Last news in Fakti

15 Януари, 2023 21:01 4 339 33

Любомир Тулев: Криптобанката не може да се сравнява с Ружа Игнатова

  • любомир тулев-
  • nexo-
  • криптобанка-
  • ружа-
  • игнатова

Eкспертът по киберсигурност посочи, че след акцията стойността на платформата не се е сринала

Любомир Тулев: Криптобанката не може да се сравнява с Ружа Игнатова - 1

„Нексо“ е една от многото световни компании и платформи, които търгуват с криптовалута. Не е борса. Платформата започва дейност през 2018 година. „Нексо“ дава възможност да кредитират или да дадат лихва, ако предоставите вашите криптоактиви“.

Това заяви в предаването „120 минути“ експертът по киберсигурност Любомир Тулев.

„Регистрирате акаунт в платформата. Зарежда се онлайн портфейл със сума в долари, левове, евро. Тук е едно от притеснението, за което прокуратурата твърди, че има заобикаляне на санкциите на ЕС - платформата „Нексо“ приема депозити в руски рубли. Това е едно от твърденията на прокуратурата, че по този начин, ако руски гражданин с руски рубли реши да захрани своята сметка, би могъл да заобиколи тези санкции. Това е „ексчейндж“ (обмяна – бел. ред.) платформа“, посочи той.

Тулев обясни, че единият начин за сдобиване с криптовалута е като тя бъде закупена от борса.

„Нексо“ дава възможност веднъж закупил си биткойн и вместо да го използваш за твои цели, ти да го отдадеш за нуждите на платформата, за което ти получаваш лихва. Твърди се до 36%. По този начин може да увеличиш своя капитал“, допълни той.

Експертът подчерта, че този процес не се регулира от никого и обясни, че в момента се подготвя законодателство на европейско ниво, което да бъде имплементирано и в националното законодателство.

„Нека да не забравяме, че „Нексо“ е работодател на 600 служители. Те, за разлика от Ружа Игнатова, имат обезпеченост на тяхната монета. Нещо, което е в тотален противовес на това, което се твърди за измами и пирамиди – стойността на „Нексо“ не се срина за тези дни, в които тече разследването. Сайтът е достъпен, може да се направи регистрация. „Нексо“ дори в момента расте“, коментира Любомир Тулев.

„За мен това означава, че монетата е стабилна, тя е вързана с реалното обезщетение на компанията. При Ружа Игнатова „One coin” е класическата „Понци“ схема – продаваш нещо, което няма обезпеченост. „Нексо“ има платформа, има обезпеченост на монетата „Нексо токен“, обезпечена със стойността на компанията“, допълни той.

Тулев припомни, че в разследването участват и САЩ, и Великобритания.

„Нексо“ е легитимна платформа. Угризенията е, че тя се е държала като банка без да има лиценз – отпускала е и е давала заеми. В това се кори нейната вина, не се е регистрирала по този закон“, каза още експертът по киберсигурност.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МИЛЕН ОТ ПП

    14 7 Отговор
    АМИ С КОГО БЕ ВЪЛК
  • 2 Кака Ружа - вече бивша криптокралица

    40 5 Отговор
    Така е, аз съм като момиченце от детската градина пред вашите измами за 100 милиарда долара годишно!
  • 3 ИТъйНататък

    26 19 Отговор
    Тулев, гледай си темите, в които разбираш!
    От финанси и право не разбираш, така че най-добре не се изказвай кое е легитимно!

    Коментиран от #10, #25

  • 4 ПарапетПетко

    25 5 Отговор
    От тези писаници поне аз разбрах, че нищото на Ружа нищо не струва, а моето нищо е много ценно. Много логична логика.
  • 5 Коиловци брадърс

    11 23 Отговор
    100 милиарда са минали през платформата, не са откраднати. Ще видите, че прокуратурата пак ще се изложи.

    Коментиран от #13

  • 6 Дайте я насам

    12 11 Отговор
    тая банка, явно е по читава от тея де ни грабят в момента.
  • 7 Бачо Киро

    16 5 Отговор
    Че Ружа Игнатова въртеше пирамида, ква криптовалута ...
  • 8 Верно ли

    20 1 Отговор
    Хм, аз пък съвсем други работи прочетох - че много вносители са изтеглили дела си след акцията.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Варна

    6 9 Отговор

    До коментар #3 от "ИТъйНататък":

    Абсолютно!
  • 11 Аз този експерт

    23 5 Отговор
    по кибер сигурност,бих уволнил веднага! Той се изявява като адвокат на нексо,а не като държавен служител !Май много хора в държавата България са се" онексили "от нексо!Добре че бяха американците,иначе всичко щеше да ни е точно!
  • 12 Сатана Z

    24 4 Отговор
    Предполагам експерт Тулев може да се яви доброволно в Ню Йоркската прокуратура и напоително да обясни на Главния прокурор ,че NEXO са чисти като момина сълза и не са давали пари на БД и ПП придобити от Американските инвеститори по законен начин?
  • 13 Така е

    9 15 Отговор

    До коментар #5 от "Коиловци брадърс":

    Прокуратурата бърка оборот с печалба. Знаем си го каскета. Пак ще се изложи като кифладжия.

    Коментиран от #16

  • 14 Варна

    20 2 Отговор
    Не бе и аз съм гинеколог - любител! Могат да ме поканят като експерт. Честно тези от БТВ са много тъпи в буквалният смисъл на думата и това е без извинение!
    Да поканиш някакъв с образование по IT и да го наречеш експерт по въпроси свързани с търговското и данъчното законодателство е меко казано малоумно и би могло да бъде извадено от задните части на някой с IQ =1. Сиреч от човек с една гънка като на аспирин.

    Коментиран от #17

  • 15 токен

    5 3 Отговор
    и наточен....Значи работи машината....
  • 16 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    10 10 Отговор

    До коментар #13 от "Така е":

    Да си видял някой Бюроклат още повече каскет да знае какво е оборот?? Той знае ,каскета само да събира!Това е оборота на платформата за 5 години.Каскетите са изчислили,че при този оборот са прибрали около 3милиарда ПЕчалба и са решили ,че и ТЕ като бг-бюроклати трябва да намажат нещо!
  • 17 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    8 10 Отговор

    До коментар #14 от "Варна":

    Явно никога не си инвестирал в такава платформа.Всички платформи ти дават опция да теглиш кредит и да правиш депозит при тях ,като има дневна ,седмична ,месечна,3 месечна и още опции Лихва.Имаш възможност и да разиграваш денонощно портфейла си.Човекът много точно е обяснил,но ти не разбираш от тази материя и е хубаво да си траеш!

    Коментиран от #18, #22

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Варна

    7 1 Отговор

    До коментар #20 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Честно нямаш мозък за 5 стотинки. - Регулации, данъчни закони, търговско право.
    Вземи повтори поне 50 пъти горното изречение барем моториката на празната ти глава схване идеята на тази мисъл
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ганев

    6 0 Отговор
    СЛЕПЕЦ ПРАВИШ ЛИ СМЕТКА ЧЕ ПРИ ТАКИВА ПРЕСТЪПНИ ВЪРТЕЛЕШКИ И ПРАВЕНЕ НА ПАРИ ОТ НИЩОТО ПРИ ТОТАЛЕН СРИВ НА ПРОИЗВОДСТВОТО В ЦЯЛ СВЯТ СЛЕД 4 8 Г НЯМА ДА ИМА КАКВО ДА СЕ ЯДЕ ЗАТОВА НЕ СЕ ПРАВИ НА ОТВОРЕН ЗАЩОТО НЯМАШ ПОТЕНЦИАЛ КАПАЦИТЕТ И НАЙ ВЕЧЕ РЕСУРС РАЗБРА ЛИ
  • 24 Угризения ли?

    9 0 Отговор
    Няма угризения. Има обвинения. Банковата дейност е на лицензионен режим. За да извършваш банкова дейност трябва да отговаряш на редица условия. Тези не се различават от лихваря Махмуд от Филиповци.
  • 25 какво е легитимно?

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "ИТъйНататък":

    Легитимно е това, което е съобразено със закона. В този случай се гледа Законът за кредитните институции. Гледай го и ти преди да даваш оценки.
  • 26 ЩОМ ДАВА ПАРИ НА ДБ , НАЧИ НЕКСО СКОРО

    3 0 Отговор
    ЩЕ ПОЛУЧИ ЛИЦЕНЗ И ДАЖЕ ЩЕ НИ ЗАДЪЛЖАТ ДА СИ ТЕГЛИМ ПАРИТЕ ПРЕЗ НЕЯ БАНКА !
  • 27 Маргина взе култова чалготека

    4 2 Отговор
    Маргина взе култова чалготека ............ ОХРАНАТА ЩЕ Е ОТ БОЙКО !
  • 28 Седем, а не пет са служителите

    5 0 Отговор
    на разследваната криптобанка Nexo, които през 2021 г. даряват по 20 000 лева на “Да, България”.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 SDEЧЕВ

    4 1 Отговор
    ПИПАШ ЛИ ЧУЖДИ ПАРИ-ФИАТ И ДА ДАВАШ ЛИХВА И ДА ПОЛУЧАВАШ ЛИХВА ВЪРХУ ТЯХ СИ Е ЧИСТА ЛИХВАРСКА СТРУКТУРА-ПОНЦИ. ДОРИ ДА НЕ ИСКАШ ДА Е ПОНЦИ ПРИ ЛИПСА НА РЕГУЛАЦИЯ ВЪРХУ ПАРИЧНИТЕ ПОТОЦИ ВЪВ ФИАТ-ПАРИ ФИРМАТА СИ ОСТАВА СКРИТА ЛИМОНКА ПОРАДИ РИСК ОТ НЕКОМПЕТЕНТНОСТ И ЗАГУБА НА ЧУЖДИ ПАРИ. ГОВОРИМ ЗА БЪЛГАРИЯ-БАНКОВА И ЛИХВАРСКА ДЕЙНОСТ БЕЗ СЪОТВЕТНИЯ ЛИЦЕНЗ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ. ОТДЕЛНО КРЕДИСИМО Е СЪЩО ФИРМАТА ПОКРАЙ КОЯТО СЕ ПРОМЪКВАТ И ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ФИРМИ ЗА БЪРЗИ КРЕДИТИ,КОИТО СЪЩО СА ДОПУСНАТИ В БГ ПОКРАЙ ИЗЧАДИЕТО КРЕДИСИМО. НАРОДЕ ГРАБЯТ ТЕ И РАЗНИ ЛАЧЕНИ ЧАНТИ И САКОВЕ ТИ УБЕЖДАВАТ ,ЧЕ СА ЧИСТА ВОДА НЕНАПИТА..ХАЗАРТ,ЛИХВАРСТВО ,МРЕЖОВ МАРКЕТИНГ ЗА ФАЛШИВИ ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ,ТОВА Е ИСТИНСКОТО ЛИЦЕ НА ДБ-ПП-БСП. КАСКЕТА ТОЩИ ОЛИГАРСЧЕТАТА,НО ТЕ ВИ УБЕЖДАВАТ ПРЕЗ СОБСТВЕНИТЕ СИ МЕДИИ,ЧЕ КАСКЕТА ТОЩИ ВАС -ОГРАБЕНИТЕ.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове