Last news in Fakti

22 Август, 2018 10:15 3 555 12

Най-сърцераздирателната истина за българските села (СНИМКИ)

  • село-
  • българско село-
  • западнали-
  • постройки-
  • истина

Един - единствен нов кол крепи постройката...

"Знаете ли какво е това? Селски клозет. Мястото, където човек се усамотява с мислите и напъните си. Наоколо е претъпкано с железа. Натурии, както викат. Един - единствен нов кол крепи постройката. Tова е разказ за родното село. Все някой го поддържа да не рухне изцяло… А, ако знаете колко близки са звездите в небето над този селски кенеф?!"

Това е началото на текст, написан от един българин, който разказва своята истина за западащите и запуснати села в Родопите. Такива обаче има на шир и длъж из нашата мила родина... накъдето и да се обърнеш, от където и да минеш все ще видиш някое село, което в миналото е процъфтявало с многобройни, трудолюбиви жители, с поддържани улици и градски площад. Днес повечето от тези села, покрай които фучим с автомобилите си по някой първокласен път, се рушат. Хората ги няма, а природата превзема къщите, дворовете и улиците на тези някога поддържани и кипящи от живот селища.

Ето как продължават горните редове:

„Изкачих се на скалите над село. Виждам всичко като на длан. Чувам как комшията псува добитъка. Прибира го в обора, а псувните се увеличават. Обича го, затова са тези тежки думи. Слънцето гали с последните си лъчи, за „Сбогом!”, лицата на отрудените хора. Жена сваля забрадката си и попива с нея потта по челото си, виждам отгоре. Отвисоко мога да съзра всичко. Дори, като се вглеждам, наблюдавам своето детство. Сякаш още чопля коричките от раните по краката си. Пребил съм се с колелото. Братовчедът не успя да ме хване. … Оглеждам се и видя, че съм изгорял на потник. Болките са малки. Слънцето ме гали за последен път този ден. Отстъпва място на звездите. Те пък са толкова ниско, сякаш с протегната ръка можеш да ги докоснеш! Красиво и тихо! Спокойствието обзема духа и властва над него. Дух и природа в едно. Това е моето родно село. Не искам да се сещам за проблемите, за недостатъците, за нищо! Тези канари, баири, глогинки, несгоди ме направиха човек. Тези звезди пак са над мен. На село може да се говори само за любов!”.

Текстът на мъжа е част от кампания - „Да спасим нашето минало, за да имаме бъдеще”, която сайтът 24rodopi.com започна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Грую

    30 3 Отговор
    Всичко това е държавна политика. Ликвидираха ТКЗС-тата. Почти всички кооперации фалираха. Земята премина в ръцете на частни латифундисти - арендатори. Няма работа. Няма доходи. Няма здравеопазване и вече дори пенсионерите по тези причини не стоят на село ами са по градовете.
  • 3 Шоп

    9 16 Отговор
    Да разни келешчета дето ми говорят за буркани с компоти ми дофтасаха да ми се правят на модерни

    Коментиран от #7

  • 4 Дедо Грую

    25 2 Отговор
    Това е лицето на "прехода към светло бъдеще", демонокрацията и др. подобни ценности, наченати още от 1944г.
  • 5 Вярно е

    18 1 Отговор

    До коментар #1 от "Uflaf":

    Много добре си го написал всичко е вярно .
  • 6 stupid dog

    14 0 Отговор
    Ама то по добре в селския клозет,отколкото в градската помия!Това ми се вижда , доста по уютно ,пък и чист въздух !!!!!Повечето ни села ,са доста привлекателно място за живеене! Защо някои чужденци, тичат да си купят къща?Евтина,като я стегнати подредят по техен стил, става за завиждане!Но пак стигаме до българския манталитет,няма значение от етноса!То му се краде чуждо нещо!И затова не съм си купил на село!
  • 7 Болгар

    16 2 Отговор

    До коментар #3 от "Шоп":

    Мълчи човече извратено! Жал ми е за свестните българи, но политици и такива като теб ги унищожават всеки миг. Иска ми се да ви покажа какво заслужавате, но ме е страх, да не унищожа и свестните хорица. Ако не беше този страх Аз българина щях да унищожа тази държава, убиец на българите.. Заедно с корпорациите крадящи злато, сребро, мед, пари... И политици, предали наред. И военни незащитили народ. Накуп. Това заслужавате. А после и онези изнесли парите накрадени навън... И децата им, за да платят греховете на родителите си. Да не си посмял да презираш селага, да не поискам София да изчезне за минути...! 2 часа спря да ми пука и щяхте да се издавите. Ако поискам ще бъдете наказани възгордели се престъпници. Цялата ви кочина с парламента накуп, алчни човечета самозабравили се. Как не те е срам, бе, с какво си повече от ония хора по селата? Коза ли си пасъл, зид ли си редил, сено ли си косил бе палячо? От 29 години ми се иска да ви накарам за час да си спомните, че сте българи. И да не забравяте това до края на дните си. И да умрете такива като теб, шолитици, генерали е малко. Да не сте се нарекли българи, бандити, такива! А оная противна лъжлива и крадлива фуклива тиква, дето се изживява като господ между два астероида бих я поставил, ако не ми беше жал за свестните хора, животни, растения. Да видим как би се чувствувала на прага на смъртта, понеже не и пука за тия трудови селяни, както и на теб. Безчувственни алч

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Шоп

    11 0 Отговор

    До коментар #7 от "Болгар":

    60 години не съм пускал ни лопатата ни косата ни съм си заебал нивата като тебе селтак комплексиран , селата опустяха заради такива мързели като тебе дето злато и пари съм и у главите прости , май ти е станало тесно у панелката а
  • 9 Шоп

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "Болгар":

    Едно време баща ми ревеше че му взимат нивата за да може ти да живееш там боклук неблагодарен

    Коментиран от #10

  • 10 Болгар

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Шоп":

    Не съм винлвен, че системата е скапана. А ти защо презираш селяните? Не съм неблагодарен, но няма за какво да благодафя на държавниците тук. Само на отделни хора.

    Коментиран от #11

  • 11 Шоп

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "Болгар":

    Не презирам селяните и аз съм селянин софийски, хуля ги че заебаха изграденото от бащиците им
  • 12 Путкин

    10 1 Отговор
    Умишлено се срина селското стопанство защото каквото се произведеше без значение какво веднага се изкупуваше и заминаваше в чужбина и гръцки и турски боклуци гниеха по складовете им! Сега като няма селско стопанство а само за лична употреба започнаха да се продават гръцки и турски боклуци!