Last news in Fakti

21 Февруари, 2023 14:22 2 774 50

Експерт: Брашното от щурци няма как да се използва във вегански продукти, то не замества месото

  • брашно от щурци-
  • нова храна

Брашното от домашен щурец има разрешение да се ползва като нова храна за пробен период от пет години в ЕС, съобщи доц. д-р  Живка Горанова

Брашното от щурци не е аналог на месо, поради което няма как да се използва във вегански продукти, въпреки богатото съдържание на протеини. Регламентът на ЕС за нови храни, с който от началото на януари се позволи консумацията на „частично обезмаслен прах, получен от цял домашен щурец Acheta domesticus, предизвика масово объркване сред потребителите. Това коментира пред „Марица“ доц. д-р Живка Горанова, зам.-директор на Институт за консервиране и качество на храните.

Тя е в екипа учени, които от няколко години изследват възможността за влагане на брашно от щурци в някои от хранителните продукти. Даже миналата година разработката им „бадемова паста с брашно от щурци“ получи приз за иновации на Международната селскостопанска изложба „Агра“ в Пловдив.

Преди всяка нова храна - храна от нови източници, нови вещества, използвани в храната, както и нови начини и технологии за производство на храна - да бъде одобрена съгласно „регламента за новите храни“ в ЕС, EFSA (Европейският орган за безопасност на храните) трябва да извърши научна оценка на риска, за да се увери, че той е безопасен за човешка консумация.

EFSA обикновено използва традиционни храни и съставки като еталон и оценява безопасността въз основа на приликите между съществуващата референция и новото предложение.

Новата храна трябва да бъдат ясно етикетирана, за да се избегнат недоразумения и да се позволи на потребителите „да направят информиран избор и да използват безопасно храните“. Ясното етикетиране и списък на съставките са още по-важни, когато храната може да причини първична сенсибилизация или алергични реакции.

Имайки предвид съществуващите разпоредби, статуса на новите храни и алергизиращата сила на праха от щурци, няма риск той да бъде „скрита съставка“, в която и да е търгувана храна. Означението на тази нова храна върху етикета ще бъде „Acheta domesticus (домашен щурец) частично обезмаслен прах“.

В непосредствена близост до списъка на съставките производителите ще трябва да добавят предупредителна декларация, тъй като „частично обезмасленият прах от щурци“ може да причини алергични реакции при потребители с известни алергии към „ракообразни, мекотели и продукти от тях, както и акари“.

Иначе частично обезмаслен прах, получен от цял домашен щурец Acheta domesticus, може да се използва в редица продукти, като многозърнест хляб и хлебчета, крекери и гризини, зърнени блокчета, сухи премикси за печива, бисквити, сушени пълнени и непълнени продукти на основата на макаронени изделия, сосове, продукти от преработени картофи, ястия на основата на бобови растения и зеленчуци, пица, продукти на основата на макаронени изделия, суроватка на прах, месни аналози, супи и концентрати за супи или супи на прах, снаксове на основата на царевично брашно, напитки, подобни на бира, шоколадови изделия, ядки и маслодайни семена, снаксове, различни от чипс, месни заготовки и др.

Преди да одобри консумацията на брашно от домашен щурец, ЕС даде картбланш и на други ядливи насекоми от човека: изсушена ларва на Tenebrio molitor - жълт брашнен червей, замразена, изсушена и прахообразна форма на ларва на Tenebrio molitor, както и замразени, изсушени и стрити на прах форми на Locusta migratoria - мигриращ скакалец.

Специално брашното от домашен щурец има разрешение да се ползва като нова храна за пробен период от пет години. Производител е фирма от Виетнам, единствена досега подала заявление и след щателни изследвания за безопасна употреба получила одобрение от ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 17 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    46 2 Отговор
    Забелязах че са направили всички чужденци вегани.И понеже не се живее само с трева им пъхат добавки от насекоми в ярмата.А от ГМО то са съвсем затъпели.
  • 2 Жоро

    30 7 Отговор
    Изядохме кучетата и котките, колко му е на едни буболечки. Немайстрах!

    Коментиран от #22

  • 3 БОЗА

    34 1 Отговор
    Новите реалности създават нови професии-транжор на буболечки... ;-)))


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 4 Адам Хилтън

    72 1 Отговор
    Тия скорпиони може ли да ги наврем отзад на Клаус Шваб и Бил Гейтс, дето настояват ние сиромасите да ядем по-малко, докато техните зурли пукат пържоли, сланина, трюфели - пък може и човешко месо да ядат вече.
  • 5 Ротшилд

    29 1 Отговор
    Яжте щурци, за да промените времето гои

    Коментиран от #16

  • 6 Делю Хайдутин

    40 3 Отговор
    Готвят ни за след ядрената война.Тогава оцелелите ще се прехранват с ларви,червеи и хлебарки.
  • 7 частично обезмаслен прах

    39 0 Отговор
    Защото са много тлъсти щурците. Не е ли по-добре направо сланина да правят от тях, вместо да ги обезмасляват?
    Или мас, да си мажем филиите ....
  • 8 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★

    43 4 Отговор
    Смело яжте евроатлантици буболечките и мухите, следващата стъпка на скъпите ви евро бюрократи ще е разрешението за ядене храна втора употреба - Бон апети!
  • 9 Анонимен

    25 3 Отговор
    Скакалците са зелени. Тях да предлагат на веганите.
  • 10 Мнение

    65 0 Отговор
    Тази глупост, да се ядат насекоми, щото било по еко, отново е поднесена от създателите на ковид, ваксините и войната в Украйна (а и не само там), която трябва да бъде премахната в зародиш!!!!

    Нито са изследвали дългосрочните ефекти от брашното на такива гадини, нито имат идея какво би се случило, дори само от алергична гледна точка!!!
    Това, което правят е крещящо античовешко и е крайно време народите по света да се вдигнат и да потърсят сметка на глобалистите!!!

    Крайно време долните демони да срещнат истинска съпротива!!!

    АКО НЯКОЙ РЕШИ ДА РЕКЛАМИРА НАСЕКОМИ В БЪЛГАРИЯ, КОЯТО ИМА ВЕРОЯТНО НАЙ-ПРЕКРАСНАТА ПРИРОДА ОТ ЦЯЛАТА ПЛАНЕТАТА, АЗ ЛИЧНО ЩЕ ГО СЧИТАМ ЗА СЪУЧАСТНИК НА САТАНИСТИТЕ ОТ ДАВОС!!!
    А КОГАТО БЪЛГАРИЯ БЪДЕ ВЪРНАТА НА БЪЛГАРИТЕ, ВСИЧКИ АНТИЧОВЕЦИ ЩЕ СЕ СБЛЪСКАТ С НАРОДНАТА ЛЮБОВ!!!

    Коментиран от #12, #34, #50

  • 11 И диоти

    41 0 Отговор
    Вашите скакалци Тук Няма да минат!

    Коментиран от #19

  • 12 Последния Софиянец

    33 1 Отговор

    До коментар #10 от "Мнение":

    ЕС отпуска 2 млн евро за реклама на храна от насекоми.

    Коментиран от #18

  • 13 Абе

    42 0 Отговор
    Да ви Е М долна !
  • 14 стига лъгахте

    31 0 Отговор
    Тия пържени черупки нямат никаква харнителна стойност.

    Коментиран от #15

  • 15 Последния Софиянец

    41 1 Отговор

    До коментар #14 от "стига лъгахте":

    Хитина от черупките на насекомите причинява рак.
  • 16 ха ха ха

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "Ротшилд":

    Времето се промени и вече е наше.
  • 17 Сталин

    36 1 Отговор
    Скоро ще ядем и рециклирани л@ йна

    Коментиран от #32

  • 18 Мнение

    50 0 Отговор

    До коментар #12 от "Последния Софиянец":

    Гледах нещо подобно по една от 3-те основни овладени медии.
    Даваха некъв "фермер", който отглежда червеи във фураж. Показваха каква "гигантска иновация" е това и колко трябвало да му завиждаме на тоя био матриал ("фермера"), който се бил сетил да отглежда насекоми за прехрана???!!!

    НАРОДЕ, ОЩЕ ЛИ МИСЛИШ, ЧЕ ПЛАНЪТ ЗА "ГОЛЕМИЯ РЕСТАРТ" Е КОНСПИРАТИВНА ТЕОРИЯ?!
    АКО ВСЕ ОЩЕ ИМА РАЗНИ ЗАБЛУДЕНИ ОФЧИЦИ, ДА СЕ СЪБУЖДАТ ОВРЕМЕ, ЩОТО ТОВА Е САМО НАЧАЛНОТО!!!

    МОМЕНТАЛНО ТРЯБВА ДА БЪДЕ СВАЛЕНО ВСЯКО ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКО ПРАВИТЕЛСТВО!
    ЗАЩОТО ТАКИВА ПРОДАЖНИЦИ, НЕ САМО БИХА С УДОВОЛСТВИЕ НИ ВКАРАЛИ В ЧУЖДА ВОЙНА, А БИХА С РАДОСТ ПРЕМЕСТИЛИ БИО ЛАБОРАТОРИИТЕ ОТ УКРАЙНА В БЪЛГАРИЯ (АКО ВСЕ ОЩЕ НЕ СА) И БИХА НИ ХРАНИЛИ С КАКВОТО ИМ НАРЕДЯТ!!!
    ТЕХНИТЕ ОБРЪЧИ ОТ ФИРМИ И СЕГА НИ ХРАНЯТ С ТЕБЕШИР И ОТПАДЪЦИ В ХРАНИТЕ, ПЪК КАКВО ОСТАВА ДА СЕ ДВОУМЯТ ЗА НАСЕКОМИ!!!

    НАРОДЕ СЪБУЖДАЙ СЕ, ДОКАТО НЕ Е СТАНАЛО ТВЪРДЕ КЪСНО!!!!!!!!!!

    Коментиран от #24

  • 19 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★

    33 1 Отговор

    До коментар #11 от "И диоти":

    Те ги гласат да се продават заедно с другите храни в хранителните магазини, няма да има специализирани отделни магазини за тия гадости. В големите вериги няма да знаеш какво взимаш и какво ядеш, в малките магазини алчните търгаши няма и да обясняват кое от какво е! Народа трябва да се вдигне и да не позволи и тая гавра, а за някой ще е и гладна смърт, тия които има фобия към тия гадинки!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 5 години?

    29 1 Отговор
    Че то предвидено л ие консуматорите на тази продукция да преживеят 5 години?
  • 22 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    32 0 Отговор

    До коментар #2 от "Жоро":

    АЛОО АКУШЕРКАТА ЛАЙЙЙНЕН КАЗА ЧЕ МОЖЕ ЩУРЦИТЕ ДА СЕ ВЛАГАТ В КОЛБАСИТЕ ...ТАКА ПО ЕРОГЕЙСКА ДИРЕКТИВА ЧЕ ЛАПАТЕ ЩУРЦИ ВМЕСТО МЕСО ....ЕС КАПУТ
  • 23 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★

    13 1 Отговор
    Бабо мравке, катеджас?
    - тръгвам щурчо за халяс!

    Коментиран от #26

  • 24 бокоБРАВО КИРОАЛООО

    24 1 Отговор

    До коментар #18 от "Мнение":

    БИО ЛАБОРАТОРИИТЕ ОТ УКРАЙНА ВЕЧЕ СА ПРЕМЕСТЕНИ ОТ КИРЧО НА ЦАРИГРАДСКО ШОСЕ В СОФИЯ ...ШОПИТЕ ЩЕ ПОЛУЧВАТ ДИРЕКНА ЗАРАЗА ОТ КРАВАРСКИТЕ ПРИЯТЕЛИ ...САМО БЕСЕНЕ НА ТАКИВА
  • 25 Само да попитам

    29 0 Отговор
    А щурците свободни ли са и дали ги убиват хуманно?

    Коментиран от #27

  • 26 Ангел Каралийчев

    18 0 Отговор

    До коментар #23 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★":

    Бабо Мравке где така?Търся тебе Щурчо за храна.
  • 27 Фон дер Лайн

    24 0 Отговор

    До коментар #25 от "Само да попитам":

    Свободно отглеждани щурци на полето и ги евтаназират с инжекция Ваксина срещу Ковид с изтекъл срок на годност.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 2020

    22 0 Отговор
    Защо те се произведе паста от гговвно и евврогейсска ссоя??? ААннааттееммаа на всеи дръзнал срещу Създателя БОГ.
  • 30 Спаси Крава

    18 0 Отговор
    Изяш и аk0т0 - новата директива на ЕС за един по-зелен свят
  • 31 Ком

    26 0 Отговор
    Идиотизъм взема застрашотелни размери. Първата глупост бяха "капачки те за бъдещето", след това гей парадите, еднополовите бракове, ваксините, което-диетите, сега и брашно от скакалци.
  • 32 верно е

    5 4 Отговор

    До коментар #17 от "Сталин":

    С чубрица са много вкусни.
  • 33 пенко

    17 1 Отговор
    ..."СВИРИ -СВИРИИ ЩУРЧЕЕ ..." ! ТОВА ПО- ЛОШО ЛИ Е ОТ ДЖЕНДЪРСТВОТО -- ИЛИ Е ПОРЕДНАТА "ЛИБЕРАЛНО -ДЕМОКРАТИЧНА " ИЗГЪЗИЦА НА НАТЬОВСКИЯ КАПИТАЛИЗЪМ - ОБЩЕСТВО НА ГОСПОДАРИ -СЛУГИ И РОБИ !?!?!?!?!?!?!?!? --- БУНТ -НА ОРЪЖИЕ -- БОЯТ НАСТАВА !!!!!!!!!!!!!!!
  • 34 БГфил

    20 1 Отговор

    До коментар #10 от "Мнение":

    Много сте прав. Само да допълня, че готвят пълно дигитилизиране на паричните разплащания. Тоест премахване на парите в брой. Тогава: който не слушка - няма да папка...
  • 35 Лала

    15 0 Отговор
    Няма да ям стръв за риба,нито фураж за птици!
  • 36 инж технолог по хранене

    21 0 Отговор
    Не бих ял всякакви насекоми и червеи. Тези живи същества няма да повлияят добре на човешкото тяло-включая човешките тъкани и човешкия геном.Насекомите и червеите не са птици и бозайници. Ще се развият нови,бъдещи болести.
  • 37 Коко

    2 20 Отговор
    Човечеството минава през етап на трансформация. Един ден ще се храним само с по една таблекта дневно с всичките необходими вещества. Засега вървим към вегетарианство. Насекомите ще заменят протеина на месото. Това е временно явление, после - тотално вегетарианство, тотално веганство, после смлени храни - от типа на пшеничния зародиш, спирулината и други. И накрая - една таблетка дневно. Аз съм за! Аман от това плюскане! Работим за тоалетната.
  • 38 Макробиолог

    22 0 Отговор
    Що е то домашен щурец?Кой има в жилището си щурци,камо ли да ги яде?Племе ,не виждате ли накъде ни водят?
  • 39 Гинаг

    12 0 Отговор
    Говеда ,глупаци яжте си, тия боклуци щурци ,хлебарки така ще си стоят по витрината трябва най долното племе пак няма да яде амсалаци!!!
  • 40 защо

    20 1 Отговор
    И какъв е смисъла да ги добавят към брашното и другите продукти, няма достатъчно брашно, ли? Пълни идиотщини!
  • 41 Иван С

    8 0 Отговор
    Какво брашно от щурците бе? То не остана ли само Кирил Маричков от тях?

    Коментиран от #42

  • 42 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    6 0 Отговор

    До коментар #41 от "Иван С":

    Брашното от него ще е музикално и ще се продава само през зимата с етикет "Ние пеем и през зимата, при все, че се наричаме Щурци" 🦗🦗🦗🐜🐛
  • 43 Стефанов

    7 0 Отговор
    Колко щуреца ще им трябва за килограм продукция? Те това не мога да разбера.
  • 44 ОСМАНАГИЧ⭐🌙

    5 0 Отговор
    😨Кървавицата от комари "Хелял"храна ли е?😲
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Кое е тва животнооо?

    0 0 Отговор
    Чеченецааааааааа
  • 48 Ясно!

    1 0 Отговор
    Всички в България знаят латинските наименования на въпросните насекоми и червеи, и ще са напълно наясно какво ядат, след като ги обозначат по този начин и, вероятно, с дребни букви, на опаковките. Освен това, всички наши( а и не само наши) производители на хранителни продукти са кристално честни, почтени, отговорни и на първо място за тях е здравето и доброто на клиентите, особено на децата! Да говорим ли за качеството на сирената, кашкавалите, млякото, детските бисквити с палмово масло, за корбасите и т н., които в момента ни се предлагат, на космически цени при това? Да, вЕрваме, че всичко ще е както обещават учените! Които нищо не направиха досега, за да ни защитят от некачествената (меко казано!) храна, която консумираме и днес. Показател е общото здравословно състояние и смъртността при българите.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Ами

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Мнение":

    Приятел, те вече ги рекламират! Леко, постепенно, но настъпателно. Колко ще са полезни, как природата ще се запази, пък алергичните щели да бъдат предупредени-с латинските наименования на щурците и червеите. Защото баба Станка ляга и става с латинския!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове