6 Септември, 2021 10:12 2 732 93

Петър Стоянов: Днешните политици се срамуват да говорят за национална държава

  • петър стоянов-
  • национална държава-
  • 6 септември

Икономически интереси и сенки на олигарси личат зад политическото разделение, смята той

Петър Стоянов: Днешните политици се срамуват да говорят за национална държава - 1
Кадър бТВ

„Съединението е едно от най-важните събития в най-новата българска история и по някакъв начин е феномен и в европейската история“, заяви президентът Петър Стоянов в предаването „Тази сутрин“ по бТВ.

„До 1989 г. 6 септември никога не е бил официален празник, припомни той. Празнувал се в до комунистическа България, за 100 годишнината имаше големи тържества в Пловдив, но като цяло във времето на моето детство, 6 септември почти не се споменаваше. Споменаваше се крадешком, може би защото беше близо до 9 септември, който тогава минаваше за най-големият и светъл национален празник“, отбеляза Петър Стоянов.

Според него в речите на всички политици за празника се среща почти едно и също клише – как на 6 септември сме били обединени и сме постигнали националния си идеал.

„Истината е, че нито преди, нито по време, нито доста време след Съединението, ние не сме били съвсем обединени. Въпросът е в това, че тогава противопоставянето е било заради свръх патриотизма. Днес в много голяма степен зад разединението на българските политици личи не патриотизмът и грижата за България, а икономически интереси и сенки на олигарси. Това е разликата“, посочи президентът на България от 1997 г. до 2002 г.

Според него тогава борците за национално единение са издигали в култ създаването на българска държава, днешните политици се срамуват да говорят за българската национална държава.

„Те говорят за гласоподаватели, за народ, за суверен или за общество. Има даже хора, които смятайки, че са остроумни заявяват: Обичам народа, мразя държавата. Ако беше жив Захари Стоянов, щеше да им каже, че без държава няма народностен просперитет. Без държава няма нито културен, нито икономически напредък за нито един народ – това трябва да е набито в съзнанието на хората, които се занимават с политика. Имаме държава, дайте да я съхраняваме“, призова Петър Стоянов.

Според него непрекъснатите вопли за промяна в Конституцията говорят само за политическа безпомощност. „Няма никакъв смил да объркваме българския народ с този тип дебат. Въпросът не е в това непрекъснато да променяш Конституцията си или държавното си устройство. Въпросът опира до много по-прости неща – как българските политици да създадат в народа чувство за законност“, отбеляза Петър Стоянов.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 34 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДяДо Ви КурТи от СелО ПиПерКоВо

    64 17 Отговор
    Тоя палячо какво го показвате?А да,бях забравил,че толупЪ ще го издига за държавна тиква..С такъв кандидат, Радев няма да има конкуренция на изборите,и ще трови живота на тиквите още 5години...

    Коментиран от #17, #19, #32

  • 2 Epstein

    70 20 Отговор
    Пешо, ти продаде БГ на педофила Бил Клинтън.
  • 3 Тъгъдъкчето

    62 8 Отговор
    Иване кажи им кал продадохме България
  • 4 123

    61 11 Отговор
    И тоя го изровиха от нафталина да ръси акъл

    Коментиран от #70

  • 5 ТаУмВзе

    56 10 Отговор
    Кон такъв, нали лази на краварите до хоризонта и натам бе. Я марш!
  • 6 Туньо Туньов

    51 10 Отговор
    Пешооооо,скрий се някъде,нещастник.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Мислещ

    53 8 Отговор
    Я, един от най-видните "евроатлантици" изведнъж много се загрижил за националната държава? Сега остава и плевеллиев да пуснете да дрънка колко е загрижен за нас?
  • 9 Дельо Хайдутин

    41 9 Отговор
    Странно!?Евреин да призовава за национална държава.
  • 10 123

    49 8 Отговор
    Зъбатия евроатлантик изпълзя от дупката и почна да бълва празни приказки.
  • 11 Факти

    45 6 Отговор
    Тоо озъбен бобър къде беше на власт, и с него прокопсахме.И той тръгнал мнения да дава.
  • 12 Българка

    24 3 Отговор
    "Cпoрeд нeгo тoгaвa бoрцитe зa нaциoнaлнo eдинeниe ca издигaли в култ cъздaвaнeтo нa бългaрcкa държaвa, днeшнитe пoлитици ce cрaмувaт дa гoвoрят зa бългaрcкaтa нaциoнaлнa държaвa."
    Тъжна истина!Почти всички управляващи стават по един или друг начин повече придатък на чужди интереси, чужди политики, които подчиняват националния ни интерес. Смятам, че и като членове на ЕС, НАТО трябва на първо място да са българските интереси
  • 13 Сали

    37 4 Отговор
    Този предаде род и държава като предаде ИСТОРИЯТАНИ Този трябва да бъде съден и заклеймен
  • 14 Пешо

    32 4 Отговор
    Конят като какъв се обажда?! Това изказване в стил от Съединението до оплюване на избирателя /което личи в подтекста/ не му дават никакъв шанс да стане /пак/президент, защото и той си служи с клишета. Никакъв шанс срещу Радев, ако ГЕРБ издигне тази бита карта от миналия век за президент.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ПОМНИМКОНЬО

    34 4 Отговор
    ПЕШО КОНЯ КАК ПОДЛОЖИ ДЪРЖАВИЦАТА НИ НА АМЕРИКАНЦИТЕ , ПА СЕГА МИ БРЪЩОЛЕВИ ЗА .....НАЦИОНАЛНА ДЪРЖАВА ....!!!??!!??
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Механик

    46 5 Отговор
    Ти жабо, ти и твоите демократчета от СДС разтурихте НАЦИОНАЛНАТА държава! Вие направихте от България, американска колония и ни продадохте в робство. Вие позволихте чалгализирането на населението и го бутнахте в обятията на дива чалга, пороци и турски сериали.
    Вие вменихте на населението безчувственост и безотговорност спрямо проблемите. Научихте ги на "Абе кво ти пука? Нали теб не те засяга?".
    Точно ти ли ще ми говориш за национална държава, мекере американско, такова?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Георги v.

    43 5 Отговор
    Нахален нещастник. Тогава времето беше такова, че се гласуваше синьо и червено. И майуна да бяха сложили на негово място, тя щеше да е президент. Никога нямаше да бъде президент, ако се гласуваше за личност. Сега се изживява като месия, но забравя, че през септември 2001 г. той подписа Указа за назначаването на Бойко Борисов за Гл. секретар на МВР без да помисли за последствията.

    Коментиран от #54, #58

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 778

    29 4 Отговор
    Я този национален предател да се скрие в мишата си дупка! Преди да стане президент живееше в блока на Кинтекс в нашия квартал (Дървеница) в София! Изобщо какъв пловдивчанин и Кинтекс си беше доста просперираща фирма (съответно в нея големи връзкари са работили) по време на соца.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Да бее.

    25 5 Отговор
    Тоя не плямпаше ли едно време че не трябва и е без значение национална едентичност в бъдеща глобална Европа.
  • 26 Филип Боев

    20 5 Отговор
    Какво стана с цивилизационния избор на господина-за НАТО, ЕС а вече и за Еврото? За национална държава политиците говорят само на национални празници, но нищо не правят. На петър Стоянов може би му е замирисало на президенски избори. Пременил се Илия, погледнал се - пак в тия
  • 27 Перо

    24 6 Отговор
    И този Фернандел беше част от системата на прехода и статуквото! Още го охранява НСО и му издържаме офис,секретарка,кола и заплата,а забравихме,кога е бил Президент. Всички,като паднат от власт и “поумняват”!

    Коментиран от #57

  • 28 Антитрол

    31 7 Отговор
    Човека който превърна България в краварска колония и унищожи промишлеността и земеделието се загрижил че не сме били национална държава.

    Ти унищожи България като държава. Колониите никога не са национални.
  • 29 Бегай !

    15 4 Отговор
    Да ходи да пита некой несретник, дали има държава,тоя оял се пуяк !
  • 30 калинка

    20 3 Отговор
    Присмел се зъбльо на щръбльо)
    Нали сергията за продажба и концесионирането на държавата започна от вас!
    100% частен сектор. Държавата била лош стопанин, и затова всички днес се бутат на опашка не при 10% , цели 50 % кеш за останалота от държавата!
  • 31 Трябва да се забранят разводите и аборти

    5 6 Отговор
    Да се направи задължителен за християните църковния брак и да се суспендира българското законодателство и да се използват 10те Божи заповеди и 10 блаженства

    Коментиран от #35

  • 32 ГЕРБ СДС

    6 15 Отговор

    До коментар #1 от "ДяДо Ви КурТи от СелО ПиПерКоВо":

    Двойката Стоянов-Караянчева ще разбие Радев на президентските избори. Много силен кандидат изкарахме този път

    Коментиран от #62, #63, #66, #79, #80, #81

  • 33 гнусен

    8 4 Отговор
    кон.....
  • 34 Тръмп

    6 9 Отговор
    Много точен анализ!;)
  • 35 Как

    6 2 Отговор

    До коментар #31 от "Трябва да се забранят разводите и аборти":

    задължително, бе! Вярата е до собствен избор и е дълбоко личен акт. Какво ще кажеш да те ваксинират задължително, а! Същото като твоето предложение е.
  • 36 Край

    6 16 Отговор
    Ккво ви става бе братя съединени българи. Петър Стоянов е достоен българин. Беше добър президент в най-тежките за България моменти. Долара беше 3000 лв. България беше пред гражданска война.
    Петър Стоянов не забогатя от политиката, не взимаше подкупи не лобираше за Черепи.
    Това беше най-добрия президент на Прехода. Ако ГЕРБ го издигне ще отвее Радев на първия тур.
    НО
    Подозирам че ББ и РР ще се разберат пак - Герб да издигне някоя Цецка за кандидат - Радев да спечели втори мандат и да подкрепят някакъв сламен човек за Премиер с "експертно" правителство.

    Коментиран от #60, #92

  • 37 Винету

    13 5 Отговор
    Я, май гласят Хитър Петър Стоянов за кандидат президент, щом пак започна да говори глупости. Не щем национални предатели като този да ни дават акъл!
  • 38 ДЖОТО

    11 3 Отговор
    ТОЯ ПОБОЙНИК И ТОЙ СЕ ПОКАЗА НА ХОРИЗОНТА?КАК НЯМАШ СРАМ БЕ?ЖЕНА ТИ,КАТО СТУДЕНТКА-СЪТРУДНИК НА ЩАЗИ А ТИ УЖ ОБИЧАШ БИЙТЪЛС!СМЕШНИК!!!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Последния манафин от София

    4 5 Отговор
    Браво на Пешо коня
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Коко

    11 3 Отговор
    Ами ти не се ли срамуваш че унищожихте армията и искаше да минем от кирилица на латиница
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Фен на копейкин ш.ч.и.к.ия.т.а.

    3 4 Отговор
    Да така
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 дядото

    10 3 Отговор
    продажен нещастнико.имаш ли очи да заставаш пред народа български.познавам те лично.засрами се и се скрий някъде надълбоко.срам за хората
  • 48 курти

    10 4 Отговор
    и тоя идиот говори за патриотизъм.подари на брат му панаира,а още колко др. неща са гепили само можем да предполагаме.за благодарност и днеска държавата им плаща и на него и на седефчо.добре че жабата пукна
  • 49 Неговата сянка

    8 2 Отговор
    Най- дългата и най- дебелата...
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 КАШЧЕЙ

    9 3 Отговор
    Тоя каа тъър със софиянски са от 30 години членоце на ложите на Со-роз.
    Българопродажник в най-чист вид.
  • 52 Муаха-ха-ха-ха...

    5 3 Отговор
    Искам да се возя на Марусяяяя...Може и на дръгливото конче - Пепи !
  • 53 ДаЗдраПерМа

    4 0 Отговор
    национална държава е тип държава с конституционна форма на самоопределяне в която всичките граждани имат общ език, културни и традиционни ценности. България частично отговаря на някой условия например историческо постоянство (повече от 1300год). В световен мащаб такива държави се броят на пръсти. Нация и национална държава са различни термини по смисъл. В проекта ЕС е глупаво да се говори за национална държава защото суверенитета е условен и не винаги удовлетворява гражданското общество.
  • 54 Да, така е

    6 1 Отговор

    До коментар #21 от "Георги v.":

    Затова дойде ред и за благодарност.
    Общо взето, вечният им девиз " ти на мене, аз на тебе "
  • 55 666

    5 3 Отговор
    Кажи си бе Иване ... кажи си бе нали бе пешо и иван са обиди и не проговори . Жалко продажно същество !
  • 56 XYZ

    6 1 Отговор
    "Днec в мнoгo гoлямa cтeпeн зaд рaзeдинeниeтo нa бългaрcкитe пoлитици личи нe пaтриoтизмът и грижaтa зa Бългaрия, a икoнoмичecки интeрecи и ceнки нa oлигaрcи."
    Г-н Стоянов, ще запомним тези думи, защото в пространството се носи идеята да Ви предложат за президент, като кандидат от ГЕРБ ???
  • 57 Цола Драгойчева

    5 4 Отговор

    До коментар #27 от "Перо":

    Спокойно, товарищ. И Румен Грипенов Решетников ще получи офис, кола и секретарка ! Агент " Гоце " откога се радва на тези придобивки!!!
  • 58 Колкото

    4 9 Отговор

    До коментар #21 от "Георги v.":

    Колкото и да "виете",ББ и ГЕРБ се оказаха успешни.Справка--45 и 46 парламент,ИТН,ДБ,ИБГНИ.Колкото и да си слагате КАПАЦИ НА ОЧИТЕ колкото и да се превъзнасяте с разни опорки,за НИЩО НЕ СТАВАТЕ. Трябваше хора от вашите(Сл.Трифонов, Тошко)да ви изкара кирливите ризи,за да повярвате,че е така.На мен Петър Стоянов ми харесва.Дано от ГЕРБ да успеят да излъчат човек,които да ни ОБЕДИНИ.Няма как да ни изчегъртате --много сме.И дано да се намери човек,който да не ни насъсква едни срещу други.

    Коментиран от #71

  • 59 Българин

    7 4 Отговор
    Алоу, Куртев, укроти си фабриката за тролове, бе! Поне на този величав ден имай малко срама! ...
    Макар, че като се замисля, комунист срама няма...
    А може би идеята е да се вдига врява по форумите, за да не говорим за действията на Матушката Ви по въпроса за Съединението!!!
  • 60 Какво им става

    7 3 Отговор

    До коментар #36 от "Край":

    Става им това,че явно прозира,че са инструктирани да пишат така.Прозират някакви ТЪПИ опорки,пак злоба,пак цинизми и простотии.Казано им е‐-ще го повторите много пъти,ще се намерят глупаци да се" вържат".Петър Стоянов е един достоен българин.
  • 61 az #Изчегъртване!

    8 6 Отговор
    Още един политически труп изпълзял на светло да дава "акъл"! Отврат!
  • 62 Чичо

    5 2 Отговор

    До коментар #32 от "ГЕРБ СДС":

    Двойката коню тепекетова ще разбие от смях гласоподавателите на гепипачки банкянски

    Коментиран от #64

  • 63 Хахаха

    5 3 Отговор

    До коментар #32 от "ГЕРБ СДС":

    Тепекетова съвсем ще откаже желаещите да гласуват за тъгъдъкчето, сложете поме къдрокосата дю
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 111

    0 1 Отговор
    Гербдосбсп ще изберат Петър Стоянов. Петя Михалевска.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 НикогаПовечеСДС-Чума

    4 4 Отговор
    Аз пък се срамувам от Коня,който много злини причини на народа,държавата и Родината ми.
  • 70 Паметлив дедо

    9 3 Отговор

    До коментар #4 от "123":

    И това недоразумение- " президент" Пешо Туриста ще говори за патриотизъм?? Ха ха ха!! Ами,че тая тиква навремето искаше да сменя българската азбука с латиница!! Айде да бега и да не ме нервира¡
  • 71 Гюро Михайлов

    4 1 Отговор

    До коментар #58 от "Колкото":

    Ало,тикво!! Кой чакаш да те " обедини"?? Може ли олиото и водата " да се обединят"?? Схващаш ли бе тикво??
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Цура

    1 0 Отговор

    До коментар #64 от "Патриот":

    Гаще няма
  • 74 Цура

    0 0 Отговор

    До коментар #64 от "Патриот":

    Пак без гащЕ ма на вертолет
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Цура

    0 1 Отговор
    Тепекетова на вертолет без гаще ще прати коня у ряката
  • 78 покруса

    4 2 Отговор
    ИЗЧЕЗНИ,БЕ!
  • 79 Никога

    5 3 Отговор

    До коментар #32 от "ГЕРБ СДС":

    Няма да гласувам за баце и тези, които е предложил баце, казах

    Коментиран от #83

  • 80 Хохохо

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "ГЕРБ СДС":

    Цуръ пак без гащЕ ма на вертолет
  • 81 ТеПеКе

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "ГЕРБ СДС":

    Без гащеЕ на вертолет с кофа, свщай се
  • 82 Антонина

    5 0 Отговор
    Агент Виктор раздава мозък!
  • 83 Някой

    2 1 Отговор

    До коментар #79 от "Никога":

    Нема да гласуваш за тях оти си прозд!

    Коментиран от #88

  • 84 Бай Вълчан

    5 0 Отговор
    Петре, Петре, “нели та а страм”? Нима сме збравили изцепките ти? България трабвало да се откаже от суверенитета си в името на общите интереси и щяло да дойде времето, когато може да се мисли за смяната на кирилицата с латиница. Замлъкни.
  • 85 БАЧУ

    5 0 Отговор
    Абе и тебе те помним какъв"президент"беше.Един чер мавър те командореше.
  • 86 Павел пенев

    4 1 Отговор
    А ти си срам за всички нас.
  • 87 Глобализъм

    4 0 Отговор
    Новият ред не предвижда национална държава, нито православие, нито семейство.
  • 88 Прозд

    3 0 Отговор

    До коментар #83 от "Някой":

    Е баце, аз не съм прозд и не се разбираме, койт харесва баце признава, че е прозд
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 адв Хаджигено

    2 0 Отговор
    Винаги съм го обичал и съм искал да му стимулирам простатата. Но Хубавото Наде не предложи г-н Рашков а той има необходимите качества и допуск до класифицирана информация, освен това владее руски език.
  • 91 8736

    2 0 Отговор
    Е ВЕЧЕ МИ ПИСНА ОТ НАХАЛСТВОТО И ЛИЦЕМЕРИЕТО ТИ! ТИ ЛИ, ДЕТО СИ ЧЛЕН НА ТРИЛАТЕРАЛНАТА КОМИСИЯ, ТИ ДЕТО НИ ПРОДАДЕ НА ХАЗАРИТЕ, А С ПАРИТЕ СИ КУПИ КЪЩИЧКА НА ЖЕНЕВСКОТО ЕЗЕРО КЪДЕТО СИ ЖИВУРКАШ, ТИ ЛИ ЩЕ МИ ГОВОРИШ ЗА НАЦИОНАЛНИ ДЪРЖАВИ, ГЛОБАЛИСТ СКАПАН!
  • 92 7734

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "Край":

    БЕ ТИ ДА НЕ СИ ПРЕЖИВЯЛ МОЗЪЧНА ОПЕРАЦИЯ НАСКОРО?! НЕ БИЛ ЗАБОГАТЯЛ ОТ ПОЛИТИКА, ВЕРНО ЛИ?! БЕ ТИ ПРОСТ ЛИ СИ, НЕУК ЛИ СИ?! Я ПРОЧЕТИ КЪДЕ ЖИВЕЕ КОНЯ, НА ЖЕНЕВСКОТО ЕЗЕРО, А ПАРИТЕ МУ СА УЖ ОТ ЧЕТЕНЕ НА ЛЕКЦИИ!!! КОЙ ДАВА ТАКИВА ЛУДИ ПАРИ, ДА СЛУША ЛЕКЦИИ ОТ КОН?!
  • 93 Станко

    0 0 Отговор
    Ние всички се срамуваме от нашите политици. Винаги са били долни и крадливи. Никога не са мислели за народа си, а за джоба. Ти си един от тях.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове