Last news in Fakti

17 Май, 2021 12:30 4 256 130

Горан Благоев: Не може армия, дошла като агресор, да има паметник

  • горан благоев-
  • паметник на съветската армия

Комунистическата партия събираше пари, както за "летящата чиния“, припомни Благоев

Горан Благоев: Не може армия, дошла като агресор, да има паметник - 1
Снимка: БГНЕС

Крайно време е всички партии да заявят своето мнение за мемориала на окупационната съветска армия. 30 години се борим с демонтаж, а не с взривяване на подобни паметници. Това заяви журналистът Горан Благоев пред бТВ по повод инициативата за премахване на паметника на българо-съветската армия.

Припомняме, че инициативна група за демонтиране на паметника призова институциите да се произнесат за бъдещето на монумента, а общински съветници на "Демократична България" са внесли доклад, с който общинският съвет да задължи Йорданка Фандъкова да поиска от държавата преместване на монумента извън центъра на София.

"От април 93-та година Столичния общински съвет има разрешение за демонтаж, а правителството на Беров го спира", обясни още той.

"Не може армия, която идва като агресор, да има паметник, на който пише "освободителка“. Този паметник е българско дело. Комунистическата партия събираше пари, както за "летящата чиния“. Радев преди да се изказва от едната част от българите, трябваше да пита какво мисли и другата част. Всичко това трябва да се реши днес от изпълнителната власт“, каза още Горан Благоев.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дельо Хайдутин

    158 22 Отговор
    Питам кой пусна турски войски в България!?

    Коментиран от #58, #75, #77

  • 2 горане

    22 115 Отговор
    Престанете да се концентирате върху моча и насочете вниманието си към изпълнение на закона за забрана на комунистическите символи! Братска могила в Борисовата градина е много по-вредно дори! Спрете да делите комунистите на съветски и български!
  • 3 коко

    127 13 Отговор
    тоя след като оправи отношенията ни с македонската църква, реши да оправя и паметниците. п.с. и аз не харесвам тоя паметник, но такива натегачи като тоя па ич не харесвам.
  • 4 ТаУмВзе

    119 7 Отговор
    Облизващия гуменки да си Трае!
  • 5 Горане

    157 13 Отговор
    на кой свят си бе момче? ТРЯБВА ДА СЕ ДЕМОНТИРА БАЙ ГАНЬО БОРИСОВ И НЕГОВАТА ЗЛА ДРУЖИНКА! Пука ми за паметника , той не краде евро фондове и не прави корупционни схеми. Да си веят пушките статуите , Гешев и Борисов на дневен ред.
  • 6 Българин

    180 9 Отговор
    питам за паметника на англичаните бомбардирали София кога ще го съборим

    Коментиран от #13

  • 7 Цветан

    18 96 Отговор
    Да се маха чинията на Бузлуджа !

    Коментиран от #60

  • 8 грешен подход

    19 105 Отговор
    Горане, и като го махнем ще спрем ли? Защо не започнахме от сърцето на българския тумор - монументът Братскса могила в "бившия" Парк на свободата? Нека да заявим, че болшевишката култура е зло, какво си се захванал само с червената армия, все едно българските комунисти са нещо различно???
  • 9 Психолог

    103 7 Отговор
    Иди се провери - ти си психясъл и не си със всичкия ...
  • 10 нннн

    74 6 Отговор
    Този казал-оня казал. ЕЖК... Референдуми за спорните въпроси! Глас народен - глас Божий!
  • 11 sorosoid

    51 13 Отговор
    Искаме паметник на диктатора от Банкя !
  • 12 доц. недин

    16 93 Отговор
    Да , така е Горане , АБСОЛЮТНАТА ИСТИНА , но няма кой да те чуе ! Умствената слепота е по-лоша от телесната , имат уши , но не чуват , имат очи , а не виждат !
  • 13 лъжеш

    21 78 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Aнгличаните бомбардирали София са били подкрепяни от комунистите! Каква е разликата между тероризма на шумкарите и на англичаните??? И едните и другите използват бомби, с цел смяна на властта. Те ги пускат от въздуха, вие ги залагате на земята.

    Факт е, документирано е, че шумкарите от отряд Чавдар са наблюдавали бомбандировките от връх Мургаш и са ръкопляскали!!!!!

    Коментиран от #67, #106, #126

  • 14 Софиянец

    13 50 Отговор
    С моча трябва да се започне и ако не се премахне ще си го метат мандраджиите и мутрафонова.

    Коментиран от #17

  • 15 ти пък

    76 6 Отговор
    нали беше много религиозен, пък то "анализатор" се пръкна от тебе. За да те изгони Кошлуков /точно Кошлуков/, смятай що за мекере си бил.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 запомни

    10 44 Отговор

    До коментар #14 от "Софиянец":

    След Моча е Братската могила!!!!!
  • 18 sis

    51 4 Отговор
    Бе я бегай бе!
  • 19 Румен

    65 5 Отговор
    Айде малоумници бутайте всичко, оти ви мързи да строите. Само на клавишите соите и чук чук. Мутиката и на село. И кат хвърлите топа че ви дигнеме и на вас паметник, а после другото покуление че го бутне
  • 20 каскети

    28 14 Отговор

    До коментар #16 от "Терорашка":

    Хайде на смесвай Царска Русия и СССР (сегашна Русия). Това са две различни култури.

    Коментиран от #29

  • 21 Горан е нарцис

    46 2 Отговор
    А нарцисите са като нацистите - най красивите,най-умните и пр.бля бля..Пази Боже от балкански "аристократи" на духа и вярата..
  • 22 az #Победа76

    80 9 Отговор
    Благоев, аргументите ти издишат! Червената армия спасява света от кафявата чума, факт който платени мекерета се опитват да отричат. В този смисъл е освободителка. Нюрнберг осъди фашизма и хитлеризма като световно зло! Отделно, разбира се, че ще пише освободителка, т.к. Царство България е съюзник на Третия Райх и именно Червената армия слага край на този съюз на българската държава с най-мракобесното зло в световната история! А ти и платени агенти като тебе ще поискате утре да бъде взривен и паметника на Шипка, нали???
  • 23 Българина

    75 7 Отговор
    Въпросната армия е дошла щото сме били на страната на германия, и за разлика от ЦИЕ тук руски бази нямаше! Въпросната армия е дошла 1878 и си е тръгнала пак без бази и присъствие, като те е оставила да се оправяш като самостоятелна държава, което не се случва вече 150 г заради недалновидни залюхани соросоиди като тебе!
  • 24 Притча

    66 5 Отговор
    Когато положението на управляващите стане непечено те започват с фейк предложения. Спомнете си спора за герба: С колко лъва, с корона или без. Че и сега : всичката Мара втасала и от всякъде цъфтим и вържем, че опряхме до паметниците. Горане, голям измекяр излезе!

    Коментиран от #81

  • 25 Тоя пък

    59 6 Отговор
    Че то без червената армия да запази целостта на България наистина щеше да има окупация, нали натам отива червената армия като влиза към Бургас и Ямбол да пази, че отвъд границата вече чакат, а и освен окупация щеше да има и компенсация за други наши съседи, та тоя безбожник ще ни чете тук история като дявола Евангелието

    Коментиран от #84

  • 26 Уйке

    50 6 Отговор
    Моля близачите да не отклоняват вниманието от основното,а именно демонтажа на ГЕРБ и Борисов щината!Това е по-важно от някакви паметници!!!
  • 27 Благоев прекалявате,

    44 5 Отговор
    оставиха ни икономика, която нашите новобогаташи още грабят. Елате да погладувате в развития буржоазен свят десет месеца, преди да се изказвате така.
  • 28 1618

    54 7 Отговор
    Този човек определено не е наред!Псевдопатриотите като Каракачанов скараха в мирно време България с Македония и Русия, а този нахален без съвест и морал тръгнал да говори по медиите за паметниците, които са историческата памет на България! Всички военолюбци и псевдопатриоти като Горан Благоев ще си получат заслуженото! Това са хора,които открито чрез националистични идеи проповядват насилие!
  • 29 3759

    11 26 Отговор

    До коментар #20 от "каскети":

    Царска Русия е далеч по брутална и агресивна към българщината. Само един от многото примери- междесъюзническата война, войната с Румъния, радостта на Русия.
  • 30 Еееее

    46 4 Отговор
    Каква и коя е тая шушумига, та ни я навирате непрекъснато в лицето, бе. Много важно какво казал некакъф горан. Като има да казва нещо да оди у гората, там слушатели на глупости колкото щеш и само слушат.
  • 31 9449

    45 5 Отговор
    На теб ти окупиран мозъка от АГРЕСИЯ. Какви партии бе ще решават вместо хората. Агресор е Хитлер, а сега САЩ са най-ГОЛЕМИЯТ АГРЕСОР. премахнете и коня срещу парламента и той е Руски паметник.
    Не се взимайте на сериозно ИЗБОРИТЕ СА ЮЛИ. ИМА ПО ВАЖНИ НЕЩА ОТ ПАМЕТНИЦИТЕ.
  • 32 хахаха

    51 7 Отговор
    "армия, дошла като агресор"?! тоз пишман-журналист да не би да е забравил, че Царство България е било на страната на Хитлеристка Германия? Да, не е имало наши войски на източния фронт, но сме снабдявали германците с какво ли не - от жито до кожи за кожусите им...така че...
    и друго - на паметника пише, че Червената армия е осбодителка. Разбира се, че е. Освободи Европа от хитлеро-нацизма, това малко ли е?
  • 33 веждю радишев

    39 5 Отговор
    горанчооо,горанчо.... фащай гората синко ,туй сред хората не е за теб ,пустиняк си от тъпите
  • 34 Не понял

    41 3 Отговор
    Горанеее,,да те лупа всеки де те хване
  • 35 Попадията

    40 4 Отговор
    Горан да хваща гората, не паметника на СА пречи, на целият свят пречи държавата САЩ...
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 аманОтИнтересни

    41 4 Отговор
    Абе умнико , на територията имало ли е нацистки войски , в ход била ли е война мужду нацистка Германия и СССР .Е как го оценяваш това като пряка агресия срещу България не ми е ясно , още повече , че тя е била участник в нацистката коалиция. Леко се е разминало , ако ме питаш , измъкнали сме се сухи от дъжда. Колкото до последващото поделяне на Света на сфери на влияние , то е извършено и с участието на сегашните ни ''партньори , тогава водили се победители във войната и по известни сведения съвсем не мислили доброто ни.
  • 38 8562

    26 2 Отговор
    В Москва на ЧЕРВЕНИЯ ПЛОЩАД ИМА АЛЕКСАНДРОВСКИЙ САД,носи името на Руския ЦАР Александър Освободител.Сами си вадете изводите.
  • 39 JEB

    7 28 Отговор
    коя държава сме ??
    -БЪлгария
    какъв е тоя паметник ??
    -руски
    имало ли е битки на наша територия ??
    -не
    взривявай значи
    мулиовците от БСП и другите партии да не се укриват а да казват те български партии ли са или руски
  • 40 аз съм Веска

    24 4 Отговор
    ПРЕЦАКАЛ СИ СЕ .
    СЪВЕТСКАТА АРМИЯ НЯМАШЕ ПРИСЪСТВИЕ В БЪЛГАРИЯ . ИДВАХА ТУРИСТИ НА ТАЛАЗИ .
    А СТОКАТА ПРОИЗВЕДЕНА НА НАША ТЕРИТОРИЯ ОТ НЕКАДЪРНИ УПРАВЛЯВАЩИ, НАМИРАШЕ ПАЗАР ТАМ.
    КЪДЕ ВИДЯ ОКУПАЦИОННИ ВОЙСКИ .
    ВРЕМЕ Е ДА ТЕ ИЗХВЪРЛЯТ , И ОТ НОВИЯТ ТИ ТВ ДОМ.
    МАНИПУЛИРАШ ПО ПРОСТАШКИ НАЧИН , И ЗАОБИКАЛЯШ ОЧЕВАДНАТА ИСТИНА , ЧЕ ОКУПАТОРИТЕ БЯХА БКП.
    ЩО НЕ СИ ОТВОРИШ УСТАТА , ЧЕ ОКУПАЦИЯТА БЕШЕ КОМУНИСТИЧЕСКА.
    СЛЕД ВРЕМЕ НЯКОЙ МОЖЕ ДА СИ ИЗМИСЛИ , ЧЕ СМЕ ОКУПИРАНИ И ОТ ЕС .
    КЪДЕ ВИЖДАТЕ ОКУПАТОРИ .
    НАВСЯКЪДЕ ОКУПАТОРИТЕ СИ ИМАТ ПРЕДСТАВИТЕЛИ , ЗА ДА СЕ НАСТАНЯТ НА ВИСОКИ ПОСТОВЕ , КОИТО НЕ БИХА ЗАЕЛИ ПРИ ЕДНА СВОБОДНА КОНКУРЕНЦИЯ , ЗАРАДИ НЕКАДЪРНОСТ И ДРУГИ СЪОТВЕТНИ ЗА ЦЕЛТА ЛИПСИ .
    ОКУПАТОРИТЕ ЗАВЗЕМАТ ВСИЧКИ ПРОСТРАНСТВА , КЪДЕТО МЪЖЕТЕ ОТСЪСТВАТ .ЕЙ , БГ МЪЖЕ , КЪДЕ СТЕ .
  • 41 мародер

    35 2 Отговор
    Аз искам да се блъсне паметникът на американските летци бомбардирали Българските градове!

    Коментиран от #88

  • 42 Гост

    33 2 Отговор
    Тая п о д л о г а да мълчи.
  • 43 Горане

    37 4 Отговор
    Гледай проблемите на черните подрасници.Там по те бива.От чие име говориш? На целия български народ? Събрали сте се,една шепа платени безродници,и говорите от първа инстанция. Защо не попиташ и предложиш на Германския Бундесетаг,да бутнат всичко в " Трептов парк", където Мемориала се разпростира на стотици декари,и всичко свети от подръжка? Ако Народния съд е подсигурил СПА центрове за такъв" елит" от твоята кръвна група, изобщо не ги обвинявам.Готовите да сринете държавата,за интереса на онези,който ви плащат със зеленчуци.И през царско е бъкало от такива вредни п..лх ове като теб.Навсякъде от тогавашния Кабинет,през НС,до прост селски кмет и чифликчия.Ръкопляскания ,адмирации в НС( има запис в тубата) когато се подписва включването ни в оста- Рим, Берлин,Токио.Мислеха си,че са Недосегаеми. По осле ред сълзи,ред сополи,когато Съюзниците- забележи Съюзническата комисия ИЗИСКВА спешно създаване на извънреден Трибунал( народен съд). Та дай го по лежерно. Че нали се сещаш,палачинката има винаги две страни.
  • 44 big

    34 3 Отговор
    Добре, разбирам неговите русофобски разбирания, но не трябва ли да бъде повече коректен към историческата истина? Какво имам предвид: има паметник на загиналите американски летци бомбардирали и убивали софиянци, те не са ли агресори? Има паметници на загинали турци по време на възродителния процес, но къде са паметниците на загиналите българи от техните терористични актове? Колко българи са загинали от агресията на Червената армия и колко от американо-английската? Колко разрушения е имало при едната и колко по другата? Нима този човек не е чувал за Техеран и Ялта, когато Чърчил, Рузвелт и Сталин разделиха Европа? Жалко, че има такива "журналисти", които пренебрегват истината!

    Коментиран от #50

  • 45 Другия с коня

    5 24 Отговор
    Не го събаряйте и демонтирайте.Официално го преименувайте на" Паметник на Комунистическия Окупатор" и от вход за разглеждане от любопитни туристи ще си избием парите от Окупацията.....
  • 46 ДУ ПЕ ДАВ ЦИ

    19 4 Отговор
    ДО НЕГО ТРЯБВА ДА СЕ ПОСТРОИ ПОМЕТНИК НА ТУРСКИТЕ ОСВОБОДИТЕЛИ!
  • 47 димби

    26 3 Отговор
    ако я няма ше руската армия ,баща ти нямаше как да направи такъв кретен

    Коментиран от #89

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 big

    22 4 Отговор
    Има и друго, България беше съюзник на Германия, така че сме били врагове на СССР. Вярно, не сме изпращали войници на Източния фронт, но сме им помагали в Гърция и Македония, също снабдявали с провизии от всякакво естество. Поради тази причина София беше бомбардирана!

    Коментиран от #92

  • 50 гост

    21 2 Отговор

    До коментар #44 от "big":

    За чуването - чувал е , АМА МУ ПЛАЩАТ ДА ГОВОРИ ДРУГО! На тези хора им се вика отметник, адепт/лат./, ренегат /англ./ дьонме /тур./
  • 51 JEB

    3 23 Отговор

    До коментар #48 от "гост":

    аве я марш в русия всичките..строите там каквото искате
    болшевизъм социализъм..разликата между вас и нацистите я няма..просто едните победиха
    само внимавайте много да не лаете по руските форуми че там съдят вече ефективно като в доброто старо време
    тия паметници мнозинството до 10 години няма да ги има помнете ми думата

    Коментиран от #59, #62

  • 52 Alien Vs. Predator

    7 2 Отговор
    По скоро в Македония ще си махнат "паметниците" от центъра на Скопие.
    А чинията от Бузлуджа, ще я махнат, когато и ремонтират двигателите.
  • 53 ДУ ПЕ ДАВ ЦИ

    3 14 Отговор
    ВСИЧКИ УЛИЦИ И МЕСТНОСТИ СА С ТУРСКИ И РУСКИ ИМЕНА? ДА СЕ ПОМНИ КОЙ НИ Е ПОРОБВАЛ. А ПАМЕТНИЦИТЕ - ПАРТИЗАНСКИ, РУСКИ И СЪВЕТСКИ? ЩО ДА НЯМА И НА ХИТЛЕР? ТУК ТАМ И НА МАКЕДОНСКИТЕ БРАТЯ КИРИЛ И МЕТОДИ И БРАТ МУ!
  • 54 Behemoth

    10 4 Отговор
    Православен руски за Горан!
  • 55 3.14К

    26 4 Отговор
    Тази категория Горан, Сотиров, Инджев, Ал. Йо и останалите от сорта, не могат да изкарат и един лев, ако не им плащат за плюване и изопачаване на историята. Те друга тема нямат, което си е медицински проблем. Като толкова искат да се направи референдум и каквото се реши, това да бъде.
  • 56 благой сорос горанов

    15 3 Отговор
    На освободеното място, дай бг ще построи паметници на : незнайния джендър (според броя на половете), сорос, костов, барак обезяна с мъжът му и малко паметниче на женерале АтанасоF в естествен ръст!
  • 57 УЕУИ

    25 4 Отговор
    Съветската армия не е била агресор Горанчо нито в България нито в Европа. Ако не беше тази армия нямаше да я има Европа в този си вид, а България може би щеше да е разпарчосана. Чети историята.

    Коментиран от #93

  • 58 вероятно

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "Дельо Хайдутин":

    Баба ти.
  • 59 Колибар

    6 1 Отговор

    До коментар #51 от "JEB":

    До десет годин я камилата я камиларо ма и ти ке го отнесеш...
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Паметникът

    22 4 Отговор
    на съветската армия в западен Берлин, зад Бранденбургската врата, никой германец не би допуснал да бъде премахнат. Това е история. Какво пречи историята, Ами млади, красиви руснаци са ни спасили от голямото зло.

    Коментиран от #71, #94

  • 62 Айде, бе

    14 2 Отговор

    До коментар #51 от "JEB":

    Ти пак ли се правиш на пророк тук:)), а и евреите 9 май официален празник в Израел, защото знаят кой ги спаси, целостта на България също е спасена от червената армия, а за пророкува нето ти, не се напъва по големи пророци от теб са казали за бъдещето на Русия и ролята и за човечеството и не само нашата Ванга ами и американската Едгар Кейси, остави ами и познават за разлика от пишмани като теб:))
  • 63 Доротея

    5 7 Отговор
    В Македония разсъждават по същия начин и Миленко грабна чукот и оди да троши плочата на Каймакчалан! За бугарския фашички окупатор няма нужда да споменавате - рязал глави на 17 годишни македонки, точно както и на територията на България.
  • 64 Въпрос

    14 3 Отговор
    Коя нормална държава бута паметници от минали епохи? Аман от продажни ненормалници.
  • 65 333666

    17 3 Отговор
    Ако агресора не беше влязъл в България , сега границата ни с Гърция щеше да е до Пловдив , по поречието на река Марица . Бургас и цяла Странджа в Турция , Пиринска Македония в СФРЮ . Благодаря , предпочитам да съм живял в комунистическа система от колкото в Гърция , Турция или СФРЮ и вече да съм забравил корените си !
  • 66 Павел пенев

    19 3 Отговор
    Много си прост с това духовно образование. Какъв агресор е СССР,обявил война на монархо фашистка България и стъпил на наша земя за да изхвърли немските съюзни на България страни. Освен това нали преди 4 години вие пишман демократите направихте паметник на американците бомбардирали София и убили над 3500 цивилни граждани,мухльо.
  • 67 Девоатин

    12 0 Отговор

    До коментар #13 от "лъжеш":

    Е, точно тук сбърка! Без заобикалки, четох го например в мемоарите на Нецо Тодоров Гарвански, партизански командир - ,,Не всичко може да се забрави". Там пише, че като гледали дима, които се вдига над София, партизаните се кръстели, а един от тях казва - ,,Отиде хубавата ни столица"! Може би Марин Лаков, да не ровя сега из книгите. Между българските изтребители е имало и такива с леви убаждения.
  • 68 Македонец

    20 2 Отговор
    Горане, в главата ти има само пушек! Много ясно е, че ние сме на страната на Германия! Някакви малоумничета бяха писали, че сме били неутрални, защото няколко дни преди 9 септември сме били обявили неутралитет. Това на не е игра на жмичка - пу, вече не играя! Колко ти платиха? Какъв агресор те е гонил?

    Коментиран от #96

  • 69 Горан Помаков

    9 3 Отговор
    Този Горан е помак рязан, няма да миряса докато не потурчи хората и станат като него. Вероотстъпник мазен.
  • 70 Закон за Декомунизация като Полша

    3 13 Отговор
    И премахване на всички паметници

    Коментиран от #79

  • 71 прост шумкар

    4 3 Отговор

    До коментар #61 от "Паметникът":

    В Запана Германия бяха ли под комунистическо робство, бе, умник?
  • 72 Поле за изява

    5 2 Отговор
    Има всякякви полета. Бойно, на славана има и "ливади". На първите две са героите, на ливадите наред с пайванчетата пасе и нясой, като горе изявяващият се. Гордо, кйто "въшка на чело" казва народа. На чело, во си е въшка.
  • 73 Доротея

    19 2 Отговор
    Да, бе! Агресор!!! Две седмици руснаците чакали да смените правителството и да ги поканите, както правят културните народи. Накрая, група български войници отишли в руския стан и ги поканили - идвайте, управниците се чудят какво да правят, народа ви чака. Граничарите донасят в щаба на 4 преславска дивизия, че на румънска територия са преброили 500 руски танка. Началниците се изпокрили, уж на инспекция! Помощник НЩ на дивизията к-н Анастасов не може да ги открие никак. Звъни в София - същата работа. Накрая се обадил н-к оперативния отдел в ГЩ и разпоредил - никаква съпротива. След влизането в Добруджа, руснаците пращат джипки да видят какво е положението. Една такава команда е пратена към Сливен. В един момент се свързват по радиостанцията и казват, че наближават Бургас и навсякъде хората ги посрещат като освободители! Вероятно затова в Бургас са се напили яко!

    Коментиран от #107

  • 74 свидетел

    16 2 Отговор
    Горанчо, а защо лижеш т......е на краварите, нанесли 1999 г. ракетни
    удари в столицата и на територията на суверенна България. Те т....те на краварите по сладки ли са ?
  • 75 Паметлив дедо

    19 3 Отговор

    До коментар #1 от "Дельо Хайдутин":

    Ало,Благоев!! А може ли да има паметник на армия, бомбардирала България и избила хиляди цивилни жени деца и старци??? Справка: Паметника на АМЕРИКАНСКИТЕ ПИЛОТИ!! Защо не кажеш нещо по въпроса бе тикво??
  • 76 No comment

    14 1 Отговор
    Защитава образователна и научна степен „доктор“ в Българската академия на науките през 2003 г. с дисертация на тема „Курбанната традиция в културата на българските мюсюлмани“.
  • 77 ТтТ

    3 5 Отговор

    До коментар #1 от "Дельо Хайдутин":

    Духльо си ти, не Дельо!
  • 78 Дедо Помнещия

    16 2 Отговор
    Червената армия беше посрещната от българския народ като ОСВОБОДИТЕЛКА!! Тя пречупи гръбнака на нацистките изроди,избили милиони невинни жени,деца и старци в концлагерите!! Тоя " журналист"- неграмотна тиква не е ли гледал документалните филми за зверствата им??
  • 79 Историк

    10 4 Отговор

    До коментар #70 от "Закон за Декомунизация като Полша":

    След Втората световна война хиляди евреи бяха избити и депортирани от ПОЛЯЦИТЕ, същите, които бяха окупирани и бити от нацистите!!!И които се пишеха " жертви" на Сталиновия режим!! Избитите полски офицери в Латинската гора са избити от нацистите а не от руснаци, което беше доказано!!!

    Коментиран от #83

  • 80 Гневен човек

    2 1 Отговор
    А кога в България ще се извърши ДЕдемокрация по американски???!!
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 десар

    1 3 Отговор
    Личи му не е гласен отдавна!
  • 83 И аз да кажа

    3 7 Отговор

    До коментар #79 от "Историк":

    Не си историк, а лъжец! Цял свят (впрочем има и български доктор, участвал в комисията навремето), знае че полските военни в Катин са избити от Съветската армия, знаят го близките им, знаят го и руснаците, които хем лъгаха, хем преследваха хората, които казват истината. При това са избити , за да не ги хранят и в нарушение на всички конвенции за военнопленници.

    Коментиран от #98, #123

  • 84 И аз да кажа

    4 5 Отговор

    До коментар #25 от "Тоя пък":

    Ти сериозно ли вярваш, че Червената армия е дошла тук за да пази целостта ни? На държава от другия блок, макар неучаствала на Източния фронт? Дето ни отмъкнаха златния резерв и архивите и им плащахме репарации?

    Коментиран от #86

  • 85 Чичо

    4 3 Отговор
    За коя армия говори дето пуска бомби мад София ли?
  • 86 Чичо

    7 4 Отговор

    До коментар #84 от "И аз да кажа":

    И според теб кой щеше да спре Тито с милион и половина въоражена армия да стигне до Черно Море?
  • 87 българин

    8 1 Отговор
    А може ли пилотите безпричинно бомбардирали страната да имат паметник в България?
  • 88 Вярвай си

    0 3 Отговор

    До коментар #41 от "мародер":

    Ми те са били съюзници на твоите хора, руснаците, бе! Раздвоение на личността да имаш?
  • 89 И аз да кажа

    2 0 Отговор

    До коментар #47 от "димби":

    Умнико-, тоя паметник е на Съветската армия, ама да обиждаш знаеш, че и още 10 ти пляскат, ужас!
  • 90 Историк

    3 10 Отговор
    Стига самоунижение Къде са патриотичните партии Няма ли кой да го махне този измислен паметник на окупатора Още повече че има разрешение за демонтаж
  • 91 Хахо

    3 6 Отговор
    Паметникът да се превърне в неко тотино и модерно,музей ,заведение,неко готино.Защо да рушим??? Не трябва да се руши,вижте 30г.се разруши сасво ли не и прокопсахме ли? Тоя е мното тъ.о парче.
  • 92 И аз да кажа

    2 9 Отговор

    До коментар #49 от "big":

    Точно така, това е паметник на врага на държавата ни в оня исторически момент. Затова е налепи да ни стърчат той и Альошата в Пловдив. Политиката се мени, о.к.- затова не бива да се правят паметници, особено толкова големи, на чужденци. Работил съм в туризма и чуждите туристи се смайваха, че сме заболи това чудо да ни доминира с Калашника. Трябва без показност тихо да го изместим и толкова. Нищо конкретно не го свързва с това място- нито е имало бой, нито са загинали руснаци там!
  • 93 Вярвай си

    2 4 Отговор

    До коментар #57 от "УЕУИ":

    Ти чети- България се присъединява към оста Рим-Берлин-Токио, именно защото Хитлер единствен обещава да се върнат Беломорска Тракия и Македония. Царят не е бил самоубиец- решението е било трудно, но това са били преобладаващите настроения в обществото. И да е имало несъгласие с Хитлер, имало е и голямо огорчение от несправедливата загуба на тези български земи. А комунистите (обратно на раздутата пропаганда по-късно) са били по-скоро маргинали или платени от Коминтерна.
  • 94 И аз да кажа

    3 8 Отговор

    До коментар #61 от "Паметникът":

    Нищо подобно- гладни, мръсни, окъсани, измъчени...но редовно снабдявани с водка. Това си е в реда на нещата, просто не трябва да се лъже. Те затова сега руснаците като извадят някоя героична снимка от ВСВ и току се окаже, че е я на американец с изрязани от фона палми, я на немец. Има цял сайт, който показва откъде и чии са снимките на "съветските" бойци. Като оня с многото часовници от Райхстага.
  • 95 СССР

    6 6 Отговор
    или неговият наследник Русия да изплати репарации на България за 45 годишна окупация и тежките последици от нея.
  • 96 И аз да кажа

    3 5 Отговор

    До коментар #68 от "Македонец":

    Ами знам, че до 44-та е имали съветско консулство в София, това повече за неутралитет говори
  • 97 Гост

    9 7 Отговор
    Благоев е пълен боклук момченцето, защото не може да обясни исканията на Чърчил, на Запад, сръбската граница да бъде на около 10км от София, на Гърция да бъдат дадени Родопите до Хвойна; на Румъния да бъде подарена цяла Добруджа, а лошият Сталин казва на Чърчил да си такова мераците в едното място и да не се пъне като разбит самолет.
  • 98 Гост

    5 2 Отговор

    До коментар #83 от "И аз да кажа":

    По-добре мълчи, че така си заби още един пирон в ковчега, който ти е приготвен за лъжите.
  • 99 chi

    5 3 Отговор
    И тоз е за затвора!
  • 100 миш

    3 3 Отговор
    Добре.А,може ли народ,който не е извоювал свободата си и е бил съюзник на фашисти и сме фашисти,да има държава?Можеше ли СССР,да избие,къде що може ,като враг на държавата,без народен съд и да закрие тази държава от картата?И,никой,немаше да каже нищо,щото сме нищо.
  • 101 someone

    8 2 Отговор
    Изчезвай плужек , паметника ще си седи на мястото да ви показва какви жалки червей сте , за 30 години само крадете и лъжете !
  • 102 ПЕНКО

    5 1 Отговор
    ГО В НЬ О , АКО НЕ БЯХМЕ ХИТЛЕРИСТИ -НЯМАШЕ ДА Е АГРЕСОР , НО ПОНЕ НЕ БОМБАРДИРАХА СОФИЯ / С ХИЛЯДИ ЖЕРТВИ И РАЗРУШЕНИЯ / !!!!!!!!!!!!!!
  • 103 ХХХ

    9 1 Отговор
    Горанее Горане-измий си гурлите от главата, че заради
    такива като тебе и вашите простотии сума ти народ ще
    гласува за БСП .Отвращавате народа с това изопачаване
    на историята, и вместо да се занимавате с реалните проблеми
    дрънкате нелепости.
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Що за

    8 1 Отговор
    Съветските войски навлизат в България на 08.09.1944г. Да се чуди човек след като са "окупатори" защо директно се насочват към района на Сливен,Бургас,Ямбол,Елхово,турската граница,вместо да се насочат към столицата на държавата. Защо не вземат пленници и защо не обезоръжават Българскита армия? В Бургас,Варна и други пунктове за базирне тогава се намират 7 немски подводници,32 миноносци,4 военни транспортни кораби и 26 десантни баржи. България по това време е предоставила целия си флот на немците,изпълнявал е задачи на немците и почти целият е потопен. Не е съвсем точно,че България не е участвала във война със СССР - преследвала е съветски подводници и самолети,вероятно е потопила накоя,а и целият ни флот участва в морската война. Съветската 37-ма армия не случайно отива в югоизточна България - Чърчил е подръчквал Турция да обяви война на България,но Сталин категорично се е противопоставил и ги е оставил с пръст в устата. Горан Благоев претендира за исторически познания и затова това му мнение е 100% лъжливо и манипулиращо. Представям си що за обективник е бил в БНТ щом и Кошлеков не го изтрая.

    Коментиран от #113

  • 106 123

    2 4 Отговор

    До коментар #13 от "лъжеш":

    Те комунистите и шумкарите получават амнезиа когата трабва да признаят тероризма,убийствата и предателството си.Като искаха да Англия да Бомбардира Булевард Адолф Хитлер в София межди другите цели които задават на Англия им е много драго.След това Сталин бил спрял бомбардировките кяават те, но точно Сталин е този който е поискал България да бъде бомбардирана от Англия и Америка, Америка е срещу бомбардиране на България, под натиска на Сталин и Чърчил се съгласява.

    Коментиран от #109

  • 107 123

    2 3 Отговор

    До коментар #73 от "Доротея":

    Грешни са ти фактите, към септвмври България е във война само със Англия и САЩ,спрямо СССР България е неутрална страна.През август 1944 се водят преговори за примирие между България и Англия и САЩ в Кайро. Руската Армия навлиза в Румъния съгласувано с БКП , СССР обявява война на България на 5 септвмври 1944,навилзането на Руската Армия и Прверата направен от БКП в България е съгласуван и координиран с комунистите на България.На 8 септемри 1944 руската армия влиза в България, комунистите и техните партизани и русофилите в България започват преврата на 8 септември вечерта, в ранните часове на 9 септмври те овладяват власта в България.Руската Армия изчаква превратаджиите да си свършат работата и след няколко дена продължават към София.

    Коментиран от #110

  • 108 Възмутен

    5 1 Отговор
    Голяма простотия се лее.... един пише че Сталин командва Чърчил, друг - окупация, трети - американците не искали да се бомбандира София, отидете до американското посолство и вижте паметника на американските летци свалени при бомбандирането на България..... Абе хора фактите говорят крещящо! Четете историята, всеки паметник е част от историята, хубава или лоша - това е било и нищо не може да го изтрие - най-малко събарянето на паметници.
  • 109 Гузно

    1 2 Отговор

    До коментар #106 от "123":

    Абе баба ми и дядо ми разправяха друга версия за бомбардировките на англо-американците неудобна и за българските пронацистии ,и за комунистите. Отначало ангроамериканците само са прелитали над България,а когато са се връщали от Румъния с непуснати бомби за да избягат от немските и румънските изтребители са ги хвърляли в полето,пробивали са чернозема и са правели жълти кръгове от изхвърлен пясък от 2-3 метра. Започнали са да бомбардират България когато наши изтребители са започнали да ги пресрещат на отиване и връщане от Румъния. По тая тема всички гузно мълчат.
  • 110 Чак

    4 2 Отговор

    До коментар #107 от "123":

    В София Съветската армия е влязла доста по-късно. Първо са заели югоизточна България за да пресекат мераците на Турция да ни нападне. Чак към края на септемрви Съветската армия се изнася към Сърбия.

    Коментиран от #120

  • 111 Николай

    0 3 Отговор
    Да се направи референдум на тема "Искате ли да се демонтират и преместят паметниците свързани с комунистическия режим". Ако народа реши да се демонтират ако не да спрем да си чешем езиците по тази тема. Ако Русия настоява те да останат да отпусне финансови средства за тяхната поддръжка. А може и да плаща общински и държавен наем за заеманата площ.
  • 112 Велин

    3 1 Отговор
    Не мога да разбера мразещите Русия и СССР!?!? Руско-турската война я обявяват за "имперски интереси" , нали така?! Ами могат ли да обяснят как така за 500 години" присъствие" на картата на Европа държава България няма, а след" империалистите" такава се появява!?!? Едни русофоби плюят Червената армия и вадят документ за обявяването на война на Царство България, а другите я обявяват за агресор!?!? Без обявяване ли руснаците влизат в България, междувременно все още сме съюзник на Германия, или е обявена война!?!? А разберете се де!!! За вас е важно само да плюете по Русия и да си "чешете крастата"!?!? Колкото до паметника на Съветската армия - питате ли се защо във Виена не е демонтиран? Ами защото хората помнят, помнят историята!!!
  • 113 123

    2 0 Отговор

    До коментар #105 от "Що за":

    Последвалото беше показателно за позицията на СССР: на 25 септември 1944 г. Съветите приеха направеното предложение от Англия Българската евакуацията от окупираните Гръцки и Югослвски територии е предпоставка за примирието.България се възползва от гръцкото разделение и започна да предава гражданската власт в гръцката Източна Македония и Тракия на представители на EAM, комунистическото освободително движение което формира основната опозиция направителството на Папандреу.Два пъти (2
    и 7 октомври 1944 г.), българското правителство твърди, че
    от 16 септември 1944 г. Българската армия е под
    заповедите на маршал Толбухин. А той не е заповядал изтеглянето на българските сили от Гърция и Българите го смятаха за единственния представител на Съюзническите военни Силите на Балканите.

    Коментиран от #114

  • 114 123

    2 0 Отговор

    До коментар #113 от "123":

    Когато споразумението за процентите на влияние на Балканите е постигнато по време на срещата между Сталин и Чърчил
    на 9 октомври пътят беше отворен; след което точните проценти са договорени между Едем и Молотов, Съветите
    предприеха действия. На 11 октомври 1944 г., само два дни след конференцията, СССР се съгласява с искането от Великобритания, САЩ.
    СССР правят съвместно зявление до България; в което „Голямата тройка“заявява, че евакуацията на Българската Армия от окупираните територии е предварително условие за всякакви преговори за примирие. Българското правителството прие искането на същия ден (11Октомври 1944).
  • 115 123

    1 2 Отговор
    Британското отношение беше преди всичко управлявано от реализъм, с британски интереси и потенциал с Британската позиция на Балканите в ума. България беше разгледана като загубена кауза, поради традиционната си русофилия, но също така
    заради комунистическия преврат от 9 септември 1944 г. и
    окупацията на страната от Червената армия. Всъщност, съветското отношение към България, обявяването на война и кратката, безкръвна „война“
  • 116 123

    2 1 Отговор
    съветското обявяване на война на България, не беше стратегическа необходимост, по същество това средството за сваляне на българското правителство, ускоряване на комунистическата революция и поставяне на власт в България на протежетата на СССР.

    Коментиран от #122

  • 117 ПЕНКО

    1 1 Отговор
    БРИТАНСКАТА ИМПЕРИЯТА Е ТАЗИ, КОЯТО Е НАНЕСЛА НАЙ-МНОГО ЩЕТИ НА БЪЛГАРИЯ ; ПАКИСТАН И ИНДИЯ ; СУДАН; СОМАЛИЯ ; ЕГИПЕД ; ПОНЕ НА 100 ДЪРЖАВИ ОТ ООН !?!?!?!?
  • 118 123

    1 1 Отговор
    Екип под командването на майор Мостин Дейвис скочи с парашут в Сърбия през август 1943 г. и си проправи път към българската граница, където през януари 1944 г. към него се присъединява капитан Франк Томпсън, комунистически съмишленик, който говори свободно български. Този екип работи с Владо Тричков от партизанския генерален щаб и подготвя пътя за други екипи и снабдаването на пратизаните с оръжия чрез въздушни доставки
  • 119 ха ха ха

    2 1 Отговор
    Всичко това трябва да се реши днес от изпълнителната власт“ ....Ей палячо народа трябва да реши ....Ясно !
  • 120 123

    1 1 Отговор

    До коментар #110 от "Чак":

    Руската Армия е завзела Варна и Шумен, към Бургас е изпратен само лек разузнавателен авангард.
  • 121 123

    3 1 Отговор
    СССР също се опита да се възползват от политическата криза, създадена от бомбардировките над София. Съветският министър Лаврищев казва на Божилов, че СССР е готов да се застъпи за спиране на бомбардировките пред Англия и САЩ, ако България се съгласи да изтегли окупационния си корпус от Македония и Тракия. Българското правителство отказа.
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 предател

    0 0 Отговор
    горан благоев е предател и тъпак !
  • 125 подлогаа

    0 0 Отговор
    гурльо благоев що не говори за паметника на военнопрестъпниците бомбйрдирали българия от сащ и англия ?
  • 126 Пропускаш

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "лъжеш":

    че има и записи във Фейсбук от онова време... Как можете да говорите такива глупости? Убити са над 3000 души, София е трябвало да стане "картофено поле" /това е цитат!/ - а вие си чешете езиците с простотии...
  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 истинко

    0 0 Отговор
    Съгласен съм! В България не трябва да има паметници на чужди военни окупаторски сили! Независимо дали са руски или американски!
  • 130 Горан Благоев. Занимаваш хората с

    1 0 Отговор
    С неща, които не са актуални към днешния ден!! Вече сте Досадни, като конски мухи сте!! Проблема на Държавата е Корупцията, Съдебната система, Здравеопазването, а вие само едно и също си Повтаряте!!! Не разбрахте ли, че Болшинството от Народа не желае да бъде местен, демонтирани паметника!!! Пасито, Индже в и ти сте Една шепа хора!!! Вашето мнение няма Тежест!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове