Last news in Fakti

6 Юли, 2021 14:04 4 156 27

ВАС с важна новина за BG "черните списъци" по закона "Магнитски"

  • закона магнитски-
  • закон магнитски-
  • вас-
  • решение

Над 50 жалби срещу списъка на свързаните със санкционираните

ВАС с важна новина за BG "черните списъци" по закона "Магнитски" - 1
Снимка: БГНЕС

Веднага след налагането от страна на САЩ на санкции по закона „Магнитски“ на Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков (както и на свързаните с тях 64 търговски дружества, в които същите имат 50 и над 50% участие), служебното правителство реши да се презастрахова и прие решение, с което се създаде постоянно действаща работна група, имаща за задача да състави „черни списъци“ на лица и фирми, с които държавата да спре да контактува.

Въпреки че още тогава водещи юристи алармираха, че подобно решение е злоупотреба с право и се явява противоконституционно, към момента в списъка фигурират общо 121 физически и юридически лица. Положението им е незавидно, защото без съд и присъда служебното правителство ги лиши от основни права - да правят банкови разплащания, да получават заплата и пенсии, да не могат да посрещат ежедневните си битовите нужди, както и да бъдат „персона нон грата“ във всяка държавна или общинска структура - данъчна служба, агенция, ведомство, държавно предприятие или каквато и да било друга институция.

Разбира се, жалбите до Върховния административен съд не закъсняха и към момента същите наближават 50, разпределени на различни отделения и състави. По една от тях, подадена от Александър Георгиев, вече има произнасяне с определение от 05.07.2021 г., като съдебният състав недвусмислено приема, че жалбоподателят има интерес от оспорване на решението на Министерския съвет, което представлява индивидуален административен акт по своя характер, тъй като засяга права и законни интереси на лицата, включени в списъците.

Тъй като с жалбата е направено и искане за спиране действието на обжалвания акт, съдът приема, че щом в самото Решение № 441 от 4 юни 2021 година на Министерски съвет (ведно с издадения въз основа на него поименен „черен“ списък на асоциираните лица, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от OFAC) не е било допуснато предварително изпълнение по реда на чл. 60, ал. 1 от Административно процесуалния кодекс, то със самия факт на обжалването му по съдебен ред е налице така наречения „суспензивен“ ефект. Тоест самото оспорване на решението и на списъка към него означава според Върховния административен съд, че този акт вече не може да се изпълнява, информира в-к 24 часа.

Определението на съда е знаково, защото от една страна означава, че до произнасянето по същество всякакви нови разширения на „черния списък“ са изключени, а от друга, представлява сериозна индикация, че съдът няма да погледне с добро око на ограничаването на основни права на засегнатите от действията на правителството лица и фирми.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 KLARK

    60 14 Отговор
    Цялата герберастня в затвора вкл и кметовете им от последните 12 години.

    Коментиран от #26

  • 2 Колко

    23 3 Отговор
    ще са заплатите на новосъздадената "работна група" ?
  • 3 Професора

    44 11 Отговор
    Боко не е в списъка Магнитски защо шари 3 000 000 000 за фърчила на картинки авансово плати синщ откуп с нашите пари иначе краварите трябва да признаят, че и по сделката за фърчилата мирише на корупция.

    Коментиран от #14

  • 4 психиатър

    18 34 Отговор
    САЩ с удара върху Божков удариха всъщност плановете на Радев и Служебното правителство. Американският удар "Магнитски" пресече директно планът на Радев да блокира Гешев и Съдебната система, така че да върне Божков в България и той да е на свобода и атакува ГЕРБ. Целта е да го хвърли в пряка безогледна битка с Борисов. За това му направиха на Божков партия, затова и се върна дясната ръка на Черепа и на вторият ден съдът го пусна на свобода да координира предизборната кампания на "Лятната им партия", но "САЩ ги спряха. Помните как на секундата от кабинета на Рашков излетя Директорът и Учредителката на Божковата партия, която дори е била в листите за депутати.

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Мутри вън

    14 33 Отговор
    Американците удариха Пеевски, който го няма в България от година и нещо и практически продаде целият си бизнес т.е. ударът е в празно пространство. Американците удариха Божков, който обаче има висящи 19 дела заведени от Специализираната прокуратура. Това означава че САЩ са подкрепили Гешев и му казват "Браво!" Божков заедно с Радев водеше и финансираше миналогодишните протести срещу ГЕРБ и Борисов и се готвеше пак с Радев да участва пряко в изчегъртването на ГЕРБ и Борисов, но не му стана номера, а РАДЕВ СЕ ПРАВИ НА ОЩИПАНА ГОСПОЖИЦА и обяснява че удара не е по него.
  • 7 Софианец

    12 16 Отговор
    Удряйки Пеевски САЩ удариха ДПС, а удряйки Божков те удариха Протестите срещу Борисов, които той финансираше.

    Коментиран от #17

  • 8 Стефан

    23 5 Отговор
    Сега очаквам американците да се съобразят с ВАС, МАС, ГАЗ, БЕлаЗ и други подобни и да отменят закона си. И да не налагат санкции на свързани с нашите престъпници лица... :D
  • 9 НАП

    9 23 Отговор
    Затворът е приятно и тихо място за влюбените гълъбчета Асенчо и Спеца-Крадеца на ДДС, както и за Рашков и Кирчо Папура! Оставете влюбените на спокойствие в Софийския Централен!
  • 10 ЧИТАТЕЛ

    13 3 Отговор
    ЕВРОПЕЍСКО СЕМЕЍСТВО,ЕВРОПЕЍСКИ ЦЕННОСТИ МОЛЯ,КЪДЕ Е ЕВРОПА?КОЛКО ФИРМИ ЩЕ ИЗГОРЯТ ПОКРАЍ СУХОТО САМО ЗАЩОТО СА ИМАЛИ НЕБЛАГОРАЗУМИЕТО ДА ИЗДАДАТ ФАКТУРА НА ФИРМА НА ПЕЕВСКИ ИЛИ БОЖКОВ БЕЗ ДОРИ ДА ЗНАЯТ ЧИЯ СОБСТВЕНОСТ Е.ЗАМИСЛЕТЕ СЕ НОРМАЛНО ЛИ Е В СЪВРЕМЕННИЯ „ЦИВИЛИЗОВАН“ СВЯТ ДА ОСТАВИШ ЧОВЕК БЕЗ СРЕДСТВА ДОРИ И ЗА ПРЕХРАНА И АПТЕКА.НЕ МОГА ДА СЕ НАЧУДЯ ЩО ЗА САТАНИНСКА ДЪРЖАВА Е САЩ!ТОВА ЛИ ДЕМОКРАЦИЯТА ИМ?В ЗАКОНА МАГНИТСКИ ИМА ВКАРАНО ПОНЯТИЕТО НАРУШАВАНЕ НА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА,КОЕТО МОЖЕ ДА ДОСТА РАЗТЕГЛИВО.АКО УТРЕ „ГОЛЕМИЯТ БРАТ“РЕШИ,ЧЕ НЯКОЙ ОТ НАС НАРУШАВА ПРАВАТА НА ДА ГИ НАРЕЧЕМ „ДРУГОМИСЛЕЩИТЕ“,СЕЩАТЕ ЛИ СЕ КОЛКО СЪДБИ МОГАТ ДА БЪДАТ РАЗБИТИ САМО С ЕДНА ЖАЛБА ДО ЩАТИТЕ?
  • 11 Перо

    13 4 Отговор
    Ами при загуба на държавни пари от фирми,фигуриращи в черния списък да бъдат съдени съдиите,причинили щетата и отменили закона Магнитски. БГ има двустранни и международни договори за борба с престъпността. Не взеха мерки за борба с държавните милионери и сега о-ле-ле! Другият рисков фактор е Киро Гела.Инвестициите в САЩ няма да му помогнат!

    Коментиран от #15

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Смешнициии хах

    8 2 Отговор
    аха... САЩ за един най-обикновен отказ на виза не дават обяснение, ще тръгнат да се обясняват на лица и фирми за които имат информация, че са свързани с престъпления срещу Човешките права Свободата на словото и Демокрацията!?!... Българският списък не е за да наказва, а да предпази някой, който "случайно"се окаже в бизнес отношение със санкционирани. Могат и да не се съобразят с наложените санкции, но това ще им струва огромни загуби (най-вероятно - фалит). В Париба се направиха на много хитри и им струва $ 8,9 МИЛИАРДА.

    Коментиран от #21

  • 14 некомунист

    7 8 Отговор

    До коментар #3 от "Професора":

    Ти по-добре си отвори очите за 3000000000 лв. за Руско-Турско-Сръбския поток който ще плащат и децата ни без да има и стотинка икономически ефект за България.
    Що се отнася до хвърчилата , то към момента трябваше да имаме поне 16 американски самолета при условие че 20 години сме в НАТО , а разполагаме само с руски трошки при учения та се трепят пилотите ни.

    Коментиран от #22

  • 15 Гела е

    6 2 Отговор

    До коментар #11 от "Перо":

    най-лесен - запорират му сметки и заводи на територията на Щатите и го връщат в 1989 година, защото никоя банка няма да му открие разплащателна сметка и никоя фирма няма да прави бизнес с него.
  • 16 лекувай се

    4 3 Отговор

    До коментар #12 от "Конституция":

    Не не забелязвам. Виждам една снимка, но на нея освен Христо Иванов, виждам и агент Румен Петков, виждам и Цецо Терасата.
    Вярно , че кака Корни е няма да успокоява путинистчетата, но Румен Петков е предостатъчен.
  • 17 Смешник

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "Софианец":

    защо тогава този, който пищи, е тиквата? И не забравяй, че след изборите на ще санкционират лидера на управлявала политическа партия (а оттам и всички ПеКаПета...).
  • 18 Аман от професоре

    7 3 Отговор

    До коментар #5 от "Професора":

    Язък, че си професор, тя корупцията не помня да е от както дойде Борисов, даже Б Б дойде точно заради нея, ако не помниш... ! То на народа и тогава му бе писнало от корупция!
  • 19 Пешо от блока

    9 2 Отговор
    Айде сега и тримата съдии в черния списък Магнитски.Другия път да внимават от кой вземат рушвети.
  • 20 Тредстоун

    5 5 Отговор
    Мъдро решение , орките на зеления чорап ползват това като бухалка с която налагат избрани от тях самите , диви комунисти искат да върнат дивия комунизъм , а с него и Белене , Слънчев ден и ред други места за размисъл..., ако може и селянина от правец да върнат...
  • 21 Как според теб

    5 5 Отговор

    До коментар #13 от "Смешнициии хах":

    ще реагира САЩ на наложени от България санкции на говежди граждани ? Хайде стига им близахте на тези гадове.

    Коментиран от #25

  • 22 Мислене,

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "некомунист":

    като твоето докара държавата да просешка тояга. Зареждаш ли си колата с горива от руски петрол ? Ползваш ли руски газ ? А ток от оборудваната от Русия АЕЦ Козлодуй?
  • 23 Само се

    5 0 Отговор
    жалват мошениците с крадливите си фирми,с които източват държавата ни.На тези ,дето се жалват сега им пратетеДАНС,НАП,МВР както правеше Гешев срещу опонентите на ТОЛУПА.Проверете ги колко ДДС са източи като КОВАЧКИ И КОГА ще видим някой в затвора??????????
  • 24 226

    3 0 Отговор
    Изглежда си искат корупцията със зъби и нокти.
    Другите да го........
  • 25 Не гра мотник,

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Как според теб":

    просто НИКОЯ банка (извън кочините и бантустаните) няма да им открие разплащателна сметка и никоя фирма, оперираща с $ и/или американски финансови инструменти, няма да работи със санкционираните (а това включва ВСИЧКИ банки в България.
  • 26 rambaldievskievich

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "KLARK":

    И съдиите, и съдиите! И те!
  • 27 Смайл

    1 0 Отговор
    Искат корупцията само за себе си, на другите не дават ...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове