Last news in Fakti

17 Март, 2021 21:31 5 203 67

България готова да издава дигитални зелени сертификати

  • зелен сертификат-
  • дигитален зелен сертификат

Според проф. Угринова обаче няма вариант да бъде приета една конкретна методика за изследване

България готова да издава дигитални зелени сертификати - 1
Снимка: Shutterstock

България е готова технически да издава новите дигитални зелени сертификати. Това съобщи за БНТ доц. Ангел Кунчев. А от лабораторията по вирусология в "Пирогов" обясниха какви са различните стойности на антитела, които се зачитат за положителни според различните тестове.

Още отпреди три седмици страната ни разполага с модела на зеления електронен сертификат.

"Като част от портала информационния, в който влиза цялата информация за изследвания, за имунизации, за хората, които са минали през тях, така че да може човек след втората доза ваксина или сам, или с личния лекар да си изкара такъв документ", каза главният държавен здравен инспектор.

Доста са въпросите според доц. Кунчев обаче, които все още нямат отговор за бъдещия документ и един от тях е какво ниво на антитела ще се счита за достатъчно и още:

"На кои фирми ще се признават изследванията, с какви стойности, за какво време, това важи и за преболедувалите - колко месеца след преболедуване можем да считаме, че те са предпазени и могат да получат такъв сертификат", допълни Кунчев.

Затова и по думите му, моделът на Еврокомисията за зелен сертификат е все още началото на процеса, а не краят му.

Какво представлява цифровото зелено удостоверение?

В една от лабораториите на "Пирогов" ще разберем колко вида тестове за антитела се правят у нас и които ще се смятат за валидни в бъдещия зелен сертификат.

От проф.Ива Угринова научаваме, че методологиите, по които у нас се изследват антитела след прекаран ковид, са много. При всички случаи методът е Елайза, но апаратите, мерните им единици и крайният резултат са различни.

"Затова мога да посъветвам да се гледат референтните стойности. Във всеки резултат има посочени референтни стойности, спрямо които един резултат се приема за негативен или позитивен", обясни проф. Угринова, която е консултант към лабораторията по вирусология в "Пирогов".

Професорът показва три различни варианта на тестове за антитела с много различни стойности като крайна цифра. При първия, резултатът от една от използваните тук в "Пирогов" машини, е 5.5 и е положителен за наличие на антитела, защото референтната стойност е над 1. При втория, направен също тук, но на друга машина, вече виждаме числото 284 при референтна стойност над 22. Третият вариант на тест показва трети различни числа.

"Много моля да обърнете внимание на мерните единици, тука става дума за условни единици юнитс пер милилитър. Други апарати имат други мерни единици и тогава числото отпред ще бъде друго. Затова някой казва аз имам 1000 антитела, а друг казва имам 19", обясни проф. Угринова.

Именно затова по думите ѝ Европейската комисия обсъжда в момента кои стойности ще бъдат валидни за бъдещия зелен сертификат.

"Аз лично смятам, че трябва да има някакъв буфер, който да означава известна несигурност и над него всички хора да могат да влязат в този зелен сертификат", допълни тя.

Според проф. Угринова обаче няма вариант да бъде приета една конкретна методика за изследване, защото това би означавало нелоялна конкуренция. Затова и според нея, медицинското лице, което ще попълва електронния зелен сертификат, ще бъде запознато с решеното от Еврокомисията и ще вписва само факта, че лицето има достатъчно антитела без конкретни цифри.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХЕРОТО

    54 5 Отговор
    на май кя ти у рунтавия гь0т кунчев

    Коментиран от #27

  • 2 Майна

    98 4 Отговор
    ХОРА, ТРЯБВА ДА ГИ СВАЛИМ!ВЕЧЕ БУКВАЛНО Е ВЪПРОС ЗА ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ НА НАЦИЯТА НИ

    Коментиран от #29

  • 3 асдасд

    49 1 Отговор
    Готова друг път...
    Чудно ми е - кое точно в системата им ще "се счупи", та ще се наложи да се ходи на място да се вземат на хартия :)
  • 4 истина е

    54 3 Отговор
    България е инвалида на ЕС.на 95%!!!!

    Коментиран от #38

  • 5 отвратен

    52 3 Отговор
    Ама тези царули от ЕС. защо се правят на гламави ,че всичко при нас е ОК. ,а виждат глад мизерия ,корпция и крадливо управление !!

    Коментиран от #62

  • 6 Обрулена държава

    39 3 Отговор
    Като някакви просяци сме и чакаме за милостиня и подаяния от ЕС жалки сме
  • 7 Перо

    40 0 Отговор
    Толупът ще определи критериите и фирмите,които ще издават документа,преди изборите,защото са нужни още корпоративни гласове.
  • 8 Хакерче да

    22 1 Отговор
    Се наричам първа радост е за мен - давате 20 лева и оправям работата и внимание ймам списък с имената на Куките и егенетатата ин и за тях татифата е 200000 лева иначе да Одят да ги дупчат с миша отрова

    Коментиран от #11

  • 9 Лудост

    41 1 Отговор
    Какви паспорти, то няма ваксини...

    Коментиран от #12, #23, #60

  • 10 Ххх

    43 1 Отговор
    Само липсваше... Както едно време слагането на звезди на дрехите....

    Коментиран от #24

  • 11 Малка Редакция

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "Хакерче да":

    ЧЕ като пия 2 бири и бъркам буквите - Се наричам първа радост е за мен - давате 20 лева и оправям работата и внимание имам списък с имената на Куките и егенетатата и за тях татифата е 200000 лева иначе да Одят да ги дупчат с миша отрова
  • 12 Лост

    27 1 Отговор

    До коментар #9 от "Лудост":

    Ама има зелени, коридори, зелен хайвер и зелена морава.
  • 13 така ли

    31 1 Отговор
    А българите готови ли сме за тия зелени сертификати или има вероятност да ви ги върнем да си слагате на едно място?
  • 14 asd

    25 3 Отговор
    Хахахахахахахахахахахаха

    Ганчовците нямат ваксини...а Индия дарява първите 500 000 дози на Шри Ланка.
    Още 500 000 на карибски държави, 1 млн дози на Непал, 2млн. на Бангладеш...на Малдивите...Бутан.

    Ама нищо де...правете си "дигитални зелени сертификати" ...бъгави.
  • 15 El az

    3 15 Отговор
    Всичко става постепенно ще се напаснат нещата с времето
  • 16 Гост

    10 0 Отговор
    Хахаххахахахахахахахха!
  • 17 Тя българия

    20 1 Отговор
    Не е готова да ваксинират, как тогава е готова да издава сертификати за ваксинация?

    Коментиран от #42, #43

  • 18 Ще се ваксаме

    15 2 Отговор
    Със дигиталната ваксина благодарение на Боко и Гроб
  • 19 То скоро почваме

    19 2 Отговор
    И със дигитален секс, дигитална храна щот пари нема ,дигитална почивка на море щот пак пари нема, дигитален обяд в ресторант .Докога бе ИдиотиМръсни?
  • 20 аз незнам

    29 3 Отговор
    вече да се смея ли да плача ли имам чувството че вече живея в някаква друга реалност и в друго измерение че тия неща не могат да се случват наистина това вече е ненормално. Само чакам и се моля комунистите да се върнат на власт да излеземе от ЕС и да разстрелят всички национални предатели.

    Коментиран от #66

  • 21 ГЕРБ паспорти ООД

    23 1 Отговор
    На ГЕРБ им дай паспорти да вадят ...сградни, еко за коли, здравни, зелени за аборигени и т.н. От паспортите яко кинти се правят, а и електората от маалата заработва с ментета, схемата Боко капацитета !

    Коментиран от #30

  • 22 Антон

    23 2 Отговор
    Нали знаете къде да си набиете тези сертификати, имаме си и море и планина. Нямам зор да се ваксинирам

    Коментиран от #44

  • 23 KKK

    17 1 Отговор

    До коментар #9 от "Лудост":

    Не вярвам и една дума на тези продажни управляващи. Утре ще кажат, Имаме ваксини, и за пари ще бият на обикновените хора най-голямата отрова от тези експериментални боклуци. А по продажните медии няма да чуете, че хората почиват от това, а ще ги пишат и тях Ковид жертви.
  • 24 Нищо не липсва!

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ххх":

    Почакай малки де, и това ще дойде!
  • 25 ККК

    21 2 Отговор
    Дискриминацията ще започне скоро съвсем официално. И не се заблуждавайте, ИСКАТ ДА СЕ ВАКСИНИРАТЕ, и не защото мислят за вашето здраве. Точно обратното е. Не е конспирация, сбъдва се пред очите ви.

    Коментиран от #31

  • 26 Стс

    16 2 Отговор
    А да сте чували за т-клетъчен имунитет?
  • 27 Отврат

    20 0 Отговор

    До коментар #1 от "ХЕРОТО":

    Ще Издава - Таратанци, всеки такъв документ е незаконен. уронващ достойнството и нарушаващ човешките права. Нима заразните и инфекциозните болести започват и свършват с Ковид-а, защо за тази болест ще има сертификат, а за другите не, какво да правят хората, които по медицински противопоказания няма да могат да се вакцинират, с какво ще бъде полезно, че към момента на теста човека е негативен, а след това? Пълно малоумие, контрол, контрол, контрол, ограничаване на човешките права - уж в името на човеци, а на практика в тяхна вреда!
  • 28 хора слушайте

    18 1 Отговор
    събираме се пред министерския съвет и почваме да чупиме врати прозорци влизаме с взлом изкарваме няколко депутати на ГЕРБ на площада и яко бой и така всеки ден после и по адресите отиваме докато неизтрепаме и последната герберска гадина.Иначе няма отърване от тях.

    Коментиран от #35

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ddd

    10 0 Отговор

    До коментар #21 от "ГЕРБ паспорти ООД":

    И на газовите уредби - по 5-6 пъти...
  • 31 Вера

    10 2 Отговор

    До коментар #25 от "ККК":

    Човечеството се е преборило с Хитлеризма, ще се пребори и с Ковид-изма! Аванти пополу, аларис коса, бандера Роса, бандера Роса! ......

    Коментиран от #33

  • 32 Иван

    8 2 Отговор
    Ами аз не съм ваксиниран,не си спомням да съм карал тъпия ковид,но си направих количетвен тест за антитела и имам,не много,но очевидно съм се срещал с вируса.Въпроса сега е дали мога да получа тъпия документ.Или въпреки това ще трябва да се ваксинирам защото често пътувам в чужбина.

    Коментиран от #34, #51

  • 33 алиса

    7 2 Отговор

    До коментар #31 от "Вера":

    сега пък и Хитлер намеша той поне е искал Германия да има чиста раса и се е грижел за държавата си какво искаш от Хитлер не мога да разбера
  • 34 алиса

    7 0 Отговор

    До коментар #32 от "Иван":

    а и сега ни се фукаш че си се срещал с вируса ли ами и аз мога да кажа че си изкашлях дробовете и на три пъти щях да се задуша през нощта ето това се казва среща с вируса

    Коментиран от #41

  • 35 пфу

    1 8 Отговор

    До коментар #28 от "хора слушайте":

    И накрая си тръгваш ти със счупена кратуна.

    Коментиран от #37

  • 36 Среден пръст

    8 1 Отговор
    Заврете си ги отзат
  • 37 ами

    4 0 Отговор

    До коментар #35 от "пфу":

    айде ела да видиме кой ще си тръгне така
  • 38 Да не

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "истина е":

    се подценяваме- можем да издаваме бели , зелени и червени сертификати !
  • 39 Апи от Перник..

    10 0 Отговор
    Гербави чуми
  • 40 аз искам

    10 1 Отговор
    сертификат че съм се ваксинирала с ваксина докарана ми с микробус за кренвирши хахахаха такива сертификати издавате ли ?
  • 41 Иван

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "алиса":

    Не се фукам,наистина ме интересува това което съм написал.
  • 42 Ха ха

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "Тя българия":

    Боко издава и сертификат,че сме стъпили на Марс.Ако не вярваш питай Мутафчийски.
  • 43 Само питам

    7 1 Отговор

    До коментар #17 от "Тя българия":

    Кой си ти ? Защо пишеш България с малка буква,неразумни юроде?
  • 44 Ха ха

    6 0 Отговор

    До коментар #22 от "Антон":

    Къде имаме море? Мутрите си имат море.
  • 45 Аз, искам да знам, ВАКСИНИРАНИТЕ,

    6 0 Отговор
    някой изследва ли ги колко АНТИТЕЛА е изработила ИМУННАТА им СИСТЕМА след ваксинирането, защото по принцип нали за това се биеха някога “нормалните” ваксини???!!!, или това е МЕДИЦИНСКА ТАЙНА!!!
  • 46 Глупости

    5 0 Отговор
    Колко пъти да се казва, че известно време и след боледуването от ковид 19, и след ваксината антителата изчезват? За какво ни е тогава зелен паспорт? Просто трябва тест преди пътуване, за да докажем, че не сме болни. Макар че и тестовете не винаги са точни.
  • 47 Сертификати, зелени, Еко за колите, техн

    6 0 Отговор
    Паспорти на сгради,???? Побъркали са се от къде да крадът и дерат кожи от Народа!!! Тези за друго не мислят и не правят, само, се чудят каква кожодерска схема да измислят!!! На 4 04 2021год да бъдат Отсвирени тези хиени!!!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 София

    6 1 Отговор
    На края на статията пишете че стойността на антителата ще бъде определена от Европейската комисия. Само че не знаете че от Европейската комисия вече е взето решение, което гласи: ваксините не задължителни, зелен сертификат или ваксинационен паспорт се издава на пациента само за да следят и отбелязват ефектите от ваксината. Зеленият сертификат не гарантира здравето на притежателя му и не дава привилегии. Заблуждава ви че ще сте нещо повече от другите като ви регистрират , ще бъдете под наблюдение.... но не е за вашето добро.
  • 50 ТЕРОРИЗЪМ

    7 1 Отговор
    ТЕРОРИЗЪМ И ГЕНОЦИД НАД СОБСТВЕНОТО СИ НАСЕЛЕНИЕ...КАК НЕ ВИ Е СРАМ БЕ?
  • 51 Душа

    7 1 Отговор

    До коментар #32 от "Иван":

    Да не си посмял да падаш в капана за зелен хайвер... опс сертификат му казват сега. За ваксините на практика няма гаранция, защото в документацията на една от фармацевтичните компании пише , че за да се открият и регистрират обичайните странични ефекти , трябва да минат две години. Това означава че в близките две години ще искат ни боцкат , регистрират и следят само заради " леките странични ефекти" а има и смъртни случаи дни след боцкането. Траен имунитет към вируси, които са в постоянна мутация не може да съществува а трябва само здраве и спокойствие. Фактът че имаш някакви антитела показва че си здрав.

    Коментиран от #56

  • 52 Хаджи Генчо

    4 2 Отговор
    Всички в матрицата!
  • 53 Фаро

    9 1 Отговор
    Тез отрепки се престарават в лизането и наистина сме обречени ако не ги изметем и пратим в затвора
  • 54 хахахаха

    0 10 Отговор
    Президентът на Танзания Джон Магуфули е починал. Държавният глава на африканската държава е бил болен от COVID-19, съобщава "Ройтерс".

    Пътеводната светлина на бантускотовете-антиваксъри какво бил свършил... Как е тиквопитеци? Пак да си изберете Тиквоний , че сте си лика и прилика с него!
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Елвис

    9 5 Отговор

    До коментар #51 от "Душа":

    Хубаво е, че има останали здравомислещи и загрижени хора дори в нашите среди! На мен вече ми писна да изнасям цели лекции относно така наречените ваксини, така наречените мерки, така нареченото вирусче със СМЪРТМОСТ ПОД 1%, КОЕТО ЗА ЕДНА ГОДИНА МР ИЗОЛИРАХА (чудя се защо ли) и как ПАНДЕМИЯ НЯМА И НЕ Е ИМАЛО - всичко е корупция и ПЛАН на Големия брат или на световния елит или който както нарича тези мизантропи. Въпроси хиляди, които в крайна сметка оставят без научно и логично обяснение, а в крайна сметка водят до един единствен отговор. Аз се бия по главата как една година стрижат света, България в частност, а овцехората още спят и позеоляват това. Вярвам, че достатъчно хора се събудиха вече и целия този цирк с ПЛАН-демията беше един голям автогол за Големия брат. Сега и за педофилия мога да си говоря открито, и за сатанизъм, и за конспиративни "теории", а вече будните хора наистина ще се замислят най-малкото, щом им представя доказателствата и фактите. Защото заговор има от край време, срещу човечеството, но това не опира до теории, а до ФАКТИ (не рекламирам сайта, хаха). Хората, които досега са спали, малко по малко се събуждат отноано тези факти и че нищо не е това, ковто изглежда на пръв поглед. Продължавайте в същия дух, елити, глобалфашисти, демонократи, соросоиди, масмедии и пропагандисти!

    Коментиран от #57

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 стефан

    7 1 Отговор
    Ваксиниран с "АстраЗенека" 47-годишен мъж от Благоевград е починал
    публикувано на 17.03.21 в 11:35 | обновено на 17.03.21 в 12:24
    Ваксинирайте се!
  • 60 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Лудост":

    Споко , то оная приказка за магарето и каруцата е нашенска. Каруцата отпред, осела отзад. " Следващата седмица" .....дежурния им лаф, а ако не си чул , през Април чакаме ваксина и на Джонсън,еднократна.Само не уточниха коя година и за кого ще е.
  • 61 6834

    2 1 Отговор
    Най-после! Ако се напънем малко можем да спечелим поне едно първо място в ЕС - за най-кратко време всички ваксинирани със зелен паспорт. То не за друго, а защото ваксинираните са най-малко, следователно най-малко паспорти ще се наложи да се издадат. Дерзай бюрократе, да ама не!
  • 62 7565

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "отвратен":

    Те изобщо не се интерисуват от хората в България. На тях им трябва територията на България.
  • 63 4452

    4 0 Отговор
    Някой да продава дигитални зелени паспорти?
  • 64 ха ха ха

    3 0 Отговор
    Ваксания пашапорт на Били ГЕЙ се превърна в зелен сертификат 🤣🤣🤣 препоръчвам му да си го натика отзади 😁
  • 65 Васил

    0 0 Отговор
    Голям праз няма що бият ти някаква скапана ваксина със съмнително действие като Астра Зенека и после ти дават сертификат
  • 66 Озадачен

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "аз незнам":

    Е, нали искахте ДЕМОНкрация, защо ривете сега?!!

    Къде си Тошо, на кого ни остави?..
  • 67 22222

    1 0 Отговор
    КУНЧЕВ, АМА ТИ ЖИВ ЛИ СИ КЪМ ДНЕШНА ДАТА?! СИГУРНО ЩЕ СИ КАТО ЖИВ, КОГАТО....СЕ ВИДИ РЕЗУЛТАТА ОТ ВАКСИНИРАНЕТО ТИ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове