Last news in Fakti

17 Декември, 2021 12:50 3 576 51

Събев: Проектът за летището в Русе е готов на 99%

  • николай събев-
  • летище-
  • русе-
  • бдж-
  • уволнен-
  • шеф

Ресорният министър коментира и уволнението на директора на БДЖ „Пътнически превози“. Събев посочи, че предвид влошените показатели на дружеството, освобождаването на директора е било наложително

Събев: Проектът за летището в Русе е готов на 99% - 1

Летището в Русе е все по-близо до стартиране на вътрешни полети до София. Финализирането на проекта сега е в ръцете на новия транспортен министър Николай Събев, който днес ще обсъжда темата със заинтересовани лица в града. В ефира на БНТ той посочи, че работата по възстановяването на вътрешните полети по маршрута е свършена на 99% от бившия служебен министър на икономиката Даниела Везиева.

Според Събев все още има различни мнения относно нуждата да се извършват такива полети, както и по отношение на модернизацията на летището в града.

Днес ще проведем общественото обсъждане по въпроса. Надявам се хората да се убедят, че има нужда от развиване на всички видове транспорт“, каза Събев.

На въпрос каква би била цената на билета, Събев посочи, че авиопревозвачът е представил цена, близка до тази при пътуване с автобус от София до Русе.

На днешната среща ще бъде обсъден и въпросът с подобряване на организацията и намаляване на времето за преминаване през Дунав мост на тежкотоварния трафик. Събев обясни, че още във втория ден от управлението си, е провел среща с регионалния министър Гроздан Караджов, на която са се разбрали трафикът на ГКПП в страната да бъде облекчен, както и да бъдат задвижени основни инфраструктурни проекти в Северна България.

Събев обяви, че е изискал анализ на концесионния договор за Летище София. Той посочи, че ако бъдат установени нарушения, ведомството ще предприеме съответните мерки.

Ресорният министър коментира и уволнението на директорът на БДЖ „Пътнически превози“. Събев посочи, че предвид влошените показатели на дружеството, освобождаването на директора е било наложително. Проверката е била започната от бившия министър Христо Алексиев.

Нека не се концентрираме върху овакантените ръководни позиции. Ръководители, чийто ведомства и предприятия са с лошо качество на управление и резултати, не трябва да чакат да им се иска оставката“, посочи министърът.

Събев акцентира върху това, че основният проблем на БДЖ не е в намаления пътникопоток заради пандемията, а заради това, че не може да предложи сериозна оферта на пътниците си. Според него железниците се ползват от социално слаби хора, студенти и пенсионери. Всички останали пътуват с автомобилите си.

„Ние трябва да предложим такива условия на българския гражданин да пътува, че той да търси този вид транспорт“, коментира Събев.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 25 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    22 14 Отговор
    Какво летище бре улав? Няма Детска болница! Геноцида си продължава с пълна сила и на нов глас.
  • 2 Последния Софиянец

    21 32 Отговор
    Този е като мен.Почнал от нищото и създал всичко с двете си ръце.Знаете ли колко е трудно господа тролове?

    Коментиран от #5, #7, #12

  • 3 гоиш

    30 15 Отговор
    На запад заменят кратките дестинаций със скоростни влакове, за да намалят замърсяването от самолетите. Тоя ще отваря затворено летище. Браво министре.
  • 4 Абе

    20 4 Отговор
    летище добре! Но после ще трябват и подходящи самолети за подобни къси линии, за да са рентабилни! И накрая и пасажери, които в България на съществуващите доходи, не са много! Следователно помогнете да се покачи жизненият стандарт на населението, пък летището ще си дойде от само себе си тогава!
  • 5 гоиш

    23 6 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Много трудно с готов капитал, да купиш бусове, да наемеш офиси и да започнеш с пощенски услуги.

    Коментиран от #6

  • 6 Последния Софиянец

    8 17 Отговор

    До коментар #5 от "гоиш":

    Аз почнах като готвач и сега имам две заведения.

    Коментиран от #8, #9

  • 7 Ейй голям

    17 2 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    СИ, ЩЕ ТЕ ПРАВИМ ТЕБЕ МИНИСТЪР НА ПРОСТОТИИТЕ!
  • 8 гоиш

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Твоето е съвсем различно. Не си имал готов капитал нали?

    Коментиран от #10

  • 9 Аха

    14 4 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    И предпочиташ да си тролиш в свободното време! Хоби ти е!
  • 10 Последния Софиянец

    9 10 Отговор

    До коментар #8 от "гоиш":

    Шиши като имаше готов капитал какво направи?Фалира всичко.

    Коментиран от #13

  • 11 Писта

    7 4 Отговор
    Ще има ли, щото ся и Антоновка не може да кацне там, а те имат способността да кацат и у нивата
  • 12 Почнал

    19 3 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    От нищото ма завършил Военоморското през соца. Знаеш ли кои детета влизаха във Военоморското 80 та година?

    Коментиран от #17, #33, #36

  • 13 гоиш

    10 4 Отговор

    До коментар #10 от "Последния Софиянец":

    Това си е проблем на шиши. Няма общо с темата. Хората искат да спират кратките линий, той ще ги възстановява. Министерско мислене. Знаеш ли, още колко летища за възстановяване има, ама в тия градове вече и хора няма?

    Коментиран от #15

  • 14 Кукуригу

    10 5 Отговор
    Евала министре!И защо само летище?Направо космодрум...
  • 15 Komapak

    5 3 Отговор

    До коментар #13 от "гоиш":

    Линий да не е някой римски император? 🤔

    Коментиран от #16

  • 16 фст

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Komapak":

    Съученик ти е.
  • 17 Варна

    22 5 Отговор

    До коментар #12 от "Почнал":

    Остави ,че е завършил Морското,ами , е три години по-млад и от мен и сме започнали работа някъде по едно и също време -защото ,аз преди 5-те си г гражданско висше,служих и две години в БНА...А, до 1979-та , дори не можах да се добера до н-к Отдел,защото знам какво се изискваше за такъв пост -поне член на БКП да си , а тоя мушмул още 1986/7-ма станал ШЕФ на "Българско речно плаване" ,а няколко години след Десети ,открива просперираща частна фирма за логистика . Понеже съм съвременник на тях времена , едно мога да кажа : Това става с МНОГО...АМА МНОГО ПАРИ и ВРЪЗКИ ОТ НАЙ-ВИСШИ НИВА . Не "куфарче" ,ами КУФАРИ с "червени" пари са нужни за това ...от онези големите -дето са на колела.
  • 18 Руси

    6 2 Отговор
    Русе Букурещ са 50 км.Ако някоя нискобюджетна компания се хване може да пусне доста полети от там.

    Коментиран от #20, #38

  • 19 Българин

    13 0 Отговор
    Преди беше България на 3 морета, сега България на 5 летища. Летището в Горна Оряховица, кога? Полети София-Варна с трансфер през Горна Оряховица кога???

    Коментиран от #21, #47

  • 20 гоиш

    15 0 Отговор

    До коментар #18 от "Руси":

    И какво ще търсиш в Русе? Всички ходят в София. То и за това има полет Букурещ-София. Или викаш, да кацна в Русе, за по-евтинко, и да наема кола до София?
  • 21 гоиш

    9 1 Отговор

    До коментар #19 от "Българин":

    Да възстановим и Стара Загора. София- Стара Загора 10 лв. билета. Докато излети, вече е издухал гориво за няколко стотин билета.
  • 22 За протокола

    15 2 Отговор
    Този гражданин, който си купи министерското кресло за 300 000лв (а може би и повече) е типичен пример как някой може да е успешен в някоя ниша и да е пълна дупка като министър. Няма да коментирам защо е така, само ще предположа, че се е фокусирал на проблемите, които касаят най-много бизнеса му.
    За да е ясно за какво става въпрос, ще дам за пример азиатските тигри, които имат превъзходни пътни инфраструктури, а ж.п. транспорта е добавка към тях. Нашият декларира, обратното - ще се фокусира на ж.п. транспорта, а другото е назад. Транспорта не е само влакове, Бизнесът има нужда от хубави и достъпни пътища до всяка точка на страната. За равномерното развитие на областите трябва да се изнасят бизнеси къп по-слаборазвитите региони, но за това са нужни пак пътища, а не влакове. Преди години имахме директни полети до САЩ. Сега всички от региона трябва да ходят до Западна Европа за да летят натам. С една директна линия ще поемем целият този пътникопоток. И т.н. и т.н. Трябва ни стратегическо и мащабно мислене, а не да си мишкуваме и нагласяваме нещата така, че да ни помагат за бизнеса когато вече няма да сме министри.

    Коментиран от #24, #25, #27, #28

  • 23 Румен

    12 0 Отговор
    Абе защо откакто влезе в политиката,в Еконта вместо бележка от аппарата при изпращане ти дават дубликат на лепенката от принтера.
    Да не укриват нещо?

    Коментиран от #48

  • 24 гоиш

    8 1 Отговор

    До коментар #22 от "За протокола":

    Имало и мислещи хора. Поздравления.
  • 25 гост

    15 0 Отговор

    До коментар #22 от "За протокола":

    и от мен поздравления за точния анализ ! ... в момента се движим по коларски пътища ...аз имам съмнения че този министър е назначен или платено е да е назначен от група олигарси имащи интереси в жп,водния и въздушния транспорт ... ...времето ще покаже.

    Коментиран от #32

  • 26 Бай Пешо карбуратора

    16 0 Отговор
    Този пръщи от мозъко. Евала на Харвард-а че го е избрал. Ама викаш 300 000 лева дарение за кампанията правят чудеса. А полет Перник-София кога? Че потроших Голфо на Вакарел. Там пътят е като в Ирак

    Коментиран от #44

  • 27 Бамбука

    2 3 Отговор

    До коментар #22 от "За протокола":

    Не би било лошо да прочетеш малко за програмите на ЕС, да се поогледаш за състоянието на ж.п.транспорта в Европа и дори съседните страни, да се запознаеш с транспортни коридори и т.н.
  • 28 1959

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "За протокола":

    Закъсняхме с изнасянето на бизнеси към по слабо развитите райони .Просто там не останаха образовани хора . Не могат да намерят подходящи хора , за високо технологични производства .
  • 29 Иван Асен

    12 1 Отговор
    В Италия няколко години пътувах само с влак!Бързо,евтино,чисто и удобно.Условията ,като в самолет без да е първа класа.Тук два пъти направих опит и се потресох от ужасяващата гледка не само в пътническия отсек но най вече в тоалетните,за топла вода и консуматив да не говорим щото въобще ги нямаше.Докато това не се промени няма кой нормален да слезе от автомобила си и да е качи в тоя кочина.Имаш доста трудна задача министър Събев.
  • 30 arsenalfc

    7 0 Отговор
    С 250 ойро заплата, на самолет! с 190 ойро пенсия на самолет,хахаха!
  • 31 политнекоректен

    8 1 Отговор
    Тоя Калинко Смотлев започна политическата си кариера с явна и открита корупция, щото си плати министерското място със пари за предизборната кампания на "няма такава партия "Продължаваме промяната"! Другото нарушение на закона с неговото назначение за министър е че има явен конфликт на интереси между ресора му и личната му фирма, тъй като тя, като куриерска фирма се явява и превозвач на стоки и услуги!
  • 32 "Калинко" е кодовото име

    4 1 Отговор

    До коментар #25 от "гост":

    на тая корупционна схема платена с едни 300 000 лева за кампанията на "Продължаваме Перверзията"
  • 33 нашите родни

    5 3 Отговор

    До коментар #12 от "Почнал":

    Болшевишки дечица учеха и служеха там! Без разрешение от Комсомола и Партията не можеш да припариш нито до Военноморското, нито до Военновъздушното, нито дори до ШЗО-то в Плевен!

    Коментиран от #34, #51

  • 34 почтен

    6 0 Отговор

    До коментар #33 от "нашите родни":

    така беше, ако не си от червените в казармата ставаш кашик
  • 35 напушен

    5 0 Отговор
    Последния процент е поляната да вземе лиценз за летище :)
  • 36 Елена

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Почнал":

    Умните.

    Коментиран от #37, #39

  • 37 Леленче

    4 1 Отговор

    До коментар #36 от "Елена":

    Умните и красивите, ама ако няма мама тати член на БКП и в Търново не можеше да влезне, ка моли за Военоморското. Със чичо само не ставаше
  • 38 Хей

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Руси":

    Ето ти маршрута- Емаг/Румъния/-Русе-Екон/Бг.
  • 39 Хайде

    3 0 Отговор

    До коментар #36 от "Елена":

    Сега питай умничкия той какъв е на рода Бобокови, щото в Русе шефчетата и на БРП, преди 89та ги правеше чичо им
  • 40 Оги

    5 0 Отговор
    Франкфурт-Русе, Ню ЙОРК-Русе, Париж-Русе, това е!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Биби Долапчиев

    3 0 Отговор
    И тоа бастун си е намерил диплома на улицата. Много станаа слочайните кои искат седнат преди другите да са станали! Че има много пъти да реват каде нешто не им е оютно зад гарба,долу в мазата на балкона на салона оцветен в кафево-пембено!
  • 44 Ники

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Бай Пешо карбуратора":

    Ирак ли ??? Там са в пъти по-добри пътищата дори и след войната. :) :) :)
  • 45 Пишман ганкстер

    2 0 Отговор
    Тоз бръдат пърч е голямо зле!
  • 46 Lisa

    2 0 Отговор
    Този стар човек защо не е съкратен?А плати си за това!
  • 47 А Ми

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Българин":

    До Разград кога ,сега с частният си самолет къде да кацам
  • 48 Еконт

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Румен":

    Оригиналите ги даваме в НАП,зада могат да ви стрижат
  • 49 Сашо

    1 0 Отговор
    Бързо,скоростно и много навреме пратките на Еконт ще се движат по новото разписание!!
    Браво на транспортния министър,Събев!
  • 50 Пътното Каспичан

    0 0 Отговор
    Да вземе да си оправи външния вид! Защото има вид на психически нездрав индивид! Точно така изглежда!
  • 51 Герберасти

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "нашите родни":

    много си прав...и Бойко така се е пръкнал първо комунист по убеждение, като млад пожарникар сега осъзнат член на християндемократите на еврониво
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове