Last news in Fakti

9 Юли, 2013 12:59 1 465 4

Плевнелиев призова да не се прибързва с Велико народно събрание

  • плевнелиев-
  • президент-
  • импийчмънт

Решението за нацията не може да дойде от Брюксел, смята президентът

Плевнелиев призова  да не се прибързва с Велико народно събрание - 1
Снимка: БГНЕС

Не трябва да се прибързва със свикването на Велико народно събрание. То трябва да бъде много добре обмислено.  Това заяви пред журналисти президентът Росен Плевнелиев.

Преди свикването на Велико народно събрание /ВНС/ трябва да е постигнат консенсус по това какво искаме да променим в Конституцията, смята президентът. Той е категоричен, че ВНС е инструмент, който е много краен и трябва много добре да се борави с него.

Президентска република не е решение. Политическата ситуация в България е такава, каквато ние сами сме я направили и ще бъде такава, каквато сами постигне", каза още Плевнелиев.

"Истината е, че законите ни в момента са европейски, истината е, че не техниката е важна – дали велико или не велико – важно е съдържанието", каза държавният глава.

"Аз дълбоко вярвам, че олигархичните зависимости в България могат много лесно да бъдат преборени без Велико народно събрание. Дълбоко вярвам, че законите и правилата не зависят толкова много от ново Велико народно събрание", каза Росен Плевнелиев.

Трябват ни поне две години тежък труд за постигане на точните текстове, ясни корекции в Конституцията и корекции в тях преди изобщо да се свика Велико народно събрание. Нека ясно си дадем сметка, че Великото Народно събрание означава 400 депутати, които нямат срок. Ако не е подготвено добре, Великото народно събрание, може и десет години да е в парламента. Те могат да отговорят на един единствен въпрос и той е „Какво променяме в Конституцията". Ако това не е подготвено добре, ще вкараме държавата в огромен хаос", каза още президентът Плевнелиев.

Вярвам и се надявам, че тези, които ще подпишат подписката за импийчмънт, не са се повлияли от някои партийни интереси, коментира още президентът.

Плевнелиев посочи, че уважава правото на хората за подписката. През последните месеци доказах с действията си, че съм независим, подкрепих референдума и неговото провеждане, за което много партии дадоха критична оценка. Подкрепих и протестите през февруари, за което също имаше критики. Не е новина, че президентът е независим, подчерта Плевнелиев.

Основното послание в изявлението ми беше да не се бойкотира народът, а да работим заедно. След като се изсипаха толкова много критики, значи посланието ми проработи, посочи Росен Плевнелиев.

„Надявам се повечето хора да прочетат думите ми и тогава да преценят дали да сложат подписа си. Много е важно всеки да направи своята стъпка.”, каза още държавният глава. Ще се радвам, ако получа обратна връзка от гражданите, които са недоволни, с кое мое изречение или дума са недоволни. Надявам се всички български граждани да разберат, че основният призив и послание, което направих в петък, е да не се бойкотира гласът на народа, да се вслушат в гласа на народа и той да не се разделя, обясни още Плевнелиев.

За апела на посланиците на Германия и Франция, президентът посочи:

„Трябва ли толкова бързо да се дават оценки дали те се месят или не в работата на България? Моята оценка е, че посланиците на ЕС са част от нашето семейство, че техният глас е важен и те са големи приятели на България. Трябва да се вслушаме в техния глас, а те казват нещо много важно – че демокрацията се базира на три основни принципа – независими медии, система на правораздаване, която раздава справедливост за тези, които спазват правилата, а не за силните на деня и трето пазарна, а не олигархична икономика. Тези са трите основи на които стои всяка държава в Европейския съюз, трябва да бъдат фундамента на българското общество и това казвам в моето изявление”.

Решението за нацията не може да дойде от Брюксел, не може да дойде сервирано на тепсия от някой друг, а българският народ и българския политически елит сами ще се го изработят, смята президентът.

Сами ще изковем своята демокрация, за да можем да я пазим и да я обичаме, а тя в момента има тумор, тя в момента е заболяла, казват го хората, виждат го всички. Зависи от политическата воля на всеки да застане с позиция. Хората от улицата искат ценности – ценностната система на всяка една от политическите сили. Аз твърдя, че някои в момента работят за разделяне на нацията, не застават на твърди и ценностно базирани принципи, а отиграват ситуации от днес за утре. Надявам се това да се промени. Зависи от много политически лидери, включително и от мен, слагам и себе си в тази категория и не се дистанцирам от качеството на политическата среда днес в България, тя е такава, каквато ние сами сме я направили и ще бъде такава, каквато ние сами я постигнем, каза още президентът Плевнелиев.
 

Президентът Росен Плевнелиев посети Националната гвардейска част по повод празника на военното формирование – 12 юли, и 134-годишнината от създаването на българската гвардия. 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Станимир Христов

    1 1 Отговор
    ...ами къде се е разбързал за избори тогава...
  • 2 Stoil Dobrenov

    3 1 Отговор
    Защо ли и тази ШУШУ..ГА толкова се СТРАХУВА от ВНС,както
    ВСИЧКИ-без изключение-"народни любимци",а??...
    Нещо не е "наред" с тайните бандитски офшорки ли,не си е
    забърсал следите там още и-ако го шутираме от Дондуков-
    пътя му ще е към........Цацаров,може би,или има и още нещо.....

    Коментиран от #3

  • 3 Bobi

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Stoil Dobrenov":

    За офшорките му започнаха да говорят комунистите - тези на които всяка ПЪРВА дума им е лъжа ! Ако имаше и една думичка истина , Цацаров щеше вече да го е потвърдил . Искат да отправят общественото мнение в друга посока и по-глупавите да им се вържат . КОМУНИСТИЧЕСКИ ТРИКОВЕ
  • 4 Stoil Dobrenov

    1 0 Отговор
    Добре бе,Боби-специално за комунягите-спор няма-
    способни са от муха слон да направят,признаваме им това умение,
    но,все пак-ОТКЪДЕ,по дяволите,са милионите на този тип,
    откъде му е онзи шикозен имот в съседна Гърция,откъде и
    как построи на защитена местност на Черно море "онази вила"
    и още цял ред все отбрани имоти???!!!!
    От отрудени "спестявания"ли или от тъмни далавери все пак......
    Ако знаеш нещо конкретно и истина-сподели го тук за нас,
    незнаещите и по-глупавите!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове