28 Март, 2023 09:37 1 693 42

Димитър Стоянов: Имаме 18 самолета МиГ 29. Колко са изправни – няма да коментирам

  • двигатели за самолети-
  • 155 мм снаряди

Имаме поръчка по ЗОП за покупка на двигатели – 6 броя. Това са за ремонтирани двигатели втора употреба. Ще обявим нова обществена поръчка за още 6 двигателя, посочи министърът

Димитър Стоянов: Имаме 18 самолета МиГ 29. Колко са изправни – няма да коментирам - 1

Страната ни няма и как да предостави 155-милиметрови снаряди за Украйна, защото няма такива. Няма и решение за изпращане на български военнослужещи на територията на Украйна. Това заяви в ефира на Нова телевизия военният министър Димитър Стоянов.

„Една лъжа повторена 100 пъти няма да стане истина. Изборите на 2 април ще минат и ние ще се събудим отново с лъжата, която беше тиражирана през тази кампания”, категоричен е Стоянов.

„Мога да ви покажа решение на МС 128 от 16 февруари. С него се взема решение за изпращане на един офицер в Брюксел, щабен офицер в Полша и екип за обучение в Полша. Никъде няма решение за изпращане на военнослужещи в Украйна. Решението на НС е за изпращане на наши военнослужещи на територията на страна членка на ЕС. Украйна не е такава”, продължи военният министър.

Той отново подчерта, че не може да има подобно секретно решение.

„Трябва да има решение на НС. Няма и натиск за такова решение. Това е за вътрешнополитическа употреба”, заяви Стоянов.

„Някой си мислят, че боравейки със страха на хората, ще постигнат голям резултат на изборите. Не, няма да го постигнат”, каза Димитър Стоянов.

Той призова за спокойна обстановка, да се говорят истините и така да се привличат избиратели.

Относно решението на Европейския съвет за изпращане на 155-милиметрови снаряди в Украйна, военният министър отново подчерта, че страната ни изобщо не разполага с такива.

„Няколко пъти заявих, че България следва общата политика на Европейския съюз и Европейския съвет. Взетото решение е ясно. Три момента има в това решение. Първото е предоставяне на 155 милиметрови снаряди на Украйна – 1 милион. Нали не очаквате, че те ще се предоставят от днес за утре? Те трябва да бъдат извадени от складови наличности. Ние нямаме такива. България няма 155-милиметрови снаряди. Нама как да се включим в такова решение на ЕС. Производството на такива снаряди ще отнеме много време – повече от година. Но в крайна сметка МС не разполага с такива. Затова казахме, че не можем да участваме в тази сделка”, обясни военният министър.

Нямало възможност и да се произведат.

„Доколкото ми е известно ВМЗ още няма възможност да произвежда такива снаряди. Целта на предоставянето на боеприпаси от наличностите на МО е тяхното опресняване, в строго съответствие с решението на НС”, каза Димитър Стоянов.

По думите му въпреки че страната ни не може да изпрати такива снаряди, тя не може и да спре другите държави, които могат и искат да пратят такава помощ. Затова и България подкрепя общата политика на ЕС.

„Трябва ли България да спре помощта, която някои държави желаят да дадат на Украйна? Не! Това е причината да коментираме, че България подкрепя общата политика на ЕС. Ние няма как да подкрепим 155-милиметрови, при условие, че ние ги нямаме”, каза Стоянов.

Военният министър каза, че страната ни е дала това, което е по Приложение 1 от решението на НС. „Това, което е било в повече”, допълни министърът. Той коментира, че България не може да даде и самолети, защото армията разполага с точно толкова, колкото ѝ е необходимо, за да изпълнява поставените ѝ от Конституцията задачи.

„Имаме 18 самолета МиГ 29. Колко са изправни – няма как да бъде коментирано в студио. Няма обществена поръчка за ремонт, а за покупка на двигатели – 6 броя. Това са за ремонтирани двигатели втора употреба. Сега ще обявим нова обществена поръчка за още 6 двигателя. До дни ще дойде един двигател от Полша, до края на април очаквам и втори”, каза Стоянов.

Министърът обясни, че са правени анализи за рисковете за страната ни да бъде нападната при евентуален конфликт Русия-НАТО, провеждат се компютърно симулиране учения, правят се изводи и планове.

„Моята оценка е, че войната ще продължи дълго и тя ще е война на изтощение. Това е тактика, приета от руската страна в момента”, каза военният министър. Според него е трудно да се каже какъв ще бъде изходът.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Роки

    21 3 Отговор
    Нула, както и военния министър. Кръгла нула!
  • 2 ПСР

    16 5 Отговор
    Имаме-нищо нямаме.Имаме една съветска аналогова технология,която е само мишена на новите системи и изстребители.Боко поръча чертежи,за да се откупи,за пред САЩ.F35 ни е адски скъп,а и изобщо не е това,което се очаква от него.F16 VB 70 e добър за нас-равнява се на поколение 4.5 от 5 възможни.Въпросът е,кога рисунките ще станат реалност.МиГ 29 е бил нещо изключително,но на времето.Сега....разпознаваема цел от 10 километра.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 летец пилот

    22 0 Отговор
    Имаме 18 самолета МиГ 29. Колко са изправни – няма да коментирам. Няма нужда да коментираш,не ги пилотираш ти!
  • 5 Гориил

    9 7 Отговор
    Това е така, защото американският посланик в София не е тропал с крак и не е крещял в слушалката.
  • 6 Отвори

    17 0 Отговор
    ли си устата - никога не излиза нещо конкретно и информативно ! Боже , от де ги извадиха тези субекти ?
  • 7 Това

    17 0 Отговор
    военен министър ли е или баба ?
  • 8 Отново се пише история

    11 2 Отговор
    И отново сме марионетки... кукла на конци... Народе!!!
  • 9 СталиН

    9 4 Отговор
    Димитър Стоянов трябва да бъде арестуван и прибран ,за издаване на класифицирана информация,представляваща държавна тайна
  • 10 Лъже

    12 16 Отговор
    В България няколко завода имат възможност да произвеждат 155 милиметрови снаряди, вклюючително Арсенал и въобще няма да "отнеме година". Руските слуги правят всичко възможно да не се дава помощ на Украйна, по този начин подкрепяйки агресора Русия.

    Коментиран от #12, #14, #15, #22

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ще им

    10 1 Отговор

    До коментар #10 от "Лъже":

    излезе през носа , " На лъжата краката са къси" , както казва народът ни !
  • 13 Никой

    9 0 Отговор
    Държавна тайна е ,че са 3 самальота, като единия е в ремонт.
  • 14 Плащате си

    10 8 Отговор

    До коментар #10 от "Лъже":

    от вашите пари като искате нещо да се дава на чужда държава. Какво е допринесла Украйна на България, че да и се дават милиарди, гарантират заеми ... и издържат гражданите и.

    Коментиран от #27

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 къв е

    8 0 Отговор
    тоя инфлуенсър дето са сложили за военен мин...
  • 17 Гориил

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Искаш да убиеш муха с едно изплюване.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Лъже

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Гориил":

    "Бих посъветвал" Отхвърля се. Тук темата са думите на служебния министър и това, че лъже.

    Коментиран от #28

  • 20 ТОЧНО

    7 1 Отговор
    Може и да оплюят изказването, но е самата истина. То самолети за нас няма, а клявкаме да ги подаряваме
    Нали имаше отдавна статия, че само ТРИ са годни за летеж, а с тях къде по-напред, за отбрана ли, за тренировки ли или за подарък

    Коментиран от #37

  • 21 реру

    17 3 Отговор
    "... Страната ни няма и как да предостави 155-милиметрови снаряди за Украйна, защото няма такива..."

    Дори ако в момента не произвежда, ВМЗ винаги може да започне производство, защото ги има в номенклатурата си. Всеки, който влезе в сайта им може да се увери...

    ИЗСТРЕЛ 155 mm /ГРАНАТА М107 ЕКВИВАЛЕНТ/ е "... предназначен за поразяване живата сила на противника, намираща се на открито или в укрития полеви тип, унищожаване и подтискане на бункери и други съоръжения от полеви тип, борба с артилерия и унищожаване на бронирана техника, осъществяване на проходи в минни полета и телени заграждения, унищожаване тила на противника, железопътни възли, щабове, съсредоточване на войски..."

    Явно обаче трябва да защитава издънката в Брюксел на баш шефа си...

    Коментиран от #24, #25

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Лъже

    11 2 Отговор

    До коментар #21 от "реру":

    Естествено, че могат. Затова казвам, че лъже. И то най-нагло, все едно не може да бъде проверено.

    Коментиран от #35

  • 25 братчет

    3 18 Отговор

    До коментар #21 от "реру":

    А какво печелиш ТИ, или АЗ,или ние БЪЛГАРИТЕ , че няма да изпращаме боеприпаси
    По-горе беше писано, ама не четеш, с какво ни е помагала украйна. А знаеш ли, че заради износа на зърно от там, зърното на бай СЕЛЯНИН мухлясва по складовете, а млякото на бай Овчерин се изкупува по-евтино от литър лимонада.Не, не ги вдяваш тези работи, ти иЗкаш да даваме снаряди

    Коментиран от #30

  • 26 БайДрън

    1 1 Отговор
    Имате??? Защо не сте ги подарили досега на оср@ин@???
  • 27 реру

    15 4 Отговор

    До коментар #14 от "Плащате си":

    "... от вашите пари като искате нещо да се дава на чужда държава..."

    Инициативата се финансира от ЕС... Преди да започне мрънкането, че това пак са наши пари, трябва да се напомни следното:
    – До сега РБ е дала около 14 млрд. лв., а е получила малко повече от 23 млрд. лв.
    – За следващия програмен период се очаква внесе около 10 млрд. евро, а да получи 29 млрд. евро...

    Финансирането на инициативата няма нищо общо с другите програми, проекти и т.н.

    Коментиран от #32

  • 28 Гориил

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Лъже":

    Прав си. Оттеглям кандидатурата си.
  • 29 Емо

    5 0 Отговор
    Нискоинтелигентен министър. Ние и без това знаем колко са изправните МиГове - около 2, плюс минус 1. В общи линии лика прилика с борисов сте, много секретни, двигтатели ще сменяте, ама русия не ви дава лиценз и ще летят на свой собствен риск.
  • 30 Лъжи и манипулации!

    15 3 Отговор

    До коментар #25 от "братчет":

    1. Зърното не е на "бай СЕЛЯНИН" , а на назначени от ДС-КГБ олигарси.
    2. Ако бай Овчарин си продава млякото евтино при тази липса, си е от глупостта на бай Овчарин.
    3, Снарядите не ги даваме, а продаваме

    Хайде да си вземеш някои по достоверни опорки от собака митрофановна - пРеZиЛдент Решетников
  • 31 Московийски пропагандатор

    3 2 Отговор
    Имаме 18, а изправени са 1,8. По-добре да ги дадем на Украйна.
  • 32 За ваша информация

    4 11 Отговор

    До коментар #27 от "реру":

    Тия заеми на и от ЕС ще трябва да се плащат, връщат. Ако имате някакви съмнения проверете колко платиха англичаните при излизането им от ЕС за „поети ангажименти“. България наскоро гарантира и заеми за Украйна ... В крайна сметка, България взима и гарантира заеми да финансира друи държави, програми, бизнеси, от които голямата част от населението няма никаква ползва.Членството на България в ЕС създава само проблеми и загуби, включително и огромно социално неравенство и т.н.

    Коментиран от #34

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Московийски културен център

    9 5 Отговор

    До коментар #32 от "За ваша информация":

    От партия Израждане мислите хората за малоу мни.

    Коментиран от #39

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    4 2 Отговор

    До коментар #20 от "ТОЧНО":

    Може и да оплюят изказването, но е самата истина. То самолети за нас няма, а клявкаме да ги подаряваме
    Нали имаше отдавна статия, че само ТРИ са годни за летеж, а с тях къде по-напред, за отбрана ли, за тренировки ли или за подарък.............................................................................................................................................................................. Никой не говори за ПОДАРЯВАНЕ.ЕС е отделил около 3,5 милиарда евро за подобни сделки,Словакия ще получи по този начин минимум 1,5 милиарда евро за дадените СТАРИ СЪВЕТСКИ ОРЪЖИЯ НА УКРАЙНА,а нашите политици и президента ни ,,БЛЕЯТ БАИРИТЕ.,,Самолетите ни сами ще се приземят до края на тази година поради невъзможност да бъдат поддържани.Затова е по добре да последваме примера на СЛОВАКИЯ И ПОЛША НО ПРИ ТВЪРДИ ГАРАНЦИИ ,че ще бъдем обезвъзмездени.Сумата която СЛОВАКИЯ ЩЕ ПОЛУЧИ Е ТОЧНО ТОЛКОВА КОЛТО НИЕ БРОИХМЕ ЗА ЕФКИТЕ.

    Коментиран от #42

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Не е партия ...

    1 4 Отговор

    До коментар #34 от "Московийски културен център":

    а от ЕС явно си мислят, че хората са малоумни, харчат стотици милиарди, взимат огромни заеми и никой не им търси сметка ...
  • 40 ОСТАВКА ЗА КАРМАЗЪ ФАТМАК!

    5 1 Отговор
    ТОВА € митко-$€кр€тарка-$ВИЛ€НГРАД$КАТА ХЛ€БАРКА!

    ОСТАВКА ЗА КАРМАЗЪ ФАТМАК!
    78г. КОМУНИЗЪМ СТИГАТ!
    ЛУСТРАЦИЯ!
    НОВ НАРОДЕН СЪД!
  • 41 безпартиен

    2 0 Отговор
    Няма да казваш колко са,че ще ни ги вземат и двата!
  • 42 Курило те зове

    3 1 Отговор

    До коментар #37 от "ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ":

    Лъжеш.Говореха за някакви 900 000 ,но накрая набутаха на Словакия вертолети в замяна като ще доплаща отгоре за сделката.Капутова увисна без ПВО и без самолети.Ще го кара на чертежи на вертолети.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове