23 Юли, 2021 07:05 5 838 49

САЩ: България е евтина, но рискова и корумпирана

  • сащ-
  • критики-
  • българия

Политическата воля и капацитетът за разследване на подобни престъпления остават ограничени

САЩ: България е евтина, но рискова и корумпирана - 1
Снимка: БГНЕС

Много инвеститори продължават да гледат на България като на една евтина дестинация. Тази страна предлага най-евтината работна ръка в Европейския съюз, има ниски данъци. Въпреки това чуждестранните инвеститори се притесняват от върховенството на закона в България.
На фона на широко разпространената корупция инвеститорите споменават и други проблеми - трудности при получаването на необходимите разрешителни, непредсказуемост заради честите регулаторни и законодателни промени, честите опити за отричане от дългосрочни държавни договори и... неефективна съдебна система.

Уви, всичко това е поредният удар за държавата ни, който идва извън пределите на страната. Миналата година Брюксел публикува първия си доклад за върховенството на закона в ЕС, който очерта сериозни проблеми пред страната ни, особено в частта за съдебната власт и главния прокурор. Тези констатации бяха повторени и в доклада на ЕС вчера, който въпреки това бе посрещнат положително от държавното обвинение и КПКОНПИ.

Преди месеци излезе пък фрапиращ доклад от Държавния департамент на САЩ. Вашингтон санкционира и няколко лица по закона “Магнитски” заради подозрения в корупция. Беше ударен Делян Пеевски, за когото впрочем стана ясно вчера, че бил разпитан от българската прокуратура.

Докладът за инвестиционния климат в България е част от доста обширен труд, който не се спира само върху нашата страна, но и върху други държави. Той е изготвен от Бюрото по икономическите и бизнес въпроси към Държавния департамент и цели да ориентира американския бизнес за позитивите и негативите на бизнес средата в конкретните държави.

Казано с по-прости думи - освен за чисто икономическите подробности, споменават се и ендемичната корупция, тромаво работещите институции, бюрокрацията и съдебната защита. По-скоро липсата ѝ. Регулаторната среда в България е описана като сложна и непрозрачна. Това от своя страна според доклада води до произвол и създава предпоставки за корупция.

“Инвеститорите редовно се оплакват от редица регулаторни пречки, прокурорска намеса в административни дела и непоследователна съдебна практика. Като цяло разрешаването на инвестиционни спорове е бавно, координацията между институциите е лоша и много често се изисква намеса на най-високо политическо ниво", пише в доклада.

В частта с корупцията у нас докладът е безкомпромисен. В документа се посочва, че страната ни разполага със закони и органи, с които да бори корупцията. Споменава се и Комисията за противодействие и отнемане на незаконно придобитото имущество. Въпреки това обаче корупцията по високите етажи и злоупотребата с европейски средства е притеснителна.

"Политическата воля и капацитетът за разследване на подобни престъпления остават ограничени и България няма окончателни осъдителни присъди за високопоставени служители, замесени в корупция. Този тип съдебни преследвания често се разглеждат избирателно или с политически мотиви и обикновено завършват с оправдателни присъди след продължителен съдебен процес. България е на 69-то място сред 180 държави според индекса за възприемане на корупцията на Transparency International за 2020 г., най-лошото в ЕС", пишат в доклада си от Държавния департамент са САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 27 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тути

    52 7 Отговор
    Е те доклади могат да пишат всякакви. Важно е елбоко, геши и всички герберисти като кажат, че е само усещане и не е вврно
  • 2 Сссс

    15 11 Отговор
    Има корупция, има ама пък инвеститорите са до един облечени в бяло. Ако всичко беше безплатно как щяха да търчат, тъй като не им стига евтината работна ръка.

    Коментиран от #17

  • 3 дада

    43 8 Отговор
    Тиквата е виновен! И тия около него свитата му от зайчарника.
  • 4 бай Иван

    40 3 Отговор
    Най евтината работна ръка,А КАК ЖИВЕЕ ТУК БЪЛГАРИНА ???
  • 5 ЕВРО НЮЗ

    46 4 Отговор
    Каквото сте посяли в колонията си това ще жънете....

    Коментиран от #23

  • 6 гадно

    42 3 Отговор
    Да де, но защо чак сега това не е от вчера докато тиквата слушаше големия началник и им вършеше работа си траеха.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 БАЙ Х@Й ‼️

    47 5 Отговор
    САЩ плащат за 800 бази по целия Свят ! Тук обаче ползват 4 БЕЗ ДА ПЛАЩАТ И ЦЕНТ !!!!

    Коментиран от #10, #11

  • 9 Последния Софиянец

    38 6 Отговор
    Нашите политици се продават евтино на Херо.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 мафия

    26 1 Отговор
    Страната ни е феодалното владение на Б.Б! Гарантирано от Б.Б. ГЕРБ се е превърнала в ОПГ! Милиарди обществени средства се крадат от партиите.
  • 13 Разделителна бразда

    19 7 Отговор
    Нали сме партньори под ваше разпореждане! Америка има интерес да сме слаба държава и най-добрият вариант за това е корупцията.
  • 14 ЧОЧО

    11 11 Отговор
    Само от Бойково време ли е така! Преди това е било по мед и масло.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Doni Brasko

    18 4 Отговор

    До коментар #2 от "Сссс":

    Инвеститорите в България са крадливите ни политици, които не могат да преперат откраднатото другаде. Същите тези умишлено спъват истинските инвеститори с тъпи закони, разрешителни, изисквания и т.н. Е кой очакваш да дойде? Ама докато има главанаци, които гласуват за ГЕРБ, ДПС, БСП все ще е така.

    Коментиран от #24

  • 18 Русофил плюс

    18 2 Отговор
    "България е евтина, но рискова и корумпирана" - каква хубава прятелска антиреклама. После що нямало инвестиции в БГ. Китай обаче е готов да инвестира в БГ въпреки описаните проблеми. Само, че нашите политици ги е шубе да "заговорничат" с комуниксти. Хайде пък да видим ако Китай започне да инвестира в БГ, дали и други няма да се размърдат.......
  • 19 Zulu Yankee

    6 3 Отговор
    Глупости.Като не ви харесва не идвайте. Изпратете кола кола.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Левски

    17 2 Отговор
    Да старите изтъркани лицемерни краварски партенки! България не е корумпиран от вчера но когато американската подлога Бойко беше на власт си мълчаха за Корупция! Проблемът на България не е корупцията защото корупция има в цяла западна Европа и САЩ и то много по-голяма от българската! Проблемът на България е че сме евтина работна ръка и когато си евтина работна ръка Винаги ще си най-бедният!
  • 22 бушприт

    6 1 Отговор
    Съдията към потърпевшата:
    - Защитата на обвиняемия твърди, че никога не носите бельо.
    - Нагла лъжа! Винаги си нося. Сега ми е в чантичката.
  • 23 Тия си жънат

    8 3 Отговор

    До коментар #5 от "ЕВРО НЮЗ":

    и то яко, с или без корупция.
    Всъщност без корупция щеше да им е по-трудно.
    Злато, ТЕЦ-ове, не ги мисли тях
  • 24 Сссс

    7 4 Отговор

    До коментар #17 от "Doni Brasko":

    Е като гласуваш за Дай България ще ни продат на САЩ за без пари. На талази ще идват инвеститори оттам,то нали нийде няма корупция и всички начело със САЩ са най не корумпирани.
  • 25 Севда ТВ

    5 5 Отговор
    Откакто ГЕРБ с г-н Борисов (оня дебелия с жълтата фанелка) не е на власт в България се вихри корупция с невиждани размери.
  • 26 духайдуду

    10 0 Отговор
    "САЩ: България е евтина, но рискова и корумпирана." Корумпирана е,но и САЩ не й отстъпват. Още не са доставили на българските ВВС платените бойни машини.
  • 27 кой

    8 0 Отговор
    кой е действащият партиен лидер, който е корумпиран в особено големи размери?
  • 28 един от многото

    7 1 Отговор
    Имаше една песен на времето в която се пееше:–"Вятър духна , друг Станойке" и отвъд океана започнаха веднага да пригласят! Както винаги , фалшиво.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Важното

    1 0 Отговор
    Корумпиран е думата, която трябва да се наложи в доклада, само думата корумпиран е оправданието за мерките Магнитски. Важното е да са блокирани милиони, дори милиарди финансови средства, те ще оперират с тях, а "наказаните" да ги търсят след 20,30,50години.
  • 31 fakeTAXI

    3 1 Отговор
    Реално се готви Хилъри Клинтън и кръговете зад нея, Байдън отдавна не се готви за нищо.. Американците рано или късно ще го ду*ат заради всичките "услуги", които направиха на света..
  • 32 Айсамани

    5 1 Отговор
    Мъхъм,затова сега ще си сложите ваше правителство и министри,за да можете да си прокарате факс политиката и ефрегейските ценности.Дано не ви се получи.Дано ви изметат.Заслужавате си най-мрачната съдба,кравари!
  • 33 са6т са ефтини

    3 1 Отговор
    теа да не реферират към БГ с теа заглавия... 6тото всички знаем че от 2012 са на изкуствено дишане и многоооо скоро ще са по-ефтини и по-корупмирани от колкото ни смятат
  • 34 no name no face no number

    3 2 Отговор
    хехехе намерил кой да ни дава наклон на....точно вие ли бе престъпници
  • 35 1357

    3 2 Отговор
    Най-корумпираната страна в света е САЩ.Сащ се управлява от Израел/евреите/.Евреите по корупция също не падат по-долу от корумпирана Европа.Затова, не ни давайте оценки, за корумпираност!!!Сащ и евреите докараха ,корумпирани типове в България.Лъжецът и предател Бойко Методиев Борисов,комунист-натовец ,Герб, ОП ,Воля /с осъдения на 4 г. Марешки/НфСБ, приматите от ДПС, всички приеха корупцията от сащ.Сащ и евреите са причина ,да бъдат корумпирани ,страни с продажно управление,като Българското.Когато, отстраним сащ, гейдружинките от Европа и изберем Българско правителство, с поне малко достойнство, честност, отговорност,може нещата да потръгнат в България.Никакви,заигравки с евреи и корумпирани американци.Има българи.Поканете ги да управляват.Ако не могат,смяна и избори.На есен трябва да има нови избори за Парламент и Президентски такива.Мислете, гласувайте по разум и съвест, а не какво диктуват тъпите и корумпирани сащ.
  • 36 Ламбов

    1 2 Отговор
    На тея взе да им светва ламБата.
  • 37 Студопор

    3 1 Отговор
    България: САЩ е скъпа, но още по-рискова и по-корумпирана.
  • 38 Ха ха ха

    3 0 Отговор
    И вас да ви е*а. За какво сте пуснали коментари, като триете каквото не ви изнася. Тва ли ви е свободата и на вас. И вие допринасяте за последно място по свобода на словото. Замислете се !
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 мнение

    3 0 Отговор
    Най-корумпираната страна в света-САЩ, дава съвети на България?!Та нали вие от сащ вкарахте корумпирани типове,евреи, мошеници, американски бази за които не плащате наем.Нали вие корумпираните американци настройвате българите против Русия, вие американци без вяра -секти, без икономика, без селско стопанство.Видяхме какво представлява кюрдката ,мюсюлманка Херо Мустафа, която прие за религия секта-юдео-лютеранство.Кой си сменя религията.Това го има само в сащ.Затова ви управляват Израел,и са прави.Индивиди/а не народ/без вяра трябва да бъде управляван.Колкото до България, тя е древна страна,с История Православна вяра и ще се оправи без сащ.По отношение на Русия,никога ,няма тъпите сащ да настроят българи срещу руснаци На Русия България е дала Вяра и Азбука.И не излизайте с номера,че не го признават.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 селтак

    0 1 Отговор
    Е все пак е Венцислав Михайлов!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 1122

    0 0 Отговор
    Има глупави и алчни политици !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове