Last news in Fakti

29 Октомври, 2022 09:30 4 039 44

В края на ноември изтича срокът за задължителната регистрация на кладенците у нас

  • българия-
  • кладенец-
  • кладенци-
  • регистрация-
  • срок

На 28 ноември изтича срокът за задължителната регистрация на кладенците в България

В края на ноември изтича срокът за задължителната регистрация на кладенците у нас  - 1
Снимка: БГНЕС

На 28 ноември изтича срокът за задължителната регистрация на кладенците в България. Срокът веднъж вече е бил удължаван, заради пандемията. Още обаче не е ясен механизмът, по който ще бъде проверено дали даден кладенец е регистриран. Обявяването на кладенци за физическите лица е безплатно. Въпреки това обаче хората се притесняват да не бъдат обложени с данък за ползване на подземните води.

До края на ноември всеки, който има в имота си кладенец, трябва да подаде заявление в съответната Басейнова дирекция или при кмета на населеното място. Регистрацията е безплатна, ако водата се ползва за собствени нужди. Няма да има и такса за ползване на вода до 10 куб. м. в денонощие. Йордан Добрев от град Мартен има кладенец, от който черпи вода от Дунав. Използва го от години.

Ползваме го за поливане - ей за този райграс. 18 метра е дълбок, има помпа потапяща. Не консумираме кой знае каква вода, то даже някой път водата изчезва, като падне Дунава", казва Йордан Добрев.

"Не го ползваме засега. Лятото беше спряла, сега не сме отваряли да погледнем какво е", казва Величка Радева.

"Защо е необходимо да се регистрират тези кладенци, не знам?!", недоумява Йордан Добрев.

В Русенско не се води статистика за кладенците, но много от жителите на Мартен са подали заявленията си за регистрация още по време на предишните кампании, но нямат обратна информация от Басейнова дирекция. Росица Кравайкова е изпратила документа в Плевен преди 5 години. "Пуснала съм писмо без обратна разписка, те не отговарят, няма отговор, нищо не знам нататък как се е придвижило това нещо", казва Росица Кравайкова.

"Сега ми казват, че влизат на сайта и не виждат техните сондажи дали са регистрирани и дали трябва пак да подават заявления. Звънях в Басейнова дирекция, те ми казват, че всяко едно заявление, което е пристигнало при тях ще бъде обработено, просто е необходимо време. Опасението на хората е, че ако не си регистрират кладенците, могат да бъдат съборени или да ги накарат да ги премахнат, или по някакъв начин да ги глобят", обясни Димо Тонев - кмет на гр. Мартен.

Нерегистрираните съоръжения трябва да бъдат премахнати за сметка на собственика. Кладенецът трябва да бъде регистриран, независимо дали се ползва. От Басейнова дирекция „Дунавски район" - Плевен обясниха за БНТ, че и кладенците в изоставените имоти, но имат собственик, също трябва да бъдат регистрирани.

Източник: БНТ


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бамби

    73 0 Отговор
    И после лека-полека започват да стягат примката...Отначало 10 куб. метра, после 5 и накрая - забрана за ползване на безплатна вода за поливане..

    Коментиран от #5, #8, #9

  • 2 ъъъ

    47 0 Отговор
    мдаааа ...
    следващата стъпка е да ви намалим и въздуха ..
    надишахте се ей!
    а ние без 13 апартамент или мерцедес останахме като голотори сме

    на малдивите немоем сметкиште си платим ... срам
  • 3 Това е

    55 5 Отговор
    наследство от предишното управление на ГЕРБ, кой знае какво
    още ще измислят ако пак се докопат до властта.

    Коментиран от #39

  • 4 ИВАН

    53 1 Отговор
    А за въздуха дето го дишам, регистрация ще трябва ли ? .... като примерен гражданин съм длъжен да попитам, че ме сърбят ръцете и там да се регистрирам
  • 5 Продавач на въздух

    53 3 Отговор

    До коментар #1 от "Бамби":

    Неее... краят не идва с плащането на водата от кладенец. Следващите стъпки - заявена кубатура за дишан въздух,после допустима квота и накрая платен въздух за дишане. Помним романа на Александър Беляев - "Продавач на въздух".

    Коментиран от #11, #14, #15, #25

  • 6 0000

    58 1 Отговор
    Това ми напомня времето, когато и от воловете се е искало мляко на глава добитък.
    В един кладенец да има до десетина кубика вода максимум.
    А какъв е обема на басейна на СЪДИЯ номер 1 в България в общ. Костенец пълен с МИНЕРАЛНА ВОДА, без да е деклариран ?
    И друго - как ще се определя дебита на всеки кладенец. В моя има половин кубик. Данъкът ми еднакъв ли ще е с тези, които имат дебит 10 кубика ?
    Следващият данък - ДАНЪК ВЪЗДУХ.
    Една държава колкото е по - не компетентна, измисля нови и нови данъци за да компенсира.

    Коментиран от #34

  • 7 карамфила

    49 12 Отговор
    Полека,полека трябва да свиквате с евроатлантическите ценности и да не забравяте да благодарите на ГЕРП и ПП за това наше благоденствие.

    Коментиран от #17, #23

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 карамфила

    45 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бамби":

    Не може ти да си поливаш 1 декар чушки и да трупаш недекларирани доходи а на цацароф и гешеф да не плащаш водата и така само ти да си облагодетелстван че можеш да копаеш с мотика.С това се удрят и последните земеделци в България.
  • 10 Преди

    25 1 Отговор
    Две години декларирахме кладенеците! Тогава също имаше кампания! Какво стана с декларациите, та сега отново!

    Коментиран от #30

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Рошко

    47 1 Отговор
    Прадядо ми по турско изкопа кладенец после дойдаха руснаците после немците после пак руснаците после комунизма, и всеки пи и полива и яде без да плаща, а сега сме в нато и Ес и ей го на плащай. Като ви казвам че под българско не се издържа не вярвате
  • 14 Калпазанин

    15 0 Отговор

    До коментар #5 от "Продавач на въздух":

    Аз очаквам и @@@номери да ни сложат
  • 15 Калпазанин

    18 0 Отговор

    До коментар #5 от "Продавач на въздух":

    Па може да ни задължат и катализатори да си слагаме
  • 16 £€¥√

    29 0 Отговор
    И чудно как ще изчислят че си ползвал 10m³ на ден?
    Щи сложат водомер на кладенеца ли? 🤣

    Коментиран от #18, #43

  • 17 Кокорчо🙄

    20 1 Отговор

    До коментар #7 от "карамфила":

    И за лбгт хелоуин черен петък денят на незавивимоста, той не е наш ама карай нали искат да живеем като тях и всеки да научи английски
  • 18 Калпазанин

    27 0 Отговор

    До коментар #16 от "£€¥√":

    Ами ако само седим и пишем коментари не водомер ами @@@номер и катализатор ще ни сложат
  • 19 абг

    25 1 Отговор
    До 10 кубика, ще са беаплатни казват, значи ще слагат водомери на кладенците на хората. Лека полека, ще изпреварим и САЩ, където в много щати е забранено да събираш и използваш дъждовната вода от покрива си.
  • 20 Ще бецалите

    7 0 Отговор
    Свободно-пазарният предприемач Бейли създава инсталация ва втечнен и втвърден въздух под налягане и ниски температури и започва да складира въздуха. На Земята настъпва паника паника - Бейли иска да се бецали за порция въздух... - роман,1965г.,стр. 208,изд. "Народна култура",автор Александър Беляев.

    Коментиран от #42

  • 21 хихихи

    26 1 Отговор
    интересно ми е как някой ще влезе по къщите и ще каже на старците на село дето до един са ловджии, да си закопаят кладенците... ще трябва помощ от НАТО за тази цел...
  • 22 Емо

    18 0 Отговор
    Супер гнусно, първо, лъжете в материала, режимът е полу-регистрационен, полу-разрешителен, четете закона, имат право да откажат регистрацията, и това трябва да си го ликвидирате. Второ, само мафиотските режими, които искат да имат пълен контрол върху населението, искат да имат информация за всички кладенци. Много просто - за пълен контрол върху хората, трябва пълен контрол върху водата за пиене, тъй като за да живееш, трябва да пиеш вода. И накрая, за да разберат кои са реално изоставените имоти и реално ползваните имоти.
  • 23 Емо

    8 14 Отговор

    До коментар #7 от "карамфила":

    В случая този закон е комунистическо-фашистки, няма нищо общо с евроатлантическите ценности. Законодателната система , всичко , институции, о още копирано и пействано от съветската система. Евроатлантическите ценности са например земята като е твоя, си е твоя и можеш всичко да правиш в нея. Ако има гора, да я сечеш, ако има петрол - твой е. Ако искаш да ходиш на лов, ловуваш. Правиш си стрелбище, полигон, гробище и въобще каквото си искаш. Така че, аз съм за евроатлантическите ценности - по-малко държава.
  • 24 Безплатна

    13 2 Отговор
    регистрация? Това е произвол! Никаква безплатна регистрация! Турете поне по една стотарка за регистрация и поне петарка за всеки кубик вода, ползван неползван... Хазната е празна и трябва да се пълни!
  • 25 Ами

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "Продавач на въздух":

    ще последват прогресивната идея на някакви "авангардисти"! Ще ни продават свеж въздух в кенчета, щото държавата не може да се справи с мръсния въздух в градовете...
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 оня с коня

    18 0 Отговор
    Трябва ТОЧНО да се изнесе в Медиите КОЯ Партия е дала Предложението за Регистрация на Кладенците,за да знае Народът КОЙ му мисли Доброто.

    Коментиран от #44

  • 28 Павел пенев

    16 0 Отговор
    Слънцето ,въздуха и водата са необходими за живота на всяко живо същество, но ще плащате данъци и такси,които управляващите ще крадат директно от бюджета. Така е във всички фашизирани държави,които се водят за демокрации.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Не е отново

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "Преди":

    Само напомнят за отложения краен срок. Та преди 2 г. изпратих до БД документа с обратна разписка, подписана от длъжностно лице. Опитите ми да открия дали е отразен в регистъра до момента са безуспешни. Така че....кой да ти каже.

    Коментиран от #31

  • 31 За това пиша,

    11 0 Отговор

    До коментар #30 от "Не е отново":

    Някой получил ли е удостоверение , от басейново дирекция за регистрация, освен обратна разписка! Две години, басейнова дирекция дали са получавали заплати?!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Сух

    9 1 Отговор

    До коментар #6 от "0000":

    Единствения начин да ти засичат колко вода черпиш от кладенеца е с водомери. Това е следващото изискване, което ще бъде поставено, ако сега не се противи на тези антибългарски решения..
  • 35 тъпчо

    7 1 Отговор
    първо ще ни обложат с данък "кладенец" пък после ще има и водомери...какво ще е следващото ми е бедна фантазията
  • 36 тъпчо

    5 0 Отговор
    май изгоряха и тия дето са с термо помпите....
    .........ползва се до 10 куб.м на денонощие за собствени потребности или се ползват индивидуални системи за отопление и/или охлаждане с обща инсталирана мощност до 50 kW, използващи като първичен енергиен източник енергията на сухите зони в земните недра и на подземните води с температура до 20 °С, с изключение на минералните води(съгласно чл.43, ал.2 от ЗВ);
  • 37 1111

    2 4 Отговор
    Не мисля, че хората трябва да се притесняват за кладенците си, ако са получили входящ номер на заявленията си преди изтичане на крайния срок. От Басенова дирекция трябва да изяснят този въпрос!

    Коментиран от #38

  • 38 Покажи

    5 0 Отговор

    До коментар #37 от "1111":

    Си удостоверението, моля, ще кажат отБД! Обратната разписка няма да признаят! Кай ще рови в архивите? Глоба 50 лева и да се подаде заявление повторно! Смърди на корупция и ДМС!
  • 39 няма значение

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Това е":

    кой ще управлява. Някои искат да бъдат приети 22 антинародни закона. За целта подхвърлят на "нашите народни представители" едни шарини хартийки и ги оставят да крадат. Въпросните закони не са писани от българи. Това с водите е само малка от всичко, което са ни подготвили.
  • 40 няма значение

    3 0 Отговор
    кой ще управлява. Някои искат да бъдат приети 22 антинародни закона. За целта подхвърлят на "нашите народни представители" едни шарини хартийки и ги оставят да крадат. Въпросните закони не са писани от българи. Това с водите е само малка част от всичко, което са ни подготвили.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Читател

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Ще бецалите":

    Казва се "Продавач на въздух". Предполагам, че я има в chitanka. info
  • 43 онзи

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "£€¥√":

    Според квадратурата на дворното място. Поливаш или не - плащаш. Да си садил и поливал!
  • 44 оня

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "оня с коня":

    Преди 2г кои бяха на власт???? Не помниш ли?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол