Last news in Fakti

15 Юли, 2021 14:01 2 196 40

Отново стигнахме историческия минимум на безработицата

  • безработица-
  • работа-
  • икономика

Регистрираните безработни през месеца са 170 716, което е с 15 331 по-малко от май и със 102 651 души или с 37.6 на сто по-малко в сравнение с година по-рано

Отново стигнахме историческия минимум на безработицата - 1
Снимка: БГНЕС

Равнището на регистрираната безработица в страната продължи да се понижава и през юни достигна 5,2 на сто, сочат данните от административната статистика на Агенцията по заетостта, съобщиха от пресцентъра на Агенцията.

Така през месеца се повтаря исторически най-ниската стойност на регистрираната безработица, отчетена някога от институцията. Снижението спрямо предходния месец е с 0.5 на сто, а спадът на годишна база е с 3.1 процентни пункта - от 8.3 на сто през юни 2020 г. до 5,2 на сто през юни 2021 г.

Регистрираните безработни през месеца са 170 716, което е с 15 331 по-малко от май и със 102 651 души или с 37,6 на сто по-малко в сравнение с година по-рано. В бюрата по труда през юни са се регистрирали нови 20 541 безработни , като увеличението е с 2 576 души спрямо предходния месец, а спрямо юни 2020 г. се наблюдава спад от 5 874 души. Други 838 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се регистрирали в Агенцията по заетостта през месеца.

През юни 26 090 безработни са започнали работа. Данните от административната статистика на Агенцията по заетостта отчитат увеличение на броя им с 3 944 спрямо май и намаление от 10 531 спрямо същия месец на предходната година. Други 394 души от групите на пенсионерите, учащите и заетите също са намерили своето ново работно място чрез бюрата по труда.
Общо 9 на сто от започналите работа през юни са устроени в реалната икономика, като от тях най-много са наети в сектора на преработващата промишленост - 19,7 на сто, следвани от хотелиерството и ресторантьорството - 14,1 на сто, търговията - 14,1 на сто, държавното управление - 11,2 на сто, строителството - 5 на сто, селското, горското и рибното стопанство - 4,7 на сто, административните и спомагателните дейности 3.8 на сто, и др.

Общо 086 безработни от рисковите групи са били назначени на субсидирани работни места през месеца - 3330 по програми и мерки за заетост и 4756 - по схеми на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОП РЧР). Схемата "Заетост за теб" по ОП РЧР, която стартира през месец юли 2020 г. като антикризисна мярка, е осигурила работа на общо 30 хил. души, като само през юни са сключени трудови договори с нови 2244 безработни.

Продължава изплащането на средства по антикризисната мярка за краткосрочна подкрепа на заетостта - добре познатата вече 60/40. Така чрез нея през месеца близо 80 000 заети са получили своите финансови стимули от държавата. Мярката "Запази ме", финансирана по ОП РЧР и финансовия механизъм React-EU, за подпомагане на заетите в принудителен неплатен отпуск, наложен от спирането на редица икономически дейности с цел овладяване на пандемията от COVID-19, осигури до края на юни средства на над 57 300 заети .


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нормално

    38 1 Отговор
    Повечето заминаха за други държави.

    Коментиран от #13

  • 2 Кажете

    38 1 Отговор
    Колко е заетостта,не се правете на луди!
  • 3 Палчо Малчо

    37 1 Отговор
    Населението главоломно намаля не се хвалете! Една част се изселва, друга измира.. намерили данни за хвалби!!
  • 4 Чегърт чегърт

    32 1 Отговор
    Да се съкратят 100 000 калинки от държавната номенклатурата...веднага.

    Коментиран от #8

  • 5 ПКП Я

    31 2 Отговор
    Всичко измря а другите сбегаха от кочината!
  • 6 Верно ли

    26 1 Отговор
    Ами защото всички, дето ги освободиха заради измислената криза им изтекоха обезщетенията вече! Ама па как може една мисирка сама да се сети! Дори е тревожен факта, че хората ПРОДЪЛЖАВАТ да се регистрират, ама дай ние да цитираме разни цифрички, та да отметаме работа!
  • 7 ПКП Я

    22 0 Отговор
    Голям смях, харесват ми такива небивалици мисирки, пишете ги!
  • 8 Селяка

    5 9 Отговор

    До коментар #4 от "Чегърт чегърт":

    Дайте ми ги тия на село да им връча по една мотика да разберат какво значи мазоли

    Коментиран от #11

  • 9 Емил

    4 14 Отговор
    В тоя сайте коментират само врагове на България - т.е. русофилистици! Каквото и да пише - Родината трябва да се плюе и всичко българско да се тъпче! Б.Б. вече го няма, на власт е русофилистика Радев, Чалгаря ще прави правителсъво... Ама не!!! Българско ли е - да се клейми!!!

    Коментиран от #12, #17

  • 10 БОЛШЕВИК

    17 0 Отговор
    Има много които не са регистрирани в бюрата по труда, защото нямат надежда,че ще им намерят работа. И много избягаха сега за сезонна работа по чужбина. Безработицата в нашата държавица е голям проблем, но се ни убеждават, че била малка все намалява. Но истината е съвсем друга!

    Коментиран от #18

  • 11 Емил

    7 5 Отговор

    До коментар #8 от "Селяка":

    И ще им плащаш с тикви ли?!

    Коментиран от #20

  • 12 Шемет

    10 2 Отговор

    До коментар #9 от "Емил":

    Ние мразим силно русофобите които построиха с нашите пари и върху нашата земя руски газопровод от който нямаме изгода.

    Коментиран от #36

  • 13 Оракула

    19 2 Отговор

    До коментар #1 от "Нормално":

    България е един от най-силните износители ,
    на ефтина работна ръка за цял свят!
    Причината е глад и липса на бъдеще в страната!
    Смешно е, да се сравнямаме с другите държави!

    Коментиран от #19, #35

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Гост

    5 0 Отговор
    Ko приказваш? Цъфтим и вържем.
  • 16 Нека да заминават

    1 12 Отговор
    Ще се научат да работят.
    Като си платят всички сметки ще изброят колко им остава в джоба.
    И ще разберат че в България им остават повече пари , по малко се работи, може да мързелуват , кръшкат , да не ходят на работа.
    Белким се научат да уважават този който ги храни.

    Коментиран от #22

  • 17 Гост

    9 1 Отговор

    До коментар #9 от "Емил":

    По времето когато бяхме с Русия безработицата беше 0%. Направи си справка, ако не вярваш. Питай някой по-стар, ако продължиш да не вярваш.
  • 18 Русенец

    12 0 Отговор

    До коментар #10 от "БОЛШЕВИК":

    Статистиката за безработица се прави по регистрираните в Бюро по Труда, което не е меродавно, поради причини, които отбелязваш ти. Реално, трябва да се намери броят на българите в трудоспособна възраст и към него да се съотнесе броят на осигурените в НАП трудещи се. Останалите са безработни или в сивия сектор.
  • 19 Ехооо

    2 6 Отговор

    До коментар #13 от "Оракула":

    В чужбина пари за Мучене не дават.
    А който не знае езици Мучи като теле.
    Ниско образованите им дават малко.
  • 20 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Емил":

    А ти с какво им плащаш? С пари, които после дават за тикви ли?
  • 21 Мързелив

    1 8 Отговор
    Много ни мързи.
    Много.
    Заплатите са ниски за мързелите

    Коментиран от #24, #29

  • 22 Гост

    13 0 Отговор

    До коментар #16 от "Нека да заминават":

    Работника храни работодателя. Не обратното. Работодателя е загубен без работници. Скоро ще се научите да уважавате труда на хората, от които ви идва хляба и Бентлитата. Ако ли не, ще поседите още малко с табелките Търсим персонал, а после - и вие на полето.
  • 23 Браво

    13 0 Отговор
    Безработен в Западна Европа и безработен в България е като да получаваш западно европейска пенсия и българска пенсия. Безработния в България не може да си плати само пътя си до бюрото по труда, затова и му е по изгодно да ходи да рови кофите за боклук отколкото в бюрото им
  • 24 Гост

    9 0 Отговор

    До коментар #21 от "Мързелив":

    330 € е висока заплата за скъперниците.
  • 25 Ама разбира се

    10 1 Отговор
    Младите се изнасят на Запад и затова тук няма безработица.
  • 26 Схемата

    12 0 Отговор
    Глупости на търкалета! Голяма част от безработните биват принуждавани да се откажат от регистрация в БТ. Причини много, манипулиране– още по– много. Отказваш работа (имаш заболяване, образование ели други ОСНОВАТЕЛНИ причини)– аут си от системата за минимум 6 месеца. С ТЕЛК 50до 69,9% си– не ти оказват съдействие за работа, защото "все пак получаваш пенсия и да не фигурираш просто в бройката". Физически ти е невъзможно в точно определения за подпис ден( велика глупост), да се явиш предбюрократчето и да драснеш един параф и веднага– наказание– "без право на регистрация 6 месеца". Та...безработицата намалява, а безработните растат, но не са в статистиката.
  • 27 Прекъсване на строежа на магистрали

    2 0 Отговор
    Отклонени средства от магистрали , банки и големи проекти ще доведат до безработица.
    Просто на едни идваше каква го правят. На други нямат понятие как и си стоят в кабинети си. Незнам кой колко ще крадне тези който осигурява
    Работа или тези с назад назад стремящи се с некъдърност да разрушат направеното ???
  • 28 Статистик

    11 0 Отговор
    Подобни статии са гавра с безработните хора, но които срока на обещетение е изтекъл и вече, макар и безработни, отпадат от списъците.
  • 29 Бойко М.Б.

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "Мързелив":

    Ей това е партиен пропагандатор.
  • 30 Безработен

    11 0 Отговор
    Не се регистрирам, защото нямам никаква полза от това.
  • 31 Фактъ

    10 0 Отговор
    А , заплатите са , като в третия свят . Благодарение на хунтата герб .
  • 32 Бойко М.Б.

    7 0 Отговор
    При демокрацията безработицата намалява дори когато ,безработните растът.
  • 33 Жоро

    5 0 Отговор
    Къде го има това да се водиш безработен 4 месеца и да те отпишат и да не си намерил работа!
  • 34 Жан Виденов

    4 0 Отговор
    Това не е добре що това значи, че няма работа защото за да се запишеш я бюрото трябва да си работил а ако не си не може ако не е минал определен срок а тогава нямаш право на обезщетение и не може си платиш ходенето до Бюрото.
  • 35 Ко па толкоз изнася

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Оракула":

    Целото население е колко голем град на запад
  • 36 Емил

    1 3 Отговор

    До коментар #12 от "Шемет":

    Верно си шемет! Да не си пациент на д-р Цветислава или просто си русофилистик отдавна?!
  • 37 747339449

    0 1 Отговор
    Грешка има някаква, безработните сме много работим на черно, щото много данъци на минималка!
  • 38 Маde in BG

    1 1 Отговор
    Да,да ,да! Бля ,бля,бля...! Работещият БГ европейски бедняци!
  • 39 ннннннннн

    2 0 Отговор
    Безработните през месеца са 170 716. МАЛКО ЛИ СА ТЕЗИ БЕЗРАБОТНИ ЗА БЪЛГАРИЯ? НАД 170 ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ НЯМАТ ДОХОДИ,НЕ МОГАТ ДА СИ КУПЯТ НИЩО,АКО НИКОЙ НЕ ИМ ДАВА ПАРИ-РОДИТЕЛИ,РОДНИНИ,СЪПРУГИ ИЛИ СЪПРУЗИ. 170 ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ СА ГОЛЯМО ЧИСЛО ЗА 6 МИЛИОННА БЪЛГАРИЯ.
  • 40 пенсионер

    3 0 Отговор
    Много правилно е отбелязано "нивото на регистрираните безработни.", а някой води ли статистика колко са нерегистрираните безработни? Тази информация, която ни поднасяте е от бюрата по труда, но след определен период регистрацията там отпада, и този на когото не са намерили или предложили работа там остава в къщи. Да не говоримр, колко хора приемат предложените места за работа, било то, защото не отговаря на квалификацията им, а в повечето случаи и поради мизерно ниско заплащане.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове