полиция не е за по пътищата, а да пази границата!
  • 14 Как да платя акт и фиш, като съм

    27 3 Отговор
    Влязал в Улица на която пише:разрешено влизането на Инвалиди!!! : Акт и фиш!!! На предното стъкло е синия стикер, показах и копие от Телка Написаха!! Само спрях за 5 мин до юбаптека защото пред нея има 2 места за Инвалиди но Общината не поддържа надписите??? На едното спира Буса на Плод зеленчук магазин, на второто колата на собственичка та?? Местата са на Кръстовище на 50см от Пешеходна пътека??? Общината постоянно ме търсише със служител с кола, човек от "сигорност" да подпиша постановление или нещо подобно за фиша!!! Подписах От НАП ми звънят, че ако не платя акта ме дават на Колектори??? Звънят многократно!!!! Платих по банка и акта и фиша и Проклех всички участвали в това Мародерство!!! ПЕНСИЯ 259ЛВ,ТЕЛК 74% инвалидност, карам кола до магазин и аптека, Куц, Немога да ходя повече от 50м!!!Проклиням ви!!!
  • 15 Аптека

    1 0 Отговор
    Аптека
  • 16 Али Реза

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "AK 47":

    И аз нямам работа.
  • 17 НОВО ПЕТ

    13 8 Отговор
    ПРОМЕНЕТЕ ЗАКОНА И....НЯМА ПРОБЛЕМИ.......НЕ СИ ПЛАЩАТ ГЛОБИТЕ, АМА ЗА МОРЕ В ЧУЖБИНА ИМАТ ПАРИ......
  • 18 Доктор ДЖАГЕРС

    4 6 Отговор
    МНОГО ПРАВЕЛНО
  • 19 Груьо

    11 2 Отговор
    А АКО АКТА НЕ Е ВРЪЧЕН И САМИЯ ТИ НЕ ЗНАИШ ЗА ТОВА.КАК ЩЕ ПЛАТИШ КАТО НЕ ЗНЕШ КЪДЕ СА ТЕ ЩРАКНАЛИ ШУМКАРИТЕ.НЕЩО НЕ ДОУМЯВАМ. А ИМАШ ПРАВО НА ОБЖАЛВАНЕ,КАК ТАКА ЩЕ СТАНЕ ДА ГО ПЛАТИШ НА ГРАНИЦАТА БЕЗ ДА СИ ЗАПОЗНАТ СЪС СИТОАЦИЯТА.НЯМАМ ДУМИ.
  • 20 Гост

    7 11 Отговор
    Трябва да положат повече усилия от КАТ.Връчено наказателно постановление има срок за плащане.След този срок започва да тече лихва,и системата е крайно време да се върже към цялата администрация.Щом имаш неплатени задължения към държавата няма да ползваш административни услуги докато не ги изплатиш.Готово.Имаш връчен акт не си го платил значи на границата ще го платиш или ще се върнеш.Къде си тръгнал знаейки ,че имащ да плащаш?!Да не връчен ти не си знаел не е редно да те спират,но трябва да се предприемат мерки по събираемостта на всички вземания.

    Коментиран от #35

  • 21 Браво

    6 9 Отговор
    Така,така.Да се научи простия Ганьо да си плаща за това,че е тъп и неграмотен.
  • 22 kara

    5 5 Отговор
    Одобрявам, глолите трябва да се плащат!
  • 23 Шаран БГ

    11 6 Отговор
    Не разбирам, защо след като си извършил някакво нарушение на правила, ред, закони и др.подобни и имаш задължения към тази държава .....няма да се издължаваш, няма да плащаш!?!?
    За много от нарушенията в други държави се полага затвор, но в РБ ти налагат 20-200 лева глоба и ти не плащаш, роптаеш!? Срещу кого ? Срещу собствената си недобросъвестност !??
    Разбира се , че всеки граничен пункт е най-доброто място , където могат да те "приклещят", за да се издължиш на държавата, пък после върви където щеш !!
    Подобни наказателни документи трябва да могат да бъдат връчени във всяко едно държаавно учреждение, от което ти искаш някаква услуга.Искаш натурален акт, паспорт или удостоверение някакво от Кметството, но.... имаш глоба която не си платил.? Плащаш и получаваш услугата като редовен и примерен гражданин на ТАЗИ държава !!!

    Коментиран от #34

  • 24 big

    8 1 Отговор
    Скоро не съм проверявал сайта им за проверка на евентуални глоби, но преди всичко трябва проверката да е актуална! Имам предвид, че аз не знам къде и кога са ме хванали в нарушение, още повече и номера на акта, за да видя имам или нямам глоби. В този смисъл излиза, че това искане е с корупционен привкус! Пример: Сменям си книжката и правя проверка по ЕГН и номер на книжка в сайта. Всичко е наред и отивам в РПУ, а се оказва, че имам една глоба. Пак в същия сайт, вече проверявам по дата и номер на акта и всичко излиза! Можех да платя глобата от вкъщи онлайн, но се наложи да платя едни 3 лв. допълнително за да не се разкарвам отново!

    Коментиран от #31

  • 25 Тра-ла-ла

    5 3 Отговор
    Какво стана с ,,решенията на съда не се коментират, а се изпълняват"???
  • 26 Държавата мародерства гражданите си!!

    4 1 Отговор
    Все нови и нови, администрации, чиновници, Калинки трябва да им се осигорят и заплати! Такса смет в село, което няма сметосъбиране!! Плащаш вода, колкото е куб вода(2.5лв)толкова за такса Канализация, макар, че собственика сие правил, и такса Пречистване!!! Всичко отива в Реката!!! Но трябва да има пари за Крадците, а те станаха прекалено Много!!
  • 27 Ку-ку

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "много поздрави от чешкия скулптор":

    Ползвай градския транспорт тогава!

    Коментиран от #28, #33

  • 28 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Ку-ку":

    А ти откъде знаеш, че не е шофьор в градски транспорт, та се изказваш неподготвен?!
  • 29 Пловдив

    4 1 Отговор
    Крайно време е от МВР, да спрат да се правят на луди, и да си връчват глобите на адрес!!!
  • 30 Шаран БГ

    7 2 Отговор
    МВР иска да СЪБИРА НЕПЛАТЕНИ ГЛОБИ !
    Така е правилно !!
    Първото изречение е за ВРЪЧВАНЕ на глоби, а второто е за СЪБИРАНЕ на глоби !? Уточнете се!
    Защо съдът отсъжда, че е НЕЗАКОННО ДА ПЛАТИШ ЗАКОННА глоба. И то на гръцката граница ? Защото професор, адвокат, правист, юрист г-н И.Тодоров вероятно има вила по гръцките брегове и всеки петък вечер бърза да отиде там за уикенда !!! На него, скъпо платеният страж на законите не му се чака за гранична проверка! Впрочем всички български високопоставени личности, които са скъпо платени от държаевния бюджет, се държат като извънземни, извънзаконни, извънрегулярни. И-и-и, Върховният административен съд ОТСЪЖДА, че не е редно да се събират парите, от които зависят и техните възнаграждения, на тези съдии във ВАС. Ашколсун, аферим, машаллах, бравус бе прависти !!!!!
    Колцина от Вас имат имоти по гръцките брегове ???
  • 31 Гост

    8 1 Отговор

    До коментар #24 от "big":

    Ето това е истината! Откраднаха толкова пари за електронно правителство, а до тук - едно голямо НИЩО! Естествено и напълно нормално е, да можеш да получиш АКТУАЛНА информация за наложените ти глоби независимо дали в КАТ или в НАП, при това по напълно електронен път, без да губиш излишно време! И, както каза някой по-горе, ползваш административна услуга, проверяваш имаш или нямаш глоби, плащаш и едва тогава получаваш услугата. Ако считаш, че глобата ти е наложена неправомерно - има съд за тази работа! Какви са тези глупости със спиране на границата и плащане на глоби там, на граничният пункт, където трафикът трябва да върви без проблем?! Ами "утре", като влезем в Шенген и ГКПП отпаднат?! Как точно ще връчват глобите?!
  • 32 иван иванов

    4 2 Отговор
    МВР иска да не изпълнява решението на ВАС,и по този начин извършва закононарушение. това е наглост,простащина и безхаберие от страна на ръководството на МВР,хубав пример дават на гражданите,особенно на младото поколение...
  • 33 Цеко

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Ку-ку":

    Като става въпрос за ползване, баща ти е трябвало да ползва кондом, щеше да спаси света от един тъпоъгълник или да те хвърли върху рогозката
  • 34 Angry Bird

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Шаран БГ":

    Значи е па шаран си! Първо - има човешки права, както законни така и морални! Знаем, че милицията у нас е ваксинирана срещу 2рите, правилно я наричаме еничари - тази служба в БГ не е в полза на хората, тя е вид организация от
    правителствени гавази! След 04.04., когато започнем рестарта, а аз съм сигурен, че ще, защото болшинството народ НЕ Е достатъчно прост, всички поправки на герберопитеците в ЗЗДП тряба да бъдат ОТМЕНЕНИ и давам прост пример, за шарани: служебен автомобил на лизинг, влизаш с него в забранен участъл, хващат те! Не стига, че ти лепват 300 лв. акт - дотук добре, но ти свалят номерата за месец. Ставаш безработен за месец. Безработен с акт и едномесечна лизингова вноска на гърба, щото и шефа е прав в случая - МПС не бачка, кой да му плати вноската по лизинга? И, ако е влекач да речем с 3 - 4000 лв. вноска?! Казва му се неосъзнато, но законно издевателство. ГЕРБ???!!! Дани Кирилов бе майна и Ципов! Трагедия... Ама и другият шеб.к, Настимир Ананиев и той ги дробеше, а сега се скри някъде по "необременените" формации!

    Коментиран от #36

  • 35 XXXX

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "Гост":

    Връченото НП обаче има и срок за обжалване, после ходиш на дело в районния съд. В съда е много вероятно да спечелиш делото и НП и АУАН съответно да отпаднат, а куките пият една студена вода.
  • 36 Учуден

    4 0 Отговор

    До коментар #34 от "Angry Bird":

    Какъв рестарт, на какво и КОЙ ще го извърши???
    Иначе приказки, ей така, само да се говори
  • 37 Audi S

    2 1 Отговор
    Тия дето говорят за Ганя и защитават геноцида наБългарския гражданин,да се научел да плаща да спазва,за други държави и т.н.,мълчат кат матросовци за корупцията,лошите пътища за ограбените банки,за здрвеопазването аве да Ви питам ко стана с ЦКБ там никой не търсите за милиарди,тръгнали за 20/50 кинта да джобят народа.Първо Вие се научете да си плащате,и тогаз Ганя ще плати.А дано ама надали.Поздрави.
  • 38 Хумореска

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Някой си":

    Както е тръгнало и там ще я докараме! Рекета няма почивен ден! На кой му пука, че трупат опашки и бавят хората! Рекета е важен!
  • 39 В какъв Шанген ще влезе ме бе Умници,

    1 0 Отговор
    Колко години ГЕРБ Будал кат народа, че всеки момент влизаме в Шанген??? Лъжи, Лъжи!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове