Last news in Fakti

6 Февруари, 2024 17:19 6 854 25

Делото за фалита на КТБ: Писма от Кипър поставят под съмнение истинността на експертизата, основа на обвинението

  • ктб-
  • дело-
  • иван гешев

Слух в съдебната зала, че неизвестно лице е окачило навън транспарант: "Гешев - арестант, кога?", вдигна на крак съдебната охрана, която тръгна да търси плаката

Делото за фалита на КТБ: Писма от Кипър поставят под съмнение истинността на експертизата, основа на обвинението - 1

"Кипърският въпрос" около действията на прокуратурата при фалита на КТБ и съответно - преследването на Цветан Василев, става все по-интересен, съобщи clubz.bg.

Неясно как прокуратурата преди почти 10 години решава да възложи на една определена кипърска фирма - "Бейкър тили", да изготви съдебно-икономическата експертиза за банката.

По думите днес на един от адвокатите на Цветан Василев - Константин Симеонов, 90% от обвиненията за раздаване на необезпечени кредити (и съответно - приказките на Иван Гешев навремето за "кацането на Луната с дизелов двигател") - се крепят именно на тази експертиза.

Обаче...

Днес в съда на делото "КТБ", което иначе кротко си крета от 2017 г., защитата представи две писма от Кипър - едно от шефа на "Бейкър тили" Сократис Евстратилу и едно от единия експерт, който пък пряко е изготвил въпросната експертиза (другите трима вече не работели във фирмата).

За да е съвсем забавно, в писмото на "Бейкър тили" се казвало, че единствената им роля била да посочат експерти на база на критерии, подадени от прокуратурата. Подчертават, също така, че логото на фирмата им е попаднало на експертизата по погрешка.

Самият експерт пък - някой си Антонис Василиу, пише, че за "експертизата" е използвана методология, подадена от... българската прокуратура. И тя не съответства на обичайните методи, с които тяхната фирма одитира.

Скоба за "подсъдимия Гешев"

Писмата днес не са голяма изненада - както е известно, вчера самият Цветан Василев разкри, че през 2023 г. е завел жалба в островната държава за евентуално престъпление "заговор с цел измама" (conspiracy to defraud). Като сред посочените съучастници са "Бейкър Тили", трима чужденци и последният, когото съдът проверява, се казва Иван Стоименов Гешев - тогава наблюдаващ прокурор на делото.

Краска в целия сюжет е, че днес в Спецсъда (нищо, че е закрит - делото се гледа в същата зала, в същата сграда и от същите хора) се разнесе, че отпред неизвестно лице е окачило транспарант:

"Гешев - арестант, кога?"

Съдебната охрана излиза да търси плаката, но така и не го откри...

Та, на база на двете писма днес защитата поиска прелом в процеса, или казано на правен език - промяна в хода на съдебното следствие. А именно - временно да се изоставят бекрайните свидетели, които мрънкат едно и също - често написано мотамо и де се издърпа напред четене и обсъждане на въпросната - ключова според защитата - експертиза.

Константин Симеонов специално подчерта, че става въпрос за писма, които "поставят под сериозно съмнение" истинността на експертизата, която е в основата на повече от 90 процента от обвинението.

"Освен, че не е ясно как Прокуратурата на Република България в хода на досъдебното прозводство е стигнала до назначаване на експертиза точно във филиала на "Бейкър Тили" в Кипър, тя е направена, без да бъде контролирана от самата известна одиторска компания.

Това може да спести разпита на повече от половината свидетели", смята адвокатът.

Той обяви, че трябва веднага въпросът да се разгледа с приоритет, за да се обсъди - може ли тази експертиза да стои в основата на това обвинение или ще се назначава повторна в друга компания, "и аз не знам коя".

"Иначе с темповете ни не виждам как ще се стигне в близките 5 години до обсъждане на експертизата", подчерта адвокатът (почти първата една година гfвори само основният свидетел на прокуратwрата - Бисер Лазов.

Интересно е, че прокуратурата - представлявана от цели трима обвинители, изрази становище, че не възразява ходът на делото да се промени, като се изтегли веднага обсъждането на "тези писма".

Съдия Виржиния Петрова също веднага се произнсе, че "има логика" да ги разгледат, след което постанови, че... отказва да промени хода на делото.

Защото - към изслушване на вещи лица съдът трябвало да пристъпи, когато бъдат събрани всякакви други свидетелски показания, и това ще позволи "да бъде извършен пълноценен разпит" на експертите. А не след това някой свидетел да каже нещо, заради което да трябва да ги призовават наново. После - като ще има разпит на чужденци, трябва да се промени организацията - да заседават много по-начесто. Както и - когато са в края на делото, страните ще могат да мотивират искане евнтуално на нова експертиза. Имало усложнения и, че съдът трябва да уточнява адреси на въпросните хора - които са извън България, те ще се изискват по линия на международната правна помощ, това ще отнеме време и т.н.

"Отказвам промени на този етап, като въпросът остава", отсече съдия Петрова и обясни на адвокатите - "Не го приемайте като отказ".

Следващият ход веднага на Симеонов бе да поиска пореден - неясно кой вече - отвод на председателката на съдебния състав. В пространна реч, той обвини Петрова - започвайки от днешния случай и стигайки до основни негови искания (например Цветан Василев непрестанно заявява, че иска да бъде разпитан от дата 6 февруари 2019 г.), че нарушава основни човешки права на защита, на правото, на ЕСПЧ, както и, че този съд е "политически мотивиран". Това личало и от закриването му.

Като аргументи той изтъкна факта, че Сърбия много пъти се е произнесла, че Василев е обект на политическо преследване и затова му даде убежище, вместо да го екстрадира, както и че Интерпол занули червената бюлетина за неговото издирване, издадено от българската прокуратура - по същите причини. Намесен бе и Симеон Дянков - че по неговото дело (съобвиняем с Трайчо Трайков, Иво Прокопиев и др.) дори финалната пледоария на бившия министър била по скайп от САЩ. А "за Цветан Василев такава възможност не се намери".

От тримата прокурори пламенна реч в защита на съдебния състав дръпна Наталия Станчева - че всички искания са вече познати и стари, че Симеон Дянков бил друг случай, защото той си е бил тук през цялото дело, само накрая не дошъл, както и че не престава да я изумява какви политически мотиви на някого му се привиждат - Цветан Василев никога не бил депутат или премиер и нямал платформа, затова не е политик.

Симеонов само репликира:

"Не знам дали на колегата е известно, но политическите мотиви не се отнасят само за политици. Не е нужно да си депутат или министър, за да бъдеш преследван по политически причини."

Развръзкта на въпроса тепърва предстои.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 36 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тити

    39 2 Отговор
    Парите ги нема данъкоплатеца пи една студена вода.

    Коментиран от #18

  • 2 Факт

    58 4 Отговор
    За всеки нормален човек, който не се влияе от пропаганда, всичко отдавна бе ясно!!! Управляващите днес Пее, ски и Борисов ограбиха КТБ и хвърлиха кал и прах чрез вярното им тогава куче - Гешев! Днес те отново и пак управляват, но в съюз със Промяната и ДБ! Каква ирония на съдбата българска!!!
  • 3 българка

    36 1 Отговор
    Да започне разчистване на Авгиевите обори, маскирани като "прокуратура", че вонята е нетърпима!
  • 4 Да си кажем истината

    56 3 Отговор
    КТБ я фалира доган, чрез пеевски, който водеше война с кръга капитал, където беше и Цветан Василев! Сега кръга на доган и кръга капитал, са заедно, събрани чрез политическите им проекти ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС, от посолството на САЩ, с цел разграбване на България и обслужване на американските интереси, съсипващи България! Затова и сега, кръга капитал, изостави цветан василев и веднага му се обяви европейска заповед за арест!

    КТБ струваше на България 6 милиарда от хазната, от данъците на всички българи, а те продължават да гласуват за това ОПГ, ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС! Явно си заслужават съдбата да ги лъжат и крадат и да живеят в най бедната страна в ЕС!
  • 5 Оракула от Делфи

    33 1 Отговор
    Иван Гешев е жив , да го привикат ,така, както той ги привикваше,
    за да усети тръпката , която причини на много невинни хора,
    и без съдебно споразумение, моля ви!!
    Това 4,5 милиярда лева , които са и нашите пари!
    Айде Сарафов, действай , не стой , като паметник на " БИВШАТА" ДС!
  • 6 Тома

    24 1 Отговор
    Днес бай Ставри търсеше каскета да се запише в неговата партия
  • 7 морски

    23 1 Отговор
    Защо няма осъдени още, съдебните велможи не желаят да има осъдени защото и те са във играта!!!!!!!!!
  • 8 Акула

    15 1 Отговор
    мафия
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Акула

    5 1 Отговор
    Гешев е Гост в момента в Делници ТВ Евроком При Николай Колев
  • 11 Майора

    20 2 Отговор
    Жалко , не разбрахте ли че обвиняемите олигарси са света вода ненапита , бистра като сълза! Те не са крали , лъгали , не са завличсли клиенти и служители , не се крият в чужди държави , невинни са ! Жалки са , но и адвокатите им стещу големи суми ще ги изкарат невинни! Не случайно има лаф"За кокошка няма прошка , за милиони няма закони"!

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Акула

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "Майора":

    но Съд Прощава но Бог Не а Адвокатите са Слуги на Дявола
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Последния Софиянец

    15 3 Отговор
    Не мога да повярвам! Аз на Тиквата и Шиши ли да вярвам или на адвокатите на Цветан Василев? Да не излезе, че Каскетът е работил в полза на Баце и Феномена и умишлено са фалирали КТБ? Още малко и ще излезе, че Гешефтатурата е изфабрикувала кьорфишека на Вагнер срещу Иванчева, която спирала презастрояването в Младост. Леле какво става в територията????

    Коментиран от #16

  • 16 Статуквото

    16 2 Отговор

    До коментар #15 от "Последния Софиянец":

    Много иронично, кръчмарю. Истината обаче е, че на всички избори 15% от всички имащи право на глас печелят над 50% от гласовете на гласувалите и налагат волята над останалите 85% овце. Затова винаги Бойко Борисов и Делян Пеевски, а вече и Харвардските измамници, че колят и бесят в България
  • 17 Не наблюдател

    13 0 Отговор
    Ами прасчев си прибра от ктб 170 мириона, ив. костов в последният момент си дръпна вложенията там, за биби не казван нещо, ама той не е е феномен, а специален, тъй че ние си чешем репите и цъкаме удивени....
  • 18 хе хе

    11 3 Отговор

    До коментар #1 от "Тити":

    Как да ги няма бе- при Боко и Шиши са!

    Коментиран от #20

  • 19 Е сега

    4 3 Отговор
    Имало е стотици необезпечени кредити и фрапиращи манипулации с чужди пари,както и кредитополучатели пощенски кутии,а парите в нечий джоб.Дали има или няма експертиза ,все тая .Тази работа на адвокатите на кредитния Фараона стана като тупане на топката на " братята вардарци "!У как се издържа г на вече 7 г.в петзвезден хотел в Белград и то цял етаж?
  • 20 Поаро

    0 4 Отговор

    До коментар #18 от "хе хе":

    Ха Ха, не пиши тъпанарщини, чети, че 50 процента в КТБ са на руската банка на КГБ. Там са и парите на всички измамени българи.
  • 21 Обаче

    5 2 Отговор
    Щетите за офсете са около 8 милиарда, които чинно им бяха откраднати от герб и шайка.

    Коментиран от #22

  • 22 Дали

    3 4 Отговор

    До коментар #21 от "Обаче":

    И какво общо има ГЕРБ?Кои цедираха ?Еленчето Йончева още не е върнала парите ,взети чрез мексиканска офшорка ,ама била политически атакувана ,а тя си ги изхарчила.И още подобни като нея с чужди пари !
  • 23 Развръзкта на въпроса тепърва предстои

    1 0 Отговор
    Най -вероятно с автомати
  • 24 здрасти

    0 3 Отговор
    За мен е изключително интересно еднаквото влечение на Цветан Василев и Васил Божков към изкуствата и антиките. Сякаш един човек седи зад тях.
  • 25 Гешев космонавт

    1 0 Отговор
    Гешев напиши си завещанието и признавай за ОПГ-ето на ББ и ДП.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове