Last news in Fakti

14 Юни, 2013 13:06 787 2

Петър Чобанов: Общините са усвоили 11% от парите за детски градини

  • детски градини-
  • детски ясли-
  • петър чобанов
Петър Чобанов: Общините са усвоили 11% от парите за детски градини - 1
Снимка: БГНЕС

Усвоени са едва 11% от предоставените на общините средства за строеж и ремонт на нови детски градини и ясли. Това каза министърът на финансите Петър Чобанов в отговор на въпрос на депутата от БСП Борис Цветков, относно политиката на правителството за грижи за децата, осигуряването на бюджетни средства за строеж на детски ясли и градини, упражнявания контрол и какви са резултатите до момента.

Народният представител от левицата се интересува дали са осигурени средства за строеж на детски градини, как и по какви критерии са разпределени по общини.

В своя отговор финансовият министър Петър Чобанов заяви, че средства за основен ремонт и изграждане на детски ясли и градини за 2013 г. са в размер на 30 млн. лв.

В най-напреднал етап на изграждането на обектите са общините Пловдив и Бургас. Очакванията на общините, получили средства, са за разкриване на нови 1955 нови места в детските градини, или това са със 135 места по-малко от първоначално разчетените. Повечето от обектите са на етап провеждане на обществени поръчки, като за четири от тях в Столична община поръчките се обжалват, посочи Чобанов.

С постановление на правителството от 24 януари 2013 г. е било одобрено разпределението на тези средства само на ограничен брой общини – Бургас, Варна, Плевен, Пловдив, Русе, Стара Загора и София.

За столицата 14 млн. лв. са разчетени за 8 обекта,

от които две нови обединени детски заведения и 6 разширения към съществуващи целодневни детски градини. Предвижда се разкриване на 670 нови места, при първоначално разчетени 800 такива. За четири от обектите, в т.ч и новото строителство (270 нови места), обявените по Закона за обществени поръчки (ЗОП) процедури се обжалват пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). За една от позициите по тези обекти процедурата по ЗОП е прекратена от КЗК и новата ще се обяви до края на юни 2013 година.

За други два обекта със 120 нови места, след проведена процедура по ЗОП е сключен договор с изпълнител в началото на юни 2013 година. Срокът за изпълнение на строителните работи е между 5 и 6 месеца. За останалите два обекта (с 280 нови места) се очаква да се сключи договор с изпълнител до края на юни 2013 година и краен срок за изпълнение декември 2013 година.

Пловдив - 4 млн.лв.

Средствата са разчетени за два нови обекта за 314 деца (при първоначално разчетени 450 нови места). Изграждането на детската градина и детската ясла предстои да бъде завършено съответно в края на октомври и края на юли 2013 година. Обектите се изпълняват в съответствие със сключените договори с изпълнителите. През 2013 година, със собствени средства и средствата от централния бюджет, общината предвижда да приключи с изграждането на нови детски заведения (две нови детски градини и една детска ясла) с общ капацитет 525 деца.

Варна - 4 млн. лв.

Средствата са разчетени за три нови обекта и основен ремонт на общински имот след промяна на предназначението за 250 деца (при първоначално разчетени 200 нови места). Основният ремонт се очаква да приключи в края на 2013 година. По отношение на обектите – за единият предстои стартиране на процедура по ЗФП през октомври 2013 година и завършване на строителството септември 2014 година. За вторият обект е в ход процедура за избор на изпълнител по ЗОП, като се предвижда обекта да се въведе в експлоатация в края на декември 2013 година. За третият обект процедурата по ЗОП е прекратена поради липса на кандидати. Предстои пряко договаряне, с прогнозен срок за сключване на договор с изпълнител декември 2013 година. Изграждането на обекта ще се забави.

Бургас - 2 млн. лв.

Средствата са разчетени за един нов обект и за реконструкция на филиал на целодневна детска градина за 210 деца (при първоначално разчетени 360 нови места в три обекта). Новата детска градина е на краен етап от изграждането си и се предвижда да бъде открита юни 2013 година, а по реконструкцията е в ход процедура по ЗОП с предполагаем срок за приключване на обекта декември 2013 година. Общината ще дофинансира със собствени средства обектите.

Стара Загора - 2 млн. лв.

Средствата са разчетени за един нов обект и нови 100 места за деца. За изграждането на обекта е обявена обществена поръчка по ЗОП. При оптимален срок за реализиране на процедурата е предвидено строителството да започне средата на юли 2013 година и да завърши декември 2013 година.

Русе - 2 млн. лв.

Средствата са разчетени за един нов обект и нови 100 места за деца. За изграждането на обекта е обявена обществена поръчка по ЗОП. На този етап се извършва техническа оценка на офертата на единствения кандидат за изпълнител. При оптимален срок за реализиране на процедурата е предвидено строителството да продължи 240 календарни дни.

Плевен - 2 млн.лв.

Средствата са разчетени за един нов обект и нови 100 места за деца. За изграждането на обекта е обявена обществена поръчка по ЗОП. Предстои отваряне на ценовите оферти на кандидатите. Предлаганият от тях срок за изпълнение е от 6 до 12 месеца. Очакванията са детската градина да бъде изградена до края на 2013 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 AnonimuS AnonimuS

    0 0 Отговор
    Вас кой ви управлява!!!!!!
    Да, но сега друго ви свири!!!!!!!!!
    Но не слушате!!!!!!!!!
    И се налага народа да вдига гири!!!!!!!!!
    Ясно погледнете
    и това разберете:
    Държавата е на ХОРАТА и в нея има само едно правило В ДЪРЖАВАТА СЕ ДЪРЖИ ХОРАТА ДА ЖИВЕЯТ ДОБРЕ!
    За това работете и без шменти капели!!!!!!!!!
    Че май главите ви още не са уврели!!!!!!!!!
    Не правете пак
    глупости чак!!!!!!
    Да не хвръкнат
    мигом в затвора
    служби и дружби!!!!!!
    Ясна сметка си дайте
    в Държавата тука всичко е ПРОЗРАЧНО ЯСНО
    и правилата
    и играта
    и всичко за парата
    и за клеветата и лъжата
    написано е всичко!!!!!!!!!
  • 2 Гласо подавател

    0 0 Отговор
    Влезна в затвора
    и попадна на хора
    и стана човек!
    Е имал дела,
    но какво от това,
    даже невинен излезнал след това!
    Но нека сега,
    като стана човек
    за държавата щом ще работи този човек
    да го прави свясно
    и нека е ясно!
    Ако МАФИЯТА защитава
    с кого ще си има РАЗПРАВА!
    Но нека все пак
    да го видим какво и как!
    Но знай едно път начертан имаш
    и на площада виден е и тука писан е
    и от него в страни няма как да се отклониш
    но сполай ти другарю!
    В Държавата тука всичко е ПРОЗРАЧНО ЯСНО:
    и правилата
    и играта
    и всичко за парата
    и за клеветата и лъжата
    написано е всичко
    и помнете едно:
    Държавата е на ХОРАТА и в нея има само едно правило В ДЪРЖАВАТА СЕ ДЪРЖИ ХОРАТА ДА ЖИВЕЯТ ДОБРЕ!
    В крайна сметка ЧОВЕК от стопанството се изхранва!
    Това разберете!
    И така направете,
    че всеки стопанство да има
    за НАЙ-НЕОБХОДИМИ НУЖДИ
    и в държавно или друго такова да участва
    че иначе спукани са ви делата
    и ще видите гнева на тълпата…
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове