3 Декември, 2023 16:27 9 331 32

Димитър Ганев: Отваря се поле за нов политически играч, който да обере протестния вот

  • протестен вот-
  • ребрандиране на бсп

Може да има опит за ребрандиране на БСП, но това няма да промени нищо коренно, тази партия не изглежда като реална алтернатива на това управление, каза политологът

Димитър Ганев: Отваря се поле за нов политически играч, който да обере протестния вот - 1

Не смятам, че това мнозинство е заплашено от нови избори, дори и след ротацията, обясни пред БНР Димитър Ганев, политолог от изследователски център "Тренд“.

"През последните седмици ставаме свидетели на ежедневни противоречия между партньорите. Трябва да свикнем с това. Не мисля, че ще има сериозна промяна на отношенията между основните формации – ГЕРБ и ПП-ДБ. Вероятно ще се сменят няколко правителства.

Не виждам по-добра парламентарна конфигурация в рамките на това НС за ключовите играчи". Политологът не съзира и интерес от страна на ГЕРБ и ПП-ДБ за нови предсрочни парламентарни избори.

"Коя от тези две формации ще има по - добър резултат? Нито една.

Рискът от появата на нов политически играч, който да обере протестния вот и да намали относителния дял на ГЕРБ и на ПП-ДБ в следващото НС, също е сериозен. Отваря се поле за такъв".

И все пак - мнозинството в момента няма алтернатива, която да го застрашава – нито в парламента, нито извън него, подчерта Ганев.

"Разбирайки това, ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС се опитват вътрешно да се надцакват. Всяка една от тези формации иска да излезе в по-добра преговорна позиция в края на февруари. Всеки привижда другия като опонент на евентуални нови избори, а не толкова като партньор. Това ще бъде динамиката в следващите няколко месеца".

Опасно е изключително ниското доверие в кабинета, отбеляза политологът. "Данните на „Тренд“ сочат, че има само 20% положителна оценка за работата на правителството. Притеснителна е и липсата на сериозни управленски резултати. Приоритететите - Шенген и еврозоната, не са непосредствени перспективи".

Вероятно ще има опити за презареждане - такъв тласък би била ротацията и смяната на кабинета, посочи още Ганев.

Политологът не смята, че може да има сериозно електорално разместване, породено от ляво-центристки блок около Корнелия Нинова.

"Може да има опит за ребрандиране на БСП, но това няма да промени нищо коренно. В лявото има жизненост, но БСП не изглежда като реална алтернатива на това управление".


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 25 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Тато

    55 5 Отговор
    ОмръзнА ми от "играчи" и така 30 пропиляни години, и все по-зле и по-зле, а живота мина и си замина и най-лошото мойто момче е, че "играчите" стават все по-калпави, куци и нграмотни във всяко отношение, ето и "от вън" ни внесоха, но и те нефелни, че и със зависимости и пороци или ценности, незнам обърках се, но знам, че не искам "играчи", а ДЪРЖАВНИЦИ.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Шано

    5 6 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Гърга Питич си ти ако ме разбираш правилно

    Коментиран от #9

  • 5 Тренд

    25 8 Отговор
    Някой може ли да ми обясни , кой е тоя , кога стана политолог и на кого е синче?!:)
  • 6 Стоянка Васева

    34 3 Отговор
    Гнусна и жалка политическа помия с история за планираното довършване на един народ с държавност и храбра история повече от хилядолетие...
  • 7 Суверенът

    38 4 Отговор
    Този яйцеглавец не вдява ли ,че на българина му се повръща от партии и политици ! Не може хора без един ден стаж да управляват държава !Закриване на всички крадливи партии и експертно правителство под зоркия контрол на суверена ! Периодичен отчет за свършената работа и при липса на положителни резултати ръчката на казанчето се дърпа и у канализацията !

    Коментиран от #15

  • 8 За къФ чеп

    23 6 Отговор
    Последният протестен вот беше за ИТН - аеците но,като всичко стихийно бързо се спихна. Сега лиги точат разни отломки от БСП, нооо като са евроатлантически и жендърски... ,за къФ чеп са ми,?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Перо

    24 1 Отговор
    След 34 г. мутренска демокрация и задкулисно и тайно подреждане на кандидат-депутатските листи, без никакви кадрови критерии, доверието в политическата система е напълно изчерпано и никакви нови политически партии нямат никакъв шанс! Повече народа няма на къде да се лъже! Ще гласуват само финансово и кариерно заинтересовани боклуци, които са много мижав процент! Нужно е да се узакони минимален праг на гласуване за да не стане този мижав процент управляващи, както е в много страни.
  • 12 Киро

    5 6 Отговор
    С нихилизъм и пълно отричане на политиците ни не може да има стабилност в парламента-не може да отричаш другия-никаква колегиалност.Не знам защо нашего брата българския субект има такова отношение-ДА Е ВИНАГИ НЕДОВОЛЕН И ДА ОТРИЧА И ПРИНИЗЯВА РОЛЯТА НА ПОЛИТИЦИТЕ.КОЛКОТО СА ПО-НЕГРАМОТНИ-ТОЛКОВА ОТРИЦАНИЕТО ИМ Е ПО ГОЛЯМО-АБСОЛЮТЕН КОМПЛЕКС ЗА МАЛОЦЕНОСТ на обикновения коментиращ българин-да не приема нищо и да има своя логика за събитията и свое неповлияно от никого мнение! Той винаги е прав и не подлежи на влияние от прочетено и доказано обратна версия-например!

    Коментиран от #14, #31

  • 13 хммм,

    17 0 Отговор
    И какъв е резултата от "обиране на протестния вот"? Поне веднъж да имаше малко промяна, а то всеки път се спъваме все в същия камък, но упорито продължаваме по същия начин. Това упражнение вече го играем 30 години и нищо полезно не се е случило. Единствено в парламента все повече се увеличава броя на популистите от формации като тези на Валери Симеонов, Веселин Марешки, Костадин Костадинов, Слави Трифонов и т. н. Тези които традиционно не ходят да гласуват отново няма да се помръднат, а политиците пак ще бъдат избирани от твърдите ядра и платени или корпоративни избиратели. После отново всички ще мърморят, че от 240 политици няма един, който да е попаднал там с идеал за общото благо, а не заради лични интереси. На едни и същи оставяме да ни избират политиците, а искаме всеки път да избират различни депутати. Последния път за две години пет пъти избирахме едни и същи шмекери, но така и не си дадохме сметка, че едни и същи избиратели няма как да гласуват за нещо различно от предния път.После, нямало демокрация! Ами как да има? В никоя държава демокрацията не е въведена от управляващите и народа само да изпълнява техните решения, а точно обратното. Демокрация е когато народа прави всичко възможно да не допуска управляващите да налагат свои решения, а да да бъдат изпълнители на наложените от народа. Всичко друго може да бъде наречено по най различни начини, но не и демокрация. Демокрацията се създава от населението, което си назначава изпълнители на волята му,
  • 14 Ваня Шопова

    7 1 Отговор

    До коментар #12 от "Киро":

    Защо се из-Кака на метеното сега, ние обикновените, защо трябва да страдаме от твоето съществуване ?
  • 15 Айде бе,

    11 4 Отговор

    До коментар #7 от "Суверенът":

    Досега суверена да е потърсил отговорност от някого от назначените от него управници? А за разлика от преди 33 години е в пълното си право да го прави непрекъснато и да премахва некачествените по най бързия начин. Оказва се, че суверена на който ние с теб сме съучастници го няма никакъв. Е как мишките да си кротуват щом котката я няма?
  • 16 Дельо от Родопите на 85 години

    3 3 Отговор
    Предстоят политически катаклизми на картата на България ще се появи нова партия ДКМС / дремими на ,,”@.ра моята свърши.
  • 17 Шипка

    3 4 Отговор
    Защо г-н Денков защо не се справихте с снега и оставихте хора да бедстват ЗАЩОТО!?
  • 18 Шипка

    2 2 Отговор
    Защо г-н Денков защо не се справихте с снега и оставихте хора да бедстват ЗАЩОТО!?
  • 19 Наблюдател

    18 2 Отговор
    Нищо не се отваря, не се заблуждавай.Никакъв протестен вот в близките години няма, няма и да има. Народа е уморен и объркан от сложната игра на номенклатурата играеща играта: "тука има, тука няма". Играчите са едни и същи от един голям отбор, разделен след 89-та година е на малки отборчета.Сменят се само поколенията на играчите но иначе играта е една и съща. Запазване на властта и парите от НОМЕНКЛАТУРАТА.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ГанЯ

    0 3 Отговор
    "Може да има опит за ребрандиране на БСП, но това няма да промени нищо коренно. В лявото има жизненост, но БСП не изглежда като реална алтернатива на това управление".

    Ти у ред ли си?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Александър

    4 5 Отговор
    Поредното ПЛЕШИВО КОМУНИС ТИЧЕСКО ВНУЧЕ, научено да не работи с купена диплома!
  • 25 ммм

    1 1 Отговор
    Не разчитайте много на това!
  • 26 Щом на Запад патриотичните партии

    6 2 Отговор
    започнаха да изритват краварските джендъри, това ще стане и у нас! На всички им писна от краварски подлоги, вмирисаха живота ни!
  • 27 ЕДГАР КЕЙСИ

    1 5 Отговор
    "НOBИЯТ ПОЛИТИЧЕСКИ ИГРАЧ Е ...........СTAPИЯ ZEЛЕН ЧОPAП ......,.... ПРОВАЛИЛ СЕ В .......... ПАРТИЙНИ ПPOEKTИ ............. ЕДИН ФАЛШИВ ГEPOЙ ............ ФАКТ !
  • 28 Отваря се поле за нов политически играч,

    1 0 Отговор
    който да обере КРИВИТЕ КРАСТАВИЦИ !
  • 29 Демократ

    3 3 Отговор
    Платените клакьори започнаха да подготвят общественото мнение за новата прокремълска партия на пРезидента на Путин- Румен радев. И те са същите патриоти, които обичат Кремъл, които сигурно не знаят,че не е в София, а в Москва. Защото истинските патриоти са родолюбци и обичат Родината си. Тези всичките трябва да учат и география ,защото не знаят, че България е в Европа, а не в Евразия,където искат да ни вкарат. Няма как да разместят територията ни. На българските земи е възникнала най- древната европейска култура и занаятчийството,най-древните занаяти, най-старата писменост и това е признато в Европа. Преди 140 години нашите предци възрожденци са създали третата българска държава като част от Европа. Сегашните ретроградни русоробски сили да заминават за любимата си Москва и да вегетират там, за да не пречат тук.
  • 30 Айде

    2 0 Отговор
    Нашите политически играчи могат само да си вкарват автоголове! А народът, за сега, не разбира играта! Медиите много се стараят да си остане така!
  • 31 Айде

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Киро":

    Кирчо, нищо не разбираш и не е тука мястото да ти се обяснява! Чети и мисли!
  • 32 Правосъдие всекиму

    0 1 Отговор
    Протестният вот ще е този на гъостерицата по жълтопаветниците.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове