27 Ноември, 2022 11:19 2 037 20

Иван Шишков: В България за 12 години са построени около 20% от нужните магистрали

  • магистрали-
  • мррб-
  • интерконекторна връзка

В МРРБ са правили политика без политики, смята служебният министър

"12-те години назад в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) представляват политика без политики и говорене без проекти. Това, което се случва и във ВиК сектора, и в пътищата, е едно и също". Това заяви пред БНР служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.

Той коментира започналото финализиране на втория етап от строителството на интерконектора Гърция - България:

"Интерконекторът работи с пълния си капацитет, но не е завършен като строеж. Ако не го бяхме разделили изграждането му на етапи, към този момент нямаше да тече газ по интерконектора, или трябваше да си затворим очите и да въведем обекта в експлоатация, без да са завършени всички строителни работи. ... Пътят към интерконектора трябва да бъде завършен, да се завършат и антиерозионните мерки, за да бъде финализиран цялостният проект". Министър Иван Шишков беше категоричен, че доизграждането на обекта не представлява риск за интерконектора.

"Входът към България от Европа не е европейски", каза арх. Шишков във връзка с изграждането на магистрала "Европа" и предстоящото и свързване с ГКПП "Калотина". 150 метра от пътя - между граничния пункт и началото на магистралата - не са в проекта, посочи той:

"Трябваше да останат с по една лента, но няма да остане. Започва в нищото и завършва в нищото. Очаквам да бъде внесен проект и да бъде одобрен с по две ленти в двете посоки. Ще загубим финансиране от това, че се забавихме с ПУП, който е от Сливница до София. ... Документите са готови, но седемте месеца не мога да ги върна. Тези седем месеца могат да ни костват загуба на европейски пари".

И за АМ "Хемус" имаше много говорене, но нямаше проекти, каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството:

"Както беше тръгнало строителството на "Хемус" - нямаше да доживеем да я видим цяла. ... Внасям в Министерски съвет Текст за търпимост, който ще предложа на депутатите да бъде одобрен, с който да можем да регламентираме незаконното строителство, което държавата в рамките на 2020-2021 г. си е позволила да строи".

В България за 12 години са построени около 20% от нужните магистрали, каза Шишков, като се позова на направен от МРРБ анализ:

"Всички питат има ли пари, а за казвам, че няма проекти. ... Политиците да помислят дали тунелът под Петрохан и АМ "Рила" да не бъдат дадени на концесия, за да има пари и за социални дейности, а не само за строителство на инфраструктурни обекти. ... Всички магистрали, които трябва да се построят, а това са над 1000 км, трябва да помислим за кои от тях ще дадем пари от бюджета на държавата и за кои трябва да го направим по друг начин".

Трябва да е ясно, че Европа ни дава все по-малко пари за магистрали, подчерта министър Шишков и обясни: "Изпуснахме момента, защото нямахме проекти".

Има пари и са сключени договори за зимното почистване на пътищата, заяви той и уточни, че са проведени конкурси и вече се дават 15% аванс на фирмите, за да закупят материали.

По думите на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството проблемът на жителите на Омуртаг е изключително голям и съобщи, че във вторник, 29 ноември, ще проведе среща със "заинтересованите по случая".

"Когато няма обща политика, проблемът се замита и когато се изостря, тогава всички започват да говорят за него. ... Трябва първо да се подобри състоянието и след това да има глобално решение. В България не се решават проблемите глобално, а винаги по по-различен начин. Проблемите трябва да се извадят и да се направи ясна стратегия за решаването им", коментира той.

Прогнозата на арх. Иван Шишков е строителството на Национална детска болница да започне в началото на втората половина на 2022 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 2 Отговор
    а ЗА 32 ГОДИНИ бе съсипано всичко в БЪЛГАРИЯ
  • 2 Най скъпите магистрали в света

    20 3 Отговор
    Са в България. Зайчарника е пълен с парите на гражданите.
  • 3 Българка

    16 4 Отговор
    Защо Гешев обикаля страната с политически речи и популистки лъжи, а не разпореди на каскетите да разследват обективно строителната мафия / обръчите фирми на ГЕРБ-ДПС, които буквално убиват българи. Не става въпрос дори само за ограбени милиарди, а за убийства от некачествено построени магистрали и пътища? Кога ще се огласи крайния получател и поръчител на откраднатите и изнесени в чувал по престъпна схема почти 60 милиона кеш от 6-ти лот на магистрала Хемус. И кога ще се разследват инхаус грабежите не само за пътища. А кога ще се разследва ударното построяване на подаръка за Путин с над 3 милиарда български пари на руско-турски газопровод? И кога публично ще се оповести съдържанието на пътната газова карта?
    И най-вече кога ще бъдат осъдени крадците и върнати милиардите?

    Коментиран от #9, #13

  • 4 Даниел

    17 1 Отговор
    Колко милиарда ни струват тези 20% от общия брой километри?
    Някой има ли отговорност,че държавата си е позволила да строй незаконно и да превежда пари за същото нещо?
  • 5 Български римлянин от Банкя

    18 3 Отговор
    За 12 години са откраднати пари за 120 процента магистрали
  • 6 Гост

    13 1 Отговор
    А са гепени пари за поне 100 магистрали по 1000 км
  • 7 сирене

    12 1 Отговор
    Бат ви Бойко не случайно иска да се "пенсионира" с Хемус.. Кинтаж брат
  • 8 Бойко Българоубиец

    15 4 Отговор
    Другите 80% отидоха в чекмеджака и барцелона хехе ГЕРБ ПОБЕДА!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Русофил

    13 3 Отговор
    Ако гербавите мутри не бяха на власт сега щяхме да имаме 3000км магистрали.. ама с тоз матриал нема как.. най добре да се изселят всички българи, джигани и турци и да се заселят немци, японци,корейци, скандинавци и холандци и България ще стане най-развитата държава в Източна Европа!
  • 11 Гнусна лъжа

    7 3 Отговор
    Само тулупа построи 300 000км.магистрали!
  • 12 ПСР

    10 2 Отговор
    12 и повече години.Еманацията на Боковото гепене...."Закопай тез милиарди под тънък асфалтец,вЪрни ми едни 40%, и бъди щастлив,че изобщо съм те пуснАл до проекта. ..." НЕма ги магистралите.Има ги едни бързо и приказно заботатЕли хора.БГ Съдът,обаче,узакони тези практики-започнаха с "невинните"Батко и Братко.
  • 13 ...

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Защо ли? Защото е назначен, като главен прокурор, за да пази точно този, който го е назначил, и да не би прокуратурата да се поинтерисува къде отиват чувалите с пари от магистралата и т.н., и т.н. ...
  • 14 ГГ55

    8 1 Отговор
    Важното е, че парите са усвоени от ГЕРБ, ама ПП са виновни, според ГЕРБ.
    СЪСИПАХА БГ ЗА 12 ГОД.
  • 15 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 0 Отговор
    "Както беше тръгнало строителството на "Хемус" - нямаше да доживеем да я видим цяла. ... "
    Щеше да е много смешно, ама доста хора не доживява, ЗА ПЕТДЕСЕТ ГОДИНИ строителство да я видят завършена ‼️‼️‼️
    Като гледам , още доста ще СИ отидем без да я видим завършена 🤔🤔🤔🤔
  • 16 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 0 Отговор
    Хеопсовата пирамида е ЗАВЪРШЕНА за 25 години ‼️
    "Хемус" за 50 години е ДО ПОЛОВИНАТА ‼️
  • 17 Фактъ

    1 1 Отговор
    Другите 80 % са в чекмеджето в зайчарника .
  • 18 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор
    На кривата ракета Космосът и пречи!
  • 19 Гост 5

    1 0 Отговор
    А, сега пък искат да дадат и тунела Петрохан на концесия. Някаква разлика да виждате?
  • 20 Един

    0 0 Отговор
    Тарикат сменен с друг с прякор шушумигата.Гонен за злоупотреби от митницата и прегърнат от рашиста Радев,все опитни крадци и шарлатани подбира Радев,направо превръща служебното в групировка по почина на Толупа.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове