Last news in Fakti

24 Януари, 2013 12:07 2 278 5

Двама уволнени в НСО, шестима наказани

  • нсо-
  • коджейков-
  • атентат
Двама уволнени в НСО, шестима наказани - 1

Двама са дисциплинарно  уволнените от НСО заради случая с опита за атентат срещу лидера на ДПС Ахмед Доган по време на Осмата конференция на ДПС миналата събота.

Вътрешната проверка в НСО приключи ще бъдат уволнени началника на екипа на охраната, както и началника на  авангарда, съобщи на пресконференция бригаден генерал Тодор Коджейков. Той не пожела да съобщи имената на двамата. Охранителите на Ахмед Доган – останалите шестима, ще бъдат наказани. Шестимата ще бъдат свалени от охраната на Доган и там ще има промени, предвижда Коджейков.

Освободен беше полковник Георги Райков - началник на авангарда, който отговаряше за цялостната сигурност по време на събитието в НДК, съобщи bTV  още преди събитието, тъй като от телевизията са провели разговор с Райков, който е потвърдил, че вече е уволнен, но ще се допита до адвоката си дали да говори.  По време на пресконференцията стана ясно, че и двамата уволнени са с дългогодишен трудов стаж в НСО.

НСО се разделя с ръководни кадри, обвързани с конкретното събитие. Хората на високите етажи в йерархията на държавните служби слизат от тях доста по-трудно.

По този повод Коджейков коментира: „На направения самоанализ и самопреценката по отношение на извършената работа, на превенцията преди мероприятието, не считам, че трябва да си подам оставката. Преценката на място е лично на началника на екипа, заедно с началника на авангарда, те си комуникират, тяхната работа е да имат добро взаимодействие”.

Според Коджейков броят на охранителите е бил достатъчен, но са били разположени в залата по неправилен начин, призна шефът на НСО. Той се обоснова с това, че не са били защитени подстъпите към Доган.

Коджейков заяви, че след инцидента служителите са действали адекватно. Като в отговор на въпрос той заяви, че един от охранителите при извеждането е прегърнал нападателя Октай Енимехмедов, тъй като агресията е била много голяма.

Коджейков още веднъж подчерта, че те не са имали ангажимент към охраната на конференцията и за това е бил отговорен охранителната фирма „Крон”, т.е. НСО не е имало ангажимент към проверяване на багажите и делегатите и гостите на конференцията.

Стрелбата по нападател е по преценка на служителите на НСО на място, но Октай Енимехмедов не е трябвало да бъде допуснат да достигне до Ахмед Доган, заяви шефът на НСО.

Бригаден генерал Коджейков съобщи, че в НСО се предприемат мерки за оптимизиране работата на службата. НСО ще поиска и законодателни промени. Ще бъде поискано и служителите на службата да разполагат с белезници. В НСО се прави психологическа лаборатория. По закон служителите нямат право да носят и електрошокови палки.  Повече подробности за мерките и лабораторията Коджейков не посочи от съображения за сигурност.

Уволненият Райков заяви пред bTV, че не са взети достатъчно мерки по охраната на конференцията. Според него отговорни за това са от ръководството на НСО. Той каза категорично, че НСО е отказало проверката на делегатите."Това, че бяха допуснати от страна на ръководството недостатъчно мерки, които предварително бяха изисквани от мен. Аз изисквах пълни мерки, пълен чекинг, който беше направен впоследствие. Преди това ми беше отказано", каза той. Мерките полк. Райков е изискал два дни преди конференцията на ДПС. Знаеше се, че г-н Доган ще сдава поста си, имаше 1500 делегати в залата, но такъв отказ ми беше направен, подчерта Райков и обясни, че в момента съжалява, че е изискал тези мерки по устен път, а не писмено, защото такава била практиката в службата. " Но все пак Райков е уверен, че ще има доблестни свидетели на този разговор, които ще проговорят.

По-рано Атанас Атанасовбивш шеф на НРС заяви в парламента миналия ден е проведена среща между Бойко Борисов, Тодор Коджейков и Ахмед Доган, на която е договорено - Доган да не предявява публични претенции към охраната от НСО. 
„Тази информация е изключително тежък скандал. Това означава, че в България няма процедури, по които се определя - кой е виновен, кой е невинен, събират се някакви хора, които решават как да свалят общественото наказание”, заяви Атанасов.
„Някъде задкулисно се събират Бойко Борисов, Ахмед Доган и Коджейков и решават да замажат случая”, каза той.
„На цялото българско общество, на професионалистите и непрофесионалистите, стана ясно, че това беше тежък провал на личната охрана на Ахмед Доган, защото, ако нападателят боравеше с огнестрелно оръжие, той щеше да застреля жертвата”, каза Атанасов.
Според него цялото ръководство на НСО трябва да си отиде, защото има тежък провал.
„По същия начин са организирани охраните на президента, премиера и всички, които се охраняват. Това означава, че утре и те могат да станат обект на покушение с краен резултат убийство. Това говори за начина, по който са обучени личните охрани”, заяви Атанасов.
„Сега се гледат законите за службите. Нали президентът ги управлява, какъв е Бойко Борисов. Това е типичен подход на силовите групировки някой да посредничи за решаване на този проблем”, коментира той.

По повод на това изказване премиерът Бойко Борисов заяви по-късно днес, че Атанасов е пуснал фабриката с лъжите, тъй като подобна среща не се е състояла.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечо Пух

    0 0 Отговор
    И за това вървят милиони евра? С какво са различни политиците, че да имат нещо повече от обикновените хора? НСО трябва да се разтури.
  • 2 woody

    0 0 Отговор
    Този бригаден генерал трябва незабавно да се изпрати на бригада...Да сее картофи....Ма не се знае дали и за това става....
  • 3 Бай хой

    0 0 Отговор
    Така се получава когато министрите и началниците нямат достойнство да си понесат заслуженото.Управляват ни най наглите същества във вселената.
  • 4 аоо

    0 0 Отговор
    М....ЛИТЕ ИЗИГРАХА ПРЕДИЗБОРНА ПИЕСА ЗА КОНСОЛИДИРАНЕ НА КРАДЛИВАТА СИ БАНДА – т.е. ПАРТИЯ… (ТО БАНДА И ПАРТИЯ ВЕЧЕ Е ЕДНО И СЪЩО)
    МНОГО ПАРАЗИТИ СЕ НАВЪДИХА НА ТAЗИ ДРЕВНА ТЕРИТОРИЯ – КОИ ОТ КОИ ПО-КРАДЛИВИ И КОИ ОТ КОИ ПО-НАГЛИ И ЛИЦЕМЕРИ…
  • 5 GOGO

    0 0 Отговор
    Пропуснали са да уволнят и две чистачки!!
    Но, ББ като свърши с 39-та страница от Винету, ще разпореди и те да бъдат уволнени!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове