Last news in Fakti

20 Юни, 2013 14:22 993 0

Маргарита Попова за кратко в болница по време на конференция за бежанците

  • маргарита попова-
  • президентството-
  • конференция-
  • болница-
  • сидеров
Маргарита Попова за кратко в болница по време на конференция за бежанците - 1
Маргарита Попова до председателя на НС Михаил Миков (вдясно) по време на днешното заседание на КСНС. Снимка: БГНЕС

Вицепрезидентът Маргарита Попова се е почувствала зле и е била откарана за кратко в болница днес по обяд по време на конференция за бежанците, провеждана в президентството непосредствено след Консултативния съвет за национална сигурност.

След като е била прегледана от специалисти, Попова се е подписала, че няма да остане на лечение и се е върнала на „Дондуков“ 2, за да продължи участието си във форума.
 
По-рано сутринта тя беше и на скандалното заседание на КСНС, което започна с провокации от страна на лидера на „Атака“ Волен Сидеров.

„Нека да помогнем на тези, които нямат доверие в институциите, малко по малко да го възвърнат - не за да излязат да протестират, а да се присъединят към нас и на висок глас да заговорят, че най-ценното нещо в живота на човека е да бъде свободен в мислите и в действията си и да обича“. С тези думи се обърна вицепрезидентът Маргарита Попова към участниците в конференцията „Националната система за закрила на чужденци в Република България“, съобщиха от пресслужбата на президентството. Дискусията е под патронажа на вицепрезидента и е организирана от Комисия по предоставяне на убежище по повод Световния ден на бежанците - 20 юни, и 20-годишнината от сключването на Споразумението между Република България и Върховния комисар на ООН за бежанците.
 
По думите на вицепрезидента, с днешната дискусия институциите и представителите на неправителствения сектор, които имат отношение към закрилата на чужденците, се присъединяват към „жаждата за свобода на първото европейско поколение, което вече една седмица, е по улиците на нашата столица“. „Заедно с това обаче, трябва да помислим и за тези, които все още не смеят и се колебаят да излязат на улицата, защото тяхното доверие струва скъпо“, каза Маргарита Попова.
 
Днес почитаме храбростта и борбата на повече от 45 милиона бащи, майки, синове и дъщери, които са били насилствено разселени заради бушуващи въоръжени конфликти и преследване, каза в приветствието си на форума представителят на Върховния комисар на ООН за бежанците (ВКБООН) Роланд-Франсоа Вейл. Той определи конференцията като много навременна и припомни, че преди 21 години България стана страна по Конвенцията от 1951 г. за статуса на бежанците и Протокола към нея от 1967 година.
 
Участниците в конференцията обсъждат състоянието и развитието на националната система за убежище и закрила, координацията между институциите, проблемите и предизвикателствата, пред които страната ни е изправена като част от международната и европейска система за убежище и закрила. Сред темите на обсъжданията ще бъде и ролята на организациите на гражданското общество, като партньор на държавните институции в дейността по закрила и интеграция на бежанците в Република България.
 
Върховният комисариат на ООН за бежанците признава обвързването на България за гарантиране на достъп до територия на търсещите убежище и международна закрила. По данни на ВКБООН, за последните 20 години 22 715 души от 97 държави са кандидатствали за закрила в България. 1542-ма души са получили статут на бежанец, а 5088 са получили хуманитарен статут. През април тази година, за първи път откакто съществува възможност в закона, лице, търсещо закрила, получи президентска закрила.

„Това отбелязва на най-високо ниво признанието, че търсенето на закрила, и според Всеобщата декларация за правата на човека, е човешко право, което трябва да бъде защитавано и укрепвано“, подчерта Роланд-Франсоа Вейл. В България идват много лица, търсещи закрила, на които им е предоставен достъп до територия и до процедури за закрила, каза още Вейл, който изрази загриженост по отношение на капацитета да бъдат приемани лица, търсещи закрила, предвид увеличението на техния брой.

1392 души са кандидатствали за убежище за първите пет месеца на 2013 година, което е повече от целия им брой за 2012 година. „Надяваме се и вярваме, че Държавната агенция за бежанците ще може да гарантира намирането на бързи и адекватни решения“, заяви още представителят на ВКБООН.
 
В допълнение към вече поетите отговорности, България е поела ангажимент да стане страна за презаселване през 2014 г. Държавната агенция за бежанците изготвя планове за избор, приемане и максимална интеграция на 20 бежанци под мандата на ВКБООН, които не могат да останат в страната на първоначална закрила, стана ясно още на дискусията. По думите на Вейл, активностите към момента „дават окуражителен знак, че това презаселване може да се случи при най-добрите условия.“
 
В рамките на конференцията вицепрезидентът Маргарита Попова подписа споразумения за сътрудничество с Българския червен кръст и с Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет. 
 
Във форума в президентската институция участват представители на Администрацията на Президента, на Върховния комисар на ООН за бежанците (ВКБООН), на Националния съвет по миграционна политика, на дирекция „Европейски съюз и международно сътрудничество“ в Министерството на вътрешните работи, на Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет, на Главна дирекция „Гранична полиция“ и дирекция „Миграция“ в МВР, както и на неправителствени организации, работещи в областта на убежището и закрилата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове