Last news in Fakti

17 Декември, 2022 21:41 4 085 110

Спомен за прехода към демокрация през личната съдба на Евгений Михайлов

  • евгений михайлов-
  • преход-
  • демокрация

Един разказ за годините преди 1989 и първите искри на свободата

Спомен за прехода към демокрация през личната съдба на Евгений Михайлов - 1
Снимка: БГНЕС

1954 година. Изминала е само година от смъртта на съветския диктатор Йосиф Висарионович Сталин. Източният блок е скован от тоталитарния комунистически режим. Това е годината, в която в София, в семейството на един инженер и една аптекарка се ражда бъдещият кинорежисьор Евгений Михайлов. Детските му спомени от този мрачен период са свързани най-много с липсата на основни стоки.

„Баща ми е инженер, който с много зор успя да завърши „Организация на строителството“ . Преди това не са му давали да следва, понеже е бил легионер, царски офицер, който е свалил портрета на Георги Димитров от спалното помещение на ротата, за която е отговарял. Малко след това са го уволнили от армията“, започва своя разказ той.

Това слага отпечатък върху семейството на Евгений Михайлов. Въпреки трудностите той решава да преследва мечтите си и влиза да учи кинорежусира. Нещо повече – той успява да завърши не къде да е, а в Москва.

„Не пробих системата, а избягах от България. Аз бях приет кинорежисура 1973 г. с първия випуск към театралната академия. След като ме приеха трябваше да вляза в казармата. След две години трябваше класа да вземе Методи Андонов. Докато бях в казармата през 1974 г. разбрах че Методи Андонов е починал. Аз се разплаках. Много харесвах Андонов. Излизайки от казармата се оказвам в класа на Янко Янков, съветски възпитаник. Той каза за мен и Мишо Мелтев: „Вие не сте мои студенти, аз не съм ви приемал.“ Оказа се, че той е болшевик и нас ще ни прави болшевици. Стигна се до ситуация в първи курс, в която не можех да влизам в часовете му. Започна се едно двумесечно тормозене. Стигна се до финалния изпит. Комисията от 20 човека постави единствената отлична оценка на нашия филм „Старата къща“. Янко побесня. Тогава разбрах, че няма смисъл да продължавам и подадох заявление отново да повторя първи курс само и само, за да не продължа при него. По средата на лятото режисьорът Маргарит Николов каза“ „Евгени, Ели, няма смисъл да правите това нещо, Янко е декан на факултета, ще продължи същото отношение. Има две места за Москва, за където никой не е подал документи. Отивайте в Москва.“ За да не ни разделят в общежитието решихме да се оженим. Направихме го на 22 – и август 1976 г. и на 27 – и заминахме“, спомня си Михайлов.

Така Евгений Михайлов влиза в държавния университет по кинематография. Там има късмета да попадне на изключителен курсов ръководител.

За него той разказва: „един много възрастен евреин, народен артист на СССР, Александър Столпер, който беше стигнал всичките си върхове в кариерата и нямаше от какво да се пази, и беше страшно откровен с класа“.

По време на обучението си в Москва, Евгений Михайлов снима „Мазурка“ и „Письмо матери“. Трудно обаче може да забрави една история, свързана с негов състудент, който се сблъсква със съветската идеологическа машина. Александър Максимов е бил малко по-възрастен от останалите, дипломиран архитект, който е учил и кинорежисура, той е бил отговорник на класа.

Връщането в спомените на Михайлов продължава: „Бяхме една компания със Саша Максимов, Коля Данелия (син на Георгий Данелия). Саша реши да направи нестандартен етюд по Брехт. Той направи още един такъв етюд. И двата пъти го викаха при ректора. На следващата година, когато започнахме първи курс Саша го нямаше. На третия месец Столпер влезе в час, мълча 10 минути, изпуши няколко цигари и каза: „Момчета, Саша няма повече да идва. Той е в лагер.“

Сблъсъкът с реалността в Съветския съюз се оказва решаваща за Евгений Михайлов.

„В края на трети курс взех две години за една. Столпер почина, на негово място дойде Юрий Озеров, който каза че ще ни учи да правим батално кино. Не ми беше интересно да правя батално кино, харесвах Данелия, Тарковски, Параджанов, Йоселиани. Дипломната работа снимахме в България и това е дебютният ми филм „Дом за нежни души“. Защитихме на следващата година в Москва. „Дом за нежни души“ получи награди и беше поканен в Манхайм на международен фестивал, в който години наред не беше канен български филм. Но не ме пускат. Билетите са купени, но нямам изходна виза. И се оказа, че ме извикаха в една стая на ул. „Солунска“ , за да ме питат дали имам роднини бежанци, съдени от Народния съд. Аз бях написал „не“. Не ме пуснаха, защото се оказва, че моята братовчедка Надежда е била избягала в Германия. Тя учеше в Белград и оттам избяга за Германия. Тогава служителят на ДС, който отговаря са киноцентъра каза, че ще ни пусне, но „ще ни разкажете като се върнете какво се е случило, опитал ли се е някой да ви вербува“. Заминах. Нашият филм не беше получил награда. Кореспондентът на BBC се оказа, че хареса нашия филм повече от другите, които получиха награди. Той беше направил кореспонденция с Лондон и беше пуснал едно интервю с мен. След това се връщам в България и казвам, че няма какво да напиша, защото нищо не се е случило. „Така ли? А това интервю? Не си ли давате сметка защо са харесали точно този филм, който се занимава с „малката правда?“ Аз отказах да пиша“, продължава разказа си кинорежисьорът.

След „Дом за нежни души“ Евгений Михайлов режисира още един игрален филм – „Смъртта може да почака“, след което се насочва към документалното кино. В края на 80-те вече се усеща, че режимът се пропуква. Така идва 10 ноември, когато Тодор Живков е свален от власт.

„Тази дата ме завари в Лесидрен, в творческия дом в Съюза на филмовите дейци. Още през 1988 г. станах член на комитета за защита на въздуха на Русе. През април 1989 г. бях се подписал в подписка до НС срещу Възродителния процес. Години по-късно разбрах, че от всички 37 кинаджии, които се бяхме подписали 34 са се отказали от подписите си. Само трима не сме – Коста Биков, Никола Рударов и аз“, споделя Михайлов.

Събитията се развиват мълниеносно. Митингите, забранявани по време на управлението на БКП следват един след друг. Тоталитарната система трябва да се разгради. В тези дни, Евгений Михайлов неочаквано е намерил ново поприще.

„Стана така, че докато бях в Старо село един приятел ме помоли да снимам сватбата му с моята камера. След това се появява още една поръчка срещу заплащане. И се започна, всяка събота и неделя снимах сватби, кръщенета, войнишки изпращания. От 18 ноември, от първия митинг пред „Александър Невски“ започнах да снимам с моята камера. На път към църквата и митинга ме среща този милиционер, отговарящ за киноцентъра, който преди 9 години ме беше карал да се подписвам. Това беше първият митинг който снимах. В първите репортажи, които се показаха видях, че не се казва истината и реших с моята камера да снимам това, което тогавашната национална телевизия не снимаше, за да имам документ за това време. И така от митинг на митинг, от събиране на събиране. И така до забраненото шествие на 8 – и декември за годишнината от смъртта на Джон Ленън. Стотици, дори хиляди софийски ученици направиха шествие, запалиха свещи до Нотариата, защото години по-рано на стената му трима ученици бяха изписали „Джон, обичаме те“ и бяха изключени от училище. След това учениците отидоха до „Борисовата градина“, Летния театър и при минус 20 градуса направиха концерт с песните на „Бийтълс“, разказва Михайлов.

На 14 декември 1989 година наследникът на Тодор Живков, Петър Младенов е пресрещнат от хиляди протестиращи, които искат отмяната на член първи от Конституцията, която определя ръководната роля на Комунистическата партия в управлението на страната. Вбесен, Петър Младенов изрича думите „най-добре танковете да дойдат“ Там е и Евгений Михайлов със своята камера, с която запечатва скандалните реплики.

„Отново снимайки се оказах на метър и нещо от Петър Младенов, който каза прочутата реплика „Най-добре е танковете да дойдат.“ Добри Джуров се е обадил на ген. Семерджиев и е наредил танковата бригада да бъде изведена в повишена бойна готовност. Ген. Семерджиев е отказал да изпълни тази заповед, защото се е страхувал да не се създаде допълнително напрежение, защото улиците са били пълни с камиони с вътрешни войски с оръжие, заредени с бойни патрони“, продължава Михайлов.

„Тогавашният младши следовател Бойко Рашков ме разпитва над 20 часа в продължение на три дни. На втория час разпит ми беше поднесен стенографски протокол да го подпиша, аз отказах. Той ми каза: „Няма да излезеш оттук, докато не го подпишеш.“. Аз казах“ „Добре няма да изляза“, разказва той.

По-късно от спомените на ген. Семерджиев разбрах, че в службите е имало информация, че има такъв запис и е поставена задача да се стигне до него, той да бъде унищожен и който го е снимал да бъде отстранен. Аз не смеех да кажа на никого, дори и на ръководството на СДС тогава. Те знаеха, че има такъв запис, но не знаеха, че съм го снимал аз.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 47 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Комуниста

    82 10 Отговор
    Усетиха демокрацията по бананите

    Коментиран от #87

  • 2 Есхил- трагедии

    105 18 Отговор
    Прехода от цивилизацията към крадливия капитализъм
  • 3 Сатана Z

    115 20 Отговор
    Един от главните провокатори на сагата с “танковете.
    Мръсник
  • 4 Истината

    100 16 Отговор
    След 1989 НРБ попадна в света на третополовите
  • 5 Адам Хилтън

    100 15 Отговор
    Трябва да пишете за "лични трагедии" защото тия "жертви на комунизма" са малцинство. Пък за мнозинството жертви на "демокрацията" няма да се пише нали? За тях няма да се издигнат паметници, въпреки че вече са 3 милиона и нагоре - изгонени и убити от собствената си държава. Че те даже най-смелите предположения за жертвите на лошият комунизъм - между 13-30 хиляди, бледнеят пред това число. В София вече трябва да има грамаданска паметна плоча за жертвите на "прехода", къде е тя?
  • 6 СЗО

    90 7 Отговор
    Този демократ мина и през герб...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този е такъв

    126 11 Отговор
    лъжец. Никой не пращаше в Москва неблагонадеждни младежи. Комунист превърнал се в псевдодемократ. А за записа е спорно, тъй като Петър Младенов може да е казал Станко да дойде, който мисля, че беше премиер. Това е Станко Тодоров. Много свестен човек, ходеше си пеша в София, и поздравяваше всеки, който срещнеше на пътя. Тази мутра после се записа в ДПС. А сега се прави на голям герой. Гадняр от ДС.

    Коментиран от #98

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Аман от влечуги

    107 8 Отговор
    ГолЕм десидент, голЕм режисьор!!! От немай къде завършил в Москва!!! Не че искал, ама нямало как. Като е толкоз талантлив, но притискан от Живковия режим, с какво блесна през бленуваната му “демокрация”? Освен с натъкмената ситуация с фразата за танковете. Всичката синя паплач изпълзя от дупките си, видяла втори шанс за рефреш. АМА НЕ СМЕ ГИ ЗАБРАВИЛИ!!!
  • 11 123456

    74 10 Отговор
    Един от кръдцити на Демонокрацията ! Дано му претеглят съвестта там горе !
  • 12 Ненормален некадърник

    77 9 Отговор
    Поне умее да лъже, те краварите затова си го харесаха!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Моряка

    88 6 Отговор
    Един от най мразените духовно кирлив човек( ако изобщо е човек).Може би само кръглия Сашо е пред него.Освен това гьонсурати.
  • 15 Разбирач

    75 8 Отговор
    Този е изключително неприятен човек.
  • 16 Евала, Евгени!

    12 53 Отговор
    С една нищо и никаква камера успя да свалиш Пешо Танкиста...
  • 17 Моряка,продължение.

    60 12 Отговор
    От шантажа му Петър Младенов се поболя и умря.А този миризлив пор живее.

    Коментиран от #28, #52

  • 18 Голем смех

    18 63 Отговор
    ...и тука веднага налетеха дрътите комуняци. Такива като Евгений им развалиха рахата. Те чорбаджии, а народа - роби. Бре, забравете го тоя комунизъм вече бе. За радост, никога няма да се върне.

    Коментиран от #20, #23, #24

  • 19 Феликс Дж

    70 6 Отговор
    ЕФЕНДИ МИХАЙЛОВ - го нарича Павел Попандов.
  • 20 ха ха

    30 10 Отговор

    До коментар #18 от "Голем смех":

    Точно. Ръководната роля от чл. 1 се смени от "свобода на словото"... Това не може да преглътне тази измет.
  • 21 Браво Евгени

    65 6 Отговор
    Защо не довърши и да разкажеш защо пристана на Лютфи Местан?Няма нужда да напомняш какъв демократ си и как ревеше като продадоха киноцентъра.
  • 22 историята

    52 6 Отговор
    Нагаждач!
  • 23 Моряка

    27 9 Отговор

    До коментар #18 от "Голем смех":

    Смееш се на дребнодушието си.Най стария писмен разчетен паметник в света е папирус,който се съхранява в музея в Кайро.Там е изписана "Песента на флейтистта".В нея музиканта роб пее за мечтата си- за справедливост,за равенство,за свобода,първообраз на социалистическите ценности.Та по кротко с плюенето.
  • 24 Долу

    19 10 Отговор

    До коментар #18 от "Голем смех":

    капиталистическата побия. Делото на Сталин е живо.

    Коментиран от #65

  • 25 Какво е чудо,чудо било станало

    42 3 Отговор
    Ама кат помисли човек как ги въртеше нещата бай Тошо няма нищо за чудене. Тошо нямаше авторитет сред комунистите негови набори,малко по-младите и особено по-старите. Тошо се страхуваше от тях и затова не стъпваше в опасните за него райони,особено Северозападне България откъдето беше Горуня,а Килограмски го събори на земята.Затова Тошо негласно започна да реабилитира тъй наречените бивши. Много са пробутаните на добри позиции от Тошо и обкръжението му бивши легионери,бранници,наследници на богати фамилии,даже и полицаи и военни. Тия му бяхя по-верни от старите партийци, но пък слуд 1989г. му се нахвърлиха като хиени и партийните му другари и тия... хранениците му.Това обяснява как легионерът и царски офицер в по-късни години се е уредил като инженер в Либия!!! Иначе уж на тия бившите не им давали да помиришат чужбина. Тия басни Женята да ги разправя на старата ми шапка - за СССР се натискаха билюци натегачи и политкоректници! Че даже и места за двама имало те се уредили? Ма направо дисидент!"Какво е чудо
    Чудо станало
    Чудо станало с бивши царедворци
    ?

    Пустите легионери
    Станали московци -
    А изтърсаците им -
    Донски казаци!"
  • 26 нищо

    3 1 Отговор
    сега по Русия 1 го гледаме
  • 27 Човек от народа

    54 6 Отговор
    Този навремето се молеше на хората да дава ОФ патрули за да влезе в БКП.

    Изключителен нагаждач и неприятен човек.

    Пълно олицитворение на днешните евро-атлантици, бивша номенклатура, сега пръв демократ.

    Гнус ме е даже да го гледам!
  • 28 Корекция

    16 19 Отговор

    До коментар #17 от "Моряка,продължение.":

    Пешо Танкиста умря не от репликата, а от алкохола с който редовно злоупотребяваше.

    Коментиран от #35

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Урко

    49 5 Отговор
    Един от тези, за които "прехода" означаваше да си напълнят джобовете,, без значение как. И винаги се получаваш така, че най върлите бивши комунисти най силно викаха "кой не скача е червен" Ето и Евгени.. Учил в Москва (?!), а после за да е в крак с тези, които дават пари почна да я плюе. Разсипа филмовия център и до ден днешен лежи на някакви псевдо демократични лаври, представяйки се за голям революционер
  • 31 цзд

    31 5 Отговор
    И този е от онеправданите... Жив да го оплаче човек!
  • 32 нда

    39 6 Отговор
    нечистоплътен човек
  • 33 към факти

    14 3 Отговор
    май обръщате палачинката
    евродикоф и ТВ1 с агента Богдан не влизат в конюктурата
    недейте така
  • 34 Загрижен

    34 4 Отговор
    Тези, които осребриха предоволно пребоядисва ето си от червено в синьо и други цветове на дъгата, бяха и така добри да помогнат на едни 3 милиона българи да напуснат Родината, да посмачкат психически и физически кадърните и талантливите и да бетонират 90 процента от работещите и пенсионерите в перманентна мизерия. Сигурно са много щастливи от подвизите си на войнстваща посредственост, но от известно време имат огромен проблем - ще им се наложи отново да се пребоядисат в червено най-вероятно. Тежки съмнения и подозрения като Настървен Червей глождят хамелеонската порода, ще успеят ли пак с боята?! Едва ли, в 21 век и последният кретен също е следен!
  • 35 Коментар до #28:

    8 6 Отговор

    До коментар #28 от "Корекция":

    не от алкохола а от уискито.
    като комунист не обичаше водка а уиски.
    и ....този лош човек не направи нищо за северозапада където е роден
  • 36 мдааа

    30 4 Отговор
    Влечуго...
  • 37 Гертруд

    31 3 Отговор
    И на финала потиснатия и низвергнат интелектуалец пристана на исконно- българската партия ДОСТ. Спомня те ли си? С председател, убиец на деца по невнимание или неадекватност!? Ей, българино, това не трябва да се допуска, не да се оправдава!
  • 38 Вл. Владимирович

    25 2 Отговор
    Храни собаку да те лае. Евгений, предателите свършват зле.
  • 39 ГЕННО МОДНАХ ГЕОРГИ ДИМИТРОВ

    7 2 Отговор
    И СЕ ВРЪЩА НА ВЛАСТ И ПАРТИЗАНИТЕ ГИ МОДНАХ И СЕГА НА ВСЕКИ КИЛОМЕТЪР КОЙТО НЕ Е ГЛЕДАЛ ФИЛМА ЩЕ ГЛЕДА ИСТИНАТА
  • 40 Анонимен

    14 6 Отговор
    Поредният бояджия. И тъй като у дома имаме кулак, а и съм голям човек, та как е антикомунист, а се е отзовал в Ссср. И е казал, Станко да дойде, а не това, което вие другарю по горе. И от репресирани царски семейства, не им бе разрешено да следват, дори са били приети в руски гимназии и след характеристики са завършвски парцалени професионални гимназии и за ваше сведение бяха уволнени именно от гербкп, а за царски офицер, комшиите Панев и едно срещу друго живеехме. Баба Дена не знаеше, къде е погребан съпруга й, царски офицер, а дъщеря й Дорка Панева започваше работа като счетоводител и бе уволнявана отвсякъде, имала е един единствен приятел лекар и като разбрал за потеклото й са се разделили и аз бях която й помогнах в друг град да се омъжи, но бе след 1989. И днес е жива, дамотна Дорка, набор 1935. Всички се изкарахте репресирани, а репресираните и до днес са репресирани, посегнаха на децата ни тройната и гербспдпс. Всички сте деца преуспелите на бкп дс кгбдс. Живеем сред комунисти на бкпгдрбсп. Много крайни са, а и вие другарю 1984 помним, а децата ни са родени и ударени от вас другарю по гере Евгени, дори името Евгений ми напомня за леля Евгения, Евдокия, репресирани и те. Втората е с гръцки корени от Комотини. С лъжи комунистите прогресивни винаги.
  • 41 Да попитам само,може ли...?!

    22 2 Отговор
    А какво стана с тая независима експертиза,дето щеше да казва дали касетата с прословутият запис е манипулирана,или не...?!
  • 42 Леле, този имаше шанс

    16 3 Отговор
    От там нататък , пълна тапня. Ако някой знае ? Случайно записа, "по добре да дойдат танковете".Тогава мях в Западна Германиа. А този галош продължжавас това.
  • 43 Чичак

    25 4 Отговор
    И защо трябва да ме интересува личната съдба на Евгений Михайлов ?
  • 44 Евгений Михайлов стана

    15 2 Отговор
    Евгений минч.
  • 45 Май по добре щеше да е ако

    24 6 Отговор
    танковете бяха дошли........

    Коментиран от #46, #53

  • 46 Е да де

    18 3 Отговор

    До коментар #45 от "Май по добре щеше да е ако":

    Да бяха го смачкали.
  • 47 Ни дя ва тъй сега

    17 3 Отговор
    """"""задача да се стигне до записа, той да бъде унищожен и който го е снимал да бъде отстранен. """""""" послъгваш малко ама аре.....
  • 48 Кви години бяха

    26 4 Отговор
    И танкове имахме......

    Коментиран от #51, #78, #104

  • 49 айде бе

    33 3 Отговор
    Оууууу репресиран...ха ха -баща му царски офицер и бил свалил портрета на Г.Димитров, а пък ей така станал строителен инженер !! Той пък и жена му отишли в Москва и то кинорежисура....и виждате ли нямало кандидати за тези две места затова...ай стига ни правете на балъци.....
  • 50 Сега пак сме в диктат - юмручето

    5 25 Отговор
    Разказаната история на Евгени Михайлов трябна да я дяват и по Бнт и по Бтв и по Нова, за да я гледат мрадите хора. Да знаят какво е била Бсп, преди да се прекръсти.

    Коментиран от #94

  • 51 Да, какви години бяха

    14 2 Отговор

    До коментар #48 от "Кви години бяха":

    А имаше като този, които се възползваха.
  • 52 Юмручето направи тих преврат и дойде гла

    6 4 Отговор

    До коментар #17 от "Моряка,продължение.":

    Брей, как пишат Бкп. Разболял се от мъка, не е вярно, от страх. Да не би да му потърсят сметка за лагерите в Белене

    Коментиран от #58

  • 53 нямаше да го има

    11 6 Отговор

    До коментар #45 от "Май по добре щеше да е ако":

    Този д.иот.
  • 54 Ежко Бежко

    30 4 Отговор
    Този е подлога. Голяма. Лични спомени от социализма: За да отида на студенческа бригада в СССР, трябваше в продължение на една година да бъда активен комсомолец, то агитки събрания и т.н. да не влизам в подробности. Представете си какво навеждане е било за този "десидент", жертва на режима, та да го пратят та следва в Москва. Аз заради един месец бригада в съюза се скъсах от хвалене на комунизма, а този демократ видите ли го пратили там да учи. Ега ти подлогата, че и фурнаджийска лопата. Аз поне останах верен на убежденията си. Плюл съм на вашата демокрация. Искам си желязната завеса обратно, този път с два метра по-висока.
  • 55 Факти,

    20 4 Отговор
    не ви ли е срам да изваждат напоследък скелети от гардероба или по точно казано гнусни влечуги от миналото. Хората даже не искат да си припомнят, че тези са съществували. Имайте малко свян поне преди Коледа. Това което правите е страхотен грях и дано Господ да ви го прости.
  • 56 пУмиярът не се мени...

    21 3 Отговор
    пУмиярът си остава завинаги такъв!
  • 57 Гражданин

    12 2 Отговор
    Евгений навсякъде се вре. 1984 при смяната на имената на турците или по точно казано По време на Възродителите. Който си го умер, умее и в квартала всички комунисти минаха в герб и дпс. Сега дават рушвети на българомохамеданите защото са на власт, българските комунисти де. А са твърдо в герб и когато им разкажа случки от репресии, всичко се отрича от тях. Бкпгербкпдпс. Аз не вижфам, лак бихте горе разградили модела бкп гербспдпс. Еевреньовци с лопатата да ги ринеш и не бихте ги изринали, много са, силни са и не обичат хора и внуците преди 1944,демек заможните, успелите с кражби, но не може да се докаже защото всичко става на четири очи. Евгений, жив и здрав бъди много са като теб успелите. Който го може го може и никога гладен няма да остане. Много народ убихте другарю михайлов, многоооо
  • 58 Абе юмрочето,

    6 4 Отговор

    До коментар #52 от "Юмручето направи тих преврат и дойде гла":

    Кой лансира фатмака за президент ? Не беше ли Импексова ?
  • 59 пфу

    17 3 Отговор
    тва канарче още ли пърха, мислех, че го е смачкал някой танк...пфу
  • 60 Чичак

    26 2 Отговор
    """""младши следовател Бойко Рашков ме разпитва над 20 часа в продължение на три дни"""" по 7 часа на ден ли бре ? Абе ти си го измъчил Рашков, кво говориш ? ...... Да беше описал и разпита да се посмеем...... Като почнат разни да се правят на герой и почвам да се веселя ......а би ли те, би ли те с телефонният указател а?
  • 61 Аз съм от ссср

    21 2 Отговор
    Ти маи беше от една етническа партия ДОСТ,така че изобщо не даваи акъл и се скрий завинаги.
  • 62 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    30 3 Отговор
    Оставете изтърканата случка с танковете, ами спомнете си, че този ЕНИЧАР Евгени Михайлов през 2017 г. влезе в партия ДОСТ! Помните ли скандала в ефир с Хекимян, когато Михайлов заплашваше с поставяне на турски знамена на българските училища? Помните ли, че защитаваше агитацията, която беше извършвана от турски министър да гласуват в България за ДОСТ? И как му хвърлиха на пода книга написана от друг еничар?
  • 63 Истината

    9 4 Отговор
    Др Младенов е учил с др. Тянка Д. Тя бе сирак и моята майка й помагаше и бяха неразделни. От Нея, тя е покойница Тянка, бе учител и класен на ромите по живково, та тя бе споделила за случая с Танковете, а моята майка знаеше за шивачка Станко Тодоров Министър-председател на Нрб, че е бил честен човек Станко и т. н. Не бил изтекъл тия Думи др. Младенов в оноя години. Имало е следствие те най добре могат да кажат за случая.
  • 64 Спомен за прехода към демокрация 

    16 3 Отговор
    През моята личната съдба. Този беше случайник. Имаше тъпия спорен шанс да запише нещо.
  • 65 ЕДГАР КЕЙСИ

    6 11 Отговор

    До коментар #24 от "Долу":

    ДЕЛОТО НА .....,.. СТАЛИН И ХИТЛЕР Е ......... ЖИВО ЧРЕЗ ........ УБИЕЦА ПУТЛЕР .......... ФАКТ !
  • 66 Този е най гадния

    10 3 Отговор
    Случаен запис, и го наррави известен.
  • 67 Този не е СДС

    7 5 Отговор
    Този е Евгений Минч.
  • 68 кУмУнист

    18 2 Отговор
    Само за турско-руското мекере на Дост Ефенди Михайлов не бяхте писали. Тоя миришещ на нафталин агент от къде го извадихте.
  • 69 Безпартийни

    8 3 Отговор
    За него биха казали много деца внуци от семейства на Царски офицери, интелигенцията преди 1944,че Евгений е шарлатан. Много учителки завършили в ссср, но са от чисти семейства, и именно бкп ги изгони уволни. И са живи и са много добри и учтиви, еродирани, възпитани. Какво като са учили в Русия. Имат знания, а сегашните по зле и от живковоте завършили извън България, Русия. От Дград е, но са я разпределили в друг град. Явно без връзки но със знания Евгений Михайлов. Явно е бил вербуван. Защото са ги вербували бкпдс. Човек следва да е добър и да знае 10 правила от християнския календар или от библията. Едва ли ще разберем твоята истина другарю Ев. Михайлов.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Анонимен

    3 2 Отговор
    Кире, мамин, как ще се справите с тая глутница от вълци. Те са някои отмъстителни, но не знаем кой стои зад поръчителите досещаме се, но са много, силни са и са навсякъде. Живи и здрави бъдете. Весели Коледни празници!
  • 72 ХИХи

    2 1 Отговор
    Сложил си е главата в торбата, но нещата се променят и си аутопсия
  • 73 Читател

    3 0 Отговор
    Ако се не лъжа всезнайко бе писал Евгений за възродителния. А нещата са и бяха 50 на 50, но както винаги бяха помосени много невинни българи, а големите още са в системата, те и децата им, а и що не внуците. Всезнайко, а очевидци, ако проговорят за възродителите, а те бяха от бкп българи турци роми, доносници. Дори се шушука, че картончетата на дс са в доги. Без д-ва сме, но и времената са били такива, днес сме 21 век и всичко не е това което беше. Който си е бил ок и пак си е ок. Избягаха, за да живеят децата ви ок тук.
  • 74 Ха,ха,ха

    18 4 Отговор
    Този е един от пребоядисаните демократи ,като Иво Инджов. Ползвал всички благинки на старата власт ,а после и стана върл враг и сега ползва благинките на новата. Противен човек.
  • 75 неутрален

    20 5 Отговор
    Помияр си ти Евгений ...

    Коментиран от #97

  • 76 Чичак

    10 0 Отговор
    Между другото се зачетох в """"""""Режисьорът Евгений Михайлов пред „Труд“: Бойко Рашков искаше да подпиша фалшив протокол на непонятен стенографски език"""""""" и доста по смислено е описаното, от това което ни предоставят Факти !!!!!!!....... Нещо някой се пробва на евтина манипулация май.....
  • 77 БЛАГОДАРСКО

    14 4 Отговор
    Е ТОЧНО ТОЯ ОТПАДЪК ЛИ Е ПРИМЕРА.......????

    Коментиран от #79

  • 78 А сега Радев...

    8 4 Отговор

    До коментар #48 от "Кви години бяха":

    ...дори и да каже прословутата фраза с танковете...- няма кой да дойде....,нямаме танкове...!Последните ги подарихме на Македонците...!
  • 79 ЕДГАР КЕЙСИ

    4 4 Отговор

    До коментар #77 от "БЛАГОДАРСКО":

    НЕ , БОЙКО ЧАШКОВ ДАМАДЖАНОВ С ......... ФАЛШИВИТЕ "ДОКАЗАТЕЛСТВА" НИ Е ......... ПРИМЕР ........ ФАКТ !
  • 80 Палячо

    27 2 Отговор
    Какви ги плещи тоя !? Прочетох малко в началото и се отказах. Първо не си спомням някога да е имало в ИСИ специалност "организация на строителството", а баща му бил строителен инж. Тука го преследвали по "политически" причини и той отишъл в СССР. !? Също като във вица - Питат пациент в лудницата - Ти защо си тука ? - Ами аз бягах през границата и ме хванаха ! - Ами тия дето бягат през границата са в затвора - казва проверяващия. $ Да ама бегах през границата за СССР отговаря пациента.
    Да го кажем така - НЕ НАМ !!! Около 10 ноември една голяма част от тия от които нищо не става се писаха политичиски репресирани. Обаче вместо да ги съжалим, понеже знаем истината им се присмиваме !!!
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Кмитева

    19 2 Отговор
    Лично мнение. Само да кажа, че да учиш в Москва не беше лесно и как пък никой не е искал да учи кинорежисура там. Беше супер престижно да си завършил там. То и сега си е. Не вярвам на тези “спомени” на господина. А и демокрацията го заварила в Лесидрен това е почивна станция, изключително създадена за отмира , релакс и купони.
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Никола Малимов

    10 2 Отговор
    тоя комунист е учил в Москва да знаете
  • 85 Артилерист

    15 0 Отговор
    Уважаеми форумци, когато ви попитат: Що е история, съшита с бели конци?, прочетете този спомен на ЕвгенИЙ. Абсолютно дондуркан/глезен нагаждач и натегач. Гуляшки пише в един от своите романи, че такива като този ЕвгенИЙ са били "провождани" да следват в Съветския съюз "по препоръка на партийните комитети". Спечелих навремето аспирантски конкурс, съжалявам да го кажа, обявен в годишното разпореждане на Генералния щаб и подписано от началника му ген. полк. Семерджиев и военния министър арм. ген. Джуров, да пиша дисертация в Москва, но не бях допуснат. Не се пиша репресиран, нито се пребоядисвам. Напротив, оставам си мирогледно верен на Идеала, но често, както го изискваше нашият кодекс, разказвах в "бойни примери"(може би ще ги издам някой ден) неудобни истини за връзкарството , за необразовани и невъзпитани началници- откровени тъпанари, които злоупотребяваха с властта си и издевателстваха над подчинените, за тъпи кариеристи и натегачи, които се гнусно мазнеха и не се свиняха пред нищо, за да драпат нагоре и прочие. Така че този ЕвгенИЙ, да не ми се прави на много голям демократ, защото такива като него ги биех, де що ги срещна по разни изпити и конкурси (що аз да съм все скромен-по проф. Вучков), но после ми ставаха началници и ми тровеха душата. Хайде, мен кучета ме яли, но страдаха и тези, които са зависели с нещо от мен(не харесвам думата подчинен)...

    Коментиран от #107

  • 86 Ха-ха! Измама!

    17 1 Отговор
    За да избяга от българските "болшевики" синът на легионера, т.е. на фашиста бяга в Москва при съветските болшевики!

    А след това - ни лук ял, ни лук мирисал.

    И станал анти-комунист по убеждение!

    Въх, въх, въх!!!!

    И най-важното!
    Комунистическият тоталитарен режим, който заради фашисткият му баща - легионерът - го изучил, станал мнооого лош, след анти-комунистическия преврат на "кръглата" правоъгълна маса от февруари - април 1990 г., уредена от анти-комунистите от БКП - Адрей Луканов, Петър Младенов, Алексантър Лилов, Добри Джуров, Димитър Станишев и вся осталная антикомунистическа от БКП, заедно с анти-коминистите напуснали БКП, като Желю Желев - селянинът от Веселново, - Симеонов, Луджев и вся осталная от СДС - креатурата на БКП...

    Какъв герой, каъв мишок, само да видиш!
  • 87 Лапат банани

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Комуниста":

    и сменят пола и партиите!
  • 88 Живеем си като въшки

    0 7 Отговор
    Защото само толкова можем.
    Никой от тук коментаторите няма топки да направи нещо полезно за него и хората, въпреки че има възможност и никой няма да го спре. Остава му само да плува във водите на омразата и да завижда на успелите хора и да ги нарича Сорос или Гейтс.

    Коментиран от #93

  • 89 йхнкхйких

    9 0 Отговор
    Евгенчо е много зле
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Ххахаха няма по голям от този Деб…….,л

    9 0 Отговор
    И този Деб…л е ял демократични банани от Конго до като е бил в Москва ,като се върнал въпросния режисьор от Русия е бил със смесени чуства като е сядал го е боляло от бананите от Конго но пък е имало защо нямаше да е такъв Деб..,,,,л като сега
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Мдааа Дааа

    13 1 Отговор
    Туй ПEPEKEНДЕ трябва да бъде показвано като нагледно средство пред младото поколение какъв е бил /и е/ образа на новите пребоядисани и хлъ3гави демоKPAДЦИ преминали даже и през турски мekepета!!!
  • 96 плюс минус

    6 0 Отговор
    Да бе, Евгений, вЕрвам ти!
    Как се влизаше във ВИТИЗ и как се отиваше да учиш в Съюза!?
    Ти беше от тези с привилегиите, аз не.
    (Чак години по- късно завърших НАТФИЗ и работих с удоволствие. )
    А за касетата с танковете, комисията, която се произнесе, че видео лентата не може да се манипулира и да се разделя картина и звук, или не знаеше, че може, или скри истината.
  • 97 Българин 681

    7 1 Отговор

    До коментар #75 от "неутрален":

    Роден през 1954 и кръстен Евгений?????
    Очевидно родителите му са мразили всичко руско......
    И бил страшно репресиран, а е завършил в Москва?????
    Нека сподели колко Оскар-а е спечелил през демокрацията, сал нали е мега талант?????
  • 98 На този

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "Този е такъв":

    "автобиографията" мирише отвсякъде на дебела лъжа! Много напомня на приказките на банкянския за дядовците му, дето били убити от комунистите... Пиша "дядовците" щото вече им загубих бройката, че както оня примат разправя, излиза че има поне четирима - петима "дедовци"... Та и тоя същия! Баща му "с много зор" успял да завърши за инженер, щото бил ненам къф, той пък такъв борец "против комунизма", че чак в Москва го пуснали да учи (виж ми окото!)... А после се присламчи към оня Местан и неговия ДОСТ... Абе накратко, "верваме" му...!!!
  • 99 Мишел

    7 1 Отговор
    Демокрацията ни е мижава, защото допуснахме да я създадат такива дребни продажни измекяри .
  • 100 778

    5 0 Отговор
    Нещастен крадец!
  • 101 Да беше само той

    6 1 Отговор
    От хилядите цицали от две вимета.От Социализма,а след това - от Прехода! На,глец от породата наАл ЙО,Убавото наде,Ленче- кремче,Куневица- Пръмовица ( снаха на дясната ръка на Тато) Татенцеот - легиеонер( военизирана структура в царска България- аналог на Хитлерюгенд- едно към едно.Е,какво иска- да го галят? Но нашия влиза в Натфиз.И следва в Москва? За да се отърве от " местния болшевик - преподавател!? Алооо,ние- от този набор,знаем кой и как заминаваше в Москва,Ленинград да следва.Равнозначно сега Държавата да те изпрати на свой разноски в Харвард,или Кеймбридж.Точно този " борец за Демокрация" пробва да лапне целия Киноцентър.Имот за стотици милиони долари.Но му мина лиса път,от други Демократи! Ето такива,от среднатс класа сринаха държавата след 1989г.
  • 102 ,бнф

    3 3 Отговор
    Много комунист под статията, много нещо!
    Апропо, МВР и службите и сега са същите- терор, репресии, изнудвания, смазване на личността, потъпкване на човешките права.
  • 103 ,бнф

    2 4 Отговор
    Трябва хората от тези времена постоянно да напомнят как са се борили за демокрация, за права, за свобода... А сега Гешев и други милиционери обикалят училища и университети да разнасят диктаторската и репресивната си пропаганда. Какво търси прокуратурата в училище? Хора като Михайлов трябва да разказват, за да знаят учениците какво е било и да не допускат същото зло.

    Коментиран от #105

  • 104 Моряка

    3 1 Отговор

    До коментар #48 от "Кви години бяха":

    Да колега,имахме танкове,над 2000,ама още през лятото 1991 видях голяма част от тях разфасовани в огромния двор на Търговишкия военен комбинат.Подредени в страйни колони- шаси зад шаси,вириги зад вериги,куполи зад куроли,оръдия зад оръдия....Новия голям брат започна разтурването на БНА без всякакво забавяне,ведната,след като му се на.....д ..упихме.
  • 105 Моряка

    3 1 Отговор

    До коментар #103 от ",бнф":

    То пък една борба....Колега,ти сериозно ли,или си така роден?
  • 106 Моряка,продължение.

    2 1 Отговор
    Авторката на това словоблудство е тръгнала да се мери с ИСТОРИЯТА на Вапцаров.Не така бе Тони,колко пъти разтрелваха Вапцаров,сега и ти ли,с историята на този плужек.Не знам,от коя НПО ти е парфюма,ама вони,вони.........
  • 107 Моряка

    4 1 Отговор

    До коментар #85 от "Артилерист":

    Не си прави харакири,бе Артилерио,защо да те ядат кучетата.Нашето поколение си заминава,а гнидите, като Евгени,трябва някой да ги стъпква,докато кажат "пук".Е,ще мерише,но сега валят дъждове,мръсотията ще се промие.
  • 108 НЯКОЙ

    7 1 Отговор
    Един продажник, който се опитва да се реабилитира ! Не става !
  • 109 безпартиен

    3 0 Отговор
    На бас,че бащата на този е бил агент на ДС!!!Иначе не само нямаше да прекрачи границите но и нямаше да му разрешат да продължи образование дори и в България!Много герои се навъдиха сега,а тогава си траеха!Защо не предложи когато имаше възможност пък и сега "закон за декомунизация" и така неудобната за всички управляващи лустрация!????
  • 110 Биволъ

    0 0 Отговор
    От тази биографична статия впечатление прави , че Бойко Рашков негов набор го разпитвал като младши следовател за записа. После като министър на "промяната" арестува Бойко Борисов. На всички станали ясно как с "промяната" се върнаха същите тези с танковете. И как същите тези червени дядковци върнаха времената на Петър Младенов и Добри Джуров, На арестите пред Кристал на екоактивистите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове