Last news in Fakti

15 Октомври, 2013 15:24 1 309 1

Станишев: Всички ще изплащаме обезщетението за Гуцанов

  • сергей станишев-
  • бсп-
  • бойко борисов-
  • цветан цветанов-
  • гуцанов-
  • страсбург

БСП даде пресконференция за

Станишев: Всички ще изплащаме обезщетението за Гуцанов - 1
Снимка: БГНЕС

За безобразията и беззаконията на ГЕРБ – така лидерът на БСП Сергей Станишев обяви днешната пресконференцията на партията. Той припомни случая от управлението на ГЕРБ с нахлуването в дома и незаконното задържане на тогавашния депутат от БСП Борислав Гуцанов „с много шум, фанфари и необосновани обвинения“. Европейският съд постанови, че са нарушени членове за неприкосновеност на дома, правото на свобода и сигурност и т.н., изтъкна Станишев, визирайки днешното решение на Страсбург.

„Днес всички български данъкоплатци имаме дял в тези 40 000 евро, които държавата трябва да плати на Гуцанов и семейството му“, коментира лидерът на БСП и препоръча на Цветан Цветантов, който лично ръководеше операцията по ареста на Гуцанов и бе категоричен за вината му за злоупотреби, да поеме разходите, като продаде един от апартаментите си. Сергей Станишев поиска бившият вътрешен министър да поесе наказателна отговорност за акцията.

Съдът в Страсбург осъди България и за скандалната акция на МВР по отношение на Тодор Димов-Чакъра, ръководена лично от тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов, припомни отново лидерът на левицата, добавяйки, че Чакъра е починал в резултат на обстрел с гранатомети от спецполицаи, обграден в дома си. Европейските магистрати отсъдиха 50 000 евро обезщетение за семейството на убития плюс разходите за адвокатите на семейството, а прокуратурата възобнови разследването, каза Станишев, заключавайки: „Ето два примера за лично беззаконие, които ощетяват българската държава“.

Румен Гечев от БСП пък напомни, че на 26 юли 2012 г. правителството на ГЕРБ се е съгласило да подпише споразумение със Световната банка за разработване на иновационни програми 2014-2020 г. Лошото е, че когато се приема решението и се подписва, Министерският съвет се поставя над конституцията, тъй като в решението се казва, че се упълномощава министърът на икономиката да проведе преговори и да подпише споразумението, а със специална точка 3 се нарушава конституцията, както и самото споразумение още преди ратификацията.

То е подписано още същия ден и оттогава ГЕРБ не си правят труда да го придвижат към парламента за ратификация, както е по конституция, коментира Гечев. Така в нарушение на конституцията са изплатени 1 млн. на консултанта. Чак сега, на 27 септември, правителството на Орешарски е придвижило договора към НС и „се опитва да оправи бакиите и нарушението на Конституцията от миналата година“, обясни той.

Недоумявам как може българското правителство да постъпи по такъв начин – то де факто допуска, че споразумението ще влезе в сила от момента на подписването му, а не от момента на ратифицирането му, коментира Гечев. Освен това в него имало клауза, че Банката не носи отговорност към клиента - в резултат, плащаме консултантски услуги 2 600 000 без гаранция дали проектът ще бъде утвърден от ЕС. Дали това е в интересите на България, риторично попита Румен Гечев.

На журналистически въпрос дали ще поздрави Делян Пеевски за първия му законопроект, лидерът на БСП Сергей Станишев отговори, че не е запознат със законопроекта и БСП има свое виждане за функционирането на българските медии, като смята, че такъв законопроект трябва да бъде обсъден широко в университети, медии и т.н. Очевидно е, че България се нуждае от законова уредба, „преподреждаща“ тази сфера, която е от голям интерес за българското общество, коментира С_танишев, добавяйки, че това, което е прочел в медиите за законопроекта, е добро – за офшорните компании, собствеността на медиите, обществените поръчки и т.н.

На въпрос защо отстъпва без борба на Мартин Шулц председателския пост в Европейската комисия Станишев обясни, че процесът не е приключил и евентуални номинации на други кандидатури може да има през целия октомври, но за него Мартин Шулц е най-силната възможна европейска кандидатура от „тяхното политическо семейство“.

Лидерът на БСП заяви, че не подценява по никакъв начин своите политически качества, но Шулц е успя да вдъхне ново съдържание на функциите на президент на Европарламента. Той е най-широко познат, най-видимата и популярна фигура, а и винаги е заемал принципна и приятелска позиция към България, включително за приемането ни в ЕС и в Шенген, коментира Станишев.

Относно утрешните дебати по втория вот на недоверие Станишев получи журналистически въпрос как ще се осигури кворум в пленарна зала, тъй като сега депутатите от „Атака“ били във Виена. Лидерът на Коалиция за България се опита да отговори неутрално: „Ние от наша страна ще направим всичко възможно“, след което коментира: „Но ще бъде нелепо, ако групата, която внася искането за вота, пак се откаже от дебати. ГЕРБ са слаби в дебатите и използват процедурни хватки - това беше и при предишния вот, защото знаят, че на дискусията не могат да спечелят“.

Сергей Станишев за пореден път подчерта, че ГЕРБ девалвират инструмента на вота на недоверие, защото когато се внася самоцелно, това оръжие на опозицията много олеква. „А Борисов каза: ролята на опозицията е да пречи“, припомни Станишев.

Лидерът на БСП коментира още, че има нужда от административна реформа и ефективност в работата на администрацията. „Ще чакаме МС да представи своя анализ. Във всяко министерство и агенция има място за оптимизиране. Твърде голям дял от публичните разходи отиват за текуща издръжка, а не за политика“, каза той. Според Станишев, всяка администрация има свойството да се самовъзпроизвежда и разширява без обществен ефект. „А тя трябва да е служител на обществото и да постига резултати“, посочи той, като изтъкна, че въпреки заявените навремето намерения, при бившия финансов министър Дянков администрацията е набъбнала.

„Позицията ми съвпада с позицията на г-н Плевнелиев – че отлагането ни за Шенген е политическо“, заяви още лидерът на БСП. Той обясни, че предимно вътрешно-политическа конюнктура в определени страни от ЕС предизвиква „ваденето на плашила“ като например полския водопроводчик през 2005 г.

По закон новият бюджет трябва да бъде внесен на 31 октомври и съм сигурен, че това ще бъде направено, заяви на финала на пресконференцията на БСП лидерът Сергей Станишев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 неутрален

    0 0 Отговор
    Айде айде...
    Нали през месец теглите милиони евра заеми, които с години ще връщаме.. Какво са 40 хилки ...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове