Last news in Fakti

20 Януари, 2014 17:33 1 209 0

10 партии и организации подкрепиха НДСВ за всеобщо гласуване

  • ндсв-
  • антония първанова-
  • партии-
  • организации-
  • подкрепиха-
  • ндсв-
  • гласуване

Евроизборите да са в работен ден на 22 май е една от идеите за увеличаване на избирателната активност

10 партии и организации подкрепиха НДСВ за всеобщо гласуване - 1
Снимка: БТА

Десет парии и организации се обединиха и подкрепиха днес кампанията на НДСВ за въвеждане на стимули за всеобщо гласуване. Необходимо е въвеждане на всеобщо гласуване, за да има по-широко представителство на българските граждани и да се пресекат практиките на купуване на гласове и манипулиране на вота. Това заяви председателят на НДСВ д-р Антония Първанова на кръгла маса под мотото „Гласуваме всички”, на която бяха обсъдени предложенията за въвеждане на стимули за всеобщо гласуване. В дискусията, инициирана от НДСВ, участваха представители на ГЕРБ, на „Обединените земеделци”, „Български демократичен форум”, „Новото време”, „Гергьовден”, „Партия на зелените”, движение ДНЕС, Национален форум „Обединение”,, ГИСДИ, „Глас народен”.

"Трябва да излезем от идеята за санкции и да помислим за стимули, защото българските граждани са уморени от санкции", призова д-р Първанова. По думите й на олигархията ще й е трудно да си напазарува толкова много български граждани, ако гласуването е всеобщо.

Сред идеите за стимулиране на всеобщото гласуване на НДСВ са въвеждане на данъчни облекчения и поименни ваучери за плащане на административни такси и други услуги от държавата. "Най-универсалният начин за прилагане на стимулите е поименен ваучер, който да служи за заплащане на данъци и такси, а сумата да бъде еднаква за всички български граждани", предложи председателят на НДСВ. Първанова предложи още изборите за ЕП да бъдат на 22 май, защото ако бъдат в неделя, 25 май, това би провалило честванията за 24 май в училищата, а освен това по време на празничните дни, повечето български граждани пътуват и ще бъдат възпрепятствани.

Политическа партия ГЕРБ подкрепя идеята за всеобщо гласуване като начин за противопоставяне на корпоративния вот, каза заместник-председателят на партията Цецка Цачева, която и е и член на парламентарната комисия за изработване на проект на нов Изборен кодекс. Тя приветства идеята изборите да са в работен ден, но посочи, че на 19 и 23 май има матури, което би възпрепятствало гласуването на младите хора. По отношение на стимулите Цачева каза, че ГЕРБ има поляризация от твърдо „за” до опасения дали въвеждането им не би се изтълкувало като държавна помощ. Държавата трябва да плати стойността на ваучерите, които ще насърчат да се гласува и това би могло да се изтълкува като държавна помощ, са опасенията на юриста Цачева.

"Ние сме за промяна на Изборния кодекс. Трябва да се върви в посока на стимулиране на избирателната активност на младите хора", заяви Емил Василев от ЕНП. Той изрази опасения, че ако се въведат ваучери, хората с купен вот ще бъдат двойно стимулирани. Той подкрепи изборите да са в работен ден, но предложи това да е петък, за да може хората да се придвижат до местата за гласоподаване. Според д-р Антония Първанова обаче това би превърнало изборния ден в дълъг уикенд и не би допринесло за увеличаване на активността.

Петя Ставрева от "Обединени земеделци" беше категорична, че новият Изборен кодекс няма да пребори сегашното статукво. Тя подкрепи електронното гласуване и системата за стимули чрез ваучери.

Атанас Кацарчев от Гражданско движение ДНЕС каза, че трябва да се върви в посока положително стимулиране, но без 100% задължителност.

Проф. Михаил Мирчев подчерта, че стимулите за всеобщо гласуване биха повишили реалната активност на гражданите и че е необходимо още сега да се упражни обществен натиск за въвеждането и на други промени в Изборния кодекс като например, провеждането на изборите в работен ден, което значително ще затрудни изборния туризъм. Според известния социолог системата от стимули трябва да се придружи и от система за санкции. Той подкрепи и предложението да се прави отстъпка от дължимия ДОД на гласувалите.

Валентин Симов от „Партия на зелените” заяви, че застават зад идеята за задължително гласуване, за да се разбие статуквото. Той предложи ваучерите да са за храна, защото голяма част от населението бедства.

Национален форум „Обединение” лансираха въвеждането на 3% бариера за влизане в Народното събрание. Те също подкрепят задължителното гласуване.

Д-р Първанова представи и становище на движение партията „Глас народен”, в което се предлагат данъчни облекчения, но и санкции от 5% върху данъците за негласуване, както и стимули за безработни граждани.

Накрая д-р Първанова обобщи дискусията така: Ще изпратим писмо от нашата дискусия до парламентарната комисия за промяна на ИК и до нейния Обществен съвет, в което ще подчертаем, че има сериозна подкрепа за въвеждане на всеобщото гласуване и тя ще се разширява. Представителите на  10 партии и организации са съгласни, че е необходим обществен натиск за институционализирането на следните предложения:

•    По-нисък праг за влизане в партия в парламента –  3%
•    Изборите да се провеждат в работен ден
•    Да се въведат стимули за гласуване
•    Да се въведе електронното гласуване
•    Да се прилагат правилата за т.нар. пряка видимост при броенето на бюлетините

Утре ще се срещнем с работодателски организации, за да обсъдим и с тях идеята за гласуване в работен ден, каза още д-р Първанова.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове