Last news in Fakti

6 Февруари, 2023 09:08 8 810 72

Депутатите махнаха маркировката на дърветата за сеч! Какво следва!? Нели Дончева пред ФАКТИ

  • нели дончева-
  • гори-
  • закони-
  • промени-
  • сеч-
  • маркировка

Промените разрешават сеч и без издадено позволително, казва експертът

Депутатите махнаха маркировката на дърветата за сеч! Какво следва!? Нели Дончева пред ФАКТИ - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Депутати от различни парламентарни групи внесоха и приеха промени в Закона за горите, които ще нанесат тежък удар върху системата на горите. Това алармираха различни организации. Еколозите предупреждават за лобистки законови поправки на тъмно в последните дни на Народното събрание. И ОТПАДА МАРКИРАНЕТО НА ДЪРВАТА, КОИТО СЕ СЕКАТ. По темата пред ФАКТИ говори Нели Дончева, експерт по горите от WWF.

- Г-жо Дончева, промените в Закона за горите, които бяха заложени, минаха скорострелно в парламента. Какво ще се случи?
- Възможни са два сценария: президентът да наложи частично вето върху промените в Закона за горите, приети от парламента на второ четене на 27 януари 2023 година, или да не направи нищо. Второто би било особено разочароващо, след като се има предвид кампанията, инициирана от президента Радев през 2021 г, при чието откриване той заяви, че „ … всички имаме дълг да пазим българската гора от варварската сеч“. Ето, сега той самият има възможност да направи нещо положително в тази посока, тъй като приетите наскоро промени в Закона за горите не са нито от полза за българската гора, нито за обществото ни.

- Промените касаят какво?
- Разрешаване на сеч на немаркирани дървета и разрешаване на сеч без издадено позволително за сеч. Тези промени ще компрометират съществуващата система за опазване и контрол в горските територии и ще доведат до множество незаконни сечи. С въвеждането на широки основания за сечи без издаване на позволително за сеч по утвърден образец се увеличават възможностите изпълнителната власт да разрешава такива сечи без реална нужда или да узаконява незаконни сечи. Издаването на позволително за сеч отнема само няколко минути. Aко все пак е наложително да не се спазва този ред, то в закона трябваше да останат само измененията, свързани с вече възникнали пожари и други природни бедствия, които представляват непосредствена заплаха за живота и здравето на гражданите. Изменения, визиращи евентуална бъдеща опасност, не са необходими, защото времето за реакция надвишава многократно времето за издаване на позволително за сеч. Такава промяна в закона е предпоставка за необосновани сечи - следствие не от научни знания и опит, а от страх и популизъм. Цели гори могат да изчезнат, ако представител на дадена администрация реши, че те представляват риск - примерно, от наводнение.

- Коалиция “За да остане природа в България” определят поправките като лобистки, които узаконяват незаконни сечи и са в полза на частни ловни интереси...
- Всяка мащабна промяна на горското законодателство и на управлението на горите би трябвало да се прави обмислено и в широк консенсус между заинтересованите страни - учени, горски стопанства, граждани и бизнес. Такива промени задължително трябва да се правят при съобразяване целите на закона и да ограничават максимално свободата на преценка на изпълнителната власт, като по този начин да спомагат за реда и законността в горския сектор. Приетите от парламента изменения на Закона за горите погазват принципите на прозрачното, професионално, устойчиво и природосъобразно управление на горите. Тези промени дават много повече свобода на изпълнителната власт, което ще доведе до много повече нарушения в горите.

- Един горскостопански план и неговите изменения задължително се съобразяват с инвентаризацията на горските територии. А сега какво ще стане?
- Инвентаризацията на горските територии дава основата за вида, състоянието и потенциала на горските територии и ресурси. Горскостопанският план и неговите изменения също така подлежат на обществено обсъждане, одобряват се от цяла комисия лесовъди, а накрая и от директора на ИАГ. Това гарантира устойчивото и природосъобразното стопанисване на горите.

Приетите от парламента изменения, свързани с въвеждане на “план-извлечение”, създават паралелен механизъм за изменение на горскостопанските планове,

но без задължителното съобразяване с данните от инвентаризацията на горите и без обществени обсъждания. Същото е приложимо и за разрешаването на санитарни и принудителни сечи - в закона е предвидено те да се разрешават с предписание от Районната дирекция по горите (РДГ) и Лесозащитна станция (ЛЗС) и нищо не налага те вече да се извършват и с „план-извлечение“.

- С промени в закона се въвеждат нови понятия, като “принудителни сечи”, “насоки на стопанисване”… Обяснете какво е това?
- Тъй като не са дадени законови дефиниции на тези понятия, това оставя широка врата за свободни интерпретации от изпълнителната власт и заинтересовани лица.

- С промените се премахва и изискването за маркиране на дърветата, подлежащи на сеч по ред и условия, определени в наредбата за сечите. Как ще се отличава законната и незаконна сеч?
- Премахването на изискването за маркиране на дърветата, подлежащи на сеч по ред и условия, определени в наредбата за сечите, е сериозен проблем.

Маркирането на дърветата е ключов момент за проследяване законността и основателността на съответната сеч. Сега този инструмент се премахва изцяло от Закона за горите, но без да се заменя с друг.

Това ще направи отличаването на терен с незаконна от терен със законна сеч почти невъзможно както за контролните органи, така и за обикновените граждани.

- Разрешава се и създаването на нови държавни ловни стопанства „Тунджа“ и „Кричим“….
- Не става ясно какво налага създаването на нови ловни стопанства. Същевременно се носят слухове, че местни бизнеси имат желание да придобият частни ловни концесии в тях. По данни на „Зелени закони“ за последните 20 г. около 7 милиона декара земи и гори (6,4 % от площта на държавата) са предадени чрез ловни концесии в ръцете на около 170 фирми, сред които тези на братя Ангелови, Валентин Златев, Цоло Вутов, Цоцоркови, Румен Гайтански, Емил Димитров, Фуат Гювен, Тодор Батков, Делян Пеевски, Тихомир Трендафилов, Гриша Ганчев, Христо Ковачки, Гео Дундаров и други. При липсата на обществен контрол именно в такива ловни концесии е ограничен общественият достъп посредством ловни огради, административни заповеди и жива охрана. По този начин се ограничават конституционните ни права за свободен достъп до горите. Непрозрачно е и ползването на публичните ресурси (гори, дивеч, сгради) за сметка на държавата.

- Има вече изпратено до президента Румен Радев писмо в подкрепа на искането за налагане на частично вето на изменението на закона. Очаквате ли такова?
- Ако е принципен в думите и делата си, президентът би трябвало да наложи частично вето. Цитирам думите му, че „всички имаме дълг да пазим българската гора от варварската сеч“.

Последните промени в Закона за горите съдействат за извършване на безконтролни сечи.

Искането за вето си поставя и друга, по-амбициозна цел. То може да бъде първата крачка към спирането на порочната практика за прокарване на фундаментални законови изменения като редакции на вече внесени законопроекти, които първоначално са имали съвсем различни цели. Всъщност, в правилника за дейността на Народното събрание се казва, че не подлежат на гласуване редакции, които са извън предмета на първоначалния законопроект, когато се цели заобикаляне на процедурите по обществено обсъждане и съгласуването на всеки законопроект с отговорните държавни институции.
В случая с промените в Закона за горите, основният предмет на закона за изменение беше осигуряването на своевременни и справедливи доставки на дърва за огрев за местното население и нуждаещите се домакинства. Текстовете за сформиране на ловни стопанства, финансиране на ловни съоръжения чрез дърводобив, заобикалянето на горскостопанските планове чрез „план-извлечения“ и въвеждането на изключения от законовите разпоредби за сечите нямат нищо общо с осигуряването на дърва за огрев на нуждаещи се домакинства.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Верно ли

    102 6 Отговор
    М.рши! Укрите си изнесоха чернозема преди войната, нашите м.рши ще изнесат гората! Що не пише новите комсомолци как са гласували, че ми е интересно???
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Кабамилионеров

    108 0 Отговор
    Можем вече с Д.П.С да продължим сеч до голо в Карловск...те села....та нов потоп да отнесе ,каквото е останало.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Депутати с фирми за масова сеч на гори

    121 0 Отговор
    Време е да спрем да ги наричаме тия мръсни нищо;жества "депутати"....тия възродени фашисти се развилняха наново след 89-та и мразят зверски както хората, така и природата ...и;з...ро....ди...Хубаво е на напишете и от коя фашистка организация за го предложили това,въпреки че всички са го одобрили....

    Коментиран от #15

  • 6 Закривай!

    96 1 Отговор
    Това не е държава, и територия не е вече!
  • 7 Капрала

    58 5 Отговор
    Браво на тези организации. Ако не са те до сега щяхме да останем без гора. Един от малкото типове НПО-та, от които има полза
  • 8 Псевдоним

    103 0 Отговор
    Преди две години се опитваха да гласуват закон, който да позволява лова на животни с капани и примки от горски, от полицаи, и всякакви подобни. Това в парламента са някаква много долна сган.
  • 9 Честито на Карлово

    74 4 Отговор
    Ужас....погребаха ни живи тия убийци от анти-народното фашистко събрание на изверги....смятат че след усраимат имат картбланш от кравариъе на грабят и унищожават до дупка и съд да не ги хваща, само щото са правоверни "евроамериканци"

    Коментиран от #44

  • 10 Много

    55 8 Отговор
    Пъти съм го казвал и сега отново ще повторя, тази територия е кенеф!
  • 11 Запознат

    43 14 Отговор
    След 1878г България е била почти гола турците са резали поголовно в България повечето гори са изкуствено залесени след 1978.
    В България има стари гори и при един снеговал цялата гора от стари дървета заминава. Стари дървета трябва да се изсичат контролирано за да се дава възможност на младите дървета да израстват. Горите трябва да се възобновяват защото това не са гори от вековни дървета, а повечето са иглолистни с малък живот.

    Коментиран от #18

  • 12 Киро Тъпиро

    58 5 Отговор
    Така ще е, щото колегите от ДПС не се научха да крадат през криптоборси.
  • 13 Горска Мафия. Енергийна мафия, Фарма

    61 0 Отговор
    Мафия, ЧСИ и Колектори мафия, Бела Мафия,,,, много са!!
  • 14 Българка

    67 5 Отговор
    Хора, още в 48-то НС се оформи коалицията на мафията ГЕРБ- ДПС и към тях за участие във властта се приобщи БСП. Приетите набързо, на тъмно поправки в Закона за горите обслужва горската мафия, обръчите фирми на ДПС, но и....на БСП. Задкулисието се обединява, втърдява извращенията си. И не само иска да дерибейства, влластва, но и да се увеличат грабежите и издевателствата над българите. Вместо да приемат с тези поправки ЗАБРАНА ЗА ИЗНОС НА НЕОБРАБОТЕНА ДЪРВЕСИНА, мутрите приеха отмяната на маркировките върху дърветата за законова сеч и така узакониха унищожаване на белите дробове на България- горите. А това е предпоставка за още по-големи наводнения, свлачища, бедствия.
    Българи, мафията ни убива буквално. Мислете за кого да гласувате и най-вече ГЛАСУВАЙТЕ !
  • 15 Боруна Лом

    49 0 Отговор

    До коментар #5 от "Депутати с фирми за масова сеч на гори":

    ИМА ПОГОЛОВНА СЕЧ И ИЗНОС НА ЮГ!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Сега вече....

    51 1 Отговор
    ...благодарение на ДПС,освен че няма българи в Родопите,ами и горите ще изчезнат...
  • 18 Абе т@пунгер, остана само националните

    56 3 Отговор

    До коментар #11 от "Запознат":

    ...паркове да изсечете, друго сте го изсекли вече в загрижеността си...това води към засушаване чрез загива на местните валежи , формирани от изпаренията от горите и до кални свлачища при буреносни облаци от юг и запад, като в Карловско и Калифорния.....в село Алино Самоковско например цели гори, в които се разхождахме и беряхме диви ягоди тотално липсват , изсечени са до крак, а ерозията свлече много от почвата, няма да може да се залеси нищо повече върху оголените чукари....вие, ненормални психо-пати, сигурно наричате това "зелена сделка"....

    Коментиран от #23

  • 19 джи- пи

    54 2 Отговор
    Следва народен сьд и бесене на единственото останало дьрво
  • 20 РобоШоп

    53 0 Отговор
    докато не провисне един, няма да почне да се оправя ситуацията.
  • 21 Кога стана дървобивник

    32 1 Отговор
    Да живее дславерата, може всичко само да лапат без контрол!
  • 22 Сталин

    45 3 Отговор
    Еврейската мафия започна да краде и дърва ,не им стигат финансите и индустрията на България,време е всички тези помияри депутати и "бизнесмени" да бъдат разпорени и обесени на червата си

    Коментиран от #26

  • 23 Запознат

    3 17 Отговор

    До коментар #18 от "Абе т@пунгер, остана само националните":

    В Карлово някой си пусна водата от напоителните канали за обработваеми земи защото знаеше, че ще вали и напоителня изпусна канал за да не прелее отиде в нивата водата отиде в реката.
  • 24 Така е

    20 13 Отговор
    Това е част от сделката на Радев с ДПС и ГЕРБ...
  • 25 Българин

    20 19 Отговор
    Нали искахте Румен Радев?На ви Румен Радев!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Много ще работят казаха

    35 1 Отговор
    Братята от Депесето ще измъкнат и камъните ако трябва
  • 29 Кой68

    45 2 Отговор
    Че то и досега си сечаха кой/както си иска!
    Просто го направиха официално и защитено със закон.
  • 30 да се докладват веднага

    50 0 Отговор
    кажете имената на вандалите приели тези абсурдни промени !!! тези хора употито искат да ни затрият !
  • 31 Престъпен синдикат в парламента

    37 0 Отговор
    Първото нещо което ще стане е че в големите градове ще се накупят масово каручки и околностите ще бъдат опустошени..не разбирам защо на хора които не плащат един лев осигуровка или данък на държавата се разрешава легално да крадат..няма друга такава държава в която 90 процента са длъжни да издържат 10 процента

    Коментиран от #35

  • 32 Евала

    19 2 Отговор
    Така става щото мвр и горските имат много работа и не смогват
  • 33 АРЕС

    37 2 Отговор
    Това не е Парламент,а ОПГ от Депутати-престъпници.Най големия враг на тази държава е Парламента и ул.Козяк.

    Коментиран от #34

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Кои

    39 0 Отговор
    Са тези които са лобирали и внесли това безобразие и кои са го гласували! Щото са за затвор! До като не досъсипят от алчност каквото е останало от природата и държавата ни няма да мирясат! И после вървете гласувайте!!!Е за когоооо?
  • 37 Чироза

    31 0 Отговор
    Всички така наречени депутати,за зависими до един.Които правят подбора им,те управляват.Накупуваш си депутати,а после те работят за теб.Някои дори не знаят за какво гласуват.Каквото им се нареди това!Некомпетентност и профанщина се ширят,за жалост.Не повече от 30 депутати са наясно с материята.Останалите са пълнеж.
  • 38 Бесен- _Язовец

    28 1 Отговор
    Когато някъде изреждат 20 хектара 200 декара за фотоволтаици си траят от WWF нали?
  • 39 Горската мафия

    29 2 Отговор
    сече безразборно горите и богатее с милиони на ден, а ние с Карловци ще плащаме масрафа - 20 милиона помощи и обещетения за карловските села!. И царят бандит с царедворците унищожи горите ни. Били негови, хайде де садил ги бил дядо му кирлю.
  • 40 Честито на печелившите

    26 0 Отговор
    Дпстата ги е яд че нямат нотариални актове за горите..сега ще стане така че всеки ще реже където и както си иска и ако се установи нарушение отговорност ще носи собственика..а нашите най-честни и най-кадърни депесари ще изнесат дървесината в Турция за долари
  • 41 Исторически парк

    20 2 Отговор
    Гербавите докато не изсекат цяла България няма да мирясат!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Българин

    20 2 Отговор
    И накрая матриала пак ще гласува за герб, които вкараха въпросните промени...
  • 44 Програмист

    18 0 Отговор

    До коментар #9 от "Честито на Карлово":

    Мда и накрая пак гласувате за убийците и герб печелят в карлово.. хахах
  • 45 От Луковит

    21 0 Отговор
    От една година бяха спрели набезите на циганите и десетината контрабандни” бизнесмени” за незаконна сеч по тъмни доби. И за доставка в домовете на “ гражданите” пак по нощите, след предварителна уговорка. С каручки и потрошляци бусове. Обществена, даже не и тайна, за незаконно предлагане на дърва. Кметът е на ясно, от горското си траят? Населението доволно. Горите в селищната система почти са изтребени. Печалба 200 процента, не си отгледал, само режеш и доставяш. Естествено на по ниска цена, за за върви търговията! На къща по15-20 кубика дърва за една зима! Има хора, живеят сами, но и там вървят 10 кубика минимум. И газифицираните минаха на дърва, защото е по-евтино. Така, че поправките в закона не са случайно и, просто ще настъпи масова сеч, до последното дръвце! Кой колкото може да докопа, докато още има останали гори! На времето като деца се топлехме предимно с брикети и малко дърва, нафта, сега е само на дърва. Брикети липсват, скъпи са, по-трудоемки са за почистване. Дървата трябва да станат по-скъпи от отопление с електричество,за да се пресече този опустошителен бизнес. Нищо друго няма да помогне!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Тома

    27 1 Отговор
    Бизнеса с дървата е на дпс а те са създадени от бкп и дс да тормозят българския народ
  • 48 Българин

    29 1 Отговор
    Не знам дали сте се заглеждали, но покрай повечето населени места горите са изкуствено залесени - личи си по редовете. Преди соца е било както сега, после 45 години сме залесявали и възстановявали горите с бригади и доброволчески труд. Сега дървената мафия унищожава това и старите гори. Това ще ни превърне от градина в пустиня. Престъплението е особено вредно за всички ни, защото без гора оставаме и без вода.
  • 49 Е, да де, ама...

    18 1 Отговор
    "Последните промени в Закона за горите съдействат за извършване на безконтролни сечи"
    До сега сечеха горите само мафията с "разрешително" от пак същите и то масово. Не ги интересуваше изобщо "защита на природа" и подобни. Парица, царица! А населението, дето от столетия живее в горските райони, нямаше право едно гнило дърво да отсече. "Нямали били разрешение"???
    Еми то даже и по турско робство е било по-свободно и справедливо, отколкото при тази т.н. "демокрация"? Сега само с пари можеш да си купиш дърва пак от "тях", тези, които всичко са взели с някакви си "разрешителни"!!! И сега старите баби нямат изобщо пари за надутите им цени, но кого го интересува?
    Капитализмът е боклук система, за вълци и мошенници. Това не е нормално общество. Добре е, че вече си отива... Ако селяните не са се греели и готвели на дърва от съседните гори през столетията, никой да не е останал до сега. НО "демокрацията" издаде "разрешителни" само за тях си, мафията и други мошенници, които секат наред и продават дървесината на солени цени, пак за тях си.... Еми стига толкова с тоя фашизъм! Ние всичко виждаме и знаем!
  • 50 За протокола

    24 0 Отговор
    Това е промяна в закона поръчана от мафията и приета от нейни марионетки в Парламента.
    Задължително трябва да се дадат имената на вносителите на този законопроект, който е насочен към доунищожаване на българската природа, което ще доведе и до още наводнения, свлачища и други природни бедствия, както и не всички, гласували за приемането му.
    Българския народ трябва да знае кои са слугите на мафията за да НЕ гласува за тях на предстоящите избори.
    По делата ще ги познаете.
  • 51 Буров

    7 8 Отговор
    ПРЕСТЪПНИЦИТЕ НАЛАЗИЛИ БЪЛГАРИЯ ОТ 1944 ДО ДНЕС СА ОБРЕЧЕНИ !
    СКОРО ИМ ИДВА КРАЯ!
  • 52 само да кажа

    27 0 Отговор
    Веднъж реших да се обадя на горското за незаконна сеч.Първия им въпрос беше "как се казвате,и от къде се обаждате"При този въпрос отговорих,че няма за какво да информирам горското,за да не дойдат после и у дома режещите дърветата!И затворих телефона!Вместо да попитат къде и кой реже,те искат моите данни,за да ми пратят "съветници"!Когато спрат да разпитват,може и да се обадя пак,но на днешния етап едва ли.

    Коментиран от #54

  • 53 Гражданска инициатива да спасим горите

    16 0 Отговор
    При целия технологичен напредък , трябва да организираме наблюдение денонощно с дронове , оборудвани и с инфрачервени камери за нощно виждане или чрез сателитно наблюдение, къде върви сеч в горите на цялата страна, също ако трябва да се въведе наблюдение в реално време от даден сайт ...само така тия престъпници , изрязващи зловещо ден след ден белите ни дробове ще започнат да се гърчат под прожекторите на целуя народ....трябва да се помисли в тази насока, ако се налага закупуване на техника, сигурен съм всеки българин ще преведе пари....Напишете кои партии са внесли тези изменения !! Нека позная - ДОС, Гроб- СДС, нали!!

    Коментиран от #60

  • 54 Всички институции са престъпници

    22 0 Отговор

    До коментар #52 от "само да кажа":

    Всъщност институциите са некви мъртви скелети на някога съществували структури, които отдавна са убити и сега в черупките им са се наместили убийци, крадци, лъжци, фашисти и всяка друга психопатска сган....
  • 55 ГОРСКИ

    3 5 Отговор
    Заглавието е подвеждащо,после темата е разводнена и нищо конкретно накрая. Само някакви имена на всеизвестни ,,бизнесмени,, които освен всичко си имат и частни ловни стопанства което е публична тайна от време оно. Ама нали всеки всичко знае и акъл да дава българина най-може.
  • 56 ЮПИТЕР

    8 1 Отговор
    Горска мафия а Горите са БелитеДробове на Планетата
  • 57 Даньо

    14 0 Отговор
    Само да знаете, че еколозите у нас не са такива невинни душици, за каквито се представят.
  • 58 Жмръц

    11 0 Отговор
    Къде са онези зелени меке рета?По хралупите на дърветата ли или? Или натискат зелето с пачките от тези "депутати".Самозабравени неграмотници,няма един читав там.Всичко е леш,половината сигурно не мое си напишат вярно имената...
  • 59 българин

    11 2 Отговор
    "Евроатлантиците", загрижените "слуги" на народа, "Депутатите махнаха маркировката на дърветата за сеч! Какво следва!?" - мадридският козел с НДСВ на власт в подкрепа на путинците и за отплата възможност да дообръсти каквото не успял от горите.
  • 60 От Варна

    9 0 Отговор

    До коментар #53 от "Гражданска инициатива да спасим горите":

    Каква гражданска инициатива? На гражданите не им пука, защото масово по малките населени места се греят с дърва! И във Варна се виждат тераси, огънати от подредени дърва. Съседът си сече подпалки на стълбищната площадка, ще пропадне стълбището! На забележки отговаря с агресия, засега овладяна, ако просто млъкнеш и си подминеш. Ток, газ-скъпотия. Парно, отдавна няма нови разширения, но и до който стига парата и той я изключва! Най-евтини са дървата. Като има търсене , ще има и предлагане! Проблемът ще го има докато се опустоши всичко, що е гора. Нали сега печели дърваря, нали сега е топло на човека в къщи, ами докато има. След нас да му мислят!

    Коментиран от #62

  • 61 русенец

    7 0 Отговор
    най лошото е че кервана си върви и кучето си лай
  • 62 Въпреки всичко

    8 0 Отговор

    До коментар #60 от "От Варна":

    Трябват нонстоп до стряскане и събуждане на стадото на снимки с дати и местности и оголени , осакатени горски терени...само така може да се противодейства с доказателства и на изнудванията по т.нар. "зелени сделки", които не само ще продължат, но ще ни избият с тях....на всяка еврокраварска "зелена сделка за намаляване на въглеродните емисии" вадим всички снимки на всички сечащи се гори и питаме "така ли се борите, сатанисти, с намаляването на въглеродните емисии". А и когато са на показ дървосекачите, рискуват засади и буууум ...
  • 63 Джордж Куни

    8 0 Отговор
    следва окончателна ликвидация и закриване на тоза козяшки бордей
  • 64 овчи мозъци

    6 0 Отговор
    ПРинудителни сечи и насоки на стопанисването означава -примерно престъпник бандит ,мутра концесионер и ли си собствеиник на ски шанси и др зимни съоръжения или ловни стопанства и др. такива далаверии, За да има инвестиция насоки за стопанисване ,т. виждане в посока на развитие разширяване и инвестиране си принуден да извършваш сеч поголовно ,мутренско ,разбойническо ,феодолно престъпно герберодепесарска сеч които оголиха родните гори и изнесоха зцад граници българските гори и станаха милинери и милиардери .Къде са институциите ,къде са правораздавателните органи ,КС, президента другите партии освен опг герб бсп и дпс ,които живуркат за сметка на незаконната и поголовнасеч.
  • 65 Лошо ..

    6 0 Отговор
    ..,,Прост народ-слаба държава,,
  • 66 ЧЕСТИТО

    6 0 Отговор
    на берковската дървена мафия ще си секат на воля
  • 67 кочо чистеменски

    7 0 Отговор
    разбойниците и престъпниците и някакъв явор гечев в карловско ,че наносите са запълвали почистените реки от наводнението ,ами как няма да ги напълни ,цяллата земна маса след изсечините дървета ,при обикновен дъжд ,а да не говорим при проливен дъж поради свлачища и еррозия се изнася към равнините и низините ,защото нява дървета ,които да спрат ерозионните и затлачващите процеси със стабилната си коренова система
  • 68 диващина от парламента

    4 0 Отговор
    Коменталр 38 е пример за принудителна сеч и насоки на стопанисване .Това го има в закона и това означава
  • 69 Извод

    3 1 Отговор
    Не бъдат ли приведени шайката , ДПС и прокурора мафиот в ЦСЗ жална ви майка българи ! Събудете се и гласувайте бре роби !
  • 70 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "стамат":

    Вкой СТАМАТ сте ОНЗИ който МЕ подиграва най РЕДОВНО ли МОЛЯ
  • 71 Време е да поставим въпроса ребром на ..

    8 1 Отговор
    ...на тия безмозъчни в Брюксел да обяснят как изсичането на горите се вписва в плана им за намаляване на въглеродните емисии!?!
    В същото време по Дойче Зеле ни представи некви пълни не/ нормални разработващи машина, която трябвало да изсмуква СО2 от атмосферата, хаха, н забележете ....." не била с все още с желания дебит дори след като я били оставили да работи цяла на нЕкъв стадиот"....хахахаха алоу западни не/ нормални и, дървета го правят това извличане на СО2 е така за да се хранят и за да произвеждат кислород и то без ток с енергията на слънцето....защо ги изсичате дърветата, питам аз!?!? Да не би катаклизмите и екологичните катастрофи да са целенасочена политика!?!? ....има нещо тотално сбъркано вече в тия същества , плъзнали по земята ..

    Коментиран от #72

  • 72 МАХМУД

    0 0 Отговор

    До коментар #71 от "Време е да поставим въпроса ребром на ..":

    ДЪРВЕТАТА НАМАЛЯВАТ И ДАЖЕ СПИРАТ СИЛАТА НА ОБЛЪЧВАНЕ ОТ ЖСМ КЛЕТКИТЕ ТВА Е ПРОБЛЕМ ЗА НЯКОИ...