Last news in Fakti

21 Юни, 2013 14:41 2 401 1

Гергана Червенкова поне още месец в ареста

  • гергана червенкова-
  • месец-
  • ареста
Гергана Червенкова поне още месец в ареста - 1
Снимка: БГНЕС

Още поне месец ще прекара в ареста Гергана Червенкова, докато Софийският апелативен съд (САС) реши дали тя да бъде екстрадирана в САЩ, където да бъде съдена. САС отложи делото за 19 юли, защото още не са пристигнали изисканите документи от САЩ и най-рано тогава ще се вземе решение за екстрадирането на Гергана, без да има възможност по-рано тя да напусне ареста, съобщи "Правен свят".

Българката има обвинения в САЩ за нелегална онлайн търговия с лекарства, които съдържат контролирани вещества и за пране на пари. Червенкова бе задържана през декември м.г., когато МВР обяви, че българката е изпрала 5 млн. долара, а тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов обвърза задържането и екстрадирането ѝ в САЩ с отпадането на визите за български граждани.

Фактите се оказаха малко по-различни и никъде в обвинителния акт, който е публикуван в интернет, не се казва, че става дума за 5 милиона долара. Единственото доказателство, на което се позовават американците в обвинителния акт, са две покупки на агент под прикритие на ДЕА на 120 таблетки Butalbital, които били извършени "от сайта на българката" през април и май м.г. Защитата на българката обаче е категорична, че тя е работила на трудов договор в България като служител във фирмата "BG Global Services", която извършва у нас част от дейността на чуждия сайт за онлайн продажби на лекарства EuroMedOnline.com. Адвокатите твърдят, че Гергана е отговаряла единствено за оформянето на финансовата документация на българското дружество, правила го е открито с името си и освен това няма никакви ръководни функции в него.

В началото на май т.г. Софийският градски съд одобри екстрадирането на Червенкова и оттогава тя е с най-тежка мярка за неотклонение "задържане под стража", докато преди това беше на свобода срещу "парична гаранция". В социалните мрежи бе организирана мащабна кампания в защита на Гергана, която днес се изрази и в присъствието на стотици нейни близки и приятели, които окупираха Съдебната палата.

Най-тежко за близките на жената е, че тя близо два месеца е в ареста, без да има възможност да получи по-лека мярка за неотклонение. "По закон, в момента, в който се вземе решение за предаване на лицето, му се взема мярка "задържане под стража". Процедурите са две и преди да се гледа по същество искането, се гледа това за мярката и тогава Гергана е била с "парична гаранция". Тя е задържана в момента, в който Софийският градски съд е решил, че ще бъде предадена", обясни днес адвокат Златка Стефанова, която защитава Гергана.

На 23 май състав на САС поиска от САЩ документи, от които да се разбере дали има и втора част на обвинителния акт. Ако има, то съдът поиска да бъде изпратен превод и от нея. От щатите се очаква и пояснение кое щатско законодателство би било валидно по това дело, след като част от твърдяната престъпна дейност е вършена в Ню Джърси, а друга – в Ню Йорк, както и уточнение дали в някои от тези щати се предвижда смъртно наказание.

В България няма смъртно наказание и според договора между страната ни и САЩ, екстрадиция може да бъде отказана, ако за престъплението, за което се иска екстрадиране на български гражданин, в САЩ е предвидено най-тежкото наказание. В обвинителния акт няма и подпис на окръжния прокурор на южния район на Ню Йорк Приит Барара и това също трябва да се коригира. Освен това, САС чака и превод на 11-та поправка на Конституцията на САЩ, която дава право на американските граждани да бъдат съдени по избрана от тях най-благоприятна юрисдикция. Българският съд поиска информация дали това право важи и за чужди граждани, които ще бъдат съдени в САЩ.

Адвокат Стефанова се надява до дни тази документация да пристигне у нас и на следващото заседание да има развитие. Проблем, обаче, има и с веществените доказателства, които защитата поиска да бъдат изискани от ГДБОП. Както "Правен свят" вече писа, след първоначалния арест на Гергана през декември, специализираната прокуратура е образувала дело, по което работи ГДБОП. То обаче и до днес се води срещу неизвестен извършител, макар по него да са конфискувани 4 лаптопа, между които и служебния компютър на Гергана, чрез който защитата иска да се проследи комуникацията ѝ с клиенти.

ГДБОП обаче са изпратили информация от компютрите, която е записана на дискове, а не самите компютри.

"Първата съдебна инстанция е постановила да се предадат всички веществени доказателства. Ако те не се намират тук, няма как, ако бъде постановена екстрадиция на Гергана, те да тръгнат с нея. Идеята е, че тя трябва да може, ако бъде екстрадирана, да докаже невинността си там и затова трябва да разполага с тези доказателства. Аз не съм сигурна, че по делото в САЩ може да бъде използвана тази информация, която е свалена от дисковете, защото е логично те в тяхното производство да направят собствена експертиза на компютрите, а не да използват тези по друго производство в друга държава", обясни адвокат Стефанова.

Защитата на Гергана отдавна е поискала информация от спецпрокуратурата по това дело, но логично такава е отказана, защото делото е срещу неизвестен извършител и нито адвокатът, нито тя са страна по това дело.

"Шансове винаги има, но не сме стигнали до края на това производство", отговори Стефанова на въпрос дали има шанс все пак да не се стигне до екстрадиция.

Пред съдебната зала стотина души очакваха развитие по делото, докато поне още толкова останаха пред Съдебната палата с плакати в защита на българката. След като научиха новината, че Гергана остава в ареста, близки и приятели на жената не реагираха с остри реплики към съда, както често се случва по други дела, а я окуражиха със силни аплодисменти.
  
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Zari

    0 0 Отговор
    Америка не е България.Там нарушиш ли закона си изгорел като свинска пишка на коледа. Някои тъпи парчета,обаче още не са го разбрали това.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове