Last news in Fakti

29 Юли, 2021 10:30 3 808 49

„Еврохолд“: Няма скрит инвеститор зад сделката за „ЧЕЗ-България“

  • еврохолд-
  • чез груп-
  • асен христов

Това е най-голямата сделка в България през последните години в енергетиката и не само, заяви Асен Христов

„Еврохолд“: Няма скрит инвеститор зад сделката за „ЧЕЗ-България“ - 1
Кадър бТВ

Няма и няма как да има скрит инвеститор в една публична компания като „Еврохолд“, обясни в предаването „Тази сутрин“ по бТВ председателят на надзорния съвет и основен акционер в компанията Асен Христов. Преди дни „Еврохолд“ официално завърши придобиването на седемте дружества на „ЧЕЗ Груп“ в България.

„Регулаторите одобриха сделката още преди изборите, но все пак промяната в политическата обстановка винаги води до това, че има някакво движение в икономиката. Не мога да кажа, че някой конкретно е спирал сделката, но в една такава сделка винаги има държавен интерес“, коментира Асен Христов. Според него ЧЕЗ е много добра компания, но има много неща, които могат да се подобрят. Има инвестиционна програма, която е одобрена от КЕВР и тя е около 85 млн. лева годишно, посочи той.

„Цената на тока не се определя от ЕРП-тата, те дистрибутират и дават предложение до КЕВР. Регулаторът определя цената на тока за населението. Цената се състои от цена на тока за производство и за пренос. Преносът, който ЕРП извършват, е не повече от 10%“, обясни Асен Христов. „Не смятам, че ще има шоково поскъпване, освен ако няма някаква световна криза“, добави той. По думите му се обмисля да има нова компонента в цената като застраховка за електроуредите при аварии.

„Това е най-голямата сделка в България през последните години в енергетиката и не само, българско дружество идва при български инвеститор“, посочи още Асен Христов.

„Средствата дойдоха по два пътя. Единят е, че „Еврохолд“ е увеличи капитала си със 157 млн. лева на българската борса, останалите средства дойдоха от заем от големи международни институции и банки“, обясни той.

„Сделката продължи повече от три години, около нея имаше най-различни интереси, сигурно е имало и политически и държавни. Важното е, че сделката се случи и активът е в българско дружество“, смята Асен Христов. Според него много по-лесно е регулатирите да се грижат за стратегическата и националната сигурност на България, когато нещата са тук в страната.

„Сделката е политически защитена, защото участвайки международни и световни банки, помагат да няма политически натиск“, посочи представителят на „Еврохолд“.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    33 0 Отговор
    България свърши, но червените куфарчета - не!

    Коментиран от #12

  • 2 Последния Софиянец

    36 4 Отговор
    Работил съм застраховател в Евроинс едно време.Пълни мутри и измамници.
  • 3 КРАДЦИ

    28 0 Отговор
    Ако до сега сте се съмнявали в надписани сметки, вече може да сте 100% сигурни!!!
  • 4 гондола

    27 0 Отговор
    Да няма скрит.В България всичко е честно и открито."Вярваме " ви господине
  • 5 3333333

    25 0 Отговор
    „Cдeлкaтa прoдължи пoвeчe oт три гoдини, oкoлo нeя имaшe нaй-рaзлични интeрecи, cигурнo e имaлo и пoлитичecки и държaвни. Вaжнoтo e, чe cдeлкaтa ce cлучи и aктивът e в бългaрcкo дружecтвo“, българско ама друг път, лъжци!!!
  • 6 БАЙ Х@Й ‼️

    23 0 Отговор
    Знаем, че всичко е прозрачно! То тук всеки ден се купуват за 300млн неща чиято ГОДИШНА ПЕЧАЛБА е 200млн.
  • 7 Софиянец

    22 1 Отговор
    Нагли до безумие, кога ли ще се надигне народът да ги измете всички ченгета и масони бизнесмени с червени куфарчета
  • 8 Преминаващ оттук

    20 0 Отговор
    Нещо да кажеш за Атанас Тилев.
  • 9 Георги v.

    29 0 Отговор
    Тези съвсем ни взеха за голями балъци. Тилев, Симеон, Н. Василев, М. Велчев, все отбор лъжци, крадци и мошеници, които винаги се появяват когато има далавера.
  • 10 Чугуня

    21 0 Отговор
    Бандит до бандита, мила моя майно льо, бандит до бандита. И тоя измисли нова такса..абе докато не заиграят тоягите, нема управия. Хахахаха...искахте промяна..нА ви промяна. Апропо-каква е връзката м/у Тилев, Никиту Василев, царчето, Миленчо Велчев и ВТБ( Вне Торг Банк) в тази сделка???....Ха познайте от три пъти. Русофилчетата са по-светнати, така че очаквам верен отговор от тях.
  • 11 Нищо ново

    11 0 Отговор
    Комуняги, другарко Пешева!
  • 12 Анти мафия

    14 0 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    Пак са го изтъпанили на барикадата ,
    да ги защитава ,
    колко по -малко мафия е сега от преди!
    Този може да е,
    новия" инструмент" на , Ахмед Доган?
  • 13 Шматката

    13 1 Отговор
    Искахте промяна-нА ви промяна. Промяната се отлага за неопределено време. Да видим какво правителство ще ни натресат Чалгарите. Че май остава вече само един изход после. Затваряне на границите и ..сопата, ама по-дебелата. И на всеки според заслуженото.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ПроцентиДесет

    17 0 Отговор
    Преди няколко години ми се наложи заради пристройка да ми искат бележка от ЧЕЗ каква мощност имам вкъщи (все едно да питаш мобилния оператор на какъв абонаментен план си) ... е отиваш, попълваш документ че искаш такава справка - чакаш 1 месец и плащаш ... не помня, но по спомен беше над 100 лв. за да ти кажат на каква мощност си. Аз им казах, че аз така или иначе знам каква е защото виждам какъв е предпазителя на улицата. Е след 1 месец получих документа и там пишеш, че имам по-ниска мощност и ми предложиха договор да си доплатя за мощността, която реално имам. Т.е. искаха да изкарат едни стотици допълнително без даже някой да ходи от тях там. После обяснявайте колко 10% получават само.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 СИКаджия

    6 1 Отговор
    Това е прослувутата Гинка.
  • 18 Задкулисие

    9 0 Отговор
    Ха ха, Ето го и заместника на Пеевски, само трябва да се внимава като се споменава името на г-н ТИЛЕВ....не само Асен Христов е кукла на конци на Тилев, същите са служебният министър Стефан Янев, Станислав Трифонов (ИТН) , Симеон Сакскобургготски и тн..
  • 19 българка

    5 2 Отговор
    Вярвам на Асен Йорданов, не на този плъх по-горе!
  • 20 100pera

    12 0 Отговор
    Е, защо ми изтрихте коментара?
    Щото написах, че Еврохолд е параван на Евроинс - застрахователната компания, която е ясно от кого и защо е създадена и която пък е параван на руски фирми и на ДПС ли?
    Или защото написах, че заради тази сделка, която се води от три години, онези от КЗК, КЕВР и КЗП са си затваряли очите - не безплатно, разбира се?
    Или защото предложих да увеличат цената на тока и със застраховка срещу нашествие на извънземни ли?
    И вие ли сте свързани с компания, която дори с името си се подиграва с българите, щото евро е валутата на ЕС, а hold на английски значи държа или направо повелителното - дръж?
    Може те да ме триете, можете и по ІР да ме баннете, истината си е истина. Все някога излиза на яве.
  • 21 Киро Питоня

    12 0 Отговор
    Банката е една и тя се казва ВТБ-ВнешТоргБанк. Май зрее поредния международен скандал...Поживьом-увидим..както е казал поета.Честита Ви Промяна, оопс-Подмяна
  • 22 Див сейанин

    7 1 Отговор
    Ха да е честита новата такса на избирателите на Чалгаря..Не бил зависим, а? Това искал ''суверена'', а...хахахаха, сега видяхте ли кой е суверена? Шараните си имат държава....

    Коментиран от #25

  • 23 Насан

    3 0 Отговор
    Той жената болно сега ама като е здрав ша ходи да работи на тока зицата дава пара на всички
  • 24 Бацо

    2 0 Отговор
    Има има шкаф банк холдинг
  • 25 100pera

    5 2 Отговор

    До коментар #22 от "Див сейанин":

    Аре спри да прехвърляш от болната глава на здравата! Сделката е от три (3) години, през които на власт бяха Борисов, Доган и Пеевски, прикривани от Народно събрание на ГЕРБ, ВМРО, НФСБ, Воля, Цацаров, Гешев и цяла поредица назначени от тях министри на вътрешните работи и шефове на ДАНС. А Чалгаря, Дългия, Трифонов и партията му все още не са на власт.

    Коментиран от #45

  • 26 Абе

    8 0 Отговор
    Слънчасала популация от каракачански чифтокопитни.Какво ръсите мозък,и безмислени,неизпълними закани? Това е положението.Капитализъм във най бруталната му форма.Различен от онзи- Западния,който се е променял плавно,със столетия.Тук сме във неговата първа фаза- както там в края на 19- началото на 20 в.Първоначалнотп натрупване на капитал е към финала.Сега следва преливането му във всички жизненоважни сфери на икономиката.Нищо няма да остане,като държавна,или общинска собственост.Вкл.чително и болниците.Ще оцелеят ВМА,Пирогов- другото по схемата с чез-. Е,ще оцелеят и читалищата.За рейтинг.Важното е че отначало ви набиха под рогата,мантрата: Държавата е лош стопанин,и няма по добро от частника! Сега реализират в практически действия,онова,за което милиони рогати виреха два пръста и скачаха в такт: Кой не скача е.. Ей,въртоглавите! Не се усетихте,за 30 г,че няма комунисти,социалисти,леви,десни,либреали.Това са просто завеси,с който ви разцепиха.И то- успешно! Чиста проба присвояване и усвояване на милиарди.Това е истината.И връщане назад няма!

    Коментиран от #27

  • 27 Шматката

    7 0 Отговор

    До коментар #26 от "Абе":

    Абсолютно съм съгласен с тебе. Точка по точка. Освен с едно-че нямало връщане. Има , ама трябват топки, големи топки. И хора, готови на саможертва..само че де ги в това стадо овчо?
  • 28 Овцете

    6 0 Отговор
    зимата ще се събудят от студа. Сега на никой не му пука. Ще им запука.
  • 29 7887

    1 0 Отговор
    Е как ще е българска с множество чужди акционери - Люксембург, Финландия... И заемите от чужди банки също не ми седят български - като ще го фалирате чез едно хубаво и ще оставите кухните активи и територията без ток, къде и кой ще ви издирва?
  • 30 Гинев

    1 0 Отговор
    Тлъcтия бaнкянcки крaдeц кaтo нe уcпя дa купи ЧEЗ c Вaриaнт-A - Гинкa Тeмeнужкoвa, прибeгнa дo вaриaнт-Б - мутритe oт ТИМ, прeимeнувaни в Eврoхoлд. Aмa бългaритe cи гo зacлужвaт 1000 %.
  • 31 Петров

    2 1 Отговор
    Реалният собственик е Кюлчев Чекмеджиев и ортакът му Делян Пеевски. Тези откраднати милиарди трябва да се изперат.
  • 32 Чул и видял

    2 0 Отговор
    В Чекмеджето има много пари.
  • 33 един друг

    3 0 Отговор
    кой седи зад еврохолд? някой аватар на чекмеджан ли?
  • 34 Помнещ

    5 0 Отговор
    Тези не бяха ли дето не уважаваха Бацко и той даваше заръки по телефона, как да ги намачкат ... държавните институции? :) Интересно каква "глоба" са му платили?
  • 35 Десен джоб

    3 0 Отговор
    Собственикът е Вождът ти Тиквун - откраднатото трябва бързо да се препере, че Магнитски идва ....
  • 36 Маринов

    2 0 Отговор
    Собственикът е Вождът ти Тиквун - откраднатото трябва бързо да се препере, че Магнитски идва ....
  • 37 Златан Венев

    3 0 Отговор
    Ситуацията с ЧЕЗ и най-вече случилото се с ТЕЦ "Варна" е изключително лош сигнал за международните инвеститори у нас!
    Но Тиквата го интересуваше само чекмеджето му.
  • 38 Симеонов

    2 0 Отговор
    Защото много шум се вдигна и в чешкият парламент за ТЕЦ "Варна" и как държавата спъва инвестиционните намерения на чехите!Като резултат компанията реши в крайна сметка да се оттегли от нашия пазар!
  • 39 Тенев

    1 0 Отговор
    "Излизането на CEZ от България беше съпътствано с политическа намеса, като първоначалният купувач - "Инерком" на Гинка Върбакова, беше отхвърлен от Комисията за защита на конкуренцията през 2018 г. с абсурдни аргументи"
  • 40 Долапчиев

    1 0 Отговор
    Честито дургарю Борисов - вече имате легален бизнес и милиардите ви ще бъдат законно изпрани. Магнитски няма да може да ви пипне.
  • 41 Цонев

    2 0 Отговор
    Тия сега вече ще намалят цената на тока, а може и да го пуснат направо без пари !!! Бойко Борисов го е договорил!!!! Венсеремос, Тикво !!!
  • 42 Жилетка ПЗ

    3 2 Отговор
    С Гинка завъртяха една сапунка с фалшиви пречки. Сега вече и ЧЕЗ официално е на ГЕРБ-ДПС. Честито българи !
  • 43 Дидо

    2 0 Отговор
    За досегашните потребители на ЧЕЗ остават следните варианти:
    1.Да се молят зимата да не е тежка
    2.Да си купят генератори
    3.Да изкарватдостатъчно пари за да си плащат сметките и да изпълнят точка 2.
  • 44 Банков

    3 0 Отговор
    Е, важното е че изгонихте омразните чехи, чиито премет на дейност беше електроразпределението и правеха именно това.
    Сега ще ви яздят родни патрЕоти застрахователи при това.
  • 45 Шматката

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "100pera":

    Ами, кво да ти кажа. ИТН ос..аха веднаж тавана. Сега почва да им капе на главите. Жив и здрав да си ... абе все пак искам да те питам- ти от кои шарани си? От голите или от люспестите. От дунавските или от блатните? Всеки случай не си от ''кои''-тата( порода скъпи японски шарани), ами си от нашенските.
  • 46 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ПЕТНИСТАТА ХИЕНА КОБУРГ ;ШУЛЕВА И МИЛКО КОВАЧЕВ ПРОДАДОХА ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛИТЕЛНИТЕ ДРУЖЕСТВА НА ЧУЖДИ ФИРМИ --- КОЙ ГИ РАЗСЛЕДВА ЗА НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО И ОБЛАГОДЕТЕСТВАНЕ ??????????????????
  • 47 Отто

    1 0 Отговор
    ДС пак ни врътна, но компанията майка КГБ е много гладна.
  • 48 Михаил

    0 0 Отговор
    Човекът на караянчева цветанов ФОРМОПЛАС, Кърджали Асен Христов. Имат ли легитимни дипломи тия хора нямат нищо
  • 49 Истината

    2 0 Отговор
    Асен Христов е лицето, представляващо Атанас Тилев, агента на КГБ "Румянцев, съратник на Бриго Аспарухов, ДС агента до Сакскобурготски и в Еврохолд участва руската ВТБ, в която участва Милен Велчев. Това сочи разследване на Бивол от 2021 г.Така че румънците не случайно са ги подгонили. Освен това същия този Асен Христов е перач на пари в Люксембург. Цялата гнилоч на ченгеджийницата, която владее България ,краде,лъже и тероризира народа трябва да бъде изрината, за да се прочисти държавата и да започне да се развива.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове