Last news in Fakti

6 Септември, 2021 20:25 5 537 32

Ивелина Берова: Има две Българии

  • българско село-
  • ивелина берова-
  • българия-
  • села-
  • градове

Има две Българии - на селото, което постепенно обезлюдява, и на града, където хората отиват да търсят работа

"Има две Българии - на селото, което постепенно обезлюдява, и на града, където хората отиват да търсят работа и имат светски живот. Въпреки че всяко населено място сигурно е отделна България". Това каза пред БНР Ивелина Берова, пътуващ фотограф.

"В моите срещи в българските села погледът е насочен отвъд проблемите, към изконно човешкото, към по-общочовешките ценности. Ежедневното и битовото е факт, който не се коментира", сподели фотографката и добави, че винаги среща отворени сърца, където и да отиде:

"Може би това е заради подхождането ми с голямо уважение към всеки, с когото разговарям или снимам. В малките населени места вниманието към отделния човек се разбира като уважение и хората са щастливи, че някой им обръща внимание".

Берова разказа, че пътуванията ѝ из България са лично търсене на корените ѝ: "Това ми дава сила. Научавайки повече за рода ми, за хората и за начина им на живот, ми порастват криле, те ми дават безрезервно от мъдростта си".


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 31 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 choko

    32 2 Отговор
    С броя на жителите на един малък град се е увеличило населението в София за 10 години
  • 2 Бойчо

    20 4 Отговор
    Че ми разтурите държавата ейй.

  • 3 Ръмпези

    66 1 Отговор
    СЕЛО НЯМА....УНИЩОЖИХА ГО...ЕЛАТЕ В СЕВЕРОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ...НЯМА СЕЛА...ВСИЧКО СВЪРШИ...БЪЛГАРИЯ Е 10 ГРАДА....ЖАЛКО...

    Коментиран от #5, #20

  • 4 Сатър на Хана

    62 1 Отговор
    От 1 200 000 Софиянци,. поне 700 000 са тарикати специалисти само по далавери и кражби - затова умира България
  • 5 Ми то целото беге е колкото

    17 5 Отговор

    До коментар #3 от "Ръмпези":

    Средно голям град на запад ти кво очакваш?от икономическа гледна точка не е рентабилно с тази численост да има много градове
  • 6 ИСТИНЧО

    30 2 Отговор
    Вярно е две са БОГАТИТЕ и БЕДНИТЕ , богатите с колите над 50 хил лв и над 150 хил лв и бедните до 8 хил лв ,

    Коментиран от #23

  • 7 Мнение

    52 3 Отговор
    Истинските западняци не живеят в големите градове а в близките населени места,където няма индустрия.Примерно във Виена,живее най престъпната и бедна паплач и от 2 милиона население има само 200 000 австрийци,от които 50% са в стари сгради а самите те са на преклонна възраст.Престъпноста е на макс, за разлика от малките населени места ,където е нулева.Българите трябва да се ориентират към по малките населени места ,докато все още селяндурите се натискат за градовете и си продават имотите без пари.

    Коментиран от #16

  • 8 ПЕНЦИОНЕР

    14 4 Отговор
    .... МОМЕ ТИ ОТКРИ ТОПЛАТА ВОДА...... ПРЕТОПЛЯШ МАНДЖАТА... ДВЕТЕ БЪЛГАРИИ И ТЕЗ ПРОЦЕСИ СА В ХОД ОТ НАД 50 Г ПО БЪЛГАРСКАТА ЗЕМЛЯ, СНИМАИ И СИ ГКЕДАИ КЕФА ТУЙ ША ТИ ОСТАНЕ..!!!!!!!

    Коментиран от #30

  • 9 ПИШЕТЕ ГНЕВНО ПИСМО

    12 4 Отговор
    ДО Ж.Ж.КЪДЕТО ОТМЕНИ СОФИЙСКОТО ЖИТЕЛСТВО👎ЗА БЛАГОДАРНОСТ ДАЖЕ КРЪСТИХА ПАРКИНГ НА НЕГОВО ИМЕ🤔
  • 10 Бяха селата

    20 3 Отговор
    Селото не е в България!!! Там няма нищо от това, което определя принадлежност на дадено общество. Властта е кметът или наместник. Ако има късмет има училище, магазин, поща и толкова. Здравни служби, зъболекар, аптека, банкомат, това е невиждан лукс. Законите са строго пожелателни. Ако има църква, попът е приходящ. Партийци идват само около избори, развлечения, ако сам си направиш. Естествено има няколко изключения, но и те няма да се радват дълго.
  • 11 Миналото

    27 2 Отговор
    и бъдещето принадлежат на селата.
    Градовете стават все по-мръсни,стресови,нездравословни, а за храната и напитките няма какво да говорим.
  • 12 Сатъра на Хана

    25 0 Отговор
    Поне 95%0от журналистите , политолозите , водещите и продукта им е пълен траш , обаче получават по 4-5 000 лева на месец за боклука си ...вместо да работят в производството
  • 13 Селото

    21 1 Отговор
    Нашите села приличат на гробища.
  • 14 Ербап

    25 1 Отговор
    Сега, като виждате, къде се е преместило селото, не ви ли е гнус да живеете в града? Аз си купих имот, вдигнах къща и се махнах от тая клоака... на село ))) Гледам, е доста успешни и реализирали способностите си хора (дали у нас или в чужбина) избират да живеят на село, което не е нито, близо, нито далеч от някой град. Идеята е да има възможност да получиш медицинска помощ ако нещо стане, а не защото града ми липсва!
  • 15 Германия

    15 3 Отговор
    Тук в Германия във всяко село има Лидъл.

    Коментиран от #22

  • 16 Още едно

    7 7 Отговор

    До коментар #7 от "Мнение":

    Инфраструктурата в Кочината не позволява да се живее на повече от 10 км.от голям град.Лично аз живея извън мегаполис и пътувам много до и от работата.Хората като мен и местните са принудени да бягат и да се спасяват от централните зони независимо какво ще им коства това.На Запад публичният транспорт е много скъп,автомобила не е решение или е временно.Та,много са малко тези,които работят вкъщи и живеят поносимо.

    Коментиран от #26

  • 17 ТКЗС

    12 1 Отговор
    скоро и градове няма да има - геноцида продължава
  • 18 америка

    7 7 Отговор
    Тези на запад от Карлуково си мислят , че са хванали шефа си за скъсаните шорти. Обаче истината е друга. И ще я разберат. Може би. А иначе България си е твърде добре. Който разбрал-разбрал.
  • 19 Behemoth

    20 6 Отговор
    Има грънци ....няма България...има територия населена с деградирали и комплексирани глупаци без чест и достойнство....

    Коментиран от #31

  • 20 северозапад орг

    16 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ръмпези":

    ръмпези, ела у северозападо да видиш за кво става дума.
    Североизтоки има пътища.
    До Видин 240 км се взимат за 5 часа.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 простичко

    11 4 Отговор

    До коментар #15 от "Германия":

    В германия има лидл и прилагат и спазват законите на обществото.
    в БГ има хоремаг и никой не се съобразява със закони.

    Простичко и ясно
  • 23 Бажков

    12 1 Отговор

    До коментар #6 от "ИСТИНЧО":

    Ей , богаташ ! От къде във феодалното кметскоциганско село ще има 8 хилки за кола ,бря ? Всичко е монопол в ръцете на кметовете - от казана за ракия до плащанията на "Изи пей " ,застраховки на коли ,автосервиза , циганските сватби по 4 дни в двора му под навеса 1 декар ,с асфалтирания двор по Евро програма докато му направят пред тях улицата 500 метра асвалт . Другото кучета го яли и да мре. Кафе автоматите из селата са техни и на братчеда най-много един -два. Даже с тока от кметството дето не го плаща и да не мислиш ,че някой автомат има връзка в НАП. Той продава дървата от гората за 80 лв кубик уж , той загражда 100 тина декара частна градина и още и още в които му работят " Временната заетост " .Щото няма пари за боя за бордюрите и градинките и да не стоят по-добре в неговите ниви и градини. Та не две , а много Българии и най-вече една единствена видима за властта . Другото е безвремие и такива хубави картинки като на госпожата , ама после си отива у градо да си ги продаде или за реклама. Селските кметове крадци съсипаха и БСП и Герб с кражбите си и тормоза .Но, виновен е оня дето го лъжат и продължават да го водят като мечка по сватби на ДПС и въобще не му пука кво става всъщност с неговите изедници крадци в селата докато не им резне някой зелката,буквално . Ама и тогава толкоз ще им пука .Нали са в СТОлицата ?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 хммм

    5 10 Отговор
    Като за начало е добре да се отделят две Българии – княжеството и Източно Румелия. Така ще живеем малко по-спокойно. Не е нужно да са две напълно отделни държави. Всеки да си знае мястото..
  • 26 Мнение

    6 3 Отговор

    До коментар #16 от "Още едно":

    А съм на запад от 32 години и това което казваш се разминава с реалноста тук.75% от населението живее в къщи с двор м/у 500 и 1000 квадратни метра.Без кола,няма работа.Имам два големи града от моето населено място,единия на 6 а другия на 7 км но работя на 30км,и получавам от държавата 95 евро за гориво месечно.Работех сам,когато прибрах жена ми и дъщеря ми,която се изучи тук а жена ми нямаше право да работи 5 години.Купих си място и си построих 3 етажна къща с място от 770 квадрата,което изплатих абсолютно сам.От жена ми и дъщеря ми не съм видял един цент.Така че при добро желание можеш да живееш съвсем нормално.
  • 27 0000

    10 2 Отговор
    От мен да знаете има само София,южна и северна България.и да -селата в северна са пълен разгром.преди няколко години без да искам попаднах в напълно празно село близо до Добрич.направо онемях.не бях виждал такова нещо.жиците по стълбовете ги нямаше и имаше израсли диви орехи в дупките по остатъците от улици.обхват на телефона-да не съм чул,табели -няма.не можах да разбера къде съм и карах докато стигна някаква цивилизация.това в 21 век в сърцето на Добруджа
  • 28 мнение

    8 3 Отговор
    Най логичното е наистина - Царство България и източна румелия. Последните 30+ години се инвестира ударно само на юг от Стара планина. На север - нищо. Кой откъде е и толкоз.
  • 29 Студопор

    1 0 Отговор
    Права е жената. Само дето това отдавна вече не е новина.
  • 30 Пенционерче,

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "ПЕНЦИОНЕР":

    Някой може да каже, че са и от 150 г., което не ви извинява за некадърното ви управление!
  • 31 щом си честен

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Behemoth":

    Можеш ли да го повториш като си напишеш истинското име?
  • 32 Мнение

    0 0 Отговор
    Колкото да агитират за завръщане на хората по селата това няма как да стане. Който е опитал удобството на големия град трудно ще се върне към примитивен начин на живот. По селата остават най коравите българи и тези с много земя или животни за едър бизнес, както и тези които немогат да се реализират в големия град.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове